Kräver komplicerat ekosystem

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Torsdagen den 8 december bjöd Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift in till en heldag om inköp av tjänster, outsourcing, inom läkemedelsindustrin.

Moderator för mötet, Pharma Outsourcing, var Sara Malcus, vd på Göteborgsbaserade Metabogen. Där deltog både företag som säljer tjänster (service providers) och potentiella köpare av dem (non-service providers).

Dagen inleddes av Lucy Robertshaw, som driver konsultfirman LucyJRobertshaw. Hon talade om det gångna året inom life science och vad som väntas framöver, med utmaningar inom branschen, som Brexit och Donald Trump.

Hon följdes av Heather Marshall-Heyman från InnFund som talade om finansieringen av läkemedelsutveckling.

– Crowdfunding är något som ökat avsevärt de senaste åren, sade hon och presenterade en del siffror, bland annat om EUs ramprogram.

Hittills har Sverige fått in ca 600 miljoner euro till olika projekt från Horizon 2020 varav drygt 42 miljoner euro till life science.

Lars Hedbys, vd, Idogen, var på plats för att tala om vad som ska outsourcas och när.

– Vi har försökt att outsourca flera olika projekt och vi har genomfört många av de mest klassiska misstagen. Nu har vi bland annat ett pågående samarbete med University of Oxford som går väldigt bra så vi har lärt oss vår läxa, berättade han.

Lundabaserade Idogen utvecklar vaccin som ska få immunförsvaret att utveckla tolerans mot olika antigen som det inte borde reagera på. Utvecklingen fokuserar till stor del på autoimmuna sjukdomar men transplantation är ett annat tänkbart användningsområde.

– Vi är till stor del ett virtuellt bolag med både anställda och konsulter samt en ledningsgrupp som är utspridd i olika städer och länder, berättade Lars Hedbys.

Bolaget har både samarbetat med tjänsteföretag och akademiska forskare i sin verksamhet. När det gällde samarbete med forskare från akademin hade Lars Hedbys detta att säga:

– Akademiker är dåliga på att hålla tider jämfört med den projektbaserade industrin. Det beror på kulturen på arbetsplatsen. När man jobbar med akademiska forskare är det också väldigt viktigt att tänka på IP, immaterialrättsfrågor.

– Inför ett samarbete är det viktigt att vara överens om planen och vad som ska göras. Det är också viktigt att kommunikationen fungerar bra.Kaspar van den Dries från Patheon talade om hur bolaget jobbar för att identifiera rätt formulering för att få den bästa biotillgängligheten (bioavailability) för en substans under utveckling.

– Dålig biotillgänglighet är en av de vanligaste orsakerna till att läkemedel inte når marknaden, sade han.

Han följdes av Gunnar Danielson, Senior Regulatory Advisor på PCG som talade om riskbaserad kvalitetsledning.

– Det finns inga perfekta data men den information som man får fram från kliniska studier borde leda till samma beslut som om vi hade perfekta data, sade han.

Data som saknas var temat för nästa presentation, som hölls av Anders Nordlund, statistiker på TFS.

– Det är nästan omöjligt att undvika att data försvinner. Detta kan leda till att slutsatserna blir fel men att ignorera saknad data är inte en valmöjlighet.

Han berättade hur statistik kan användas för att hantera avsaknaden av viss data. Det bästa var om man hade planerat för saknad data redan innan.

– Var medveten om problemet innan studien och välj en design som minimerar effekten av bortfallen data och som gör att informationen från olika patienter går att använda även om de hoppar av studien, sade han.

Anna Törner, vd, SDS, talade om att outsourcing av olika tjänster är avgörande för att vissa bolag ska få sina projekt att nå marknaden.

– Ta inte alltid den billigaste eller enklaste lösningen utan den som är bäst för just ert projekt, tipsade hon.

Sara Fredriksson, vd för nystartade och virtuella läkemedelsutvecklande bolaget Edvince talade om utmaningarna i att lyfta ett projekt som bygger på många års akademisk forskning till affärerna.

Hon berättade om ett telefonsamtal från två investerare med pengar och en uppfinnare som är oerhört sugen på att satsa på sin idé, men de har ingen vd.

– Föreställ er vilket tryck jag var under.

Men det var först när hon träffade uppfinnaren läkaren och forskaren Lars Edvinsson som blev fast och tackade ja till jobbet.

– Det första som slog mig var oj, så mycket data! Finns det underlag här som krävs för en affärsmässig fortsättning?

– Det är stor skillnad på hur man skriver patent inom akademin och i företag.

Bolaget är ett sant virtuellt företag med Sara Fredriksson som enda person på kontoret. Övriga ca 15 personer i den virtuella organisationen sitter utspridda.

– Det går ofta snabbare att bygga en effektiv organisation, virtuellt, än att anställa rätt personer.

Antti Yllipää, GeneVia Technologies, talade om outsourcing av bioinformatik inom läkemedels-FoU och vilka delar av processen som är lämpliga att outsourca.

De stora läkemedelsbolagen satsar stort på sekvensering. Exempelvis köpte Amgen 2012 deCode Genetics. 2015 tecknade Genentech avtal med Human Longevity om att sekvensera tusentals genom och 2016 meddelar AstraZeneca att de ska sekvensera upp till 2 miljoner genom. Målet är större framgång i läkemedelsutvecklingen med hjälp av nya verktyg inom sekvensering och bioinformatik och självklart att försöka sänka kostnaderna.

Enligt Erooms lag (Moores lag baklänges, se Wikipedia) som innebär att kostnaden för att utveckla ett nytt läkemedel dubblas vart nionde år.

Jan Alefall, Follicum, är ett litet bolag som nyligen gått från en anställd till två. Deras situation är att det i Europa bara finns två CRO-bolag som kan genomföra studier av hårprodukter, som är deras nisch. Eftersom bolaget är så litet måste de ta in en rad olika kompetenser.

– I den studie som nu pågår har vi sex olika CROs som hjälper oss med allt från SOP-verifiering och protokollutveckling till statistik och audits.

– Vi har identifierat flera nya områden där vi behöver hjälp utifrån: marknadsinsikt, regulatory.

Paneldiskussionen handlade om framtiden för branschen och bland annat om behovet av standardisering inom life science för att exempelvis underlätta licensieringar av projekt.

Deltagare i panelen var Nima Jokilaakso, SWECARE, Roland Kozlowski, Life Science Biznes Consulting, Olof Zachrisson, Intervacc och Antonio Mastroianni, Pharma Consulting Group. Moderator var Lucy Robertshaw.

Sara Malcus, dagens moderator avslutade:

– Som representant för ett litet företag kan jag säga att vi arbetar i ett fantastiskt ekosystem men där vi har minimalt utrymme för misstag och måste arbeta i nära samarbete med våra konsulter.

Text och foto: Erika Lindbom Sierakowiak och Boel Jönsson


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Nyhetsbrev

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Arkiv

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.21