Petter Hartman: MVA allt viktigare

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Den 7 november, precis innan valet i USA, höll Medicon Valley Alliance, den dansk-svenska organisationen för life science-branschen, sitt årsmöte med fler deltagare än tidigare och med den svenska ministern Helene Hellmark Knutsson på plats.

Vi har bett vd för MVA, Petter Hartman, om några kommentarer dels till årsmötet, dels till hur han tror att utfallet av det amerikanska valet kommer att påverka branschen.

– På MVA har vi under 2016 märkt ett ökande intresse för frågor som rör de dansk-svenska relationerna inom life science-området, vilket yttrat sig i både ett stigande antal medlemmar i MVA och ett större engagemang i de aktiviteter vi lanserar, säger Petter Hartman och lyfter fram årsmötet, MVA Annual Meeting 2016, som ett tydligt exempel.

– DEN ANALYS som Øresundsinstituttet tagit fram på uppdrag av MVA har väckt stor uppmärksamhet på båda sidor av sundet. Även om utvecklingen i de två länderna gått åt olika håll under det senaste decenniet, ser vi nu positiva tendenser och tecken på att den negativa utvecklingen för svensk life science är på väg att brytas.

– Det faktum att life science-klustret Medicon Valley har stärkt sin position som Nordens ledande centrum för life science, är viktigt att kommunicera, inte minst för att politiskt trycka på för bättre förutsättningar för gränsöverskridande samarbeten mellan Sverige och Danmark.

Läs mer om MVA:s och Øresundsinstituttets analys: Danmark dominerar i life science-analys

PETTER HARTMAN understryker att ID-kontrollerna vid den dansk-svenska gränsen fortsatt är ett stort bekymmer.

– Det måste hanteras på ett sätt som gör att forskare, företagare och gränspendlare inte påverkas i samma utsträckning som vi sett hittills, säger han.

När det nu står klart att Donald Trump blir USAs nästa president är det många som funderar över hur framtiden ser ut, inte minst exportberoende industri, som läkemedel/life science.

– UNDER VALKAMPANJEN har Donald Trump uttryckt en vilja att både rulla tillbaka "Obamacare" och begränsa frihandeln, men hur det kommer att ta sig uttryck är ännu oklart. Historiskt har vi sett att skarpa uttalanden under valkampanjer inte nödvändigtvis är ett uttryck för de prioriteter som man efter valet väljer att fokusera på, säger Petter Hartman.

– Med tanke på den amerikanska marknadens vikt för läkemedelsindustrin i både Sverige och Danmark är det naturligtvis inte obetydligt hur saker och ting utvecklas den närmaste tiden. Självklart finns det nu starka skäl att ställa sig än mer frågande till möjligheterna att se TTIP-avtalet realiseras, ett avtal som skulle kunna ha stor positiv påverkan på läkemedelsområdet om det infördes, men återigen, uttalandena från Trump under valrörelsen har inte varit entydiga.

– Trots motståndet mot frihandelsavtalet har han ju också talat om att minska barriärerna på marknaden för medicintillverkare som erbjuder säkra och billiga produkter. Det finns utan tvekan starka skäl att följa utvecklingen mycket noga framöver.

– Vi får avvakta konkreta förslag och programförklaringar för att tydligare förstå vad valet av Trump kommer att ha för betydelse framöver, säger Petter Hartman.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123