Ser över klimatförändringarnas hälsorisker

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Umeå universitet är en av de aktörer som ska bidra med information om klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa i nytt initiativ.

Under det pågående FN-klimatmötet COP22 i Marrakech, Marocko, lanserades idag det nya globala forskningsinitiativet Lancet Countdown: Tracking Progress on Health and Climate Change . Där är syftet att samla in data om klimatförändringarnas påverkan på hälsan och sammanställa denna kunskap i rapporter som ska publiceras årligen i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Umeå universitet är en av de 16 aktörer som samarbetar inom initiativet, som bygger på ett samarbete mellan The Lancet och stiftelsen Wellcome Trust. Även Världshälsoorganisationen WHO och Meteorologiska världsorganisationen WMO kommer att delta i samarbetet för att skapa synergier och sprida det vetenskapliga arbetet.

Totalt omfattar initiativet 48 experter, varav en del är verksamma vid Umeå universitets Center för global hälsoforskning vid enheten för Epidemiologi och global hälsa.

Syftet med Lancet Countdown är att undersöka och rapportera hur människors hälsa påverkas av klimatförändringarna på global såväl som på regional, nationell och lokal nivå. Fokus ligger på:

hur klimatförändringen påverkar hälsa
hälsa kopplat till motståndskraft och anpassningsförmåga
samfördelar på hälsa från klimatomställning
finansiering och ekonomi
politiskt och breddat engagemang

En ny rapport kommer att publiceras årligen, inför FNs globala klimatmöte, i The Lancet. Förhoppningen är att informera beslutsfattare och ge dem underlag för att kunna påskynda arbetet med att förebygga klimatförändringarna. Lancet Countdown kompletterar andra initiativ såsom FNs klimatpanel IPCC och den klimatforskning som de presenterar i en rapport vart femte till sjunde år.

”En av de stora utmaningarna med den pågående globala klimatkrisen är att förmedla hur tidskritisk denna kollektiva situation är och hur omfattande som behovet är av att agera kraftfullt”, säger Dr Richard Horton, som är chefredaktör för Lancet Countdown, i ett pressmeddelande.

Lancet Countdown bygger på en rapport från år 2015, Lancet Commission on Health and Climate Change . Där presenterades forskningsresultat som visar att klimatförändringen utgör en potentiellt katastrofal hälsorisk för människor och att den kan vara 2000-talets största möjlighet att förbättra global hälsa om bara rätt åtgärder vidtas. En av huvudredaktörerna till rapporten var Maria Nilsson från Umeå universitet. Kollegan Peter Byass bidrog som medförfattande expert i global hälsa. Både Maria Nilsson och Peter Byass vid enheten för Epidemiologi och global hälsa är medförfattare till Lancet Countdown.

Den största miljörelaterade hälsorisken utgörs av luftföroreningar, som i dagsläget orsakar cirka 18 000 dödsfall varje dag och uppskattningsvis kostar den globala ekonomin 225 miljarder dollar per år i relaterade förluster av arbetsinkomster. De flesta luftföroreningar utgörs av koldioxid och andra växthusgaser från fordonstrafik och energi från fossila bränslen. Dessa gaser är också den avgörande orsaken till klimatförändring.

Lancet Countdown är en följd av ratificeringen av COP21-avtalet i Paris samt FNs nya globala mål för hållbar utveckling (2030 Sustainable Development Goals). Akademiker och policyexperter bjuds nu in av Lancet Countdown för att delta i en tre månader lång konsultationsprocess kring forskningsinitiativets målsättning och fokus. Event kommer att äga rum i London, Marrakech, Lima, Kampala, Peking och San Francisco.

De medverkar i Lancet Countdown:

Centre Virchow-Villermé

European Centre for Environment and Human Health

Imperial College London

International Livestock Research Institute

London School of Hygiene and Tropical Medicine

Sustainable Development Unit

The Centre for Climate & Security

The Grantham Institute

Tsinghua University

Umeå universitets Center för global hälsoforskning

United Nations University

University College London

University of Exeter

University of York

Världshälsoorganisationen WHO

Meteorologiska världsorganisationen WMO

Initiativet och det nuvarande forskningsläget finns beskrivet i en inledande rapport som publiceras idag. Läs den här: The Lancet Countdown: tracking progress on health and climate change


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Nyhetsbrev

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

Arkiv

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154