Ser över klimatförändringarnas hälsorisker

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Umeå universitet är en av de aktörer som ska bidra med information om klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa i nytt initiativ.

Under det pågående FN-klimatmötet COP22 i Marrakech, Marocko, lanserades idag det nya globala forskningsinitiativet Lancet Countdown: Tracking Progress on Health and Climate Change . Där är syftet att samla in data om klimatförändringarnas påverkan på hälsan och sammanställa denna kunskap i rapporter som ska publiceras årligen i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Umeå universitet är en av de 16 aktörer som samarbetar inom initiativet, som bygger på ett samarbete mellan The Lancet och stiftelsen Wellcome Trust. Även Världshälsoorganisationen WHO och Meteorologiska världsorganisationen WMO kommer att delta i samarbetet för att skapa synergier och sprida det vetenskapliga arbetet.

Totalt omfattar initiativet 48 experter, varav en del är verksamma vid Umeå universitets Center för global hälsoforskning vid enheten för Epidemiologi och global hälsa.

Syftet med Lancet Countdown är att undersöka och rapportera hur människors hälsa påverkas av klimatförändringarna på global såväl som på regional, nationell och lokal nivå. Fokus ligger på:

hur klimatförändringen påverkar hälsa
hälsa kopplat till motståndskraft och anpassningsförmåga
samfördelar på hälsa från klimatomställning
finansiering och ekonomi
politiskt och breddat engagemang

En ny rapport kommer att publiceras årligen, inför FNs globala klimatmöte, i The Lancet. Förhoppningen är att informera beslutsfattare och ge dem underlag för att kunna påskynda arbetet med att förebygga klimatförändringarna. Lancet Countdown kompletterar andra initiativ såsom FNs klimatpanel IPCC och den klimatforskning som de presenterar i en rapport vart femte till sjunde år.

”En av de stora utmaningarna med den pågående globala klimatkrisen är att förmedla hur tidskritisk denna kollektiva situation är och hur omfattande som behovet är av att agera kraftfullt”, säger Dr Richard Horton, som är chefredaktör för Lancet Countdown, i ett pressmeddelande.

Lancet Countdown bygger på en rapport från år 2015, Lancet Commission on Health and Climate Change . Där presenterades forskningsresultat som visar att klimatförändringen utgör en potentiellt katastrofal hälsorisk för människor och att den kan vara 2000-talets största möjlighet att förbättra global hälsa om bara rätt åtgärder vidtas. En av huvudredaktörerna till rapporten var Maria Nilsson från Umeå universitet. Kollegan Peter Byass bidrog som medförfattande expert i global hälsa. Både Maria Nilsson och Peter Byass vid enheten för Epidemiologi och global hälsa är medförfattare till Lancet Countdown.

Den största miljörelaterade hälsorisken utgörs av luftföroreningar, som i dagsläget orsakar cirka 18 000 dödsfall varje dag och uppskattningsvis kostar den globala ekonomin 225 miljarder dollar per år i relaterade förluster av arbetsinkomster. De flesta luftföroreningar utgörs av koldioxid och andra växthusgaser från fordonstrafik och energi från fossila bränslen. Dessa gaser är också den avgörande orsaken till klimatförändring.

Lancet Countdown är en följd av ratificeringen av COP21-avtalet i Paris samt FNs nya globala mål för hållbar utveckling (2030 Sustainable Development Goals). Akademiker och policyexperter bjuds nu in av Lancet Countdown för att delta i en tre månader lång konsultationsprocess kring forskningsinitiativets målsättning och fokus. Event kommer att äga rum i London, Marrakech, Lima, Kampala, Peking och San Francisco.

De medverkar i Lancet Countdown:

Centre Virchow-Villermé

European Centre for Environment and Human Health

Imperial College London

International Livestock Research Institute

London School of Hygiene and Tropical Medicine

Sustainable Development Unit

The Centre for Climate & Security

The Grantham Institute

Tsinghua University

Umeå universitets Center för global hälsoforskning

United Nations University

University College London

University of Exeter

University of York

Världshälsoorganisationen WHO

Meteorologiska världsorganisationen WMO

Initiativet och det nuvarande forskningsläget finns beskrivet i en inledande rapport som publiceras idag. Läs den här: The Lancet Countdown: tracking progress on health and climate change


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.13