Petter Hartman: MVA allt viktigare

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Den 7 november, precis innan valet i USA, höll Medicon Valley Alliance, den dansk-svenska organisationen för life science-branschen, sitt årsmöte med fler deltagare än tidigare och med den svenska ministern Helene Hellmark Knutsson på plats.

Vi har bett vd för MVA, Petter Hartman, om några kommentarer dels till årsmötet, dels till hur han tror att utfallet av det amerikanska valet kommer att påverka branschen.

– På MVA har vi under 2016 märkt ett ökande intresse för frågor som rör de dansk-svenska relationerna inom life science-området, vilket yttrat sig i både ett stigande antal medlemmar i MVA och ett större engagemang i de aktiviteter vi lanserar, säger Petter Hartman och lyfter fram årsmötet, MVA Annual Meeting 2016, som ett tydligt exempel.

– DEN ANALYS som Øresundsinstituttet tagit fram på uppdrag av MVA har väckt stor uppmärksamhet på båda sidor av sundet. Även om utvecklingen i de två länderna gått åt olika håll under det senaste decenniet, ser vi nu positiva tendenser och tecken på att den negativa utvecklingen för svensk life science är på väg att brytas.

– Det faktum att life science-klustret Medicon Valley har stärkt sin position som Nordens ledande centrum för life science, är viktigt att kommunicera, inte minst för att politiskt trycka på för bättre förutsättningar för gränsöverskridande samarbeten mellan Sverige och Danmark.

Läs mer om MVA:s och Øresundsinstituttets analys: Danmark dominerar i life science-analys

PETTER HARTMAN understryker att ID-kontrollerna vid den dansk-svenska gränsen fortsatt är ett stort bekymmer.

– Det måste hanteras på ett sätt som gör att forskare, företagare och gränspendlare inte påverkas i samma utsträckning som vi sett hittills, säger han.

När det nu står klart att Donald Trump blir USAs nästa president är det många som funderar över hur framtiden ser ut, inte minst exportberoende industri, som läkemedel/life science.

– UNDER VALKAMPANJEN har Donald Trump uttryckt en vilja att både rulla tillbaka "Obamacare" och begränsa frihandeln, men hur det kommer att ta sig uttryck är ännu oklart. Historiskt har vi sett att skarpa uttalanden under valkampanjer inte nödvändigtvis är ett uttryck för de prioriteter som man efter valet väljer att fokusera på, säger Petter Hartman.

– Med tanke på den amerikanska marknadens vikt för läkemedelsindustrin i både Sverige och Danmark är det naturligtvis inte obetydligt hur saker och ting utvecklas den närmaste tiden. Självklart finns det nu starka skäl att ställa sig än mer frågande till möjligheterna att se TTIP-avtalet realiseras, ett avtal som skulle kunna ha stor positiv påverkan på läkemedelsområdet om det infördes, men återigen, uttalandena från Trump under valrörelsen har inte varit entydiga.

– Trots motståndet mot frihandelsavtalet har han ju också talat om att minska barriärerna på marknaden för medicintillverkare som erbjuder säkra och billiga produkter. Det finns utan tvekan starka skäl att följa utvecklingen mycket noga framöver.

– Vi får avvakta konkreta förslag och programförklaringar för att tydligare förstå vad valet av Trump kommer att ha för betydelse framöver, säger Petter Hartman.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Nyhetsbrev

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Arkiv

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.198