Kliniska studier på cancer mer positiva än verkligheten

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Yngre, friskare och mer välutbildade patienter förbättrar resultaten när cancerbehandlingar testas i kliniska studier. Det menar två cancerläkare i en artikel som publicerats i tidskriften JAMA Oncology.

Förlängd överlevnad är inte ett bra primärt mål i kliniska studier inom onkologi. Det menar läkarna Sham Mailankody och Vinay Prasad från Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, som i en ny artikel lyfter fram att den positiva effekten av en cancerbehandling ofta är starkare i kliniska studier än vad den är när läkemedlet har nått marknaden.

Syftet med kliniska studier på cancerläkemedel är bland annat att förlänga patienternas överlevnad. En artikel baserad på data från 71 läkemedel mot olika former av solid cancer, som godkänts av FDA mellan åren 2002-2012 visar dock att medianvärdet av förlängningen av livet för dessa substanser låg på endast 2,1 månader.

Ett exempel som läkarna lyfter fram på ett läkemedel som inte nått upp till förväntningarna är sorafenib tosylate, Nexavar, från Bayer och Onyx Pharmaceuticals. Det används för behandling av avancerad eller metastaserande levercancer. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkände läkemedlet baserat på resultat från en klinisk studie som visade att sorafenib förlängde medianöverlevnaden med 2,8 månader, till 10,7 månader. När läkemedlet nått marknaden var medianöverlevnaden dock endast tre år. Anledningen ska vara att patientgruppen i stort var både äldre (medianålder 70 år, jämfört med 65 i studien) och sjukare än de patienter som ingick i studien.

Anledningen till skillnaden mellan resultaten i kliniska prövningar jämfört med vanlig sjukvård är inte förvanskade resultat utan det beror snarare på att de patienter som deltar i kliniska studier ofta inte är representativa för patientgruppen, menar Mailankody och Prasad. Bland annat utgörs de ofta av yngre och friskare personer med bättre socioekonomisk status än patientgruppen i stort.

Författarna nämner bland annat en artikel från Journal of Clinical Oncology, som lyfte fram att 60 procent av alla som lider av cancer i USA är äldre än 65 år, 46 procent är över 70 år och 31 procent är drygt 75. I kliniska prövningar utgörs däremot endast 33 procent av personer över 65 och tio procent är äldre än 75 år, baserat på data från studier av 24 cancerläkemedel som godkändes av FDA mellan åren 2007-2010.

De som deltar i studier har dessutom lättare att få tillgång till information om sin sjukdom och om prövningen genom att de oftare är anslutna till det amerikanska hälso- och sjukvårdssystemet och en högre utbildning. De brukar även, enligt läkarna, vara mer motiverade och ha ett starkare stöd från sitt nätverk.

Författarna påpekar dessutom att den vård som ges vid kliniska prövningar är bättre än sjukvård överlag. Det innebär att patienter som deltar i studier borde få ett bättre utfall oavsett vilken sjukdom de har.

Läs artikeln här:

Overall Survival in Cancer Drug Trials as a New Surrogate End Point for Overall Survival in the Real World


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Nyhetsbrev

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Arkiv

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.134