Umeåforskare får SciLife-pris

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Science och SciLifeLabs pris till fyra unga forskare i fyra kategorier, har delats ut. En av vinnarna är miljöforskaren David Seekell vid Umeå universitet.

Första pris får Neir Eshel , psykiatriker vid Stanford University, Kalifornien, USA, för sin uppsats "Trial and error" i priskategorin cell- och molekylärbiologi.

Övriga pristagare är Sam Behjati , forskare vid Cancer Genome Project of the Sanger Institute, Storbritannien, för sin uppsats “Retracing embryological fate” i priskategorin genomik och proteomik, Canan Dagdeviren , lektor vid MIT Media Lab, Cambridge, USA, från och med januari 2017, för sin uppsats “The future of bionic dynamos” i priskategorin translationell medicin och David Seekell , lektor vid Umeå Universitet och Wallenberg Academy Fellow 2015, för sin uppsats: "Passing the point of no return” i priskategorin ekologi och miljö.

Amerikanen Neir Eshel har upptäckt hur nervceller i hjärnan är sammankopplade för att vi ska kunna förutsäga konsekvensen av en viss handling och därmed lära oss saker.

Neir Eshel är särskilt entusiastisk över de möjligheter han ser att kunna hjälpa personer med beroendeproblematik som han möter dagligen i sitt arbete som psykiatriker.

"Beroende innebär att dopaminsystemet så att säga har kapats så att man får en bättre upplevelse av missbruket än vad man förväntar sig. Nu när vi vet mer om hur den här förväntningen mäts av nervcellerna i hjärnan kan vi rikta terapierna bättre och förhoppningsvis hjälpa fler patienter ut ur missbruket, , säger Neir Eshel i ett pressmeddelande.

David Seekells forskning har bidragit till utvecklingen av tidiga indikatorer för tipping points i miljön såsom ökenspridning i torra regioner, populationkollapser för fisk i världshaven och algblomning i sjöar. Hans prisuppsats beskriver ett experiment där en hel sjö manipulerades för att skapa en tipping point. Tidiga varningsindikatorer var uppenbara i god tid före den experimentella tipping pointen ägde rum. Studien är proof-of-concept på att man i framtiden kan använda indikatorer för att få tidig varningoch anpassa politiken och förvaltningen för att undvika kostsam eller potentiellt irreversibel miljöförstöring.

Science & SciLifeLab Prize for Young Scientists delas ut årligen och uppmärksammar unga forskare i början av karriären. Priset består av 30 000 amerikanska dollar till förstapristagaren samt 10 000 dollar var till tre kategorivinnare samt publicering; förstapristagaren i tidskriften Science och de andra i Science-online.

Den som vill ansöka om priset ska ha försvarat sin doktorsavhandling de senaste två åren och ansökan görs genom att man skriver en populärvetenskaplig uppsats om sin forskning som bedömds av ett oberoende redaktionsteam som utses av tidskriften Science.

Uppsatserna bedöms både med avseende på kvaliteten på forskningen och de sökandes förmåga att beskriva hur deras arbete kan bidra till respektive vetenskapsområde.

De fyra pristagarn a tar emot sitt pris den 9 december vid en ceremoni med middag i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm, där den första nobelprisutdelningen ägde rum 1901. Priset möjliggörs av stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.133