980 miljoner till medicinsk forskning

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Vetenskapsrådet delar ut 980 miljoner kronor till 254 forskningsprojekt inom medicin och hälsa.

Totalt tog Vetenskapsrådet emot 1 160 ansökningar till att få ta del av anslaget till medicin och hälsa. Totalt beviljades 254 ansökningar och nästan 980 miljoner kronor kommer att delas ut.

DE ANSÖKNINGAR som kom in gällde antingen projektbidrag, pengar till projekt kring alternativ till djurförsök, etableringsbidrag, finansiering till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö eller forskarskola inom bioinformatik.

Av de 906 inkomna ansökningarna om projektbidrag beviljades 212, vilket ger en beviljandegrad på 25 procent. De fick ett medelbidrag om drygt en miljon kronor som löper över tre eller fyra år.

”Många mycket bra ansökningar med spännande forskningsprojekt har inkommit, och det är med tillfredsställelse jag konstaterar att beviljandegraden har gått upp i jämförelse med förra året. Det är ett resultat bland annat av att medel frigjorts från tidigare utlysningar som inte fortsätter. Om det i framtiden tillkommer ytterligare budgetförstärkningar hoppas jag att nästa steg blir att öka medelbidraget och helt gå över till fyraåriga bidrag”, säger Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet, i ett pressmeddelande.

Av de 980 miljoner som ska delas ut har 180 miljoner tilldelats unga forskare som ska etablera sig som självständiga forskare. När det gäller de 206 ansökningar om etableringsbidrag som inkommit har 30 beviljats vardera 1,5 miljoner per år för perioden 2017–2020. Det ger en beviljandegrad på 15 procent.

”STÖDET till dessa forskare är strategiskt viktigt. Det är därför roligt att beviljandegraden är högre än tidigare. Men en orsak till det är att Vetenskapsrådet fått in betydligt färre ansökningar i denna kategori. Varför det är så är något som vi får titta närmare på”, säger Jan-Ingvar Jönsson.

Av de huvudsökande var 633 män och 527 kvinnor. Av dessa beviljades 153 respektive 101 vilket innebär att beviljandegraden för män (24 procent) är högre än för kvinnor (19 procent).

”När det gäller beviljandegrad för kvinnor respektive män så uppnådde männen en högre beviljandegrad. Dessutom är medelbidraget för manliga sökanden fortfarande högre än för kvinnor, och det måste vi följa upp.”

Det lärosäte som tilldelades mest pengar är Karolinska Institutet, som totalt kommer att tilldelas drygt 524 miljoner kronor. På andra plats kommer Lunds universitet med 161 miljoner, tätt följt av Uppsala universitet med nästan 107 miljoner, Göteborgs universitet på 91 miljoner och Umeå universitet med 42 miljoner.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Nyhetsbrev

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Arkiv

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.175