Umeåforskare får SciLife-pris

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Science och SciLifeLabs pris till fyra unga forskare i fyra kategorier, har delats ut. En av vinnarna är miljöforskaren David Seekell vid Umeå universitet.

Första pris får Neir Eshel, psykiatriker vid Stanford University, Kalifornien, USA, för sin uppsats "Trial and error" i priskategorin cell- och molekylärbiologi.

Övriga pristagare är Sam Behjati, forskare vid Cancer Genome Project of the Sanger Institute, Storbritannien, för sin uppsats “Retracing embryological fate” i priskategorin genomik och proteomik, Canan Dagdeviren, lektor vid MIT Media Lab, Cambridge, USA, från och med januari 2017, för sin uppsats “The future of bionic dynamos” i priskategorin translationell medicin och David Seekell, lektor vid Umeå Universitet och Wallenberg Academy Fellow 2015, för sin uppsats: "Passing the point of no return” i priskategorin ekologi och miljö.

Amerikanen Neir Eshel har upptäckt hur nervceller i hjärnan är sammankopplade för att vi ska kunna förutsäga konsekvensen av en viss handling och därmed lära oss saker.

Neir Eshel är särskilt entusiastisk över de möjligheter han ser att kunna hjälpa personer med beroendeproblematik som han möter dagligen i sitt arbete som psykiatriker.

"Beroende innebär att dopaminsystemet så att säga har kapats så att man får en bättre upplevelse av missbruket än vad man förväntar sig. Nu när vi vet mer om hur den här förväntningen mäts av nervcellerna i hjärnan kan vi rikta terapierna bättre och förhoppningsvis hjälpa fler patienter ut ur missbruket, , säger Neir Eshel i ett pressmeddelande.

David Seekells forskning har bidragit till utvecklingen av tidiga indikatorer för tipping points i miljön såsom ökenspridning i torra regioner, populationkollapser för fisk i världshaven och algblomning i sjöar. Hans prisuppsats beskriver ett experiment där en hel sjö manipulerades för att skapa en tipping point. Tidiga varningsindikatorer var uppenbara i god tid före den experimentella tipping pointen ägde rum. Studien är proof-of-concept på att man i framtiden kan använda indikatorer för att få tidig varningoch anpassa politiken och förvaltningen för att undvika kostsam eller potentiellt irreversibel miljöförstöring.

Science & SciLifeLab Prize for Young Scientists delas ut årligen och uppmärksammar unga forskare i början av karriären. Priset består av 30 000 amerikanska dollar till förstapristagaren samt 10 000 dollar var till tre kategorivinnare samt publicering; förstapristagaren i tidskriften Science och de andra i Science-online.

Den som vill ansöka om priset ska ha försvarat sin doktorsavhandling de senaste två åren och ansökan görs genom att man skriver en populärvetenskaplig uppsats om sin forskning som bedömds av ett oberoende redaktionsteam som utses av tidskriften Science.

Uppsatserna bedöms både med avseende på kvaliteten på forskningen och de sökandes förmåga att beskriva hur deras arbete kan bidra till respektive vetenskapsområde.

De fyra pristagarna tar emot sitt pris den 9 december vid en ceremoni med middag i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm, där den första nobelprisutdelningen ägde rum 1901. Priset möjliggörs av stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inkubatorer rankade globalt

Gentekniknämndens rapport klar

Nu har Gentekniknämnden publicerat sin årliga rapport Genteknikens utveckling.

Peptider kan bli framtidens läkemedel

Tyska forskare rapporterar ett genombrott i arbetet med att göra små proteiner tillgängliga som läkemedel i pillerform.

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nyhetsbrev

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Arkiv

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.184