Näbbdjur väcker nytt hopp inom diabetes

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Forskare hoppas att en nyupptäckt version av GLP-1 som produceras av näbbdjur och myrpiggsvin ska kunna användas till utvecklingen av nya behandlingar mot typ 2-diabetes.

Australiensiska forskare från University of Adelaide och Flinders University har hittat en ny, mer stabil version av glucagon-like peptide-1, GLP-1, hos kloakdjur (näbbdjur och myrpiggsvin). Hanarna hos båda djur har sporrar på bakbenen som tillverkar ett toxin som bland annat innehåller en mer stabil version av hormonet än det som produceras hos människor.

GLP-1 leder till en ökad frisättning av hormonet insulin, vilket i sin tur gör att blodsockret sänks. Forskarna föreslår att kloakdjurens hormon skulle kunna användas för behandling av personer med typ 2-diabetes.

Kloakdjurens GLP-1 kan inte klyvas av DPP-4 utan näbbdjur och myrpiggsvin har utvecklat en annan mekanism för att bryta ner hormonet. Det innebär att det är mer stabilt än den humana versionen, som bryts ner på mindre än två minuter och därför inte används som läkemedel mot typ 2-diabetes idag. Istället används GLP-1-agonister som ska ge samma effekt som hormonet under längre tid, till exempel Victoza, liraglutid, från Novo Nordisk, Adlyxin, lixisenatid, från Sanofi och Byetta, exenatid, från AstraZeneca. Även dessa har kopplingar till djurriket, då de baseras på peptiden exendin-4 som finns i gilaödlans saliv.

Forskarnas upptäckter har publicerats i tidskriften Scientific Reports. Läs mer här:

Monotreme glucagon-like peptide-1 in venom and gut: one gene – two very different functionsHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.16