Piller av levande bakterier

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Göteborgsbaserade MetaboGen AB och Ferring Pharmaceuticals har tecknat ett flerårigt avtal om att utveckla en mikrobiombaserad produkt mot graviditetsklåda (ICP).

Avtalet med Ferring tecknades i somras och blir först nu offentligt, dock inte de finansiella detaljerna.

MetaboGen har utvecklat och patenterat ett koncept kring hur bakterierna i tarmen, mikrobiomet, påverkar uppkomsten av graviditetsklåda (ICP), som varje år drabbar ca 400 000 gravida kvinnor i världen.

– Incidensen varierar väldigt mycket mellan olika delar av världen. I Sverige räknar man med att ca 1,5 procent av gravida drabbas, säger Sara Malcus, vd MetaboGen.

MÅLET med produkten är att förebygga och behandla åkomman. Den 6 december inleds rekryteringen av patienter i programmets första explorativa studie, som syftar till att visa på skillnader i mikrobiomet mellan friska och sjuka kvinnor.

– Det är en GLP klinisk studie men det ges inget läkemedel i första skedet. På så sätt är det en ny typ av studie och den ska bekräfta för Ferring att våra data stämmer på människa, på patient.

Studien förväntas pågå under 18 månader och bedrivs i samarbete med Kvinnokliniken i Lund. Sammanlagt 100 gravida kvinnor ska inkluderas i studien, som godkändes av Etikprövningsnämnden den 8 november.

Nästa steg är att försöka förändra tarmfloran hos patienter.

– När det gäller det har vi också en god uppfattning om hur det ska gå till, säger Sara Malcus.

MIKROBIOMET i vår kropp innehåller minst tusen gånger fler gener än vårt eget genom, enligt den senaste uppskattningen. Hur mycket de påverkar både hälsa och sjukdom lär vi oss allt mer om, i snabb takt, tack vare utvecklingen inom fältet.

Göteborgsbaserade MetaboGen var tidigt ute (2010) med att utnyttja ny teknik och kunskap om mikrobiomet.

– Vi utvecklar produkter baserat på skillnader i tarmflorans sammansättning mellan friska och sjuka individer. Vi utgår från avföringsprover som helgenomsekvenseras och sedan används för att identifiera skillnader i förekomst av olika bakterier mellan patienter och kontroller.

– Målet är att utveckla produkter som kan vara läkemedel eller kosttillskott, beroende på vilken sjukdom det gäller, och vilken partner vi samarbetar med.

FÖRETAGETS VERKSAMHET baseras på forskning dels i Fredrik Bäckheds grupp vid Göteborgs universitet, dels i Jens Nielsens grupp vid Chalmers. Sedan två år tillbaka är bolaget BioGaia en viktig samarbetspartner och ägare.

– BioGaia har investerat i bolaget och bidrar med väldigt mycket kompetens och struktur vad gäller utveckling baserat på bakterier, vilket naturligtvis är mycket värdefullt för MetaboGen.

I motsats till många andra mikrobiombolag som fokuserar på inflammatoriska tarmsjukdomar har MetaboGen valt två, lite mindre indikationer. Idag drivs två huvudspår: förutom graviditetsklåda även graviditetsdiabetes. Skälen är två.

– Vi har goda möjligheter att studera dessa patientgrupper och som litet bolag har vi möjlighet att göra skillnad utifrån våra förutsättningar. Nu pågår produktutveckling av två identifierade stammar i det ena projektet och kartläggningsstudier av tarmflora i det andra, förklarar Sara Malcus.

ATT UTVECKLA läkemedel baserat på levande bakterier skiljer sig en del från traditionell läkemedelsutveckling och regelverken är under förändring.

– Speciellt för den här typen av produkter är också att det handlar om anaeroba bakterier som ska placeras levande i t ex ett piller. En av våra styrkor är att vi har jobbat tidigt med produkten och fokuserat mycket på hantering av just anaeroba bakteriestammar.

Det finns numera ett antal företag inom mikrobiomområdet. De flesta stora finns i USA, men det händer mycket också i Europa.

SARA MALCUS förklarar att de medvetet har arbetat noggrant och metodiskt, som litet bolag med begränsade resurser.

– Att vi valde att satsa på graviditetskomplikationer och att Ferring är ett av få läkemedelsföretag som satsar på forskning och utveckling av nya produkter inom obstetrik och vill samarbeta med oss är en kombination av timing och hårt arbete.

– Parallellt satsar vi mycket på vår egen produktutveckling. Det är en väldigt rolig fas.

– Det kommer nya studier nästan varje dag som visar tarmflorans inverkan på sjukdomar. MetaboGen har utvecklat ett sätt att hantera frågeställningar som inte är knutet till en viss sjukdomstyp, vilket gör att vi kan vara en intressant partner för många.

Den 8 december på Stockholm Waterfront modererar Sara Malcus Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrifts event Pharma Outsourcing.

Klicka här för att se program och anmälan.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.171