Lanserar analyser för skräddarsydd medicin

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Olink lanserar tre nya analyser som inte är sjukdomsspecifika. Förhoppningen är att de ska få en användning inom precisionsmedicin.

Uppsalabaserade Olink Proteomics utvecklar och säljer analysplattformar för detektion av biomarkörer. Bolaget har hittills lanserat produkter för att detektera biomarkörer som är specifika för olika sjukdomsområden, som hjärtkärlsjukdom, immunonkologi, inflammation, neurologi och onkologi.

Nu lanseras dock tre nya plattformar, som inte är sjukdomsspecifika. De detekterar markörer relaterade till immunsvar, organskador och metabolism. Syftet med de nya analyserna är att underlätta arbetet med precisionsmedicin inom vården, där behandlingar skräddarsys för respektive patient.MED HJÄLP AV precisionsmedicin kan man bland annat förutse vilken patient som kommer att svara bäst på vilken behandling.

”Det finns en stark önskan om att hitta nya sätt att bedriva en mer individanpassad sjukvård, så kallad precisionsmedicin, men det kräver innovativa och pålitliga verktyg som kan leverera avgörande kunskap och förståelse”, säger Andrea Ballagi, sälj- och marknadsföringschef på Olink Proteomics, i ett pressmeddelande.

”Våra nya paneler kompletterar vår befintliga portfölj som idag täcker över 700 olika biomarkörer och därmed utgör världens idag största validerade proteomikbibliotek.”

ANALYSERNA är i dagsläget endast ämnade för forskningsbruk.

Olinks analyser baseras på teknikplattformen Proseek Multiplex. Det är en immunanalysteknik som kan detektera 92 olika biomarkörer i 96 prover samtidigt. Proseek Multiplex-tekniken går att använda på nästan alla biologiska material. Exempelvis fungerar den för serum, plasma och lysat av tumörceller.

”Utöver att vår teknologi är överlägsen ifråga om känslighet och precision kräver den ytterst små provmängder, endast en mikroliter, vilket är en hundradel av vad som behövs i äldre system. Det är väldigt uppskattat eftersom mycket forskning utförs på dyrbara biobanksprover”, säger Andrea Ballagi.

PROSEEK MULTIPLEX baseras på tekniken Proximity Extension Assay, PEA. Där binds varje biomarkör av ett par antikroppar som bär på varsin enkelsträngad DNA-molekyl. När de har bundit till sitt målprotein bildas en dubbelsträngad DNA-sekvens som är specifik för respektive biomarkör. Den kan sedan amplifieras och läsas av med realtids-PCR.

På Olinks YouTube-kanal finns en animation som beskriver tekniken på ett kortfattat sätt. Länk till animationen.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14