Besked om ny Kemiraanläggning

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Mark- och miljödomstolen ger klartecken till Kemira Kemi att uppföra en ny anläggning för att ta emot och smälta fast svavel, men länsstyrelsen Skåne ska överklaga beslutet.

Svavelsyra är en viktig produkt för Kemira Kemi i Helsingborg som främst används i företagets tillverkning av vattenreningskemikalier.

Svavelsyra framställs av flytande svavel, en restprodukt från avsvavling av naturgas och olja. Tillgången minskar och transporterna sker i specialfartyg, som det idag bara finns ett enda i Europa. Företaget vill kunna använda fast svavel som råvara, som kan transporteras i vanliga bulkfartyg.

Då krävs en ny anläggning för att lagra och smälta fast svavel vilket kräver ändringar i miljötillståndet.

Länsstyrelsen vill avslå ansökan av flera skäl, bland annat att ansökan skulle strida mot detaljplanen. Den nya anläggningen är tänkt att uppföras inom ett område som får rymma hamnverksamhet.

Länsstyrelsen har också synpunkter på företagets riskbedömningar och åtgärder när det gäller faran för översvämningar och bränder i den nya anläggningen.

Mark- och miljödomstolen går i stort på Kemiras linje och menar att den nya anläggningen inte är ett brott mot detaljplanen och pekar bland annat på att hamnen enbart är avsedd för verksamheterna inom industriområdet.

"Beslutet innebär att vi kan säkra produktionen av svavelsyra och fjärrvärme till Öresundskraft och staden", säger Lennart Albertsson, vd i Kemira Kemi till Helsingborgs Dagblad.

Kemira har begärt s k verkställighetsförordnande, vilket ger rätt att sätta igång med bygget innan beslutet vunnit laga kraft, även om domen överklagas till högre instans vilket Mark- och miljödomstolen godkänner. Det gör att produktionen i den nya anläggningen beräknas komma igång under 2018.

"Vi vill komma igång så fort som möjligt och genomför nu en del upphandlingar. Detta är en av de största investeringar vi gjort under senare år", säger Lennart Albertsson.

Läs hela artikeln på HD.seHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kemiingenjörer jobbar mest

Det är högst arbetsbelastning och mest FoU på innovations- och kemiföretagen, enligt en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Bakterier gör bättre cellulosa

Umeå universitet och Processum ska utveckla produktionsmetoder för bakteriell nanocellulosa från lågvärdiga sidoströmmar från massabruk.

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Nyhetsbrev

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Arkiv

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.13