23948sdkhjf

EU-miljoner till Corline

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Uppsalabaserade Corline Biomedical har tilldelats 2,362 miljoner euro, motsvarande drygt 23 miljoner kronor, i anslag från EU-kommissionen. Pengarna ska användas till en fas I-studie med läkemedelskandidaten renaparin.

Pengarna är en del av Horizon 2020-programmet SME Instruments, fas 2. Där ligger fokus på SME-bolag, små- och medelstora företag. För att få anslag ska de ha ett projekt med potential att förändra konkurrensförhållandena på en marknad. Anslagen ligger på maximalt 2,5 miljoner euro, motsvarande 24,5 miljoner kronor.

VARJE ANSÖKAN får poäng enligt en skala där 15 är högsta betyg. Corlines projekt fick 14,55 poäng, alltså nästan full pott.

Corlines anslag ska gå till GMP-produktion samt förberedelser och genomförande av en planerad fas I-studie med läkemedelskandidaten renaparin för behandling av njurar inför transplantation..

”VI FÅR ETT av de största anslagen som givits ur SME Instruments till ett svenskt life science-bolag och det gör att vi till fullo finansierar hela vår kliniska studie för Renaparin”, säger Henrik Nittmar, vd på Corline, i ett pressmeddelande.

”EU-kommissionen gör inte enbart en teknisk bedömning utan fokuserar i det här programmet på vilken potential vår produkt har på marknaden och vilket behov Renaparin fyller. Det känns mycket tillfredställande att EU-kommissionen ser samma potential i vårt projekt som styrelse och ledning gör. Min bedömning är att vi nu skapat en plattform från vilken vi kan accelerera Corlines tillväxt inom njurtransplantation och nya indikationsområden.”

Projektet kommer att inledas så fort en överenskommelse kring anslaget är undertecknad, vilket väntas ske inom två månader.
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Nyhetsbrev

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

Arkiv

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny banbrytande vattenrening

Stor kompetensbrist inom life science

Årets globala kompetensindex från Hays visar på stor kompetensbrist och fortsatt pressad arbetsmarknad i Sverige.

They’re all doing it – buying drug research

It is not easy to navigate the complex infrastructure for drug development in Sweden, where various contract players exist alongside the pharmaceutical companies.

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147