Underjordisk flod av järn upptäckt

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Forskare från bland andra DTU Space, University of Leeds, UK och den europeiska rymdorganisationen ESA har hittat en gigantisk underjordisk flod av flytande järn.

Just nu befinner den sig 3 000 kilometer under Alaska och Sibirien. Den är cirka 420 km bred och nästan lika varm som solens yta. Hur djup den är är oklart.

Forskarna beskriver den som en jetström och den har upptäckts med ESAs tre Swarmsatelliter som kartlägger jordens magnetfält.

Floden av flytande järn rör sig med en hastighet av ca 50 kilometer per år, enligt Chris Finlay från Rymdinstitutet vid Danmarks Tekniska Universitet (DTU).

"Det låter inte som så mycket men man ska komma ihåg att det handlar om en flytande metall med mycket hög densitet och det krävs enorma mängder energi att flytta runt den", säger han till BBC News.

Chris Finlay presenterade fynden vid American Geophysical Union s(AGU) möte i San Francisco strax innan publiceringen i Nature Geoscience.

Forskarna jämför den underjordiska järnfloden med den atmosfäriska jetströmmen som används av högflygande plan för att nå sin destination snabbare.

Järnflodens beteende är avgörande för jordens magnetfält.

"Troligen har den funnits där i hundratals miljoner år", kommenterar Dr Phil Livermore, Leeds University, UK, och huvudförfattare till artikeln.

I artikeln lägger forskarna fram en modell för att förklara järnfloden men i princip väcker upptäckten fler frågor än den besvarar.

Jordens magnetfält skyddar planeten mot solvind och kosmisk strålning som annars skulle förstöra atmosfären.

Förhoppningen är att Swarmsatelliterna, som bl a innehåller svenskbyggda instrument och skickades upp 2013, ska kunna tala om varför jordens magnetfält har försvagats de senaste århundradena.

Forskare har spekulerat om vi kan befinna oss på gränsen till ett polskifte, dvs när norr blir söder och tvärtom, vilket sker med några hundratusentals års mellanrum.

De senaste 150 åren har jordens magnetfält försvagats med ungefär 10-15 procent. Ett annat tecken på att en sådan omkastning är på väg är att den magnetiska nordpolen på senare år vandrat allt längre bort från den geografiska nordpolen och något ökat missvisningen på kompasser.

Artikeln i Nature GeoscienceHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.207