23948sdkhjf

Kräver komplicerat ekosystem

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Torsdagen den 8 december bjöd Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift in till en heldag om inköp av tjänster, outsourcing, inom läkemedelsindustrin.

Moderator för mötet, Pharma Outsourcing, var Sara Malcus , vd på Göteborgsbaserade Metabogen. Där deltog både företag som säljer tjänster (service providers) och potentiella köpare av dem (non-service providers).

Dagen inleddes av Lucy Robertshaw , som driver konsultfirman LucyJRobertshaw. Hon talade om det gångna året inom life science och vad som väntas framöver, med utmaningar inom branschen, som Brexit och Donald Trump.

Hon följdes av Heather Marshall-Heyman från InnFund som talade om finansieringen av läkemedelsutveckling.

– Crowdfunding är något som ökat avsevärt de senaste åren, sade hon och presenterade en del siffror, bland annat om EUs ramprogram.

Hittills har Sverige fått in ca 600 miljoner euro till olika projekt från Horizon 2020 varav drygt 42 miljoner euro till life science.

Lars Hedbys , vd, Idogen, var på plats för att tala om vad som ska outsourcas och när.

– Vi har försökt att outsourca flera olika projekt och vi har genomfört många av de mest klassiska misstagen. Nu har vi bland annat ett pågående samarbete med University of Oxford som går väldigt bra så vi har lärt oss vår läxa, berättade han.

Lundabaserade Idogen utvecklar vaccin som ska få immunförsvaret att utveckla tolerans mot olika antigen som det inte borde reagera på. Utvecklingen fokuserar till stor del på autoimmuna sjukdomar men transplantation är ett annat tänkbart användningsområde.

– Vi är till stor del ett virtuellt bolag med både anställda och konsulter samt en ledningsgrupp som är utspridd i olika städer och länder, berättade Lars Hedbys.

Bolaget har både samarbetat med tjänsteföretag och akademiska forskare i sin verksamhet. När det gällde samarbete med forskare från akademin hade Lars Hedbys detta att säga:

– Akademiker är dåliga på att hålla tider jämfört med den projektbaserade industrin. Det beror på kulturen på arbetsplatsen. När man jobbar med akademiska forskare är det också väldigt viktigt att tänka på IP, immaterialrättsfrågor.

– Inför ett samarbete är det viktigt att vara överens om planen och vad som ska göras. Det är också viktigt att kommunikationen fungerar bra.Kaspar van den Dries från Patheon talade om hur bolaget jobbar för att identifiera rätt formulering för att få den bästa biotillgängligheten (bioavailability) för en substans under utveckling.

– Dålig biotillgänglighet är en av de vanligaste orsakerna till att läkemedel inte når marknaden, sade han.

Han följdes av Gunnar Danielson , Senior Regulatory Advisor på PCG som talade om riskbaserad kvalitetsledning.

– Det finns inga perfekta data men den information som man får fram från kliniska studier borde leda till samma beslut som om vi hade perfekta data, sade han.

Data som saknas var temat för nästa presentation, som hölls av Anders Nordlund , statistiker på TFS.

– Det är nästan omöjligt att undvika att data försvinner. Detta kan leda till att slutsatserna blir fel men att ignorera saknad data är inte en valmöjlighet.

Han berättade hur statistik kan användas för att hantera avsaknaden av viss data. Det bästa var om man hade planerat för saknad data redan innan.

– Var medveten om problemet innan studien och välj en design som minimerar effekten av bortfallen data och som gör att informationen från olika patienter går att använda även om de hoppar av studien, sade han.

Anna Törner , vd, SDS, talade om att outsourcing av olika tjänster är avgörande för att vissa bolag ska få sina projekt att nå marknaden.

– Ta inte alltid den billigaste eller enklaste lösningen utan den som är bäst för just ert projekt, tipsade hon.

Sara Fredriksson , vd för nystartade och virtuella läkemedelsutvecklande bolaget Edvince talade om utmaningarna i att lyfta ett projekt som bygger på många års akademisk forskning till affärerna.

Hon berättade om ett telefonsamtal från två investerare med pengar och en uppfinnare som är oerhört sugen på att satsa på sin idé, men de har ingen vd.

– Föreställ er vilket tryck jag var under.

Men det var först när hon träffade uppfinnaren läkaren och forskaren Lars Edvinsson som blev fast och tackade ja till jobbet.

– Det första som slog mig var oj, så mycket data! Finns det underlag här som krävs för en affärsmässig fortsättning?

– Det är stor skillnad på hur man skriver patent inom akademin och i företag.

Bolaget är ett sant virtuellt företag med Sara Fredriksson som enda person på kontoret. Övriga ca 15 personer i den virtuella organisationen sitter utspridda.

– Det går ofta snabbare att bygga en effektiv organisation, virtuellt, än att anställa rätt personer.

Antti Yllipää , GeneVia Technologies, talade om outsourcing av bioinformatik inom läkemedels-FoU och vilka delar av processen som är lämpliga att outsourca.

De stora läkemedelsbolagen satsar stort på sekvensering. Exempelvis köpte Amgen 2012 deCode Genetics. 2015 tecknade Genentech avtal med Human Longevity om att sekvensera tusentals genom och 2016 meddelar AstraZeneca att de ska sekvensera upp till 2 miljoner genom. Målet är större framgång i läkemedelsutvecklingen med hjälp av nya verktyg inom sekvensering och bioinformatik och självklart att försöka sänka kostnaderna.

Enligt Erooms lag (Moores lag baklänges, se Wikipedia) som innebär att kostnaden för att utveckla ett nytt läkemedel dubblas vart nionde år.

Jan Alefall , Follicum, är ett litet bolag som nyligen gått från en anställd till två. Deras situation är att det i Europa bara finns två CRO-bolag som kan genomföra studier av hårprodukter, som är deras nisch. Eftersom bolaget är så litet måste de ta in en rad olika kompetenser.

– I den studie som nu pågår har vi sex olika CROs som hjälper oss med allt från SOP-verifiering och protokollutveckling till statistik och audits.

– Vi har identifierat flera nya områden där vi behöver hjälp utifrån: marknadsinsikt, regulatory.

Paneldiskussionen handlade om framtiden för branschen och bland annat om behovet av standardisering inom life science för att exempelvis underlätta licensieringar av projekt.

Deltagare i panelen var Nima Jokilaakso , SWECARE, Roland Kozlowski , Life Science Biznes Consulting, Olof Zachrisson , Intervacc och Antonio Mastroianni, Pharma Consulting Group. Moderator var Lucy Robertshaw.

Sara Malcus, dagens moderator avslutade:

– Som representant för ett litet företag kan jag säga att vi arbetar i ett fantastiskt ekosystem men där vi har minimalt utrymme för misstag och måste arbeta i nära samarbete med våra konsulter.

Text och foto: Erika Lindbom Sierakowiak och Boel Jönsson
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Nyhetsbrev

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Arkiv

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.208