Piller av levande bakterier

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Göteborgsbaserade MetaboGen AB och Ferring Pharmaceuticals har tecknat ett flerårigt avtal om att utveckla en mikrobiombaserad produkt mot graviditetsklåda (ICP).

Avtalet med Ferring tecknades i somras och blir först nu offentligt, dock inte de finansiella detaljerna.

MetaboGen har utvecklat och patenterat ett koncept kring hur bakterierna i tarmen, mikrobiomet, påverkar uppkomsten av graviditetsklåda (ICP), som varje år drabbar ca 400 000 gravida kvinnor i världen.

– Incidensen varierar väldigt mycket mellan olika delar av världen. I Sverige räknar man med att ca 1,5 procent av gravida drabbas, säger Sara Malcus, vd MetaboGen.

MÅLET med produkten är att förebygga och behandla åkomman. Den 6 december inleds rekryteringen av patienter i programmets första explorativa studie, som syftar till att visa på skillnader i mikrobiomet mellan friska och sjuka kvinnor.

– Det är en GLP klinisk studie men det ges inget läkemedel i första skedet. På så sätt är det en ny typ av studie och den ska bekräfta för Ferring att våra data stämmer på människa, på patient.

Studien förväntas pågå under 18 månader och bedrivs i samarbete med Kvinnokliniken i Lund. Sammanlagt 100 gravida kvinnor ska inkluderas i studien, som godkändes av Etikprövningsnämnden den 8 november.

Nästa steg är att försöka förändra tarmfloran hos patienter.

– När det gäller det har vi också en god uppfattning om hur det ska gå till, säger Sara Malcus.

MIKROBIOMET i vår kropp innehåller minst tusen gånger fler gener än vårt eget genom, enligt den senaste uppskattningen. Hur mycket de påverkar både hälsa och sjukdom lär vi oss allt mer om, i snabb takt, tack vare utvecklingen inom fältet.

Göteborgsbaserade MetaboGen var tidigt ute (2010) med att utnyttja ny teknik och kunskap om mikrobiomet.

– Vi utvecklar produkter baserat på skillnader i tarmflorans sammansättning mellan friska och sjuka individer. Vi utgår från avföringsprover som helgenomsekvenseras och sedan används för att identifiera skillnader i förekomst av olika bakterier mellan patienter och kontroller.

– Målet är att utveckla produkter som kan vara läkemedel eller kosttillskott, beroende på vilken sjukdom det gäller, och vilken partner vi samarbetar med.

FÖRETAGETS VERKSAMHET baseras på forskning dels i Fredrik Bäckheds grupp vid Göteborgs universitet, dels i Jens Nielsens grupp vid Chalmers. Sedan två år tillbaka är bolaget BioGaia en viktig samarbetspartner och ägare.

– BioGaia har investerat i bolaget och bidrar med väldigt mycket kompetens och struktur vad gäller utveckling baserat på bakterier, vilket naturligtvis är mycket värdefullt för MetaboGen.

I motsats till många andra mikrobiombolag som fokuserar på inflammatoriska tarmsjukdomar har MetaboGen valt två, lite mindre indikationer. Idag drivs två huvudspår: förutom graviditetsklåda även graviditetsdiabetes. Skälen är två.

– Vi har goda möjligheter att studera dessa patientgrupper och som litet bolag har vi möjlighet att göra skillnad utifrån våra förutsättningar. Nu pågår produktutveckling av två identifierade stammar i det ena projektet och kartläggningsstudier av tarmflora i det andra, förklarar Sara Malcus.

ATT UTVECKLA läkemedel baserat på levande bakterier skiljer sig en del från traditionell läkemedelsutveckling och regelverken är under förändring.

– Speciellt för den här typen av produkter är också att det handlar om anaeroba bakterier som ska placeras levande i t ex ett piller. En av våra styrkor är att vi har jobbat tidigt med produkten och fokuserat mycket på hantering av just anaeroba bakteriestammar.

Det finns numera ett antal företag inom mikrobiomområdet. De flesta stora finns i USA, men det händer mycket också i Europa.

SARA MALCUS förklarar att de medvetet har arbetat noggrant och metodiskt, som litet bolag med begränsade resurser.

– Att vi valde att satsa på graviditetskomplikationer och att Ferring är ett av få läkemedelsföretag som satsar på forskning och utveckling av nya produkter inom obstetrik och vill samarbeta med oss är en kombination av timing och hårt arbete.

– Parallellt satsar vi mycket på vår egen produktutveckling. Det är en väldigt rolig fas.

– Det kommer nya studier nästan varje dag som visar tarmflorans inverkan på sjukdomar. MetaboGen har utvecklat ett sätt att hantera frågeställningar som inte är knutet till en viss sjukdomstyp, vilket gör att vi kan vara en intressant partner för många.

Den 8 december på Stockholm Waterfront modererar Sara Malcus Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrifts event Pharma Outsourcing.

Klicka här för att se program och anmälan.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Glyfosat skadar bin

En ny studie visar att ogräsmedlet glyfosat, världens mest använda bekämpningsmedel, skadar bins tarmbakterier och gör dem mer mottagliga för infektioner.

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Nyhetsbrev

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Arkiv

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.399