Vitbok listar soldriven kemi

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En grupp europeiska kemister, bland andra professor Joost Reek, University of Amsterdam, har sammanställt en vitbok om soldriven kemi för att visa att det är möjligt och nödvändigt för en hållbar framtid att driva kemiska reaktioner med solenergi.

I en översikt på knappt 20 sidor identifierar kemisterna möjligheter och utmaningar för sin vision som på längre sikt kan ersätta fossila bränslen som huvudsaklig källa till bränslen, kemikalier och material.

Vitboken är resultatet av presentationer vid en workshop om soldriven kemi i Berlin, arrangerad av Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) och European Association of Chemical and Molecular Sciences (EuCheMS) . Joost Reek, Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences , var en av de experter som deltog.

Han är en av de ledande forskarna inom området soldriven kemi. Tidigare i år publicerade han en artikel om bioinspirerad enzymhärmande katalys för väteproduktion och nyligen var han gästredaktör för en utgåva av ChemPlusChem om katalytiska system för vattenklyvning.

Han koordinerar Amsterdamuniversitetets prioriterade forskningsområde Hållbar Kemi och har lett det holländska forskningsinitativet BioSolarCells om artificiell fotosyntes.

Enligt Reek identifierar EuCheMS vitbok de nödvändiga genombrotten för att förverkliga soldriven kemi.

"Den tar upp upptäckter vi redan gjort inom homogen och heterogen katalys, molekylär fotonik och teoretisk kemi. Vi gör framsteg både på grundläggande och teknisk nivå, men det krävs betydligt mer ansträngningar för att etablera en verkligt meningsfull europeisk soldriven kemi-gemenskap inom forskning såväl som industri", säger Reek i ett pressmeddelande.

Han förväntar sig att vitboken gör det möjligt för EuCheMS att öka medvetenheten hos EUs politiker och påverka fördelningen av framtida forskningsmedel.

Reek nämner som exempel på relevansen av forskning inom området ett patent på nya molekyler för soldriven väteproduktion som nyligen licensierats till det franska bolaget PorphyChem.

Ett annat exempel är ett nytt projekt för utveckling av så kallad molecular dye-sensitized photoelectrochemical cell (DSPEC) som kan reducera koldioxid till metanol (eller formaldehyd eller alkaner).

Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) har finansierat forskning under Reeks ledning med en halv miljon euro och som drivs i samarbete med kemiföretaget Merck och forskningsinstituten ECN och FOM-AMOLF.

Enligt EuCheMS vitbok är soldriven kemi nödvändig för att säkra livsmiljön för framtida generationer. Det är en långsiktig, innovativ, vetenskaplig och teknisk strävan men det kommer att möjliggöra en hållbar substitution av fossila bränslen. Det kommer också att få stor inverkan på reduktionen av växthusgaser med enorma fördelar för miljö, samhälle och ekonomi.

Vitboken pekar också på att soldriven kemi kan öka konkurrenskraften och hållbarheten hos det europeiska industriella systemet. Det kan skapa kunskapsdriven konkurrenskraft i produktionen samtidigt som det bevarar arbetstillfällen och miljö.

Dock krävs starkt, gemensamt och okonventionellt stöd för grund- och tillämpad forskning.

Vitboken efterlyser ett omfattande, integrerat och synergistiskt angreppssätt omfattande katalys, elektrokemi, fotokemi och nanovetenskap integrerade med halvledarfysik, ingenjörsvetenskap, biovetenskap och samhällsvetenskap.

Läs vitboken här

161012-solar-driven-chemistry

Solar-Driven Chemistry, A Vision for Sustainable Chemistry Production - White Paper EuCheMS,

ISBN 978-2-9601 655-2-4Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Nyhetsbrev

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

Arkiv

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.284