Startar nytt program för biologiska läkemedel

| Av Kemivarlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Vinnova och Vetenskapsrådet delar ut 45 miljoner till forskning kring utveckling och tillverkning av biologiska läkemedel genom nytt program.

I en ny satsning som är en del av regeringens strategiska samverkansprogram för life science har Vinnova och Vetenskapsrådet beslutat att dela ut 45 miljoner kronor till elva forskningsprojekt. Projektens fokus ligger på utveckling och produktion av biologiska läkemedel och målet är att göra Sverige till världsledande inom fältet.Programmet har startats upp av Vinnova och Vetenskapsrådet på uppdrag av regeringen. Det sträcker sig över åtta år och har en statlig finansiering på totalt 320 miljoner kronor.I de utvalda projekten samarbetar universitetsforskare med industrin och/eller sjukvården. De tilldelas upp till fem miljoner kronor vardera.


De får finansiering:


Stabiliserade och modulära proteinläkemedel , Karolinska Institutet, Cancer Center Karolinska, 2,5 miljoner

Projektledare: Pär NordlundEffektiv produktion av utveckling av nya biologiska läkemedel inspirerat av hur spindlar gör silke , Karolinska Institutet, Institutionen för Neurobiologi, 5 miljoner

Projektledare: Jan JohanssonSvenska äggantikroppar för att förhindra svåra och kliniska infektioner , Uppsala universitet, Institutionen för medicinska vetenskaper, 5 miljoner

Projektledare: Anders LarssonNy teknik för processrening av bioläkemedel , LAB-ON-A-BEAD AB, 1,7 miljoner

Projektledare: Göran HjälmGMP neurala progenitorceller för transplantation vid ryggmärgsskador , Karolinska Institutet, Institutionen för neurovetenskap, 5 miljoner

Projektledare: Anna FalkMinskade kostnader och förbättrad säkerhet vid immunoterapi för hjärnans sjukdomar , Uppsala universitet, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, 5 miljoner

Projektledare: Lars LannfeltESCAPE Cancer - Engineerade SCAffoldProteiner Engagerade för CANCER-terapi , Uppsala universitet, Institutionen för läkemedelskemi, 5 miljoner

Projektledare: Anna OrlovaEn ny klass av funktionella antikroppar inriktade på TRP jonkanaler för smärt- och cancerterapi , Oblique Therapeutics AB, 1,4 miljoner

Projektledare: Owe OrwarNya realtidssensorer för övervakning av kontinuerliga biologiska produktionsprocesser , Linköpings universitet, IFM, Linköping University, 5 miljoner

Projektledare: Daniel AiliIntegrerad kontinuerlig nedströmsprocess för nästa generation av biologiska läkemedel , Lunds universitet, Institutionen för kemiteknik, 5 miljoner

Projektledare: Bernt NilssonPancreatic tissue-precursors assembled by bioactive silk , Kungliga Tekniska Högskolan, Skolan för bioteknologi, 5 miljoner

Projektledare: My Hedhammar


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149