980 miljoner till medicinsk forskning

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Vetenskapsrådet delar ut 980 miljoner kronor till 254 forskningsprojekt inom medicin och hälsa.

Totalt tog Vetenskapsrådet emot 1 160 ansökningar till att få ta del av anslaget till medicin och hälsa. Totalt beviljades 254 ansökningar och nästan 980 miljoner kronor kommer att delas ut.

DE ANSÖKNINGAR som kom in gällde antingen projektbidrag, pengar till projekt kring alternativ till djurförsök, etableringsbidrag, finansiering till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö eller forskarskola inom bioinformatik.

Av de 906 inkomna ansökningarna om projektbidrag beviljades 212, vilket ger en beviljandegrad på 25 procent. De fick ett medelbidrag om drygt en miljon kronor som löper över tre eller fyra år.

”Många mycket bra ansökningar med spännande forskningsprojekt har inkommit, och det är med tillfredsställelse jag konstaterar att beviljandegraden har gått upp i jämförelse med förra året. Det är ett resultat bland annat av att medel frigjorts från tidigare utlysningar som inte fortsätter. Om det i framtiden tillkommer ytterligare budgetförstärkningar hoppas jag att nästa steg blir att öka medelbidraget och helt gå över till fyraåriga bidrag”, säger Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet, i ett pressmeddelande.

Av de 980 miljoner som ska delas ut har 180 miljoner tilldelats unga forskare som ska etablera sig som självständiga forskare. När det gäller de 206 ansökningar om etableringsbidrag som inkommit har 30 beviljats vardera 1,5 miljoner per år för perioden 2017–2020. Det ger en beviljandegrad på 15 procent.

”STÖDET till dessa forskare är strategiskt viktigt. Det är därför roligt att beviljandegraden är högre än tidigare. Men en orsak till det är att Vetenskapsrådet fått in betydligt färre ansökningar i denna kategori. Varför det är så är något som vi får titta närmare på”, säger Jan-Ingvar Jönsson.

Av de huvudsökande var 633 män och 527 kvinnor. Av dessa beviljades 153 respektive 101 vilket innebär att beviljandegraden för män (24 procent) är högre än för kvinnor (19 procent).

”När det gäller beviljandegrad för kvinnor respektive män så uppnådde männen en högre beviljandegrad. Dessutom är medelbidraget för manliga sökanden fortfarande högre än för kvinnor, och det måste vi följa upp.”

Det lärosäte som tilldelades mest pengar är Karolinska Institutet, som totalt kommer att tilldelas drygt 524 miljoner kronor. På andra plats kommer Lunds universitet med 161 miljoner, tätt följt av Uppsala universitet med nästan 107 miljoner, Göteborgs universitet på 91 miljoner och Umeå universitet med 42 miljoner.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.171