23948sdkhjf

Ser över klimatförändringarnas hälsorisker

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Umeå universitet är en av de aktörer som ska bidra med information om klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa i nytt initiativ.

Under det pågående FN-klimatmötet COP22 i Marrakech, Marocko, lanserades idag det nya globala forskningsinitiativet Lancet Countdown: Tracking Progress on Health and Climate Change . Där är syftet att samla in data om klimatförändringarnas påverkan på hälsan och sammanställa denna kunskap i rapporter som ska publiceras årligen i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Umeå universitet är en av de 16 aktörer som samarbetar inom initiativet, som bygger på ett samarbete mellan The Lancet och stiftelsen Wellcome Trust. Även Världshälsoorganisationen WHO och Meteorologiska världsorganisationen WMO kommer att delta i samarbetet för att skapa synergier och sprida det vetenskapliga arbetet.

Totalt omfattar initiativet 48 experter, varav en del är verksamma vid Umeå universitets Center för global hälsoforskning vid enheten för Epidemiologi och global hälsa.

Syftet med Lancet Countdown är att undersöka och rapportera hur människors hälsa påverkas av klimatförändringarna på global såväl som på regional, nationell och lokal nivå. Fokus ligger på:

hur klimatförändringen påverkar hälsa
hälsa kopplat till motståndskraft och anpassningsförmåga
samfördelar på hälsa från klimatomställning
finansiering och ekonomi
politiskt och breddat engagemang

En ny rapport kommer att publiceras årligen, inför FNs globala klimatmöte, i The Lancet. Förhoppningen är att informera beslutsfattare och ge dem underlag för att kunna påskynda arbetet med att förebygga klimatförändringarna. Lancet Countdown kompletterar andra initiativ såsom FNs klimatpanel IPCC och den klimatforskning som de presenterar i en rapport vart femte till sjunde år.

”En av de stora utmaningarna med den pågående globala klimatkrisen är att förmedla hur tidskritisk denna kollektiva situation är och hur omfattande som behovet är av att agera kraftfullt”, säger Dr Richard Horton, som är chefredaktör för Lancet Countdown, i ett pressmeddelande.

Lancet Countdown bygger på en rapport från år 2015, Lancet Commission on Health and Climate Change . Där presenterades forskningsresultat som visar att klimatförändringen utgör en potentiellt katastrofal hälsorisk för människor och att den kan vara 2000-talets största möjlighet att förbättra global hälsa om bara rätt åtgärder vidtas. En av huvudredaktörerna till rapporten var Maria Nilsson från Umeå universitet. Kollegan Peter Byass bidrog som medförfattande expert i global hälsa. Både Maria Nilsson och Peter Byass vid enheten för Epidemiologi och global hälsa är medförfattare till Lancet Countdown.

Den största miljörelaterade hälsorisken utgörs av luftföroreningar, som i dagsläget orsakar cirka 18 000 dödsfall varje dag och uppskattningsvis kostar den globala ekonomin 225 miljarder dollar per år i relaterade förluster av arbetsinkomster. De flesta luftföroreningar utgörs av koldioxid och andra växthusgaser från fordonstrafik och energi från fossila bränslen. Dessa gaser är också den avgörande orsaken till klimatförändring.

Lancet Countdown är en följd av ratificeringen av COP21-avtalet i Paris samt FNs nya globala mål för hållbar utveckling (2030 Sustainable Development Goals). Akademiker och policyexperter bjuds nu in av Lancet Countdown för att delta i en tre månader lång konsultationsprocess kring forskningsinitiativets målsättning och fokus. Event kommer att äga rum i London, Marrakech, Lima, Kampala, Peking och San Francisco.

De medverkar i Lancet Countdown:

Centre Virchow-Villermé

European Centre for Environment and Human Health

Imperial College London

International Livestock Research Institute

London School of Hygiene and Tropical Medicine

Sustainable Development Unit

The Centre for Climate & Security

The Grantham Institute

Tsinghua University

Umeå universitets Center för global hälsoforskning

United Nations University

University College London

University of Exeter

University of York

Världshälsoorganisationen WHO

Meteorologiska världsorganisationen WMO

Initiativet och det nuvarande forskningsläget finns beskrivet i en inledande rapport som publiceras idag. Läs den här: The Lancet Countdown: tracking progress on health and climate change
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Forskarna svarar om Pcure-kritiken

Pharem slår tillbaka mot Akademiska

En publicerad studie från forskare vid Akademiska sjukhuset pekar mot att Pcures läkemedelsrening i toalettstolen inte fungerar. Artikeln borde dras tillbaka och studien göras om, skriver Pharems vd.

Akademiska spolar Pcure

Nu har Akademiska gjort en större studie av enzymblocken som skulle rena läkemedelsrester redan i toalettstolen. Resultatet är nedslående.

Jästolja kan ersätta palmolja

Den olja, t ex palm- eller sojaolja, som används i fiskfoder kan ersättas med “fet jäst” som odlas på halmsubstrat.

Reningsverk blir bioraffinaderier

Tunna filmer ger lägre avtryck

En livscykelanalys visar på betydligt lägre koldioxidavtryck från Midsummers tillverkningsprocess för tunnfilmssolceller än den för kiselceller.

Nyhetsbrev

Pallplats för Gedea

Gedea Biotech placerade sig på plats tre i gårdagens Europafinal av EIT European health catapult, i kategorin Biotech.

Arkiv

Ny glaskeram för tandlagning

Forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har tagit fram glaskeramer lämpliga som tandlagningsmaterial, som är tre gånger starkare än befintliga.

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.161