Kräver komplicerat ekosystem

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Torsdagen den 8 december bjöd Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift in till en heldag om inköp av tjänster, outsourcing, inom läkemedelsindustrin.

Moderator för mötet, Pharma Outsourcing, var Sara Malcus , vd på Göteborgsbaserade Metabogen. Där deltog både företag som säljer tjänster (service providers) och potentiella köpare av dem (non-service providers).

Dagen inleddes av Lucy Robertshaw , som driver konsultfirman LucyJRobertshaw. Hon talade om det gångna året inom life science och vad som väntas framöver, med utmaningar inom branschen, som Brexit och Donald Trump.

Hon följdes av Heather Marshall-Heyman från InnFund som talade om finansieringen av läkemedelsutveckling.

– Crowdfunding är något som ökat avsevärt de senaste åren, sade hon och presenterade en del siffror, bland annat om EUs ramprogram.

Hittills har Sverige fått in ca 600 miljoner euro till olika projekt från Horizon 2020 varav drygt 42 miljoner euro till life science.

Lars Hedbys , vd, Idogen, var på plats för att tala om vad som ska outsourcas och när.

– Vi har försökt att outsourca flera olika projekt och vi har genomfört många av de mest klassiska misstagen. Nu har vi bland annat ett pågående samarbete med University of Oxford som går väldigt bra så vi har lärt oss vår läxa, berättade han.

Lundabaserade Idogen utvecklar vaccin som ska få immunförsvaret att utveckla tolerans mot olika antigen som det inte borde reagera på. Utvecklingen fokuserar till stor del på autoimmuna sjukdomar men transplantation är ett annat tänkbart användningsområde.

– Vi är till stor del ett virtuellt bolag med både anställda och konsulter samt en ledningsgrupp som är utspridd i olika städer och länder, berättade Lars Hedbys.

Bolaget har både samarbetat med tjänsteföretag och akademiska forskare i sin verksamhet. När det gällde samarbete med forskare från akademin hade Lars Hedbys detta att säga:

– Akademiker är dåliga på att hålla tider jämfört med den projektbaserade industrin. Det beror på kulturen på arbetsplatsen. När man jobbar med akademiska forskare är det också väldigt viktigt att tänka på IP, immaterialrättsfrågor.

– Inför ett samarbete är det viktigt att vara överens om planen och vad som ska göras. Det är också viktigt att kommunikationen fungerar bra.Kaspar van den Dries från Patheon talade om hur bolaget jobbar för att identifiera rätt formulering för att få den bästa biotillgängligheten (bioavailability) för en substans under utveckling.

– Dålig biotillgänglighet är en av de vanligaste orsakerna till att läkemedel inte når marknaden, sade han.

Han följdes av Gunnar Danielson , Senior Regulatory Advisor på PCG som talade om riskbaserad kvalitetsledning.

– Det finns inga perfekta data men den information som man får fram från kliniska studier borde leda till samma beslut som om vi hade perfekta data, sade han.

Data som saknas var temat för nästa presentation, som hölls av Anders Nordlund , statistiker på TFS.

– Det är nästan omöjligt att undvika att data försvinner. Detta kan leda till att slutsatserna blir fel men att ignorera saknad data är inte en valmöjlighet.

Han berättade hur statistik kan användas för att hantera avsaknaden av viss data. Det bästa var om man hade planerat för saknad data redan innan.

– Var medveten om problemet innan studien och välj en design som minimerar effekten av bortfallen data och som gör att informationen från olika patienter går att använda även om de hoppar av studien, sade han.

Anna Törner , vd, SDS, talade om att outsourcing av olika tjänster är avgörande för att vissa bolag ska få sina projekt att nå marknaden.

– Ta inte alltid den billigaste eller enklaste lösningen utan den som är bäst för just ert projekt, tipsade hon.

Sara Fredriksson , vd för nystartade och virtuella läkemedelsutvecklande bolaget Edvince talade om utmaningarna i att lyfta ett projekt som bygger på många års akademisk forskning till affärerna.

Hon berättade om ett telefonsamtal från två investerare med pengar och en uppfinnare som är oerhört sugen på att satsa på sin idé, men de har ingen vd.

– Föreställ er vilket tryck jag var under.

Men det var först när hon träffade uppfinnaren läkaren och forskaren Lars Edvinsson som blev fast och tackade ja till jobbet.

– Det första som slog mig var oj, så mycket data! Finns det underlag här som krävs för en affärsmässig fortsättning?

– Det är stor skillnad på hur man skriver patent inom akademin och i företag.

Bolaget är ett sant virtuellt företag med Sara Fredriksson som enda person på kontoret. Övriga ca 15 personer i den virtuella organisationen sitter utspridda.

– Det går ofta snabbare att bygga en effektiv organisation, virtuellt, än att anställa rätt personer.

Antti Yllipää , GeneVia Technologies, talade om outsourcing av bioinformatik inom läkemedels-FoU och vilka delar av processen som är lämpliga att outsourca.

De stora läkemedelsbolagen satsar stort på sekvensering. Exempelvis köpte Amgen 2012 deCode Genetics. 2015 tecknade Genentech avtal med Human Longevity om att sekvensera tusentals genom och 2016 meddelar AstraZeneca att de ska sekvensera upp till 2 miljoner genom. Målet är större framgång i läkemedelsutvecklingen med hjälp av nya verktyg inom sekvensering och bioinformatik och självklart att försöka sänka kostnaderna.

Enligt Erooms lag (Moores lag baklänges, se Wikipedia) som innebär att kostnaden för att utveckla ett nytt läkemedel dubblas vart nionde år.

Jan Alefall , Follicum, är ett litet bolag som nyligen gått från en anställd till två. Deras situation är att det i Europa bara finns två CRO-bolag som kan genomföra studier av hårprodukter, som är deras nisch. Eftersom bolaget är så litet måste de ta in en rad olika kompetenser.

– I den studie som nu pågår har vi sex olika CROs som hjälper oss med allt från SOP-verifiering och protokollutveckling till statistik och audits.

– Vi har identifierat flera nya områden där vi behöver hjälp utifrån: marknadsinsikt, regulatory.

Paneldiskussionen handlade om framtiden för branschen och bland annat om behovet av standardisering inom life science för att exempelvis underlätta licensieringar av projekt.

Deltagare i panelen var Nima Jokilaakso , SWECARE, Roland Kozlowski , Life Science Biznes Consulting, Olof Zachrisson , Intervacc och Antonio Mastroianni, Pharma Consulting Group. Moderator var Lucy Robertshaw.

Sara Malcus, dagens moderator avslutade:

– Som representant för ett litet företag kan jag säga att vi arbetar i ett fantastiskt ekosystem men där vi har minimalt utrymme för misstag och måste arbeta i nära samarbete med våra konsulter.

Text och foto: Erika Lindbom Sierakowiak och Boel Jönsson


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149