23948sdkhjf

Kliniska studier på cancer mer positiva än verkligheten

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Yngre, friskare och mer välutbildade patienter förbättrar resultaten när cancerbehandlingar testas i kliniska studier. Det menar två cancerläkare i en artikel som publicerats i tidskriften JAMA Oncology.

Förlängd överlevnad är inte ett bra primärt mål i kliniska studier inom onkologi. Det menar läkarna Sham Mailankody och Vinay Prasad från Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, som i en ny artikel lyfter fram att den positiva effekten av en cancerbehandling ofta är starkare i kliniska studier än vad den är när läkemedlet har nått marknaden.

Syftet med kliniska studier på cancerläkemedel är bland annat att förlänga patienternas överlevnad. En artikel baserad på data från 71 läkemedel mot olika former av solid cancer, som godkänts av FDA mellan åren 2002-2012 visar dock att medianvärdet av förlängningen av livet för dessa substanser låg på endast 2,1 månader.

Ett exempel som läkarna lyfter fram på ett läkemedel som inte nått upp till förväntningarna är sorafenib tosylate, Nexavar, från Bayer och Onyx Pharmaceuticals. Det används för behandling av avancerad eller metastaserande levercancer. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkände läkemedlet baserat på resultat från en klinisk studie som visade att sorafenib förlängde medianöverlevnaden med 2,8 månader, till 10,7 månader. När läkemedlet nått marknaden var medianöverlevnaden dock endast tre år. Anledningen ska vara att patientgruppen i stort var både äldre (medianålder 70 år, jämfört med 65 i studien) och sjukare än de patienter som ingick i studien.

Anledningen till skillnaden mellan resultaten i kliniska prövningar jämfört med vanlig sjukvård är inte förvanskade resultat utan det beror snarare på att de patienter som deltar i kliniska studier ofta inte är representativa för patientgruppen, menar Mailankody och Prasad. Bland annat utgörs de ofta av yngre och friskare personer med bättre socioekonomisk status än patientgruppen i stort.

Författarna nämner bland annat en artikel från Journal of Clinical Oncology, som lyfte fram att 60 procent av alla som lider av cancer i USA är äldre än 65 år, 46 procent är över 70 år och 31 procent är drygt 75. I kliniska prövningar utgörs däremot endast 33 procent av personer över 65 och tio procent är äldre än 75 år, baserat på data från studier av 24 cancerläkemedel som godkändes av FDA mellan åren 2007-2010.

De som deltar i studier har dessutom lättare att få tillgång till information om sin sjukdom och om prövningen genom att de oftare är anslutna till det amerikanska hälso- och sjukvårdssystemet och en högre utbildning. De brukar även, enligt läkarna, vara mer motiverade och ha ett starkare stöd från sitt nätverk.

Författarna påpekar dessutom att den vård som ges vid kliniska prövningar är bättre än sjukvård överlag. Det innebär att patienter som deltar i studier borde få ett bättre utfall oavsett vilken sjukdom de har.

Läs artikeln här:

Overall Survival in Cancer Drug Trials as a New Surrogate End Point for Overall Survival in the Real World


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Är kemikalieblandningar farligare?

Outsourcing viktigare för läkemedelsutveckling

Hur har andra bolag gjort och vilka möjligheter finns det? Det är några av frågorna man kan får svar på vid årets upplaga av Pharrma Outsourcing, säger Maria Eriksson, projektansvarig.

Fem miljoner genom nästa steg

Målsättningen inom fem år är att sekvensera ytterligare fem miljoner individers genuppsättning. Det berättade Joanne Hacket från Genomics England på årets Bioscience.

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Nyhetsbrev

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Arkiv

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137