De är årets Ragnar Söderbergforskare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Årets fem Ragnar Söderbergforskare i medicin är verksamma vid Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Lunds universitet.

Fem forskare delar i år på utmärkelsen Ragnar Söderbergforskare i medicin (Ragnar Söderberg Fellowship in medicine) 2016. Genom detta får de alla ett anslag från Ragnar Söderbergs stiftelse på åtta miljoner kronor vardera under fem års tid. Anslaget delas årligen ut till lovande forskare i början av karriären.

I år är det fem forskare som delar på utmärkelsen. Av dessa är tre verksamma vid Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, MBB, vid Karolinska Institutet, KI: Magda Bienko, Nicola Crosetto och Simon Elsässer.

Magda Bienkos anslag ska användas till ett projekt med målet att kartlägga hur cellernas arvsmassa förändras vid bröstcancer.

Nicola Crosetto ska fokusera på att utveckla nya pålitliga metoder som kan mäta och visualisera den stora variation av celler som cancer består av.

Simon Elsässer ska kartlägga vilka korta peptider som finns i däggdjursceller och hur dessa kan kopplas till olika sjukdomar.

Alla de tre KI-forskarna är dessutom kopplade till SciLifeLab. Det är även Alexey Amunts, forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik på Stockholms universitet, som tidigare i år tilldelades Lennart Nilssonpriset för sitt arbete med cryoelektronmikroskopi, cryo-EM. Han är chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab. Läs mer om hans forskning här: Lennart Nilssonpriset till SciLifeLab-forskare

Alexey Amunts ska i sin forskning använda sig av cryo-EM för att öka kunskapen kring mitoribosomerna – de proteinkomplex som bygger ihop proteiner inuti mitokondrierna, cellernas kraftverk. Förhoppningen är att kunna göra upptäckter som kan leda till nya behandlingar mot cancer.

Den femte utmärkelsen går till Alexander Pietras vid Institutionen för laboratoriemedicin på Lunds universitet. Han ska kartlägga skillnaden mellan de signaleringsvägar som används i behandlingsresistenta och behandlingskänsliga hjärntumörsceller.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Glyfosat skadar bin

En ny studie visar att ogräsmedlet glyfosat, världens mest använda bekämpningsmedel, skadar bins tarmbakterier och gör dem mer mottagliga för infektioner.

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Nyhetsbrev

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Arkiv

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156