Glutenfritt inte nyttigare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Glutenfria livsmedel är inte nyttigare att äta om man inte lider av glutenintolerans, berättar Jonas F. Ludvigsson, professor i medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet samt pediatriker vid Örebros universitetssjukhus.

”GLUTENFRITT är nyttigare om man byter ut en vanlig kaka mot ett äpple, men inte om man byter ut en vanlig kaka mot en glutenfri kaka”, säger Jonas Ludvigsson i en artikel i Medicinsk Vetenskap.

Gluten finns framförallt i vete, men även i korn och råg. Vid glutenintolerans, celiaki, reagerar immunförsvaret på gluten och orsakar en inflammation i tunntarmens slemhinna, vilket försämrar näringsupptaget från tarmen.

De som lider av celiaki måste utesluta gluten ur sin kost. I USA har dock flera miljoner människor valt att äta glutenfritt trots att de inte har någon diagnos och även i Sverige ökar intresset för produkterna. Det finns dock ingen fördel med glutenfria produkter om man inte har celiaki, menar Jonas Ludvigsson, och om man ska genomgå medicinska tester som behövs för att ställa diagnosen glutenintolerans är det viktigt att tarmen fortfarande utsätts för gluten.

”Om man misstänker att man har celiaki ska man därför testa sig innan man slutar med gluten. Om man däremot redan har testat sig och kunnat utesluta glutenintolerans, då kan man minska sin brödkonsumtion om man mår bättre av det. Då handlar det sällan om att man inte tål bröd, utan att man mår bättre av att äta mindre av det, på samma sätt som man kan må dåligt av att äta stora mängder fet mat, lök eller ärtsoppa”, säger Jonas Ludvigsson.

GLUTENFRI KOST har dessutom några direkta nackdelar. Bland annat är den i allmänhet dyrare, samtidigt som den ofta innehåller en högre andel fett och socker för att få till en bra konsistens även utan gluten. Detta är särskilt vanligt utanför Norden

I Sverige är ungefär 100 000 personer glutenintoleranta. Det innebär att vi är ett av de länder med högst förekomst av celiaki, som är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn.

Symptomen finns främst i tarmen men sjukdomen påverkar även andra delar av kroppen.

Jonas Ludvigssons forskargrupp har studerat vilka andra diagnoser som kan förknippas med celiaki. Man har bland annat sett en ökad risk att utveckla vissa typer av cancer, depression, sköldkörtelsjukdom, diabetes, benbrott och graviditetskomplikationer. Det ger även en lätt förhöjd risk att dö i hjärtkärlsjukdom, något som exempelvis kan bero på den kroniska inflammationen som pågår vid celiaki.

VEM SOM HELST kan inte få celiaki. Det krävs bland annat vissa förutsättningar i immunförsvaret: man måste ha någon av HLA-typerna DQ2 och DQ8, som finns hos cirka en av tre svenskar. Dessutom måste man utsättas för gluten. Vilka andra faktorer som spelar in vet man inte än.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Glyfosat skadar bin

En ny studie visar att ogräsmedlet glyfosat, världens mest använda bekämpningsmedel, skadar bins tarmbakterier och gör dem mer mottagliga för infektioner.

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Nyhetsbrev

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Arkiv

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.132