23948sdkhjf

Ökar anslagen till forskning

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

1,3 miljarder ska basanslagen till Sveriges universitet och högskolor ökas med, berättar Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, om den nya forskningspropositionen.

– Sverige är redan ett starkt innovationsland men vi har tappat mycket de senaste åren, medan andra länder är på väg uppåt. Detsamma gäller forskningskvaliteten. Vi är bra inom forskning men andra länder blir allt starkare och konkurrensen ökar.

Det sade Helene Hellmark Knutsson när hon presenterade den nya forskningspropositionen, Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft vid SciLifeLab under dagen. Hon påpekade att en viktig aspekt med propositionen är att den nu sträcker sig längre fram än tidigare.

– Vi har nu ett tioårigt perspektiv. Det är för att vi anser att det krävs långsiktighet för att nå målen inom forskningen, säger hon.

Propositionens mål är att Sverige ska vara ett av världens ledande länder när det gäller forskning och innovation.

Regeringen har sedan tidigare meddelat, i budgetpropositionen för år 2017, att anslagen för forskning och innovation ska ökas med 2,8 miljarder fram till år 2020. Bland annat kommer basanslagen – de forskningsmedel som går direkt till universitet och högskolor – att höjas med 1,3 miljarder till år 2020. Medlen ligger idag på 34,4 miljarder.

– Vi hoppas bland annat att de ökade basanslagen ska användas av universitet och högskolor för att ge mer forskningsmedel till unga forskare så att de får pröva sina egna idéer och inte bara får arbeta med projekt som kommer från mer seniora forskare. För att få fram ny forskning tror vi att det är nödvändigt att unga forskare får pröva sina idéer i ett tidigare skede.

Inom forskningen kommer extra krut att läggas på vissa utvalda fokusområden: klimat, hälsa och life science samt ökad digitalisering. Regeringen har dessutom satt upp två specifika nationella mål: att skapa ett hållbart samhällsbyggande samt att utföra forskning för att höja kvaliteten på utbildningen i framförallt grundskola och gymnasieskola. Målet är även att öka forskningsanknytningen i Sveriges högskole- och universitetsutbildningar.

Ett förslag är att 420 miljoner kronor fram till 2020 ska gå till forskning kring sex tioåriga nationella forskningsprogram inom antimikrobiell resistens, klimat, hållbart samhällsbyggande, migration och integration, tillämpad välfärdsforskning och arbetslivsforskning.

Enligt propositionen ska särskilda forskningssatsningar genomföras inom rymden, datadriven forskning, digitalisering, jämlikhet, välfärd, biobanker och registerforskning, klinisk forskning. En annan satsning ligger på särskilda åtgärder för att främja svensk forskning och innovation.

När det gäller satsningen på klinisk forskning föreslås det att Vetenskapsrådets, VR, anslag ska ökas med 40 miljoner kronor år 2020. 50 miljoner högre kommer VRs budget vara för forskning kring biobanker och registerforskning år 2020 jämfört med 2016. Motsvarande siffra för datadriven forskning är 40 miljoner.

Vinnova kommer att tilldelas 90 miljoner kronor extra under år 2017 till en satsning på biologiska läkemedel.

Ett annat mål med propositionen är att fortsätta investeringarna i forskningsinfrastrukturer som SciLifeLab, MAX IV och ESS och att öka näringslivets tillgång till dem.

Ett av propositionens fokusområden ligger på jämställdhet och regeringen hoppas bland annat att ett ökat fokus på meriter vid rekryteringen av forskare ska öka kvinnors chans att få titeln professor.

– Idag är bara 25 procent av landets professorer kvinnor. Detta trots att kvinnor länge har utgjort den största andelen av studerande och hälften av Sveriges doktorander. Nu har vi ett nationellt mål: att hälften av alla professorer ska vara kvinnor år 2020. Därför vill vi se att dessa tjänster tillsätts genom öppna utlysningar, så att de med bäst kvalifikationer gynnas och inte bara de som har rätt kontakter, säger Helene Hellmark Knutsson.

Regeringen vill även se säkrare anställningar och tydligare, mer attraktiva karriärvägar inom akademin för att främja mobiliteten mellan landets universitet, som för övrigt kommer att bli fler. Den 1 januari 2018 övergår Malmö högskola till att bli ett universitet.

Som ett steg i arbetet att få fram bättre anställningsvillkor föreslår regeringen i propositionen att utbildningsbidraget till doktorander ska avskaffas, något som bland annat Stockholms universitet har protesterat emot. Även centrala studiestödsnämnden, CSN, har uttryckt oro kring förslaget och menar att det kan leda till att fler doktorander måste söka studiemedel. Regeringen påpekar dock att flera lärosäten redan har genomfört denna förändring och att det i dagsläget endast är två procent av landets doktorander som finansieras på det här sättet.

Tror ni att avskaffandet av utbildningsbidraget kan påverka antalet doktorander?

– Vi har sett redan i utfasningen av utbildningsbidraget att det har lett till färre antal doktorander men vi ser inte att vi nödvändigtvis behöver fler forskare. Däremot måste de som finns få bättre villkor för att forskningen ska nå en högre kvalitet.
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tunna filmer ger lägre avtryck

En livscykelanalys visar på betydligt lägre koldioxidavtryck från Midsummers tillverkningsprocess för tunnfilmssolceller än den för kiselceller.

Pallplats för Gedea

Gedea Biotech placerade sig på plats tre i gårdagens Europafinal av EIT European health catapult, i kategorin Biotech.

Ny glaskeram för tandlagning

Forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har tagit fram glaskeramer lämpliga som tandlagningsmaterial, som är tre gånger starkare än befintliga.

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Nyhetsbrev

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

Arkiv

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.18