Dispens för råttbekämpning

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Kemikalieinspektionen ger dispens för bekämpningsmedel mot råttor i Stockholm.

Kemikalieinspektionen har beslutat att ge dispens för att använda bekämpningsmedlet Racumin puder mot brunråttor i Stockholms stad.

Den aktiva substansen är kumatetralyl (CAS-nr 5836-29-3).

Dispensen gäller i 180 dagar för bekämpning i stadsparksmiljöer samt vid gångstråk mellan parker och andra platser där många människor är i rörelse.

"Vi beviljar dispensen för att Stockholms stad ska kunna hantera den akuta situationen på vissa platser i Stockholms innerstad. Dispensen ger staden möjlighet att under tiden vidta andra förebyggande åtgärder för att hålla antalet råttor på en acceptabel nivå", säger Johan Helgesson, regelsamordnare på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Tidigare har användningen av pudret varit omfattande i Stockholm, men tillståndet för produkten upphörde sommaren 2013 då företaget som hade godkännandet inte förnyade det. Racumin puder har inte varit tillåtet att använda efter den 30 juni 2015, och sedan dess har förekomsten av råttor ökat i Stockholm.

Enligt EU-lagstiftningen får en biocidprodukt som inte är godkänd tillåtas för användning under högst 180 dagar om det är fara för folkhälsan som inte kan undvikas på annat sätt.

Kemikalieinspektionen har bedömt att det stora antalet råttor i välbesökta innerstadsparker kan utgöra en sådan fara för folkhälsan och beviljar därför Stockholms stads ansökan om dispens som gäller till den 10 maj 2017.

Racumin puder sprutas ned i gångarna där råttorna rör sig. Medlet fastnar i pälsen och råttorna får i sig giftet när de tvättar sig. Det ger effektiv råttbekämpning även om tillgången till konkurrerande föda är stor.

"Råttproblemet går inte att lösa enbart med bekämpningsmedel. Det är avgörande med åtgärder som minskar tillgången till föda och attraktiva bomiljöer för råttor", kommenterar Johan Helgesson.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147