Besked om ny Kemiraanläggning

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Mark- och miljödomstolen ger klartecken till Kemira Kemi att uppföra en ny anläggning för att ta emot och smälta fast svavel, men länsstyrelsen Skåne ska överklaga beslutet.

Svavelsyra är en viktig produkt för Kemira Kemi i Helsingborg som främst används i företagets tillverkning av vattenreningskemikalier.

Svavelsyra framställs av flytande svavel, en restprodukt från avsvavling av naturgas och olja. Tillgången minskar och transporterna sker i specialfartyg, som det idag bara finns ett enda i Europa. Företaget vill kunna använda fast svavel som råvara, som kan transporteras i vanliga bulkfartyg.

Då krävs en ny anläggning för att lagra och smälta fast svavel vilket kräver ändringar i miljötillståndet.

Länsstyrelsen vill avslå ansökan av flera skäl, bland annat att ansökan skulle strida mot detaljplanen. Den nya anläggningen är tänkt att uppföras inom ett område som får rymma hamnverksamhet.

Länsstyrelsen har också synpunkter på företagets riskbedömningar och åtgärder när det gäller faran för översvämningar och bränder i den nya anläggningen.

Mark- och miljödomstolen går i stort på Kemiras linje och menar att den nya anläggningen inte är ett brott mot detaljplanen och pekar bland annat på att hamnen enbart är avsedd för verksamheterna inom industriområdet.

"Beslutet innebär att vi kan säkra produktionen av svavelsyra och fjärrvärme till Öresundskraft och staden", säger Lennart Albertsson, vd i Kemira Kemi till Helsingborgs Dagblad.

Kemira har begärt s k verkställighetsförordnande, vilket ger rätt att sätta igång med bygget innan beslutet vunnit laga kraft, även om domen överklagas till högre instans vilket Mark- och miljödomstolen godkänner. Det gör att produktionen i den nya anläggningen beräknas komma igång under 2018.

"Vi vill komma igång så fort som möjligt och genomför nu en del upphandlingar. Detta är en av de största investeringar vi gjort under senare år", säger Lennart Albertsson.

Läs hela artikeln på HD.seHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137