Kliniska studier på cancer mer positiva än verkligheten

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Yngre, friskare och mer välutbildade patienter förbättrar resultaten när cancerbehandlingar testas i kliniska studier. Det menar två cancerläkare i en artikel som publicerats i tidskriften JAMA Oncology.

Förlängd överlevnad är inte ett bra primärt mål i kliniska studier inom onkologi. Det menar läkarna Sham Mailankody och Vinay Prasad från Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, som i en ny artikel lyfter fram att den positiva effekten av en cancerbehandling ofta är starkare i kliniska studier än vad den är när läkemedlet har nått marknaden.

Syftet med kliniska studier på cancerläkemedel är bland annat att förlänga patienternas överlevnad. En artikel baserad på data från 71 läkemedel mot olika former av solid cancer, som godkänts av FDA mellan åren 2002-2012 visar dock att medianvärdet av förlängningen av livet för dessa substanser låg på endast 2,1 månader.

Ett exempel som läkarna lyfter fram på ett läkemedel som inte nått upp till förväntningarna är sorafenib tosylate, Nexavar, från Bayer och Onyx Pharmaceuticals. Det används för behandling av avancerad eller metastaserande levercancer. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkände läkemedlet baserat på resultat från en klinisk studie som visade att sorafenib förlängde medianöverlevnaden med 2,8 månader, till 10,7 månader. När läkemedlet nått marknaden var medianöverlevnaden dock endast tre år. Anledningen ska vara att patientgruppen i stort var både äldre (medianålder 70 år, jämfört med 65 i studien) och sjukare än de patienter som ingick i studien.

Anledningen till skillnaden mellan resultaten i kliniska prövningar jämfört med vanlig sjukvård är inte förvanskade resultat utan det beror snarare på att de patienter som deltar i kliniska studier ofta inte är representativa för patientgruppen, menar Mailankody och Prasad. Bland annat utgörs de ofta av yngre och friskare personer med bättre socioekonomisk status än patientgruppen i stort.

Författarna nämner bland annat en artikel från Journal of Clinical Oncology, som lyfte fram att 60 procent av alla som lider av cancer i USA är äldre än 65 år, 46 procent är över 70 år och 31 procent är drygt 75. I kliniska prövningar utgörs däremot endast 33 procent av personer över 65 och tio procent är äldre än 75 år, baserat på data från studier av 24 cancerläkemedel som godkändes av FDA mellan åren 2007-2010.

De som deltar i studier har dessutom lättare att få tillgång till information om sin sjukdom och om prövningen genom att de oftare är anslutna till det amerikanska hälso- och sjukvårdssystemet och en högre utbildning. De brukar även, enligt läkarna, vara mer motiverade och ha ett starkare stöd från sitt nätverk.

Författarna påpekar dessutom att den vård som ges vid kliniska prövningar är bättre än sjukvård överlag. Det innebär att patienter som deltar i studier borde få ett bättre utfall oavsett vilken sjukdom de har.

Läs artikeln här:

Overall Survival in Cancer Drug Trials as a New Surrogate End Point for Overall Survival in the Real World


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Nyhetsbrev

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

Arkiv

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.265