Petter Hartman: MVA allt viktigare

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Den 7 november, precis innan valet i USA, höll Medicon Valley Alliance, den dansk-svenska organisationen för life science-branschen, sitt årsmöte med fler deltagare än tidigare och med den svenska ministern Helene Hellmark Knutsson på plats.

Vi har bett vd för MVA, Petter Hartman, om några kommentarer dels till årsmötet, dels till hur han tror att utfallet av det amerikanska valet kommer att påverka branschen.

– På MVA har vi under 2016 märkt ett ökande intresse för frågor som rör de dansk-svenska relationerna inom life science-området, vilket yttrat sig i både ett stigande antal medlemmar i MVA och ett större engagemang i de aktiviteter vi lanserar, säger Petter Hartman och lyfter fram årsmötet, MVA Annual Meeting 2016, som ett tydligt exempel.

– DEN ANALYS som Øresundsinstituttet tagit fram på uppdrag av MVA har väckt stor uppmärksamhet på båda sidor av sundet. Även om utvecklingen i de två länderna gått åt olika håll under det senaste decenniet, ser vi nu positiva tendenser och tecken på att den negativa utvecklingen för svensk life science är på väg att brytas.

– Det faktum att life science-klustret Medicon Valley har stärkt sin position som Nordens ledande centrum för life science, är viktigt att kommunicera, inte minst för att politiskt trycka på för bättre förutsättningar för gränsöverskridande samarbeten mellan Sverige och Danmark.

Läs mer om MVA:s och Øresundsinstituttets analys: Danmark dominerar i life science-analys

PETTER HARTMAN understryker att ID-kontrollerna vid den dansk-svenska gränsen fortsatt är ett stort bekymmer.

– Det måste hanteras på ett sätt som gör att forskare, företagare och gränspendlare inte påverkas i samma utsträckning som vi sett hittills, säger han.

När det nu står klart att Donald Trump blir USAs nästa president är det många som funderar över hur framtiden ser ut, inte minst exportberoende industri, som läkemedel/life science.

– UNDER VALKAMPANJEN har Donald Trump uttryckt en vilja att både rulla tillbaka "Obamacare" och begränsa frihandeln, men hur det kommer att ta sig uttryck är ännu oklart. Historiskt har vi sett att skarpa uttalanden under valkampanjer inte nödvändigtvis är ett uttryck för de prioriteter som man efter valet väljer att fokusera på, säger Petter Hartman.

– Med tanke på den amerikanska marknadens vikt för läkemedelsindustrin i både Sverige och Danmark är det naturligtvis inte obetydligt hur saker och ting utvecklas den närmaste tiden. Självklart finns det nu starka skäl att ställa sig än mer frågande till möjligheterna att se TTIP-avtalet realiseras, ett avtal som skulle kunna ha stor positiv påverkan på läkemedelsområdet om det infördes, men återigen, uttalandena från Trump under valrörelsen har inte varit entydiga.

– Trots motståndet mot frihandelsavtalet har han ju också talat om att minska barriärerna på marknaden för medicintillverkare som erbjuder säkra och billiga produkter. Det finns utan tvekan starka skäl att följa utvecklingen mycket noga framöver.

– Vi får avvakta konkreta förslag och programförklaringar för att tydligare förstå vad valet av Trump kommer att ha för betydelse framöver, säger Petter Hartman.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Glyfosat skadar bin

En ny studie visar att ogräsmedlet glyfosat, världens mest använda bekämpningsmedel, skadar bins tarmbakterier och gör dem mer mottagliga för infektioner.

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Nyhetsbrev

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Arkiv

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.182