Livsstil viktigare än gener mot hjärtkärlsjukdom

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

En hälsosam livsstil, med fysisk aktivitet, bra BMI, ingen rökning och en sund kost halverar risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom oavsett vilken genetisk risk en person har, enligt ny studie.

I en ny studie har amerikanska och svenska forskare undersökt hur olika livsstilsfaktorer i kombination med genetik påverkar risken för en person att drabbas av hjärtkärlsjukdom. Studien leddes av den amerikanske forskaren och kardiologen Sekar Kathiresan från Broad Institute och resultaten har publicerats i tidskriften The New England Journal of Medicine.

STUDIEDELTAGARNA delades upp i tre grupper med personer som hade låg, mellan respektive hög genetisk risk att utveckla hjärtkärlsjukdom. För att bedöma denna risk använde sig forskarna av upp till 50 vanliga genetiska variationer som har kopplats till hjärtsjukdom. Studien omfattade drygt 55 000 män och kvinnor som från början var friska. Den delades upp i tre amerikanska kohorter och en svensk kohort som följdes via Malmö Kost och Cancer-studien.

Deltagarna följdes i upp till 20 år för att se hur olika livsstilsfaktorer påverkar risken för att drabbas av hjärtinfarkt och kranskärlssjukdomar.

RESULTATEN VISAR att risken ökades av både genetisk risk och en ohälsosam livsstil. En ohälsosam livsstil i kombination med hög genetisk risk ökade risken för hjärtkärlsjukdom 3-4 gånger jämfört med personer som levde hälsosamt och hade låg genetisk risk.

Resultaten visade även att risken halverades hos deltagare med en hälsosam livsstil, oavsett om de hade hög eller låg genetisk risk.

”Det är den första studien som tydligt visar på fördelarna med en hälsosam livsstil även för personer som har en högre genetisk risk för hjärt-kärlsjukdomar”, säger Isabel Drake, postdoktor i Marju Orho-Melanders forskargrupp vid Lunds universitets Diabetescentrum, och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

”RESULTATEN TYDER PÅ att både våra gener och livsstil har en stor påverkan på risken för hjärtsjukdom men att dessa är huvudsakligen oberoende av varandra. Vi kan inte ändra våra gener, men vi kan ändra vår livsstil. Det är ett positivt budskap att veta att man kan påtagligt minska risken för hjärtinfarkt genom att anamma sunda levnadsvanor, även om våra genetiska förutsättningar för att drabbas kan se olika ut”, tillägger hon.

Studiens kriterier för hälsosam livsstil:

Icke-rökare

BMI under 30

Fysiskt aktiv (en person som utövar en måttlig, pulshöjande aktivitet, såsom tennis eller dans, minst en timme i veckan)

Goda kostvanor (innebär i princip matvanor i enlighet med de svenska näringsrekommendationerna, dvs att äta mer frukt och grönsaker, nötter, fullkorn, fisk och mejeriprodukter och mindre raffinerade produkter, cerealier, charkuterier, rött kött och läsk)

Läs mer om studien:

Genetic Risk, Adherence to a Healthy Lifestyle, and Coronary Disease

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1605086


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127