23948sdkhjf

Umeåforskare får SciLife-pris

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Science och SciLifeLabs pris till fyra unga forskare i fyra kategorier, har delats ut. En av vinnarna är miljöforskaren David Seekell vid Umeå universitet.

Första pris får Neir Eshel , psykiatriker vid Stanford University, Kalifornien, USA, för sin uppsats "Trial and error" i priskategorin cell- och molekylärbiologi.

Övriga pristagare är Sam Behjati , forskare vid Cancer Genome Project of the Sanger Institute, Storbritannien, för sin uppsats “Retracing embryological fate” i priskategorin genomik och proteomik, Canan Dagdeviren , lektor vid MIT Media Lab, Cambridge, USA, från och med januari 2017, för sin uppsats “The future of bionic dynamos” i priskategorin translationell medicin och David Seekell , lektor vid Umeå Universitet och Wallenberg Academy Fellow 2015, för sin uppsats: "Passing the point of no return” i priskategorin ekologi och miljö.

Amerikanen Neir Eshel har upptäckt hur nervceller i hjärnan är sammankopplade för att vi ska kunna förutsäga konsekvensen av en viss handling och därmed lära oss saker.

Neir Eshel är särskilt entusiastisk över de möjligheter han ser att kunna hjälpa personer med beroendeproblematik som han möter dagligen i sitt arbete som psykiatriker.

"Beroende innebär att dopaminsystemet så att säga har kapats så att man får en bättre upplevelse av missbruket än vad man förväntar sig. Nu när vi vet mer om hur den här förväntningen mäts av nervcellerna i hjärnan kan vi rikta terapierna bättre och förhoppningsvis hjälpa fler patienter ut ur missbruket, , säger Neir Eshel i ett pressmeddelande.

David Seekells forskning har bidragit till utvecklingen av tidiga indikatorer för tipping points i miljön såsom ökenspridning i torra regioner, populationkollapser för fisk i världshaven och algblomning i sjöar. Hans prisuppsats beskriver ett experiment där en hel sjö manipulerades för att skapa en tipping point. Tidiga varningsindikatorer var uppenbara i god tid före den experimentella tipping pointen ägde rum. Studien är proof-of-concept på att man i framtiden kan använda indikatorer för att få tidig varningoch anpassa politiken och förvaltningen för att undvika kostsam eller potentiellt irreversibel miljöförstöring.

Science & SciLifeLab Prize for Young Scientists delas ut årligen och uppmärksammar unga forskare i början av karriären. Priset består av 30 000 amerikanska dollar till förstapristagaren samt 10 000 dollar var till tre kategorivinnare samt publicering; förstapristagaren i tidskriften Science och de andra i Science-online.

Den som vill ansöka om priset ska ha försvarat sin doktorsavhandling de senaste två åren och ansökan görs genom att man skriver en populärvetenskaplig uppsats om sin forskning som bedömds av ett oberoende redaktionsteam som utses av tidskriften Science.

Uppsatserna bedöms både med avseende på kvaliteten på forskningen och de sökandes förmåga att beskriva hur deras arbete kan bidra till respektive vetenskapsområde.

De fyra pristagarn a tar emot sitt pris den 9 december vid en ceremoni med middag i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm, där den första nobelprisutdelningen ägde rum 1901. Priset möjliggörs av stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

Nyhetsbrev

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

Arkiv

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Umeåbolag sluter globalt avtal

"Jag är väldigt glad att hon fick priset"

Lynn Kamerlin, beräkningskemist och professor i biokemi vid Uppsala universitet, som själv jobbar med proteinevolution, träffade en av Nobelpristagarna, Frances Arnold så sent som i maj.

30 miljoner till malariaforskning

Oliver Billker, ny föreståndare vid Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå universitet, får 30 miljoner kronor under sex år för att studera genfunktion hos parasiter.

Kemipris till bättre enzymer och fagdisplay

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i kemi 2018 till två amerikaner och en britt.

Forskningsinstitut delas

Mikroplast i Stockholms stad

Kvinna får dela fysikpriset!

Donna Strickland heter en av årets tre fysikpristagare och än en gång är det lasern som prisas, eller rättare sagt laseruppfinningar som bl a gör det möjligt att studera kemiska reaktioner i realtid.

Tävla i europeisk kemikaliesäkerhet

Europeiska Arbetsmiljöbyrån har startat en kampanj för att förbättra kemikaliehanteringen på arbetsplatser inom EU. Företag inbjuds att tävla.

Migränläkemedel godkänt

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt galcanezumab, ytterligare en s k CGRP-antikropp mot svår migrän.

Ny vd för Probi

4

Dubbdäck tar fler liv än de räddar

Dubbarna river upp asfalt, vilket skördar fler liv än dubbarna räddar, enligt en ny studie inom ramen för programmet Mistra Environmental Nanosafety.

Nobelpriset för banbrytande cancerupptäckt

James P Allison och Tasuku Honjo har utsetts till 2018 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.204