Kan bilda nya nervceller vid Alzheimers

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

En forskargrupp vid DFG-Center for Regenerative Therapies Dresden (CRTD) på Technische Universität Dresden har visat att zebrafiskar kan ersätta nervceller som dött under alzheimerliknande förhållanden.

I forskningen, som leddes av dr Caghan Kizil, användes zebrafiskar, som har en förmåga att regenerera hjärnan efter olika typer av skador. De behandlades med amyloid-β42, en del av APP-proteinet (Amyloid precursor protein), som dödade och kapade förbindelserna mellan nervceller och orsakade inflammation hos zebrafiskarna, som dessutom började uppvisa minnessvårigheter efter behandlingen.Forskarna såg att interleukin-4, IL-4, som bildas av immunceller samt av döende nervceller hos zebrafiskarna, är den signalmolekyl som får de neuronala stamcellerna att proliferera och bilda nya nervceller. Även proteinet STAT6 spelar en nyckelroll i denna process.

Alzheimers sjukdom utgör cirka 60-80 procent av alla fall av demens. Det saknas i dagsläget ett sätt att bota sjukdomen och de flesta behandlingar som finns i läkemedelsindustrins pipeline har som mål att stoppa sjukdomsförloppet.

Forskarna hoppas att de nya insikterna om hur zebrafiskar kan regenerera sina nervceller kan leda till nya behandlingar som även skulle kunna återställa hjärnans funktion, i alla fall till viss del. De ska nu fortsätta sin forskning för att hitta andra faktorer – utöver IL-4 och STAT6 – som är inblandade i hur fiskarna ersätter döda nervceller.

”Zebrafiskarna kan visa oss vilka kandidatgener som vi borde fokusera på för att utveckla eventuella regenerativa behandlingar. Jag tror att vi kan få fram viktiga terapier genom att kombinera ökad nervcellsproduktion med de preventiva behandlingar som finns idag”, säger Caghan Kizil i ett pressmeddelande.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Nyhetsbrev

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Arkiv

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15