Kan bilda nya nervceller vid Alzheimers

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

En forskargrupp vid DFG-Center for Regenerative Therapies Dresden (CRTD) på Technische Universität Dresden har visat att zebrafiskar kan ersätta nervceller som dött under alzheimerliknande förhållanden.

I forskningen, som leddes av dr Caghan Kizil, användes zebrafiskar, som har en förmåga att regenerera hjärnan efter olika typer av skador. De behandlades med amyloid-β42, en del av APP-proteinet (Amyloid precursor protein), som dödade och kapade förbindelserna mellan nervceller och orsakade inflammation hos zebrafiskarna, som dessutom började uppvisa minnessvårigheter efter behandlingen.Forskarna såg att interleukin-4, IL-4, som bildas av immunceller samt av döende nervceller hos zebrafiskarna, är den signalmolekyl som får de neuronala stamcellerna att proliferera och bilda nya nervceller. Även proteinet STAT6 spelar en nyckelroll i denna process.

Alzheimers sjukdom utgör cirka 60-80 procent av alla fall av demens. Det saknas i dagsläget ett sätt att bota sjukdomen och de flesta behandlingar som finns i läkemedelsindustrins pipeline har som mål att stoppa sjukdomsförloppet.

Forskarna hoppas att de nya insikterna om hur zebrafiskar kan regenerera sina nervceller kan leda till nya behandlingar som även skulle kunna återställa hjärnans funktion, i alla fall till viss del. De ska nu fortsätta sin forskning för att hitta andra faktorer – utöver IL-4 och STAT6 – som är inblandade i hur fiskarna ersätter döda nervceller.

”Zebrafiskarna kan visa oss vilka kandidatgener som vi borde fokusera på för att utveckla eventuella regenerativa behandlingar. Jag tror att vi kan få fram viktiga terapier genom att kombinera ökad nervcellsproduktion med de preventiva behandlingar som finns idag”, säger Caghan Kizil i ett pressmeddelande.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129