23948sdkhjf

Umeåforskare får SciLife-pris

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Science och SciLifeLabs pris till fyra unga forskare i fyra kategorier, har delats ut. En av vinnarna är miljöforskaren David Seekell vid Umeå universitet.

Första pris får Neir Eshel , psykiatriker vid Stanford University, Kalifornien, USA, för sin uppsats "Trial and error" i priskategorin cell- och molekylärbiologi.

Övriga pristagare är Sam Behjati , forskare vid Cancer Genome Project of the Sanger Institute, Storbritannien, för sin uppsats “Retracing embryological fate” i priskategorin genomik och proteomik, Canan Dagdeviren , lektor vid MIT Media Lab, Cambridge, USA, från och med januari 2017, för sin uppsats “The future of bionic dynamos” i priskategorin translationell medicin och David Seekell , lektor vid Umeå Universitet och Wallenberg Academy Fellow 2015, för sin uppsats: "Passing the point of no return” i priskategorin ekologi och miljö.

Amerikanen Neir Eshel har upptäckt hur nervceller i hjärnan är sammankopplade för att vi ska kunna förutsäga konsekvensen av en viss handling och därmed lära oss saker.

Neir Eshel är särskilt entusiastisk över de möjligheter han ser att kunna hjälpa personer med beroendeproblematik som han möter dagligen i sitt arbete som psykiatriker.

"Beroende innebär att dopaminsystemet så att säga har kapats så att man får en bättre upplevelse av missbruket än vad man förväntar sig. Nu när vi vet mer om hur den här förväntningen mäts av nervcellerna i hjärnan kan vi rikta terapierna bättre och förhoppningsvis hjälpa fler patienter ut ur missbruket, , säger Neir Eshel i ett pressmeddelande.

David Seekells forskning har bidragit till utvecklingen av tidiga indikatorer för tipping points i miljön såsom ökenspridning i torra regioner, populationkollapser för fisk i världshaven och algblomning i sjöar. Hans prisuppsats beskriver ett experiment där en hel sjö manipulerades för att skapa en tipping point. Tidiga varningsindikatorer var uppenbara i god tid före den experimentella tipping pointen ägde rum. Studien är proof-of-concept på att man i framtiden kan använda indikatorer för att få tidig varningoch anpassa politiken och förvaltningen för att undvika kostsam eller potentiellt irreversibel miljöförstöring.

Science & SciLifeLab Prize for Young Scientists delas ut årligen och uppmärksammar unga forskare i början av karriären. Priset består av 30 000 amerikanska dollar till förstapristagaren samt 10 000 dollar var till tre kategorivinnare samt publicering; förstapristagaren i tidskriften Science och de andra i Science-online.

Den som vill ansöka om priset ska ha försvarat sin doktorsavhandling de senaste två åren och ansökan görs genom att man skriver en populärvetenskaplig uppsats om sin forskning som bedömds av ett oberoende redaktionsteam som utses av tidskriften Science.

Uppsatserna bedöms både med avseende på kvaliteten på forskningen och de sökandes förmåga att beskriva hur deras arbete kan bidra till respektive vetenskapsområde.

De fyra pristagarn a tar emot sitt pris den 9 december vid en ceremoni med middag i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm, där den första nobelprisutdelningen ägde rum 1901. Priset möjliggörs av stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Nyhetsbrev

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Arkiv

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.179