Vitbok listar soldriven kemi

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En grupp europeiska kemister, bland andra professor Joost Reek, University of Amsterdam, har sammanställt en vitbok om soldriven kemi för att visa att det är möjligt och nödvändigt för en hållbar framtid att driva kemiska reaktioner med solenergi.

I en översikt på knappt 20 sidor identifierar kemisterna möjligheter och utmaningar för sin vision som på längre sikt kan ersätta fossila bränslen som huvudsaklig källa till bränslen, kemikalier och material.

Vitboken är resultatet av presentationer vid en workshop om soldriven kemi i Berlin, arrangerad av Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) och European Association of Chemical and Molecular Sciences (EuCheMS) . Joost Reek, Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences , var en av de experter som deltog.

Han är en av de ledande forskarna inom området soldriven kemi. Tidigare i år publicerade han en artikel om bioinspirerad enzymhärmande katalys för väteproduktion och nyligen var han gästredaktör för en utgåva av ChemPlusChem om katalytiska system för vattenklyvning.

Han koordinerar Amsterdamuniversitetets prioriterade forskningsområde Hållbar Kemi och har lett det holländska forskningsinitativet BioSolarCells om artificiell fotosyntes.

Enligt Reek identifierar EuCheMS vitbok de nödvändiga genombrotten för att förverkliga soldriven kemi.

"Den tar upp upptäckter vi redan gjort inom homogen och heterogen katalys, molekylär fotonik och teoretisk kemi. Vi gör framsteg både på grundläggande och teknisk nivå, men det krävs betydligt mer ansträngningar för att etablera en verkligt meningsfull europeisk soldriven kemi-gemenskap inom forskning såväl som industri", säger Reek i ett pressmeddelande.

Han förväntar sig att vitboken gör det möjligt för EuCheMS att öka medvetenheten hos EUs politiker och påverka fördelningen av framtida forskningsmedel.

Reek nämner som exempel på relevansen av forskning inom området ett patent på nya molekyler för soldriven väteproduktion som nyligen licensierats till det franska bolaget PorphyChem.

Ett annat exempel är ett nytt projekt för utveckling av så kallad molecular dye-sensitized photoelectrochemical cell (DSPEC) som kan reducera koldioxid till metanol (eller formaldehyd eller alkaner).

Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) har finansierat forskning under Reeks ledning med en halv miljon euro och som drivs i samarbete med kemiföretaget Merck och forskningsinstituten ECN och FOM-AMOLF.

Enligt EuCheMS vitbok är soldriven kemi nödvändig för att säkra livsmiljön för framtida generationer. Det är en långsiktig, innovativ, vetenskaplig och teknisk strävan men det kommer att möjliggöra en hållbar substitution av fossila bränslen. Det kommer också att få stor inverkan på reduktionen av växthusgaser med enorma fördelar för miljö, samhälle och ekonomi.

Vitboken pekar också på att soldriven kemi kan öka konkurrenskraften och hållbarheten hos det europeiska industriella systemet. Det kan skapa kunskapsdriven konkurrenskraft i produktionen samtidigt som det bevarar arbetstillfällen och miljö.

Dock krävs starkt, gemensamt och okonventionellt stöd för grund- och tillämpad forskning.

Vitboken efterlyser ett omfattande, integrerat och synergistiskt angreppssätt omfattande katalys, elektrokemi, fotokemi och nanovetenskap integrerade med halvledarfysik, ingenjörsvetenskap, biovetenskap och samhällsvetenskap.

Läs vitboken här

161012-solar-driven-chemistry

Solar-Driven Chemistry, A Vision for Sustainable Chemistry Production - White Paper EuCheMS,

ISBN 978-2-9601 655-2-4Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kemiingenjörer jobbar mest

Det är högst arbetsbelastning och mest FoU på innovations- och kemiföretagen, enligt en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Bakterier gör bättre cellulosa

Umeå universitet och Processum ska utveckla produktionsmetoder för bakteriell nanocellulosa från lågvärdiga sidoströmmar från massabruk.

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Nyhetsbrev

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Arkiv

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154