Örebroforskare på analytisk "power list"

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Tuulia Hyötyläinen, professor i kemi vid Örebro universitet, har listats som en av världens mest inflytelserika kvinnliga forskare inom analytisk kemi.

Det är tidskriften The Analytical Scientist som lyfter fram 50 kvinnor verksamma inom akademin och industrin.

"Jag är självklart både glad och hedrad att bli utvald. Dessutom är det bra att lyfta fram kvinnliga forskare på det här sättet", säger Tuulia Hyötyläinen i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar att hennes forskningsområde är mansdominerat. Få kvinnor finns med på internationella konferenser, istyrelser och i redaktioner på vetenskapliga tidskrifter.

"Den fördelningen speglar inte verkligheten, att det finns många skickliga kvinnor som forskare inom vårt område. Därför är denna ”Power List” viktig, inte minst för att visa yngre forskare."

Tuulia Hyötyläinen forskar inom metabolomik med att identifiera nya biomarkörer för specifika sjukdomar och att kartlägga processerna.

"Det är ett detektivarbete att hitta just den rätta informationen i myriader av data och sedan länka den till mekanismerna bakom sjukdomarna, säger Tuulia Hyötyläinen, som ser samarbete med forskare från andra områden som avgörande för utvecklingen.

Metabolomik är en vetenskaplig teknik att beskriva hur sjukdomar, miljön, gifter, kosten och genetiska faktorer påverkar cellernas ämnesomsättning. Hennes forskning idag är inriktad på diabetes, fettlever och skallskador.

"Vi har kunnat identifiera specifika biomarkörer som gör det möjligt att ställa diagnos och även kunna förutsäga dessa sjukdomar", säger hon.

Tuulia Hyötyläinen valde att specialisera sig på metabolomik efter att ha forskat både inom analytisk kemi och biokemi.

"I metabolomiken kan jag använda både mina intresseområden eftersom tekniken och instrumenten har utvecklats så mycket de senaste tio åren. Detta i kombination med upptäckten av nya biomarkörer gör det möjligt att använda metabolomiken på enskilda patienter.

Flaskhalsen finns i informationsbearbetningen

"Hur ska vi kunna identifiera relevant information i den enorma datamängden. Där behövs nya metoder", säger Tuulia Hyötyläinen.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15