23948sdkhjf

Underjordisk flod av järn upptäckt

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Forskare från bland andra DTU Space, University of Leeds, UK och den europeiska rymdorganisationen ESA har hittat en gigantisk underjordisk flod av flytande järn.

Just nu befinner den sig 3 000 kilometer under Alaska och Sibirien. Den är cirka 420 km bred och nästan lika varm som solens yta. Hur djup den är är oklart.

Forskarna beskriver den som en jetström och den har upptäckts med ESAs tre Swarmsatelliter som kartlägger jordens magnetfält.

Floden av flytande järn rör sig med en hastighet av ca 50 kilometer per år, enligt Chris Finlay från Rymdinstitutet vid Danmarks Tekniska Universitet (DTU).

"Det låter inte som så mycket men man ska komma ihåg att det handlar om en flytande metall med mycket hög densitet och det krävs enorma mängder energi att flytta runt den", säger han till BBC News.

Chris Finlay presenterade fynden vid American Geophysical Union s(AGU) möte i San Francisco strax innan publiceringen i Nature Geoscience.

Forskarna jämför den underjordiska järnfloden med den atmosfäriska jetströmmen som används av högflygande plan för att nå sin destination snabbare.

Järnflodens beteende är avgörande för jordens magnetfält.

"Troligen har den funnits där i hundratals miljoner år", kommenterar Dr Phil Livermore, Leeds University, UK, och huvudförfattare till artikeln.

I artikeln lägger forskarna fram en modell för att förklara järnfloden men i princip väcker upptäckten fler frågor än den besvarar.

Jordens magnetfält skyddar planeten mot solvind och kosmisk strålning som annars skulle förstöra atmosfären.

Förhoppningen är att Swarmsatelliterna, som bl a innehåller svenskbyggda instrument och skickades upp 2013, ska kunna tala om varför jordens magnetfält har försvagats de senaste århundradena.

Forskare har spekulerat om vi kan befinna oss på gränsen till ett polskifte, dvs när norr blir söder och tvärtom, vilket sker med några hundratusentals års mellanrum.

De senaste 150 åren har jordens magnetfält försvagats med ungefär 10-15 procent. Ett annat tecken på att en sådan omkastning är på väg är att den magnetiska nordpolen på senare år vandrat allt längre bort från den geografiska nordpolen och något ökat missvisningen på kompasser.

Artikeln i Nature GeoscienceHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Är kemikalieblandningar farligare?

Outsourcing viktigare för läkemedelsutveckling

Hur har andra bolag gjort och vilka möjligheter finns det? Det är några av frågorna man kan får svar på vid årets upplaga av Pharrma Outsourcing, säger Maria Eriksson, projektansvarig.

Fem miljoner genom nästa steg

Målsättningen inom fem år är att sekvensera ytterligare fem miljoner individers genuppsättning. Det berättade Joanne Hacket från Genomics England på årets Bioscience.

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Nyhetsbrev

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Arkiv

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.136