EU släpper lagkrav på akrylamidhalter

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

EU-kommissionen har övergett planerna nu på att lagstiftningsvägen begränsa halterna av det i livsmedel naturligt förekommande ämnet akrylamid, efter intensiv lobbying från livsmedelsindustrin.

Det rapporterar brittiska the Guardian.

Akrylamid är en risksubstans som finns i bruna och brända delar av vanliga stärkelseinnehållande livsmedel som har stekts, rostats eller bakats i ugn vid temperaturer över 248 °C. Chips, pommes frites, frukostflingor och snabbkaffe är sådana produkter liksom babymat, kex och skorpor.

Forskare försöker fortfarande fastställa vilka hälsoriskerna är men akrylamid har klassats som en extremt farlig substans av amerikanska miljömyndigheten EPA.

Förra året fann European Food Safety Authority (Efsa) att akrylamid "ökar risken för att utveckla cancer hos konsumenter av alla åldrar" och rekommenderade att exponeringen läggs så lågt som möjligt eftersom ingen säker gräns har kunnat fastställas.

"Eftersom all exponering för en genotoxisk substans potentiellt kan skada DNA och leda till cancer kan man inte sätta ett tolerabelt dagligt intag (TDI)", enligt EFSA.

Akrylamidhalter kan sänkas genom att man använder andra ingredienser och tillsatser eller genom att förändra lagringsmetoder och tillagningstemperaturer.

Det kan påverka livsmedelsindustrins hantering, kostnader och smak på produkter och EUs lagstiftning har hittills begränsats till frivilliga åtgärder.

Ett förslag till lagstiftning med striktare regler kom i juni, enligt the Guardian. Det innehöll bl a krav på att visa att man gör regelbundna tester av produkter för att försäkra att tillämpningen av frivilligregeln är effektiv och håller akrylamidhalterna "så låga som möjligt, åtminstone under nivån i Annex 3."

När förslaget visades för branschorganisationen Food Drink Europe, tog det enligt tidningen bara ett par dagar innan hänvisningen till Annex 3 togs bort i ett andra förslag.

Enligt industrin, som klagade till kommissionen, kan ordalydelsen " åtminstone under nivån i Annex 3" tolkas som att de vägledande värdena är att se som maxhalter.

Martin Pigeon, talesperson för Corporate Europe Observatory säger till the Guardian att dokumentet visar att EU-kommissionens ursprungliga goda avsikter har "utraderats" av påtryckningar från industrin.

"Detta är ännu ett exempel på de meningslösa regleringar som blir följden när industrin får för mycket att säga till om."

"Kommissionens praxis att i hemlighet dela lagförslag med industrins lobbygrupper månader innan förslagen är offentliga är en skandal som måste upphöra", säger han.

Förslaget har nu uppdaterats till att i alla fall inkludera en granskning av den frivilliga överenskommelsen vart tredje år.

Drygt 150 000 personer har hittills undertecknat en petition med krav på bindande akrylamidhalter. En kampanj i sociala medier är på gång.

Nusa Urbancic, kampanjchef för ChangingMarkets.org säger: “Dessa läckta dokument visar att industrin har ett otillbörligt inflytande över processen och innehållet i det här förslaget. Frivilliga åtgärder har hittills inte fungerat eftersom halterna av akrylamid är lika höga som tidigare, enligt EFSAs data. Ambitiösa maxgränser behövs för att skydda konsumenterna."


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Nyhetsbrev

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

Arkiv

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.303