Dispens för råttbekämpning

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Kemikalieinspektionen ger dispens för bekämpningsmedel mot råttor i Stockholm.

Kemikalieinspektionen har beslutat att ge dispens för att använda bekämpningsmedlet Racumin puder mot brunråttor i Stockholms stad.

Den aktiva substansen är kumatetralyl (CAS-nr 5836-29-3).

Dispensen gäller i 180 dagar för bekämpning i stadsparksmiljöer samt vid gångstråk mellan parker och andra platser där många människor är i rörelse.

"Vi beviljar dispensen för att Stockholms stad ska kunna hantera den akuta situationen på vissa platser i Stockholms innerstad. Dispensen ger staden möjlighet att under tiden vidta andra förebyggande åtgärder för att hålla antalet råttor på en acceptabel nivå", säger Johan Helgesson, regelsamordnare på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Tidigare har användningen av pudret varit omfattande i Stockholm, men tillståndet för produkten upphörde sommaren 2013 då företaget som hade godkännandet inte förnyade det. Racumin puder har inte varit tillåtet att använda efter den 30 juni 2015, och sedan dess har förekomsten av råttor ökat i Stockholm.

Enligt EU-lagstiftningen får en biocidprodukt som inte är godkänd tillåtas för användning under högst 180 dagar om det är fara för folkhälsan som inte kan undvikas på annat sätt.

Kemikalieinspektionen har bedömt att det stora antalet råttor i välbesökta innerstadsparker kan utgöra en sådan fara för folkhälsan och beviljar därför Stockholms stads ansökan om dispens som gäller till den 10 maj 2017.

Racumin puder sprutas ned i gångarna där råttorna rör sig. Medlet fastnar i pälsen och råttorna får i sig giftet när de tvättar sig. Det ger effektiv råttbekämpning även om tillgången till konkurrerande föda är stor.

"Råttproblemet går inte att lösa enbart med bekämpningsmedel. Det är avgörande med åtgärder som minskar tillgången till föda och attraktiva bomiljöer för råttor", kommenterar Johan Helgesson.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.857