Glutenfritt inte nyttigare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Glutenfria livsmedel är inte nyttigare att äta om man inte lider av glutenintolerans, berättar Jonas F. Ludvigsson, professor i medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet samt pediatriker vid Örebros universitetssjukhus.

”GLUTENFRITT är nyttigare om man byter ut en vanlig kaka mot ett äpple, men inte om man byter ut en vanlig kaka mot en glutenfri kaka”, säger Jonas Ludvigsson i en artikel i Medicinsk Vetenskap.

Gluten finns framförallt i vete, men även i korn och råg. Vid glutenintolerans, celiaki, reagerar immunförsvaret på gluten och orsakar en inflammation i tunntarmens slemhinna, vilket försämrar näringsupptaget från tarmen.

De som lider av celiaki måste utesluta gluten ur sin kost. I USA har dock flera miljoner människor valt att äta glutenfritt trots att de inte har någon diagnos och även i Sverige ökar intresset för produkterna. Det finns dock ingen fördel med glutenfria produkter om man inte har celiaki, menar Jonas Ludvigsson, och om man ska genomgå medicinska tester som behövs för att ställa diagnosen glutenintolerans är det viktigt att tarmen fortfarande utsätts för gluten.

”Om man misstänker att man har celiaki ska man därför testa sig innan man slutar med gluten. Om man däremot redan har testat sig och kunnat utesluta glutenintolerans, då kan man minska sin brödkonsumtion om man mår bättre av det. Då handlar det sällan om att man inte tål bröd, utan att man mår bättre av att äta mindre av det, på samma sätt som man kan må dåligt av att äta stora mängder fet mat, lök eller ärtsoppa”, säger Jonas Ludvigsson.

GLUTENFRI KOST har dessutom några direkta nackdelar. Bland annat är den i allmänhet dyrare, samtidigt som den ofta innehåller en högre andel fett och socker för att få till en bra konsistens även utan gluten. Detta är särskilt vanligt utanför Norden

I Sverige är ungefär 100 000 personer glutenintoleranta. Det innebär att vi är ett av de länder med högst förekomst av celiaki, som är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn.

Symptomen finns främst i tarmen men sjukdomen påverkar även andra delar av kroppen.

Jonas Ludvigssons forskargrupp har studerat vilka andra diagnoser som kan förknippas med celiaki. Man har bland annat sett en ökad risk att utveckla vissa typer av cancer, depression, sköldkörtelsjukdom, diabetes, benbrott och graviditetskomplikationer. Det ger även en lätt förhöjd risk att dö i hjärtkärlsjukdom, något som exempelvis kan bero på den kroniska inflammationen som pågår vid celiaki.

VEM SOM HELST kan inte få celiaki. Det krävs bland annat vissa förutsättningar i immunförsvaret: man måste ha någon av HLA-typerna DQ2 och DQ8, som finns hos cirka en av tre svenskar. Dessutom måste man utsättas för gluten. Vilka andra faktorer som spelar in vet man inte än.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Nyhetsbrev

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Arkiv

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

Plus

Inga miljörisker med nanopartiklar

Det finns ingen större orsak till oro när det gäller miljörisker med de vanligaste nanopartiklarna, visar en ny litteraturgenomgång.

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14