Kliniska studier på cancer mer positiva än verkligheten

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Yngre, friskare och mer välutbildade patienter förbättrar resultaten när cancerbehandlingar testas i kliniska studier. Det menar två cancerläkare i en artikel som publicerats i tidskriften JAMA Oncology.

Förlängd överlevnad är inte ett bra primärt mål i kliniska studier inom onkologi. Det menar läkarna Sham Mailankody och Vinay Prasad från Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, som i en ny artikel lyfter fram att den positiva effekten av en cancerbehandling ofta är starkare i kliniska studier än vad den är när läkemedlet har nått marknaden.

Syftet med kliniska studier på cancerläkemedel är bland annat att förlänga patienternas överlevnad. En artikel baserad på data från 71 läkemedel mot olika former av solid cancer, som godkänts av FDA mellan åren 2002-2012 visar dock att medianvärdet av förlängningen av livet för dessa substanser låg på endast 2,1 månader.

Ett exempel som läkarna lyfter fram på ett läkemedel som inte nått upp till förväntningarna är sorafenib tosylate, Nexavar, från Bayer och Onyx Pharmaceuticals. Det används för behandling av avancerad eller metastaserande levercancer. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkände läkemedlet baserat på resultat från en klinisk studie som visade att sorafenib förlängde medianöverlevnaden med 2,8 månader, till 10,7 månader. När läkemedlet nått marknaden var medianöverlevnaden dock endast tre år. Anledningen ska vara att patientgruppen i stort var både äldre (medianålder 70 år, jämfört med 65 i studien) och sjukare än de patienter som ingick i studien.

Anledningen till skillnaden mellan resultaten i kliniska prövningar jämfört med vanlig sjukvård är inte förvanskade resultat utan det beror snarare på att de patienter som deltar i kliniska studier ofta inte är representativa för patientgruppen, menar Mailankody och Prasad. Bland annat utgörs de ofta av yngre och friskare personer med bättre socioekonomisk status än patientgruppen i stort.

Författarna nämner bland annat en artikel från Journal of Clinical Oncology, som lyfte fram att 60 procent av alla som lider av cancer i USA är äldre än 65 år, 46 procent är över 70 år och 31 procent är drygt 75. I kliniska prövningar utgörs däremot endast 33 procent av personer över 65 och tio procent är äldre än 75 år, baserat på data från studier av 24 cancerläkemedel som godkändes av FDA mellan åren 2007-2010.

De som deltar i studier har dessutom lättare att få tillgång till information om sin sjukdom och om prövningen genom att de oftare är anslutna till det amerikanska hälso- och sjukvårdssystemet och en högre utbildning. De brukar även, enligt läkarna, vara mer motiverade och ha ett starkare stöd från sitt nätverk.

Författarna påpekar dessutom att den vård som ges vid kliniska prövningar är bättre än sjukvård överlag. Det innebär att patienter som deltar i studier borde få ett bättre utfall oavsett vilken sjukdom de har.

Läs artikeln här:

Overall Survival in Cancer Drug Trials as a New Surrogate End Point for Overall Survival in the Real World


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.148