Petter Hartman: MVA allt viktigare

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Den 7 november, precis innan valet i USA, höll Medicon Valley Alliance, den dansk-svenska organisationen för life science-branschen, sitt årsmöte med fler deltagare än tidigare och med den svenska ministern Helene Hellmark Knutsson på plats.

Vi har bett vd för MVA, Petter Hartman, om några kommentarer dels till årsmötet, dels till hur han tror att utfallet av det amerikanska valet kommer att påverka branschen.

– På MVA har vi under 2016 märkt ett ökande intresse för frågor som rör de dansk-svenska relationerna inom life science-området, vilket yttrat sig i både ett stigande antal medlemmar i MVA och ett större engagemang i de aktiviteter vi lanserar, säger Petter Hartman och lyfter fram årsmötet, MVA Annual Meeting 2016, som ett tydligt exempel.

– DEN ANALYS som Øresundsinstituttet tagit fram på uppdrag av MVA har väckt stor uppmärksamhet på båda sidor av sundet. Även om utvecklingen i de två länderna gått åt olika håll under det senaste decenniet, ser vi nu positiva tendenser och tecken på att den negativa utvecklingen för svensk life science är på väg att brytas.

– Det faktum att life science-klustret Medicon Valley har stärkt sin position som Nordens ledande centrum för life science, är viktigt att kommunicera, inte minst för att politiskt trycka på för bättre förutsättningar för gränsöverskridande samarbeten mellan Sverige och Danmark.

Läs mer om MVA:s och Øresundsinstituttets analys: Danmark dominerar i life science-analys

PETTER HARTMAN understryker att ID-kontrollerna vid den dansk-svenska gränsen fortsatt är ett stort bekymmer.

– Det måste hanteras på ett sätt som gör att forskare, företagare och gränspendlare inte påverkas i samma utsträckning som vi sett hittills, säger han.

När det nu står klart att Donald Trump blir USAs nästa president är det många som funderar över hur framtiden ser ut, inte minst exportberoende industri, som läkemedel/life science.

– UNDER VALKAMPANJEN har Donald Trump uttryckt en vilja att både rulla tillbaka "Obamacare" och begränsa frihandeln, men hur det kommer att ta sig uttryck är ännu oklart. Historiskt har vi sett att skarpa uttalanden under valkampanjer inte nödvändigtvis är ett uttryck för de prioriteter som man efter valet väljer att fokusera på, säger Petter Hartman.

– Med tanke på den amerikanska marknadens vikt för läkemedelsindustrin i både Sverige och Danmark är det naturligtvis inte obetydligt hur saker och ting utvecklas den närmaste tiden. Självklart finns det nu starka skäl att ställa sig än mer frågande till möjligheterna att se TTIP-avtalet realiseras, ett avtal som skulle kunna ha stor positiv påverkan på läkemedelsområdet om det infördes, men återigen, uttalandena från Trump under valrörelsen har inte varit entydiga.

– Trots motståndet mot frihandelsavtalet har han ju också talat om att minska barriärerna på marknaden för medicintillverkare som erbjuder säkra och billiga produkter. Det finns utan tvekan starka skäl att följa utvecklingen mycket noga framöver.

– Vi får avvakta konkreta förslag och programförklaringar för att tydligare förstå vad valet av Trump kommer att ha för betydelse framöver, säger Petter Hartman.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158