Vitbok listar soldriven kemi

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En grupp europeiska kemister, bland andra professor Joost Reek, University of Amsterdam, har sammanställt en vitbok om soldriven kemi för att visa att det är möjligt och nödvändigt för en hållbar framtid att driva kemiska reaktioner med solenergi.

I en översikt på knappt 20 sidor identifierar kemisterna möjligheter och utmaningar för sin vision som på längre sikt kan ersätta fossila bränslen som huvudsaklig källa till bränslen, kemikalier och material.

Vitboken är resultatet av presentationer vid en workshop om soldriven kemi i Berlin, arrangerad av Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) och European Association of Chemical and Molecular Sciences (EuCheMS) . Joost Reek, Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences , var en av de experter som deltog.

Han är en av de ledande forskarna inom området soldriven kemi. Tidigare i år publicerade han en artikel om bioinspirerad enzymhärmande katalys för väteproduktion och nyligen var han gästredaktör för en utgåva av ChemPlusChem om katalytiska system för vattenklyvning.

Han koordinerar Amsterdamuniversitetets prioriterade forskningsområde Hållbar Kemi och har lett det holländska forskningsinitativet BioSolarCells om artificiell fotosyntes.

Enligt Reek identifierar EuCheMS vitbok de nödvändiga genombrotten för att förverkliga soldriven kemi.

"Den tar upp upptäckter vi redan gjort inom homogen och heterogen katalys, molekylär fotonik och teoretisk kemi. Vi gör framsteg både på grundläggande och teknisk nivå, men det krävs betydligt mer ansträngningar för att etablera en verkligt meningsfull europeisk soldriven kemi-gemenskap inom forskning såväl som industri", säger Reek i ett pressmeddelande.

Han förväntar sig att vitboken gör det möjligt för EuCheMS att öka medvetenheten hos EUs politiker och påverka fördelningen av framtida forskningsmedel.

Reek nämner som exempel på relevansen av forskning inom området ett patent på nya molekyler för soldriven väteproduktion som nyligen licensierats till det franska bolaget PorphyChem.

Ett annat exempel är ett nytt projekt för utveckling av så kallad molecular dye-sensitized photoelectrochemical cell (DSPEC) som kan reducera koldioxid till metanol (eller formaldehyd eller alkaner).

Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) har finansierat forskning under Reeks ledning med en halv miljon euro och som drivs i samarbete med kemiföretaget Merck och forskningsinstituten ECN och FOM-AMOLF.

Enligt EuCheMS vitbok är soldriven kemi nödvändig för att säkra livsmiljön för framtida generationer. Det är en långsiktig, innovativ, vetenskaplig och teknisk strävan men det kommer att möjliggöra en hållbar substitution av fossila bränslen. Det kommer också att få stor inverkan på reduktionen av växthusgaser med enorma fördelar för miljö, samhälle och ekonomi.

Vitboken pekar också på att soldriven kemi kan öka konkurrenskraften och hållbarheten hos det europeiska industriella systemet. Det kan skapa kunskapsdriven konkurrenskraft i produktionen samtidigt som det bevarar arbetstillfällen och miljö.

Dock krävs starkt, gemensamt och okonventionellt stöd för grund- och tillämpad forskning.

Vitboken efterlyser ett omfattande, integrerat och synergistiskt angreppssätt omfattande katalys, elektrokemi, fotokemi och nanovetenskap integrerade med halvledarfysik, ingenjörsvetenskap, biovetenskap och samhällsvetenskap.

Läs vitboken här

161012-solar-driven-chemistry

Solar-Driven Chemistry, A Vision for Sustainable Chemistry Production - White Paper EuCheMS,

ISBN 978-2-9601 655-2-4Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.182