Piller av levande bakterier

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Göteborgsbaserade MetaboGen AB och Ferring Pharmaceuticals har tecknat ett flerårigt avtal om att utveckla en mikrobiombaserad produkt mot graviditetsklåda (ICP).

Avtalet med Ferring tecknades i somras och blir först nu offentligt, dock inte de finansiella detaljerna.

MetaboGen har utvecklat och patenterat ett koncept kring hur bakterierna i tarmen, mikrobiomet, påverkar uppkomsten av graviditetsklåda (ICP), som varje år drabbar ca 400 000 gravida kvinnor i världen.

– Incidensen varierar väldigt mycket mellan olika delar av världen. I Sverige räknar man med att ca 1,5 procent av gravida drabbas, säger Sara Malcus, vd MetaboGen.

MÅLET med produkten är att förebygga och behandla åkomman. Den 6 december inleds rekryteringen av patienter i programmets första explorativa studie, som syftar till att visa på skillnader i mikrobiomet mellan friska och sjuka kvinnor.

– Det är en GLP klinisk studie men det ges inget läkemedel i första skedet. På så sätt är det en ny typ av studie och den ska bekräfta för Ferring att våra data stämmer på människa, på patient.

Studien förväntas pågå under 18 månader och bedrivs i samarbete med Kvinnokliniken i Lund. Sammanlagt 100 gravida kvinnor ska inkluderas i studien, som godkändes av Etikprövningsnämnden den 8 november.

Nästa steg är att försöka förändra tarmfloran hos patienter.

– När det gäller det har vi också en god uppfattning om hur det ska gå till, säger Sara Malcus.

MIKROBIOMET i vår kropp innehåller minst tusen gånger fler gener än vårt eget genom, enligt den senaste uppskattningen. Hur mycket de påverkar både hälsa och sjukdom lär vi oss allt mer om, i snabb takt, tack vare utvecklingen inom fältet.

Göteborgsbaserade MetaboGen var tidigt ute (2010) med att utnyttja ny teknik och kunskap om mikrobiomet.

– Vi utvecklar produkter baserat på skillnader i tarmflorans sammansättning mellan friska och sjuka individer. Vi utgår från avföringsprover som helgenomsekvenseras och sedan används för att identifiera skillnader i förekomst av olika bakterier mellan patienter och kontroller.

– Målet är att utveckla produkter som kan vara läkemedel eller kosttillskott, beroende på vilken sjukdom det gäller, och vilken partner vi samarbetar med.

FÖRETAGETS VERKSAMHET baseras på forskning dels i Fredrik Bäckheds grupp vid Göteborgs universitet, dels i Jens Nielsens grupp vid Chalmers. Sedan två år tillbaka är bolaget BioGaia en viktig samarbetspartner och ägare.

– BioGaia har investerat i bolaget och bidrar med väldigt mycket kompetens och struktur vad gäller utveckling baserat på bakterier, vilket naturligtvis är mycket värdefullt för MetaboGen.

I motsats till många andra mikrobiombolag som fokuserar på inflammatoriska tarmsjukdomar har MetaboGen valt två, lite mindre indikationer. Idag drivs två huvudspår: förutom graviditetsklåda även graviditetsdiabetes. Skälen är två.

– Vi har goda möjligheter att studera dessa patientgrupper och som litet bolag har vi möjlighet att göra skillnad utifrån våra förutsättningar. Nu pågår produktutveckling av två identifierade stammar i det ena projektet och kartläggningsstudier av tarmflora i det andra, förklarar Sara Malcus.

ATT UTVECKLA läkemedel baserat på levande bakterier skiljer sig en del från traditionell läkemedelsutveckling och regelverken är under förändring.

– Speciellt för den här typen av produkter är också att det handlar om anaeroba bakterier som ska placeras levande i t ex ett piller. En av våra styrkor är att vi har jobbat tidigt med produkten och fokuserat mycket på hantering av just anaeroba bakteriestammar.

Det finns numera ett antal företag inom mikrobiomområdet. De flesta stora finns i USA, men det händer mycket också i Europa.

SARA MALCUS förklarar att de medvetet har arbetat noggrant och metodiskt, som litet bolag med begränsade resurser.

– Att vi valde att satsa på graviditetskomplikationer och att Ferring är ett av få läkemedelsföretag som satsar på forskning och utveckling av nya produkter inom obstetrik och vill samarbeta med oss är en kombination av timing och hårt arbete.

– Parallellt satsar vi mycket på vår egen produktutveckling. Det är en väldigt rolig fas.

– Det kommer nya studier nästan varje dag som visar tarmflorans inverkan på sjukdomar. MetaboGen har utvecklat ett sätt att hantera frågeställningar som inte är knutet till en viss sjukdomstyp, vilket gör att vi kan vara en intressant partner för många.

Den 8 december på Stockholm Waterfront modererar Sara Malcus Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrifts event Pharma Outsourcing.

Klicka här för att se program och anmälan.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Nyhetsbrev

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Arkiv

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.184