Piller av levande bakterier

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Göteborgsbaserade MetaboGen AB och Ferring Pharmaceuticals har tecknat ett flerårigt avtal om att utveckla en mikrobiombaserad produkt mot graviditetsklåda (ICP).

Avtalet med Ferring tecknades i somras och blir först nu offentligt, dock inte de finansiella detaljerna.

MetaboGen har utvecklat och patenterat ett koncept kring hur bakterierna i tarmen, mikrobiomet, påverkar uppkomsten av graviditetsklåda (ICP), som varje år drabbar ca 400 000 gravida kvinnor i världen.

– Incidensen varierar väldigt mycket mellan olika delar av världen. I Sverige räknar man med att ca 1,5 procent av gravida drabbas, säger Sara Malcus, vd MetaboGen.

MÅLET med produkten är att förebygga och behandla åkomman. Den 6 december inleds rekryteringen av patienter i programmets första explorativa studie, som syftar till att visa på skillnader i mikrobiomet mellan friska och sjuka kvinnor.

– Det är en GLP klinisk studie men det ges inget läkemedel i första skedet. På så sätt är det en ny typ av studie och den ska bekräfta för Ferring att våra data stämmer på människa, på patient.

Studien förväntas pågå under 18 månader och bedrivs i samarbete med Kvinnokliniken i Lund. Sammanlagt 100 gravida kvinnor ska inkluderas i studien, som godkändes av Etikprövningsnämnden den 8 november.

Nästa steg är att försöka förändra tarmfloran hos patienter.

– När det gäller det har vi också en god uppfattning om hur det ska gå till, säger Sara Malcus.

MIKROBIOMET i vår kropp innehåller minst tusen gånger fler gener än vårt eget genom, enligt den senaste uppskattningen. Hur mycket de påverkar både hälsa och sjukdom lär vi oss allt mer om, i snabb takt, tack vare utvecklingen inom fältet.

Göteborgsbaserade MetaboGen var tidigt ute (2010) med att utnyttja ny teknik och kunskap om mikrobiomet.

– Vi utvecklar produkter baserat på skillnader i tarmflorans sammansättning mellan friska och sjuka individer. Vi utgår från avföringsprover som helgenomsekvenseras och sedan används för att identifiera skillnader i förekomst av olika bakterier mellan patienter och kontroller.

– Målet är att utveckla produkter som kan vara läkemedel eller kosttillskott, beroende på vilken sjukdom det gäller, och vilken partner vi samarbetar med.

FÖRETAGETS VERKSAMHET baseras på forskning dels i Fredrik Bäckheds grupp vid Göteborgs universitet, dels i Jens Nielsens grupp vid Chalmers. Sedan två år tillbaka är bolaget BioGaia en viktig samarbetspartner och ägare.

– BioGaia har investerat i bolaget och bidrar med väldigt mycket kompetens och struktur vad gäller utveckling baserat på bakterier, vilket naturligtvis är mycket värdefullt för MetaboGen.

I motsats till många andra mikrobiombolag som fokuserar på inflammatoriska tarmsjukdomar har MetaboGen valt två, lite mindre indikationer. Idag drivs två huvudspår: förutom graviditetsklåda även graviditetsdiabetes. Skälen är två.

– Vi har goda möjligheter att studera dessa patientgrupper och som litet bolag har vi möjlighet att göra skillnad utifrån våra förutsättningar. Nu pågår produktutveckling av två identifierade stammar i det ena projektet och kartläggningsstudier av tarmflora i det andra, förklarar Sara Malcus.

ATT UTVECKLA läkemedel baserat på levande bakterier skiljer sig en del från traditionell läkemedelsutveckling och regelverken är under förändring.

– Speciellt för den här typen av produkter är också att det handlar om anaeroba bakterier som ska placeras levande i t ex ett piller. En av våra styrkor är att vi har jobbat tidigt med produkten och fokuserat mycket på hantering av just anaeroba bakteriestammar.

Det finns numera ett antal företag inom mikrobiomområdet. De flesta stora finns i USA, men det händer mycket också i Europa.

SARA MALCUS förklarar att de medvetet har arbetat noggrant och metodiskt, som litet bolag med begränsade resurser.

– Att vi valde att satsa på graviditetskomplikationer och att Ferring är ett av få läkemedelsföretag som satsar på forskning och utveckling av nya produkter inom obstetrik och vill samarbeta med oss är en kombination av timing och hårt arbete.

– Parallellt satsar vi mycket på vår egen produktutveckling. Det är en väldigt rolig fas.

– Det kommer nya studier nästan varje dag som visar tarmflorans inverkan på sjukdomar. MetaboGen har utvecklat ett sätt att hantera frågeställningar som inte är knutet till en viss sjukdomstyp, vilket gör att vi kan vara en intressant partner för många.

Den 8 december på Stockholm Waterfront modererar Sara Malcus Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrifts event Pharma Outsourcing.

Klicka här för att se program och anmälan.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.164