Umeåforskare får SciLife-pris

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Science och SciLifeLabs pris till fyra unga forskare i fyra kategorier, har delats ut. En av vinnarna är miljöforskaren David Seekell vid Umeå universitet.

Första pris får Neir Eshel , psykiatriker vid Stanford University, Kalifornien, USA, för sin uppsats "Trial and error" i priskategorin cell- och molekylärbiologi.

Övriga pristagare är Sam Behjati , forskare vid Cancer Genome Project of the Sanger Institute, Storbritannien, för sin uppsats “Retracing embryological fate” i priskategorin genomik och proteomik, Canan Dagdeviren , lektor vid MIT Media Lab, Cambridge, USA, från och med januari 2017, för sin uppsats “The future of bionic dynamos” i priskategorin translationell medicin och David Seekell , lektor vid Umeå Universitet och Wallenberg Academy Fellow 2015, för sin uppsats: "Passing the point of no return” i priskategorin ekologi och miljö.

Amerikanen Neir Eshel har upptäckt hur nervceller i hjärnan är sammankopplade för att vi ska kunna förutsäga konsekvensen av en viss handling och därmed lära oss saker.

Neir Eshel är särskilt entusiastisk över de möjligheter han ser att kunna hjälpa personer med beroendeproblematik som han möter dagligen i sitt arbete som psykiatriker.

"Beroende innebär att dopaminsystemet så att säga har kapats så att man får en bättre upplevelse av missbruket än vad man förväntar sig. Nu när vi vet mer om hur den här förväntningen mäts av nervcellerna i hjärnan kan vi rikta terapierna bättre och förhoppningsvis hjälpa fler patienter ut ur missbruket, , säger Neir Eshel i ett pressmeddelande.

David Seekells forskning har bidragit till utvecklingen av tidiga indikatorer för tipping points i miljön såsom ökenspridning i torra regioner, populationkollapser för fisk i världshaven och algblomning i sjöar. Hans prisuppsats beskriver ett experiment där en hel sjö manipulerades för att skapa en tipping point. Tidiga varningsindikatorer var uppenbara i god tid före den experimentella tipping pointen ägde rum. Studien är proof-of-concept på att man i framtiden kan använda indikatorer för att få tidig varningoch anpassa politiken och förvaltningen för att undvika kostsam eller potentiellt irreversibel miljöförstöring.

Science & SciLifeLab Prize for Young Scientists delas ut årligen och uppmärksammar unga forskare i början av karriären. Priset består av 30 000 amerikanska dollar till förstapristagaren samt 10 000 dollar var till tre kategorivinnare samt publicering; förstapristagaren i tidskriften Science och de andra i Science-online.

Den som vill ansöka om priset ska ha försvarat sin doktorsavhandling de senaste två åren och ansökan görs genom att man skriver en populärvetenskaplig uppsats om sin forskning som bedömds av ett oberoende redaktionsteam som utses av tidskriften Science.

Uppsatserna bedöms både med avseende på kvaliteten på forskningen och de sökandes förmåga att beskriva hur deras arbete kan bidra till respektive vetenskapsområde.

De fyra pristagarn a tar emot sitt pris den 9 december vid en ceremoni med middag i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm, där den första nobelprisutdelningen ägde rum 1901. Priset möjliggörs av stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129