Kan bilda nya nervceller vid Alzheimers

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

En forskargrupp vid DFG-Center for Regenerative Therapies Dresden (CRTD) på Technische Universität Dresden har visat att zebrafiskar kan ersätta nervceller som dött under alzheimerliknande förhållanden.

I forskningen, som leddes av dr Caghan Kizil, användes zebrafiskar, som har en förmåga att regenerera hjärnan efter olika typer av skador. De behandlades med amyloid-β42, en del av APP-proteinet (Amyloid precursor protein), som dödade och kapade förbindelserna mellan nervceller och orsakade inflammation hos zebrafiskarna, som dessutom började uppvisa minnessvårigheter efter behandlingen.Forskarna såg att interleukin-4, IL-4, som bildas av immunceller samt av döende nervceller hos zebrafiskarna, är den signalmolekyl som får de neuronala stamcellerna att proliferera och bilda nya nervceller. Även proteinet STAT6 spelar en nyckelroll i denna process.

Alzheimers sjukdom utgör cirka 60-80 procent av alla fall av demens. Det saknas i dagsläget ett sätt att bota sjukdomen och de flesta behandlingar som finns i läkemedelsindustrins pipeline har som mål att stoppa sjukdomsförloppet.

Forskarna hoppas att de nya insikterna om hur zebrafiskar kan regenerera sina nervceller kan leda till nya behandlingar som även skulle kunna återställa hjärnans funktion, i alla fall till viss del. De ska nu fortsätta sin forskning för att hitta andra faktorer – utöver IL-4 och STAT6 – som är inblandade i hur fiskarna ersätter döda nervceller.

”Zebrafiskarna kan visa oss vilka kandidatgener som vi borde fokusera på för att utveckla eventuella regenerativa behandlingar. Jag tror att vi kan få fram viktiga terapier genom att kombinera ökad nervcellsproduktion med de preventiva behandlingar som finns idag”, säger Caghan Kizil i ett pressmeddelande.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Glyfosat skadar bin

En ny studie visar att ogräsmedlet glyfosat, världens mest använda bekämpningsmedel, skadar bins tarmbakterier och gör dem mer mottagliga för infektioner.

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Nyhetsbrev

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Arkiv

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.169