23948sdkhjf

De är årets Ragnar Söderbergforskare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Årets fem Ragnar Söderbergforskare i medicin är verksamma vid Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Lunds universitet.

Fem forskare delar i år på utmärkelsen Ragnar Söderbergforskare i medicin (Ragnar Söderberg Fellowship in medicine) 2016. Genom detta får de alla ett anslag från Ragnar Söderbergs stiftelse på åtta miljoner kronor vardera under fem års tid. Anslaget delas årligen ut till lovande forskare i början av karriären.

I år är det fem forskare som delar på utmärkelsen. Av dessa är tre verksamma vid Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, MBB, vid Karolinska Institutet, KI: Magda Bienko, Nicola Crosetto och Simon Elsässer.

Magda Bienkos anslag ska användas till ett projekt med målet att kartlägga hur cellernas arvsmassa förändras vid bröstcancer.

Nicola Crosetto ska fokusera på att utveckla nya pålitliga metoder som kan mäta och visualisera den stora variation av celler som cancer består av.

Simon Elsässer ska kartlägga vilka korta peptider som finns i däggdjursceller och hur dessa kan kopplas till olika sjukdomar.

Alla de tre KI-forskarna är dessutom kopplade till SciLifeLab. Det är även Alexey Amunts, forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik på Stockholms universitet, som tidigare i år tilldelades Lennart Nilssonpriset för sitt arbete med cryoelektronmikroskopi, cryo-EM. Han är chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab. Läs mer om hans forskning här: Lennart Nilssonpriset till SciLifeLab-forskare

Alexey Amunts ska i sin forskning använda sig av cryo-EM för att öka kunskapen kring mitoribosomerna – de proteinkomplex som bygger ihop proteiner inuti mitokondrierna, cellernas kraftverk. Förhoppningen är att kunna göra upptäckter som kan leda till nya behandlingar mot cancer.

Den femte utmärkelsen går till Alexander Pietras vid Institutionen för laboratoriemedicin på Lunds universitet. Han ska kartlägga skillnaden mellan de signaleringsvägar som används i behandlingsresistenta och behandlingskänsliga hjärntumörsceller.
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Nyhetsbrev

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

Arkiv

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny banbrytande vattenrening

Stor kompetensbrist inom life science

Årets globala kompetensindex från Hays visar på stor kompetensbrist och fortsatt pressad arbetsmarknad i Sverige.

They’re all doing it – buying drug research

It is not easy to navigate the complex infrastructure for drug development in Sweden, where various contract players exist alongside the pharmaceutical companies.

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.166