23948sdkhjf

EU släpper lagkrav på akrylamidhalter

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

EU-kommissionen har övergett planerna nu på att lagstiftningsvägen begränsa halterna av det i livsmedel naturligt förekommande ämnet akrylamid, efter intensiv lobbying från livsmedelsindustrin.

Det rapporterar brittiska the Guardian.

Akrylamid är en risksubstans som finns i bruna och brända delar av vanliga stärkelseinnehållande livsmedel som har stekts, rostats eller bakats i ugn vid temperaturer över 248 °C. Chips, pommes frites, frukostflingor och snabbkaffe är sådana produkter liksom babymat, kex och skorpor.

Forskare försöker fortfarande fastställa vilka hälsoriskerna är men akrylamid har klassats som en extremt farlig substans av amerikanska miljömyndigheten EPA.

Förra året fann European Food Safety Authority (Efsa) att akrylamid "ökar risken för att utveckla cancer hos konsumenter av alla åldrar" och rekommenderade att exponeringen läggs så lågt som möjligt eftersom ingen säker gräns har kunnat fastställas.

"Eftersom all exponering för en genotoxisk substans potentiellt kan skada DNA och leda till cancer kan man inte sätta ett tolerabelt dagligt intag (TDI)", enligt EFSA.

Akrylamidhalter kan sänkas genom att man använder andra ingredienser och tillsatser eller genom att förändra lagringsmetoder och tillagningstemperaturer.

Det kan påverka livsmedelsindustrins hantering, kostnader och smak på produkter och EUs lagstiftning har hittills begränsats till frivilliga åtgärder.

Ett förslag till lagstiftning med striktare regler kom i juni, enligt the Guardian. Det innehöll bl a krav på att visa att man gör regelbundna tester av produkter för att försäkra att tillämpningen av frivilligregeln är effektiv och håller akrylamidhalterna "så låga som möjligt, åtminstone under nivån i Annex 3."

När förslaget visades för branschorganisationen Food Drink Europe, tog det enligt tidningen bara ett par dagar innan hänvisningen till Annex 3 togs bort i ett andra förslag.

Enligt industrin, som klagade till kommissionen, kan ordalydelsen " åtminstone under nivån i Annex 3" tolkas som att de vägledande värdena är att se som maxhalter.

Martin Pigeon, talesperson för Corporate Europe Observatory säger till the Guardian att dokumentet visar att EU-kommissionens ursprungliga goda avsikter har "utraderats" av påtryckningar från industrin.

"Detta är ännu ett exempel på de meningslösa regleringar som blir följden när industrin får för mycket att säga till om."

"Kommissionens praxis att i hemlighet dela lagförslag med industrins lobbygrupper månader innan förslagen är offentliga är en skandal som måste upphöra", säger han.

Förslaget har nu uppdaterats till att i alla fall inkludera en granskning av den frivilliga överenskommelsen vart tredje år.

Drygt 150 000 personer har hittills undertecknat en petition med krav på bindande akrylamidhalter. En kampanj i sociala medier är på gång.

Nusa Urbancic, kampanjchef för ChangingMarkets.org säger: “Dessa läckta dokument visar att industrin har ett otillbörligt inflytande över processen och innehållet i det här förslaget. Frivilliga åtgärder har hittills inte fungerat eftersom halterna av akrylamid är lika höga som tidigare, enligt EFSAs data. Ambitiösa maxgränser behövs för att skydda konsumenterna."
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Nyhetsbrev

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

Arkiv

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny banbrytande vattenrening

Stor kompetensbrist inom life science

Årets globala kompetensindex från Hays visar på stor kompetensbrist och fortsatt pressad arbetsmarknad i Sverige.

They’re all doing it – buying drug research

It is not easy to navigate the complex infrastructure for drug development in Sweden, where various contract players exist alongside the pharmaceutical companies.

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.183