Danmark dominerar i life science-analys

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Danmark starkare än Sverige i ny analys av life science-industrin i Medicon Valley.

Medicon Valley Alliance publicerar för första gången en analys av life science-industrin i regionen Greater Copenhagen. Rapporten, State of Medicon Valley 2016 , togs fram genom ett samarbete med Øresundsinstituttet.Den visar att Medicon Valley är den ledande regionen i Norden när det kommer till life science. Till exempel jobbade 53 procent av den svenska och danska life science-branschens anställda i Medicon Valley år 2014. Det motsvarar cirka 35 700 personer. Regionen lämnar även in flest patentansökningar inom life science till det Europeiska patentverket European Patent Office, EPO, från Sverige och Danmark. Antalet inskickade patentansökningar är exempelvis drygt dubbelt så högt som i Stockholm-Uppsala-regionen.

I en jämförelse mellan life science i de båda länderna verkar det gå bäst för Danmark, som redan idag har cirka 50 procent mer export från sin life science-sektor. Landet kommer dessutom på fjärde plats när det gäller export av life science-produkter per capita medan Sverige får nöja sig med tionde plats.

De största marknaderna för svensk och dansk life science-export är USA, Tyskland och Kina (i den ordningen) och enligt analysen har Danmark en starkare relation till både USA och Kina än vad Sverige har.

I analysen framkommer det att dansk life science-export har dubblerats under de senaste sju åren, till stor del tack vare försäljning till USA. År 2015 ökade exporten från Danmark till USA med 26 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 34,8 miljarder svenska kronor. I Sverige låg ökningen på tio miljarder danska kronor (13,4 miljarder svenska kronor).

Positiva nyheter för branschen i Sverige är satsningarna på produktion av biologiska läkemedel, exempelvis på GE Healthcare i Uppsala och AstraZeneca i Södertälje. I Medicon Valley-regionen ställs även stora förhoppningar till forskningsfaciliteterna MAX IV och ESS.

När det gäller svensk life science-forskning ser det dock dystrare ut. Analysen visar att antalet patent från branschen har sjunkit mellan åren 2005-2012. Åt samma håll går det dock i Danmark, där flest patent skickades in år 2005.

Det största bolaget i Medicon Valley år 2015 var Novo Nordisk, med nära 40 000 anställda, varav 18 000 personer jobbar i Danmark. Det är även Novo Nordisk som ligger bakom stora delar av Danmarks framgång inom life science. På senare tid har dock orosmolnen börjat hopas. På grund av minskade intäkter från sin största marknad, USA, har bolaget fått dra ner på sina finansiella mål och i slutet av september varslades 1 000 anställda om uppsägning, varav hälften i Danmark. Bolagets roll som drivande motor i regionens tillväxt är därmed inte lika säker i framtiden.

Även på danska LEO Pharma väntar neddragningar. 400 personer ska sägas upp och 200 nyanställas när bolaget flyttar fokus från kemiska till biologiska läkemedel. Läkemedelsbolaget Ferring däremot investerar i en ny forskningsfacilitet vid Soundport, Kastrup, som kommer att bli arbetsplats för 50 procent fler anställda än den nuvarande faciliteten i Ørestad.

År 2014 hade Danmark 52 procent av alla anställda inom life science i Sverige och Danmark.

I analysen lyfts regionens sex forskningsparker COBIS, Scion DTU, Symbion, Medeon, Medicon Village och Ideon fram som platser där framtida life science-bolag kan växa fram i regionen. Där jobbar i dagsläget sammanlagt 4 500 personer.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.136