Lanserar analyser för skräddarsydd medicin

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Olink lanserar tre nya analyser som inte är sjukdomsspecifika. Förhoppningen är att de ska få en användning inom precisionsmedicin.

Uppsalabaserade Olink Proteomics utvecklar och säljer analysplattformar för detektion av biomarkörer. Bolaget har hittills lanserat produkter för att detektera biomarkörer som är specifika för olika sjukdomsområden, som hjärtkärlsjukdom, immunonkologi, inflammation, neurologi och onkologi.

Nu lanseras dock tre nya plattformar, som inte är sjukdomsspecifika. De detekterar markörer relaterade till immunsvar, organskador och metabolism. Syftet med de nya analyserna är att underlätta arbetet med precisionsmedicin inom vården, där behandlingar skräddarsys för respektive patient.MED HJÄLP AV precisionsmedicin kan man bland annat förutse vilken patient som kommer att svara bäst på vilken behandling.

”Det finns en stark önskan om att hitta nya sätt att bedriva en mer individanpassad sjukvård, så kallad precisionsmedicin, men det kräver innovativa och pålitliga verktyg som kan leverera avgörande kunskap och förståelse”, säger Andrea Ballagi, sälj- och marknadsföringschef på Olink Proteomics, i ett pressmeddelande.

”Våra nya paneler kompletterar vår befintliga portfölj som idag täcker över 700 olika biomarkörer och därmed utgör världens idag största validerade proteomikbibliotek.”

ANALYSERNA är i dagsläget endast ämnade för forskningsbruk.

Olinks analyser baseras på teknikplattformen Proseek Multiplex. Det är en immunanalysteknik som kan detektera 92 olika biomarkörer i 96 prover samtidigt. Proseek Multiplex-tekniken går att använda på nästan alla biologiska material. Exempelvis fungerar den för serum, plasma och lysat av tumörceller.

”Utöver att vår teknologi är överlägsen ifråga om känslighet och precision kräver den ytterst små provmängder, endast en mikroliter, vilket är en hundradel av vad som behövs i äldre system. Det är väldigt uppskattat eftersom mycket forskning utförs på dyrbara biobanksprover”, säger Andrea Ballagi.

PROSEEK MULTIPLEX baseras på tekniken Proximity Extension Assay, PEA. Där binds varje biomarkör av ett par antikroppar som bär på varsin enkelsträngad DNA-molekyl. När de har bundit till sitt målprotein bildas en dubbelsträngad DNA-sekvens som är specifik för respektive biomarkör. Den kan sedan amplifieras och läsas av med realtids-PCR.

På Olinks YouTube-kanal finns en animation som beskriver tekniken på ett kortfattat sätt. Länk till animationen.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121