Ser över klimatförändringarnas hälsorisker

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Umeå universitet är en av de aktörer som ska bidra med information om klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa i nytt initiativ.

Under det pågående FN-klimatmötet COP22 i Marrakech, Marocko, lanserades idag det nya globala forskningsinitiativet Lancet Countdown: Tracking Progress on Health and Climate Change . Där är syftet att samla in data om klimatförändringarnas påverkan på hälsan och sammanställa denna kunskap i rapporter som ska publiceras årligen i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Umeå universitet är en av de 16 aktörer som samarbetar inom initiativet, som bygger på ett samarbete mellan The Lancet och stiftelsen Wellcome Trust. Även Världshälsoorganisationen WHO och Meteorologiska världsorganisationen WMO kommer att delta i samarbetet för att skapa synergier och sprida det vetenskapliga arbetet.

Totalt omfattar initiativet 48 experter, varav en del är verksamma vid Umeå universitets Center för global hälsoforskning vid enheten för Epidemiologi och global hälsa.

Syftet med Lancet Countdown är att undersöka och rapportera hur människors hälsa påverkas av klimatförändringarna på global såväl som på regional, nationell och lokal nivå. Fokus ligger på:

hur klimatförändringen påverkar hälsa
hälsa kopplat till motståndskraft och anpassningsförmåga
samfördelar på hälsa från klimatomställning
finansiering och ekonomi
politiskt och breddat engagemang

En ny rapport kommer att publiceras årligen, inför FNs globala klimatmöte, i The Lancet. Förhoppningen är att informera beslutsfattare och ge dem underlag för att kunna påskynda arbetet med att förebygga klimatförändringarna. Lancet Countdown kompletterar andra initiativ såsom FNs klimatpanel IPCC och den klimatforskning som de presenterar i en rapport vart femte till sjunde år.

”En av de stora utmaningarna med den pågående globala klimatkrisen är att förmedla hur tidskritisk denna kollektiva situation är och hur omfattande som behovet är av att agera kraftfullt”, säger Dr Richard Horton, som är chefredaktör för Lancet Countdown, i ett pressmeddelande.

Lancet Countdown bygger på en rapport från år 2015, Lancet Commission on Health and Climate Change . Där presenterades forskningsresultat som visar att klimatförändringen utgör en potentiellt katastrofal hälsorisk för människor och att den kan vara 2000-talets största möjlighet att förbättra global hälsa om bara rätt åtgärder vidtas. En av huvudredaktörerna till rapporten var Maria Nilsson från Umeå universitet. Kollegan Peter Byass bidrog som medförfattande expert i global hälsa. Både Maria Nilsson och Peter Byass vid enheten för Epidemiologi och global hälsa är medförfattare till Lancet Countdown.

Den största miljörelaterade hälsorisken utgörs av luftföroreningar, som i dagsläget orsakar cirka 18 000 dödsfall varje dag och uppskattningsvis kostar den globala ekonomin 225 miljarder dollar per år i relaterade förluster av arbetsinkomster. De flesta luftföroreningar utgörs av koldioxid och andra växthusgaser från fordonstrafik och energi från fossila bränslen. Dessa gaser är också den avgörande orsaken till klimatförändring.

Lancet Countdown är en följd av ratificeringen av COP21-avtalet i Paris samt FNs nya globala mål för hållbar utveckling (2030 Sustainable Development Goals). Akademiker och policyexperter bjuds nu in av Lancet Countdown för att delta i en tre månader lång konsultationsprocess kring forskningsinitiativets målsättning och fokus. Event kommer att äga rum i London, Marrakech, Lima, Kampala, Peking och San Francisco.

De medverkar i Lancet Countdown:

Centre Virchow-Villermé

European Centre for Environment and Human Health

Imperial College London

International Livestock Research Institute

London School of Hygiene and Tropical Medicine

Sustainable Development Unit

The Centre for Climate & Security

The Grantham Institute

Tsinghua University

Umeå universitets Center för global hälsoforskning

United Nations University

University College London

University of Exeter

University of York

Världshälsoorganisationen WHO

Meteorologiska världsorganisationen WMO

Initiativet och det nuvarande forskningsläget finns beskrivet i en inledande rapport som publiceras idag. Läs den här: The Lancet Countdown: tracking progress on health and climate change


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.174