Danmark dominerar i life science-analys

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Danmark starkare än Sverige i ny analys av life science-industrin i Medicon Valley.

Medicon Valley Alliance publicerar för första gången en analys av life science-industrin i regionen Greater Copenhagen. Rapporten, State of Medicon Valley 2016 , togs fram genom ett samarbete med Øresundsinstituttet.Den visar att Medicon Valley är den ledande regionen i Norden när det kommer till life science. Till exempel jobbade 53 procent av den svenska och danska life science-branschens anställda i Medicon Valley år 2014. Det motsvarar cirka 35 700 personer. Regionen lämnar även in flest patentansökningar inom life science till det Europeiska patentverket European Patent Office, EPO, från Sverige och Danmark. Antalet inskickade patentansökningar är exempelvis drygt dubbelt så högt som i Stockholm-Uppsala-regionen.

I en jämförelse mellan life science i de båda länderna verkar det gå bäst för Danmark, som redan idag har cirka 50 procent mer export från sin life science-sektor. Landet kommer dessutom på fjärde plats när det gäller export av life science-produkter per capita medan Sverige får nöja sig med tionde plats.

De största marknaderna för svensk och dansk life science-export är USA, Tyskland och Kina (i den ordningen) och enligt analysen har Danmark en starkare relation till både USA och Kina än vad Sverige har.

I analysen framkommer det att dansk life science-export har dubblerats under de senaste sju åren, till stor del tack vare försäljning till USA. År 2015 ökade exporten från Danmark till USA med 26 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 34,8 miljarder svenska kronor. I Sverige låg ökningen på tio miljarder danska kronor (13,4 miljarder svenska kronor).

Positiva nyheter för branschen i Sverige är satsningarna på produktion av biologiska läkemedel, exempelvis på GE Healthcare i Uppsala och AstraZeneca i Södertälje. I Medicon Valley-regionen ställs även stora förhoppningar till forskningsfaciliteterna MAX IV och ESS.

När det gäller svensk life science-forskning ser det dock dystrare ut. Analysen visar att antalet patent från branschen har sjunkit mellan åren 2005-2012. Åt samma håll går det dock i Danmark, där flest patent skickades in år 2005.

Det största bolaget i Medicon Valley år 2015 var Novo Nordisk, med nära 40 000 anställda, varav 18 000 personer jobbar i Danmark. Det är även Novo Nordisk som ligger bakom stora delar av Danmarks framgång inom life science. På senare tid har dock orosmolnen börjat hopas. På grund av minskade intäkter från sin största marknad, USA, har bolaget fått dra ner på sina finansiella mål och i slutet av september varslades 1 000 anställda om uppsägning, varav hälften i Danmark. Bolagets roll som drivande motor i regionens tillväxt är därmed inte lika säker i framtiden.

Även på danska LEO Pharma väntar neddragningar. 400 personer ska sägas upp och 200 nyanställas när bolaget flyttar fokus från kemiska till biologiska läkemedel. Läkemedelsbolaget Ferring däremot investerar i en ny forskningsfacilitet vid Soundport, Kastrup, som kommer att bli arbetsplats för 50 procent fler anställda än den nuvarande faciliteten i Ørestad.

År 2014 hade Danmark 52 procent av alla anställda inom life science i Sverige och Danmark.

I analysen lyfts regionens sex forskningsparker COBIS, Scion DTU, Symbion, Medeon, Medicon Village och Ideon fram som platser där framtida life science-bolag kan växa fram i regionen. Där jobbar i dagsläget sammanlagt 4 500 personer.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Nyhetsbrev

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

Arkiv

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159