23948sdkhjf

Lanserar analyser för skräddarsydd medicin

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Olink lanserar tre nya analyser som inte är sjukdomsspecifika. Förhoppningen är att de ska få en användning inom precisionsmedicin.

Uppsalabaserade Olink Proteomics utvecklar och säljer analysplattformar för detektion av biomarkörer. Bolaget har hittills lanserat produkter för att detektera biomarkörer som är specifika för olika sjukdomsområden, som hjärtkärlsjukdom, immunonkologi, inflammation, neurologi och onkologi.

Nu lanseras dock tre nya plattformar, som inte är sjukdomsspecifika. De detekterar markörer relaterade till immunsvar, organskador och metabolism. Syftet med de nya analyserna är att underlätta arbetet med precisionsmedicin inom vården, där behandlingar skräddarsys för respektive patient.MED HJÄLP AV precisionsmedicin kan man bland annat förutse vilken patient som kommer att svara bäst på vilken behandling.

”Det finns en stark önskan om att hitta nya sätt att bedriva en mer individanpassad sjukvård, så kallad precisionsmedicin, men det kräver innovativa och pålitliga verktyg som kan leverera avgörande kunskap och förståelse”, säger Andrea Ballagi, sälj- och marknadsföringschef på Olink Proteomics, i ett pressmeddelande.

”Våra nya paneler kompletterar vår befintliga portfölj som idag täcker över 700 olika biomarkörer och därmed utgör världens idag största validerade proteomikbibliotek.”

ANALYSERNA är i dagsläget endast ämnade för forskningsbruk.

Olinks analyser baseras på teknikplattformen Proseek Multiplex. Det är en immunanalysteknik som kan detektera 92 olika biomarkörer i 96 prover samtidigt. Proseek Multiplex-tekniken går att använda på nästan alla biologiska material. Exempelvis fungerar den för serum, plasma och lysat av tumörceller.

”Utöver att vår teknologi är överlägsen ifråga om känslighet och precision kräver den ytterst små provmängder, endast en mikroliter, vilket är en hundradel av vad som behövs i äldre system. Det är väldigt uppskattat eftersom mycket forskning utförs på dyrbara biobanksprover”, säger Andrea Ballagi.

PROSEEK MULTIPLEX baseras på tekniken Proximity Extension Assay, PEA. Där binds varje biomarkör av ett par antikroppar som bär på varsin enkelsträngad DNA-molekyl. När de har bundit till sitt målprotein bildas en dubbelsträngad DNA-sekvens som är specifik för respektive biomarkör. Den kan sedan amplifieras och läsas av med realtids-PCR.

På Olinks YouTube-kanal finns en animation som beskriver tekniken på ett kortfattat sätt. Länk till animationen.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Är kemikalieblandningar farligare?

Outsourcing viktigare för läkemedelsutveckling

Hur har andra bolag gjort och vilka möjligheter finns det? Det är några av frågorna man kan får svar på vid årets upplaga av Pharrma Outsourcing, säger Maria Eriksson, projektansvarig.

Fem miljoner genom nästa steg

Målsättningen inom fem år är att sekvensera ytterligare fem miljoner individers genuppsättning. Det berättade Joanne Hacket från Genomics England på årets Bioscience.

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Nyhetsbrev

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Arkiv

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146