23948sdkhjf

Vitbok listar soldriven kemi

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En grupp europeiska kemister, bland andra professor Joost Reek, University of Amsterdam, har sammanställt en vitbok om soldriven kemi för att visa att det är möjligt och nödvändigt för en hållbar framtid att driva kemiska reaktioner med solenergi.

I en översikt på knappt 20 sidor identifierar kemisterna möjligheter och utmaningar för sin vision som på längre sikt kan ersätta fossila bränslen som huvudsaklig källa till bränslen, kemikalier och material.

Vitboken är resultatet av presentationer vid en workshop om soldriven kemi i Berlin, arrangerad av Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) och European Association of Chemical and Molecular Sciences (EuCheMS) . Joost Reek, Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences , var en av de experter som deltog.

Han är en av de ledande forskarna inom området soldriven kemi. Tidigare i år publicerade han en artikel om bioinspirerad enzymhärmande katalys för väteproduktion och nyligen var han gästredaktör för en utgåva av ChemPlusChem om katalytiska system för vattenklyvning.

Han koordinerar Amsterdamuniversitetets prioriterade forskningsområde Hållbar Kemi och har lett det holländska forskningsinitativet BioSolarCells om artificiell fotosyntes.

Enligt Reek identifierar EuCheMS vitbok de nödvändiga genombrotten för att förverkliga soldriven kemi.

"Den tar upp upptäckter vi redan gjort inom homogen och heterogen katalys, molekylär fotonik och teoretisk kemi. Vi gör framsteg både på grundläggande och teknisk nivå, men det krävs betydligt mer ansträngningar för att etablera en verkligt meningsfull europeisk soldriven kemi-gemenskap inom forskning såväl som industri", säger Reek i ett pressmeddelande.

Han förväntar sig att vitboken gör det möjligt för EuCheMS att öka medvetenheten hos EUs politiker och påverka fördelningen av framtida forskningsmedel.

Reek nämner som exempel på relevansen av forskning inom området ett patent på nya molekyler för soldriven väteproduktion som nyligen licensierats till det franska bolaget PorphyChem.

Ett annat exempel är ett nytt projekt för utveckling av så kallad molecular dye-sensitized photoelectrochemical cell (DSPEC) som kan reducera koldioxid till metanol (eller formaldehyd eller alkaner).

Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) har finansierat forskning under Reeks ledning med en halv miljon euro och som drivs i samarbete med kemiföretaget Merck och forskningsinstituten ECN och FOM-AMOLF.

Enligt EuCheMS vitbok är soldriven kemi nödvändig för att säkra livsmiljön för framtida generationer. Det är en långsiktig, innovativ, vetenskaplig och teknisk strävan men det kommer att möjliggöra en hållbar substitution av fossila bränslen. Det kommer också att få stor inverkan på reduktionen av växthusgaser med enorma fördelar för miljö, samhälle och ekonomi.

Vitboken pekar också på att soldriven kemi kan öka konkurrenskraften och hållbarheten hos det europeiska industriella systemet. Det kan skapa kunskapsdriven konkurrenskraft i produktionen samtidigt som det bevarar arbetstillfällen och miljö.

Dock krävs starkt, gemensamt och okonventionellt stöd för grund- och tillämpad forskning.

Vitboken efterlyser ett omfattande, integrerat och synergistiskt angreppssätt omfattande katalys, elektrokemi, fotokemi och nanovetenskap integrerade med halvledarfysik, ingenjörsvetenskap, biovetenskap och samhällsvetenskap.

Läs vitboken här

161012-solar-driven-chemistry

Solar-Driven Chemistry, A Vision for Sustainable Chemistry Production - White Paper EuCheMS,

ISBN 978-2-9601 655-2-4

Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tunna filmer ger lägre avtryck

En livscykelanalys visar på betydligt lägre koldioxidavtryck från Midsummers tillverkningsprocess för tunnfilmssolceller än den för kiselceller.

Pallplats för Gedea

Gedea Biotech placerade sig på plats tre i gårdagens Europafinal av EIT European health catapult, i kategorin Biotech.

Ny glaskeram för tandlagning

Forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har tagit fram glaskeramer lämpliga som tandlagningsmaterial, som är tre gånger starkare än befintliga.

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Nyhetsbrev

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

Arkiv

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.873