Vitbok listar soldriven kemi

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En grupp europeiska kemister, bland andra professor Joost Reek, University of Amsterdam, har sammanställt en vitbok om soldriven kemi för att visa att det är möjligt och nödvändigt för en hållbar framtid att driva kemiska reaktioner med solenergi.

I en översikt på knappt 20 sidor identifierar kemisterna möjligheter och utmaningar för sin vision som på längre sikt kan ersätta fossila bränslen som huvudsaklig källa till bränslen, kemikalier och material.

Vitboken är resultatet av presentationer vid en workshop om soldriven kemi i Berlin, arrangerad av Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) och European Association of Chemical and Molecular Sciences (EuCheMS). Joost Reek, Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences, var en av de experter som deltog.

Han är en av de ledande forskarna inom området soldriven kemi. Tidigare i år publicerade han en artikel om bioinspirerad enzymhärmande katalys för väteproduktion och nyligen var han gästredaktör för en utgåva av ChemPlusChem om katalytiska system för vattenklyvning.

Han koordinerar Amsterdamuniversitetets prioriterade forskningsområde Hållbar Kemi och har lett det holländska forskningsinitativet BioSolarCells om artificiell fotosyntes.

Enligt Reek identifierar EuCheMS vitbok de nödvändiga genombrotten för att förverkliga soldriven kemi.

"Den tar upp upptäckter vi redan gjort inom homogen och heterogen katalys, molekylär fotonik och teoretisk kemi. Vi gör framsteg både på grundläggande och teknisk nivå, men det krävs betydligt mer ansträngningar för att etablera en verkligt meningsfull europeisk soldriven kemi-gemenskap inom forskning såväl som industri", säger Reek i ett pressmeddelande.

Han förväntar sig att vitboken gör det möjligt för EuCheMS att öka medvetenheten hos EUs politiker och påverka fördelningen av framtida forskningsmedel.

Reek nämner som exempel på relevansen av forskning inom området ett patent på nya molekyler för soldriven väteproduktion som nyligen licensierats till det franska bolaget PorphyChem.

Ett annat exempel är ett nytt projekt för utveckling av så kallad molecular dye-sensitized photoelectrochemical cell (DSPEC) som kan reducera koldioxid till metanol (eller formaldehyd eller alkaner).

Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) har finansierat forskning under Reeks ledning med en halv miljon euro och som drivs i samarbete med kemiföretaget Merck och forskningsinstituten ECN och FOM-AMOLF.

Enligt EuCheMS vitbok är soldriven kemi nödvändig för att säkra livsmiljön för framtida generationer. Det är en långsiktig, innovativ, vetenskaplig och teknisk strävan men det kommer att möjliggöra en hållbar substitution av fossila bränslen. Det kommer också att få stor inverkan på reduktionen av växthusgaser med enorma fördelar för miljö, samhälle och ekonomi.

Vitboken pekar också på att soldriven kemi kan öka konkurrenskraften och hållbarheten hos det europeiska industriella systemet. Det kan skapa kunskapsdriven konkurrenskraft i produktionen samtidigt som det bevarar arbetstillfällen och miljö.

Dock krävs starkt, gemensamt och okonventionellt stöd för grund- och tillämpad forskning.

Vitboken efterlyser ett omfattande, integrerat och synergistiskt angreppssätt omfattande katalys, elektrokemi, fotokemi och nanovetenskap integrerade med halvledarfysik, ingenjörsvetenskap, biovetenskap och samhällsvetenskap.

Läs vitboken här

161012-solar-driven-chemistry

Solar-Driven Chemistry, A Vision for Sustainable Chemistry Production - White Paper EuCheMS,

ISBN 978-2-9601 655-2-4Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Nyhetsbrev

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Arkiv

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172