Glutenfritt inte nyttigare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Glutenfria livsmedel är inte nyttigare att äta om man inte lider av glutenintolerans, berättar Jonas F. Ludvigsson, professor i medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet samt pediatriker vid Örebros universitetssjukhus.

”GLUTENFRITT är nyttigare om man byter ut en vanlig kaka mot ett äpple, men inte om man byter ut en vanlig kaka mot en glutenfri kaka”, säger Jonas Ludvigsson i en artikel i Medicinsk Vetenskap.

Gluten finns framförallt i vete, men även i korn och råg. Vid glutenintolerans, celiaki, reagerar immunförsvaret på gluten och orsakar en inflammation i tunntarmens slemhinna, vilket försämrar näringsupptaget från tarmen.

De som lider av celiaki måste utesluta gluten ur sin kost. I USA har dock flera miljoner människor valt att äta glutenfritt trots att de inte har någon diagnos och även i Sverige ökar intresset för produkterna. Det finns dock ingen fördel med glutenfria produkter om man inte har celiaki, menar Jonas Ludvigsson, och om man ska genomgå medicinska tester som behövs för att ställa diagnosen glutenintolerans är det viktigt att tarmen fortfarande utsätts för gluten.

”Om man misstänker att man har celiaki ska man därför testa sig innan man slutar med gluten. Om man däremot redan har testat sig och kunnat utesluta glutenintolerans, då kan man minska sin brödkonsumtion om man mår bättre av det. Då handlar det sällan om att man inte tål bröd, utan att man mår bättre av att äta mindre av det, på samma sätt som man kan må dåligt av att äta stora mängder fet mat, lök eller ärtsoppa”, säger Jonas Ludvigsson.

GLUTENFRI KOST har dessutom några direkta nackdelar. Bland annat är den i allmänhet dyrare, samtidigt som den ofta innehåller en högre andel fett och socker för att få till en bra konsistens även utan gluten. Detta är särskilt vanligt utanför Norden

I Sverige är ungefär 100 000 personer glutenintoleranta. Det innebär att vi är ett av de länder med högst förekomst av celiaki, som är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn.

Symptomen finns främst i tarmen men sjukdomen påverkar även andra delar av kroppen.

Jonas Ludvigssons forskargrupp har studerat vilka andra diagnoser som kan förknippas med celiaki. Man har bland annat sett en ökad risk att utveckla vissa typer av cancer, depression, sköldkörtelsjukdom, diabetes, benbrott och graviditetskomplikationer. Det ger även en lätt förhöjd risk att dö i hjärtkärlsjukdom, något som exempelvis kan bero på den kroniska inflammationen som pågår vid celiaki.

VEM SOM HELST kan inte få celiaki. Det krävs bland annat vissa förutsättningar i immunförsvaret: man måste ha någon av HLA-typerna DQ2 och DQ8, som finns hos cirka en av tre svenskar. Dessutom måste man utsättas för gluten. Vilka andra faktorer som spelar in vet man inte än.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145