23948sdkhjf

Danmark dominerar i life science-analys

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Danmark starkare än Sverige i ny analys av life science-industrin i Medicon Valley.

Medicon Valley Alliance publicerar för första gången en analys av life science-industrin i regionen Greater Copenhagen. Rapporten, State of Medicon Valley 2016 , togs fram genom ett samarbete med Øresundsinstituttet.Den visar att Medicon Valley är den ledande regionen i Norden när det kommer till life science. Till exempel jobbade 53 procent av den svenska och danska life science-branschens anställda i Medicon Valley år 2014. Det motsvarar cirka 35 700 personer. Regionen lämnar även in flest patentansökningar inom life science till det Europeiska patentverket European Patent Office, EPO, från Sverige och Danmark. Antalet inskickade patentansökningar är exempelvis drygt dubbelt så högt som i Stockholm-Uppsala-regionen.

I en jämförelse mellan life science i de båda länderna verkar det gå bäst för Danmark, som redan idag har cirka 50 procent mer export från sin life science-sektor. Landet kommer dessutom på fjärde plats när det gäller export av life science-produkter per capita medan Sverige får nöja sig med tionde plats.

De största marknaderna för svensk och dansk life science-export är USA, Tyskland och Kina (i den ordningen) och enligt analysen har Danmark en starkare relation till både USA och Kina än vad Sverige har.

I analysen framkommer det att dansk life science-export har dubblerats under de senaste sju åren, till stor del tack vare försäljning till USA. År 2015 ökade exporten från Danmark till USA med 26 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 34,8 miljarder svenska kronor. I Sverige låg ökningen på tio miljarder danska kronor (13,4 miljarder svenska kronor).

Positiva nyheter för branschen i Sverige är satsningarna på produktion av biologiska läkemedel, exempelvis på GE Healthcare i Uppsala och AstraZeneca i Södertälje. I Medicon Valley-regionen ställs även stora förhoppningar till forskningsfaciliteterna MAX IV och ESS.

När det gäller svensk life science-forskning ser det dock dystrare ut. Analysen visar att antalet patent från branschen har sjunkit mellan åren 2005-2012. Åt samma håll går det dock i Danmark, där flest patent skickades in år 2005.

Det största bolaget i Medicon Valley år 2015 var Novo Nordisk, med nära 40 000 anställda, varav 18 000 personer jobbar i Danmark. Det är även Novo Nordisk som ligger bakom stora delar av Danmarks framgång inom life science. På senare tid har dock orosmolnen börjat hopas. På grund av minskade intäkter från sin största marknad, USA, har bolaget fått dra ner på sina finansiella mål och i slutet av september varslades 1 000 anställda om uppsägning, varav hälften i Danmark. Bolagets roll som drivande motor i regionens tillväxt är därmed inte lika säker i framtiden.

Även på danska LEO Pharma väntar neddragningar. 400 personer ska sägas upp och 200 nyanställas när bolaget flyttar fokus från kemiska till biologiska läkemedel. Läkemedelsbolaget Ferring däremot investerar i en ny forskningsfacilitet vid Soundport, Kastrup, som kommer att bli arbetsplats för 50 procent fler anställda än den nuvarande faciliteten i Ørestad.

År 2014 hade Danmark 52 procent av alla anställda inom life science i Sverige och Danmark.

I analysen lyfts regionens sex forskningsparker COBIS, Scion DTU, Symbion, Medeon, Medicon Village och Ideon fram som platser där framtida life science-bolag kan växa fram i regionen. Där jobbar i dagsläget sammanlagt 4 500 personer.
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Nyhetsbrev

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

Arkiv

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny banbrytande vattenrening

Stor kompetensbrist inom life science

Årets globala kompetensindex från Hays visar på stor kompetensbrist och fortsatt pressad arbetsmarknad i Sverige.

They’re all doing it – buying drug research

It is not easy to navigate the complex infrastructure for drug development in Sweden, where various contract players exist alongside the pharmaceutical companies.

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.171