EU släpper lagkrav på akrylamidhalter

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

EU-kommissionen har övergett planerna nu på att lagstiftningsvägen begränsa halterna av det i livsmedel naturligt förekommande ämnet akrylamid, efter intensiv lobbying från livsmedelsindustrin.

Det rapporterar brittiska the Guardian.

Akrylamid är en risksubstans som finns i bruna och brända delar av vanliga stärkelseinnehållande livsmedel som har stekts, rostats eller bakats i ugn vid temperaturer över 248 °C. Chips, pommes frites, frukostflingor och snabbkaffe är sådana produkter liksom babymat, kex och skorpor.

Forskare försöker fortfarande fastställa vilka hälsoriskerna är men akrylamid har klassats som en extremt farlig substans av amerikanska miljömyndigheten EPA.

Förra året fann European Food Safety Authority (Efsa) att akrylamid "ökar risken för att utveckla cancer hos konsumenter av alla åldrar" och rekommenderade att exponeringen läggs så lågt som möjligt eftersom ingen säker gräns har kunnat fastställas.

"Eftersom all exponering för en genotoxisk substans potentiellt kan skada DNA och leda till cancer kan man inte sätta ett tolerabelt dagligt intag (TDI)", enligt EFSA.

Akrylamidhalter kan sänkas genom att man använder andra ingredienser och tillsatser eller genom att förändra lagringsmetoder och tillagningstemperaturer.

Det kan påverka livsmedelsindustrins hantering, kostnader och smak på produkter och EUs lagstiftning har hittills begränsats till frivilliga åtgärder.

Ett förslag till lagstiftning med striktare regler kom i juni, enligt the Guardian. Det innehöll bl a krav på att visa att man gör regelbundna tester av produkter för att försäkra att tillämpningen av frivilligregeln är effektiv och håller akrylamidhalterna "så låga som möjligt, åtminstone under nivån i Annex 3."

När förslaget visades för branschorganisationen Food Drink Europe, tog det enligt tidningen bara ett par dagar innan hänvisningen till Annex 3 togs bort i ett andra förslag.

Enligt industrin, som klagade till kommissionen, kan ordalydelsen " åtminstone under nivån i Annex 3" tolkas som att de vägledande värdena är att se som maxhalter.

Martin Pigeon, talesperson för Corporate Europe Observatory säger till the Guardian att dokumentet visar att EU-kommissionens ursprungliga goda avsikter har "utraderats" av påtryckningar från industrin.

"Detta är ännu ett exempel på de meningslösa regleringar som blir följden när industrin får för mycket att säga till om."

"Kommissionens praxis att i hemlighet dela lagförslag med industrins lobbygrupper månader innan förslagen är offentliga är en skandal som måste upphöra", säger han.

Förslaget har nu uppdaterats till att i alla fall inkludera en granskning av den frivilliga överenskommelsen vart tredje år.

Drygt 150 000 personer har hittills undertecknat en petition med krav på bindande akrylamidhalter. En kampanj i sociala medier är på gång.

Nusa Urbancic, kampanjchef för ChangingMarkets.org säger: “Dessa läckta dokument visar att industrin har ett otillbörligt inflytande över processen och innehållet i det här förslaget. Frivilliga åtgärder har hittills inte fungerat eftersom halterna av akrylamid är lika höga som tidigare, enligt EFSAs data. Ambitiösa maxgränser behövs för att skydda konsumenterna."


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Nyhetsbrev

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Arkiv

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Södertälje storsatsar

Södertälje Science Park och nya KTH invigdes på tisdagen. Ambitionen är att stärka Sveriges roll på världsmarknaden inom hållbara produktionsflöden.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165