EU släpper lagkrav på akrylamidhalter

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

EU-kommissionen har övergett planerna nu på att lagstiftningsvägen begränsa halterna av det i livsmedel naturligt förekommande ämnet akrylamid, efter intensiv lobbying från livsmedelsindustrin.

Det rapporterar brittiska the Guardian.

Akrylamid är en risksubstans som finns i bruna och brända delar av vanliga stärkelseinnehållande livsmedel som har stekts, rostats eller bakats i ugn vid temperaturer över 248 °C. Chips, pommes frites, frukostflingor och snabbkaffe är sådana produkter liksom babymat, kex och skorpor.

Forskare försöker fortfarande fastställa vilka hälsoriskerna är men akrylamid har klassats som en extremt farlig substans av amerikanska miljömyndigheten EPA.

Förra året fann European Food Safety Authority (Efsa) att akrylamid "ökar risken för att utveckla cancer hos konsumenter av alla åldrar" och rekommenderade att exponeringen läggs så lågt som möjligt eftersom ingen säker gräns har kunnat fastställas.

"Eftersom all exponering för en genotoxisk substans potentiellt kan skada DNA och leda till cancer kan man inte sätta ett tolerabelt dagligt intag (TDI)", enligt EFSA.

Akrylamidhalter kan sänkas genom att man använder andra ingredienser och tillsatser eller genom att förändra lagringsmetoder och tillagningstemperaturer.

Det kan påverka livsmedelsindustrins hantering, kostnader och smak på produkter och EUs lagstiftning har hittills begränsats till frivilliga åtgärder.

Ett förslag till lagstiftning med striktare regler kom i juni, enligt the Guardian. Det innehöll bl a krav på att visa att man gör regelbundna tester av produkter för att försäkra att tillämpningen av frivilligregeln är effektiv och håller akrylamidhalterna "så låga som möjligt, åtminstone under nivån i Annex 3."

När förslaget visades för branschorganisationen Food Drink Europe, tog det enligt tidningen bara ett par dagar innan hänvisningen till Annex 3 togs bort i ett andra förslag.

Enligt industrin, som klagade till kommissionen, kan ordalydelsen " åtminstone under nivån i Annex 3" tolkas som att de vägledande värdena är att se som maxhalter.

Martin Pigeon, talesperson för Corporate Europe Observatory säger till the Guardian att dokumentet visar att EU-kommissionens ursprungliga goda avsikter har "utraderats" av påtryckningar från industrin.

"Detta är ännu ett exempel på de meningslösa regleringar som blir följden när industrin får för mycket att säga till om."

"Kommissionens praxis att i hemlighet dela lagförslag med industrins lobbygrupper månader innan förslagen är offentliga är en skandal som måste upphöra", säger han.

Förslaget har nu uppdaterats till att i alla fall inkludera en granskning av den frivilliga överenskommelsen vart tredje år.

Drygt 150 000 personer har hittills undertecknat en petition med krav på bindande akrylamidhalter. En kampanj i sociala medier är på gång.

Nusa Urbancic, kampanjchef för ChangingMarkets.org säger: “Dessa läckta dokument visar att industrin har ett otillbörligt inflytande över processen och innehållet i det här förslaget. Frivilliga åtgärder har hittills inte fungerat eftersom halterna av akrylamid är lika höga som tidigare, enligt EFSAs data. Ambitiösa maxgränser behövs för att skydda konsumenterna."


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kemiingenjörer jobbar mest

Det är högst arbetsbelastning och mest FoU på innovations- och kemiföretagen, enligt en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Bakterier gör bättre cellulosa

Umeå universitet och Processum ska utveckla produktionsmetoder för bakteriell nanocellulosa från lågvärdiga sidoströmmar från massabruk.

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Nyhetsbrev

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Arkiv

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.17