23948sdkhjf

Petter Hartman: MVA allt viktigare

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Den 7 november, precis innan valet i USA, höll Medicon Valley Alliance, den dansk-svenska organisationen för life science-branschen, sitt årsmöte med fler deltagare än tidigare och med den svenska ministern Helene Hellmark Knutsson på plats.

Vi har bett vd för MVA, Petter Hartman, om några kommentarer dels till årsmötet, dels till hur han tror att utfallet av det amerikanska valet kommer att påverka branschen.

– På MVA har vi under 2016 märkt ett ökande intresse för frågor som rör de dansk-svenska relationerna inom life science-området, vilket yttrat sig i både ett stigande antal medlemmar i MVA och ett större engagemang i de aktiviteter vi lanserar, säger Petter Hartman och lyfter fram årsmötet, MVA Annual Meeting 2016, som ett tydligt exempel.

– DEN ANALYS som Øresundsinstituttet tagit fram på uppdrag av MVA har väckt stor uppmärksamhet på båda sidor av sundet. Även om utvecklingen i de två länderna gått åt olika håll under det senaste decenniet, ser vi nu positiva tendenser och tecken på att den negativa utvecklingen för svensk life science är på väg att brytas.

– Det faktum att life science-klustret Medicon Valley har stärkt sin position som Nordens ledande centrum för life science, är viktigt att kommunicera, inte minst för att politiskt trycka på för bättre förutsättningar för gränsöverskridande samarbeten mellan Sverige och Danmark.

Läs mer om MVA:s och Øresundsinstituttets analys: Danmark dominerar i life science-analys

PETTER HARTMAN understryker att ID-kontrollerna vid den dansk-svenska gränsen fortsatt är ett stort bekymmer.

– Det måste hanteras på ett sätt som gör att forskare, företagare och gränspendlare inte påverkas i samma utsträckning som vi sett hittills, säger han.

När det nu står klart att Donald Trump blir USAs nästa president är det många som funderar över hur framtiden ser ut, inte minst exportberoende industri, som läkemedel/life science.

– UNDER VALKAMPANJEN har Donald Trump uttryckt en vilja att både rulla tillbaka "Obamacare" och begränsa frihandeln, men hur det kommer att ta sig uttryck är ännu oklart. Historiskt har vi sett att skarpa uttalanden under valkampanjer inte nödvändigtvis är ett uttryck för de prioriteter som man efter valet väljer att fokusera på, säger Petter Hartman.

– Med tanke på den amerikanska marknadens vikt för läkemedelsindustrin i både Sverige och Danmark är det naturligtvis inte obetydligt hur saker och ting utvecklas den närmaste tiden. Självklart finns det nu starka skäl att ställa sig än mer frågande till möjligheterna att se TTIP-avtalet realiseras, ett avtal som skulle kunna ha stor positiv påverkan på läkemedelsområdet om det infördes, men återigen, uttalandena från Trump under valrörelsen har inte varit entydiga.

– Trots motståndet mot frihandelsavtalet har han ju också talat om att minska barriärerna på marknaden för medicintillverkare som erbjuder säkra och billiga produkter. Det finns utan tvekan starka skäl att följa utvecklingen mycket noga framöver.

– Vi får avvakta konkreta förslag och programförklaringar för att tydligare förstå vad valet av Trump kommer att ha för betydelse framöver, säger Petter Hartman.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Är kemikalieblandningar farligare?

Outsourcing viktigare för läkemedelsutveckling

Hur har andra bolag gjort och vilka möjligheter finns det? Det är några av frågorna man kan får svar på vid årets upplaga av Pharrma Outsourcing, säger Maria Eriksson, projektansvarig.

Fem miljoner genom nästa steg

Målsättningen inom fem år är att sekvensera ytterligare fem miljoner individers genuppsättning. Det berättade Joanne Hacket från Genomics England på årets Bioscience.

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Nyhetsbrev

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Arkiv

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143