EU släpper lagkrav på akrylamidhalter

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

EU-kommissionen har övergett planerna nu på att lagstiftningsvägen begränsa halterna av det i livsmedel naturligt förekommande ämnet akrylamid, efter intensiv lobbying från livsmedelsindustrin.

Det rapporterar brittiska the Guardian.

Akrylamid är en risksubstans som finns i bruna och brända delar av vanliga stärkelseinnehållande livsmedel som har stekts, rostats eller bakats i ugn vid temperaturer över 248 °C. Chips, pommes frites, frukostflingor och snabbkaffe är sådana produkter liksom babymat, kex och skorpor.

Forskare försöker fortfarande fastställa vilka hälsoriskerna är men akrylamid har klassats som en extremt farlig substans av amerikanska miljömyndigheten EPA.

Förra året fann European Food Safety Authority (Efsa) att akrylamid "ökar risken för att utveckla cancer hos konsumenter av alla åldrar" och rekommenderade att exponeringen läggs så lågt som möjligt eftersom ingen säker gräns har kunnat fastställas.

"Eftersom all exponering för en genotoxisk substans potentiellt kan skada DNA och leda till cancer kan man inte sätta ett tolerabelt dagligt intag (TDI)", enligt EFSA.

Akrylamidhalter kan sänkas genom att man använder andra ingredienser och tillsatser eller genom att förändra lagringsmetoder och tillagningstemperaturer.

Det kan påverka livsmedelsindustrins hantering, kostnader och smak på produkter och EUs lagstiftning har hittills begränsats till frivilliga åtgärder.

Ett förslag till lagstiftning med striktare regler kom i juni, enligt the Guardian. Det innehöll bl a krav på att visa att man gör regelbundna tester av produkter för att försäkra att tillämpningen av frivilligregeln är effektiv och håller akrylamidhalterna "så låga som möjligt, åtminstone under nivån i Annex 3."

När förslaget visades för branschorganisationen Food Drink Europe, tog det enligt tidningen bara ett par dagar innan hänvisningen till Annex 3 togs bort i ett andra förslag.

Enligt industrin, som klagade till kommissionen, kan ordalydelsen " åtminstone under nivån i Annex 3" tolkas som att de vägledande värdena är att se som maxhalter.

Martin Pigeon, talesperson för Corporate Europe Observatory säger till the Guardian att dokumentet visar att EU-kommissionens ursprungliga goda avsikter har "utraderats" av påtryckningar från industrin.

"Detta är ännu ett exempel på de meningslösa regleringar som blir följden när industrin får för mycket att säga till om."

"Kommissionens praxis att i hemlighet dela lagförslag med industrins lobbygrupper månader innan förslagen är offentliga är en skandal som måste upphöra", säger han.

Förslaget har nu uppdaterats till att i alla fall inkludera en granskning av den frivilliga överenskommelsen vart tredje år.

Drygt 150 000 personer har hittills undertecknat en petition med krav på bindande akrylamidhalter. En kampanj i sociala medier är på gång.

Nusa Urbancic, kampanjchef för ChangingMarkets.org säger: “Dessa läckta dokument visar att industrin har ett otillbörligt inflytande över processen och innehållet i det här förslaget. Frivilliga åtgärder har hittills inte fungerat eftersom halterna av akrylamid är lika höga som tidigare, enligt EFSAs data. Ambitiösa maxgränser behövs för att skydda konsumenterna."


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146