Danmark dominerar i life science-analys

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Danmark starkare än Sverige i ny analys av life science-industrin i Medicon Valley.

Medicon Valley Alliance publicerar för första gången en analys av life science-industrin i regionen Greater Copenhagen. Rapporten, State of Medicon Valley 2016 , togs fram genom ett samarbete med Øresundsinstituttet.Den visar att Medicon Valley är den ledande regionen i Norden när det kommer till life science. Till exempel jobbade 53 procent av den svenska och danska life science-branschens anställda i Medicon Valley år 2014. Det motsvarar cirka 35 700 personer. Regionen lämnar även in flest patentansökningar inom life science till det Europeiska patentverket European Patent Office, EPO, från Sverige och Danmark. Antalet inskickade patentansökningar är exempelvis drygt dubbelt så högt som i Stockholm-Uppsala-regionen.

I en jämförelse mellan life science i de båda länderna verkar det gå bäst för Danmark, som redan idag har cirka 50 procent mer export från sin life science-sektor. Landet kommer dessutom på fjärde plats när det gäller export av life science-produkter per capita medan Sverige får nöja sig med tionde plats.

De största marknaderna för svensk och dansk life science-export är USA, Tyskland och Kina (i den ordningen) och enligt analysen har Danmark en starkare relation till både USA och Kina än vad Sverige har.

I analysen framkommer det att dansk life science-export har dubblerats under de senaste sju åren, till stor del tack vare försäljning till USA. År 2015 ökade exporten från Danmark till USA med 26 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 34,8 miljarder svenska kronor. I Sverige låg ökningen på tio miljarder danska kronor (13,4 miljarder svenska kronor).

Positiva nyheter för branschen i Sverige är satsningarna på produktion av biologiska läkemedel, exempelvis på GE Healthcare i Uppsala och AstraZeneca i Södertälje. I Medicon Valley-regionen ställs även stora förhoppningar till forskningsfaciliteterna MAX IV och ESS.

När det gäller svensk life science-forskning ser det dock dystrare ut. Analysen visar att antalet patent från branschen har sjunkit mellan åren 2005-2012. Åt samma håll går det dock i Danmark, där flest patent skickades in år 2005.

Det största bolaget i Medicon Valley år 2015 var Novo Nordisk, med nära 40 000 anställda, varav 18 000 personer jobbar i Danmark. Det är även Novo Nordisk som ligger bakom stora delar av Danmarks framgång inom life science. På senare tid har dock orosmolnen börjat hopas. På grund av minskade intäkter från sin största marknad, USA, har bolaget fått dra ner på sina finansiella mål och i slutet av september varslades 1 000 anställda om uppsägning, varav hälften i Danmark. Bolagets roll som drivande motor i regionens tillväxt är därmed inte lika säker i framtiden.

Även på danska LEO Pharma väntar neddragningar. 400 personer ska sägas upp och 200 nyanställas när bolaget flyttar fokus från kemiska till biologiska läkemedel. Läkemedelsbolaget Ferring däremot investerar i en ny forskningsfacilitet vid Soundport, Kastrup, som kommer att bli arbetsplats för 50 procent fler anställda än den nuvarande faciliteten i Ørestad.

År 2014 hade Danmark 52 procent av alla anställda inom life science i Sverige och Danmark.

I analysen lyfts regionens sex forskningsparker COBIS, Scion DTU, Symbion, Medeon, Medicon Village och Ideon fram som platser där framtida life science-bolag kan växa fram i regionen. Där jobbar i dagsläget sammanlagt 4 500 personer.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Nyhetsbrev

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Arkiv

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

Plus

Inga miljörisker med nanopartiklar

Det finns ingen större orsak till oro när det gäller miljörisker med de vanligaste nanopartiklarna, visar en ny litteraturgenomgång.

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127