23948sdkhjf

Livsstil viktigare än gener mot hjärtkärlsjukdom

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

En hälsosam livsstil, med fysisk aktivitet, bra BMI, ingen rökning och en sund kost halverar risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom oavsett vilken genetisk risk en person har, enligt ny studie.

I en ny studie har amerikanska och svenska forskare undersökt hur olika livsstilsfaktorer i kombination med genetik påverkar risken för en person att drabbas av hjärtkärlsjukdom. Studien leddes av den amerikanske forskaren och kardiologen Sekar Kathiresan från Broad Institute och resultaten har publicerats i tidskriften The New England Journal of Medicine.

STUDIEDELTAGARNA delades upp i tre grupper med personer som hade låg, mellan respektive hög genetisk risk att utveckla hjärtkärlsjukdom. För att bedöma denna risk använde sig forskarna av upp till 50 vanliga genetiska variationer som har kopplats till hjärtsjukdom. Studien omfattade drygt 55 000 män och kvinnor som från början var friska. Den delades upp i tre amerikanska kohorter och en svensk kohort som följdes via Malmö Kost och Cancer-studien.

Deltagarna följdes i upp till 20 år för att se hur olika livsstilsfaktorer påverkar risken för att drabbas av hjärtinfarkt och kranskärlssjukdomar.

RESULTATEN VISAR att risken ökades av både genetisk risk och en ohälsosam livsstil. En ohälsosam livsstil i kombination med hög genetisk risk ökade risken för hjärtkärlsjukdom 3-4 gånger jämfört med personer som levde hälsosamt och hade låg genetisk risk.

Resultaten visade även att risken halverades hos deltagare med en hälsosam livsstil, oavsett om de hade hög eller låg genetisk risk.

”Det är den första studien som tydligt visar på fördelarna med en hälsosam livsstil även för personer som har en högre genetisk risk för hjärt-kärlsjukdomar”, säger Isabel Drake, postdoktor i Marju Orho-Melanders forskargrupp vid Lunds universitets Diabetescentrum, och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

”RESULTATEN TYDER PÅ att både våra gener och livsstil har en stor påverkan på risken för hjärtsjukdom men att dessa är huvudsakligen oberoende av varandra. Vi kan inte ändra våra gener, men vi kan ändra vår livsstil. Det är ett positivt budskap att veta att man kan påtagligt minska risken för hjärtinfarkt genom att anamma sunda levnadsvanor, även om våra genetiska förutsättningar för att drabbas kan se olika ut”, tillägger hon.

Studiens kriterier för hälsosam livsstil:

Icke-rökare

BMI under 30

Fysiskt aktiv (en person som utövar en måttlig, pulshöjande aktivitet, såsom tennis eller dans, minst en timme i veckan)

Goda kostvanor (innebär i princip matvanor i enlighet med de svenska näringsrekommendationerna, dvs att äta mer frukt och grönsaker, nötter, fullkorn, fisk och mejeriprodukter och mindre raffinerade produkter, cerealier, charkuterier, rött kött och läsk)

Läs mer om studien:

Genetic Risk, Adherence to a Healthy Lifestyle, and Coronary Disease

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1605086
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Nyhetsbrev

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

Arkiv

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny banbrytande vattenrening

Stor kompetensbrist inom life science

Årets globala kompetensindex från Hays visar på stor kompetensbrist och fortsatt pressad arbetsmarknad i Sverige.

They’re all doing it – buying drug research

It is not easy to navigate the complex infrastructure for drug development in Sweden, where various contract players exist alongside the pharmaceutical companies.

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149