23948sdkhjf

Glutenfritt inte nyttigare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Glutenfria livsmedel är inte nyttigare att äta om man inte lider av glutenintolerans, berättar Jonas F. Ludvigsson, professor i medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet samt pediatriker vid Örebros universitetssjukhus.

”GLUTENFRITT är nyttigare om man byter ut en vanlig kaka mot ett äpple, men inte om man byter ut en vanlig kaka mot en glutenfri kaka”, säger Jonas Ludvigsson i en artikel i Medicinsk Vetenskap.

Gluten finns framförallt i vete, men även i korn och råg. Vid glutenintolerans, celiaki, reagerar immunförsvaret på gluten och orsakar en inflammation i tunntarmens slemhinna, vilket försämrar näringsupptaget från tarmen.

De som lider av celiaki måste utesluta gluten ur sin kost. I USA har dock flera miljoner människor valt att äta glutenfritt trots att de inte har någon diagnos och även i Sverige ökar intresset för produkterna. Det finns dock ingen fördel med glutenfria produkter om man inte har celiaki, menar Jonas Ludvigsson, och om man ska genomgå medicinska tester som behövs för att ställa diagnosen glutenintolerans är det viktigt att tarmen fortfarande utsätts för gluten.

”Om man misstänker att man har celiaki ska man därför testa sig innan man slutar med gluten. Om man däremot redan har testat sig och kunnat utesluta glutenintolerans, då kan man minska sin brödkonsumtion om man mår bättre av det. Då handlar det sällan om att man inte tål bröd, utan att man mår bättre av att äta mindre av det, på samma sätt som man kan må dåligt av att äta stora mängder fet mat, lök eller ärtsoppa”, säger Jonas Ludvigsson.

GLUTENFRI KOST har dessutom några direkta nackdelar. Bland annat är den i allmänhet dyrare, samtidigt som den ofta innehåller en högre andel fett och socker för att få till en bra konsistens även utan gluten. Detta är särskilt vanligt utanför Norden

I Sverige är ungefär 100 000 personer glutenintoleranta. Det innebär att vi är ett av de länder med högst förekomst av celiaki, som är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn.

Symptomen finns främst i tarmen men sjukdomen påverkar även andra delar av kroppen.

Jonas Ludvigssons forskargrupp har studerat vilka andra diagnoser som kan förknippas med celiaki. Man har bland annat sett en ökad risk att utveckla vissa typer av cancer, depression, sköldkörtelsjukdom, diabetes, benbrott och graviditetskomplikationer. Det ger även en lätt förhöjd risk att dö i hjärtkärlsjukdom, något som exempelvis kan bero på den kroniska inflammationen som pågår vid celiaki.

VEM SOM HELST kan inte få celiaki. Det krävs bland annat vissa förutsättningar i immunförsvaret: man måste ha någon av HLA-typerna DQ2 och DQ8, som finns hos cirka en av tre svenskar. Dessutom måste man utsättas för gluten. Vilka andra faktorer som spelar in vet man inte än.
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tunna filmer ger lägre avtryck

En livscykelanalys visar på betydligt lägre koldioxidavtryck från Midsummers tillverkningsprocess för tunnfilmssolceller än den för kiselceller.

Pallplats för Gedea

Gedea Biotech placerade sig på plats tre i gårdagens Europafinal av EIT European health catapult, i kategorin Biotech.

Ny glaskeram för tandlagning

Forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har tagit fram glaskeramer lämpliga som tandlagningsmaterial, som är tre gånger starkare än befintliga.

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Nyhetsbrev

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

Arkiv

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162