Drömuppdrag för driven naturvetare

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Anna Sjöström Douagi har fått ett drömuppdrag. Från och med i höst ska hon dra igång och utveckla den publika programverksamheten i Nobelcenter.

Nobelcenter är en planerad, privatfinansierad byggnad för den publika verksamheten kring Nobelpriset på Blasieholmen i Stockholms innerstad.

Anna Sjöström Douagi är naturvetare. Hon har studerat biokemi och molekylärbiologi och disputerat i immunologi.

– Sedan ville jag prova på en kort anställning inom internationella frågor på Vetenskapsrådet innan min postdok. Men jag blev kvar där. Det var den sortens arbete jag skulle hålla på med.

De senaste fem åren har hon jobbat med att som vd dra igång och driva Sveriges unga akademi, ett uppdrag hon fick av Kungl. Vetenskapsakademien. Nu laddar hon för uppdraget från Nobelcenter, en satsning hon menar att vi helt enkelt måste göra, av flera olika skäl.

– Det behövs mer än någonsin en oberoende plattform där man samlar alla stora frågor och får dit de allra bästa med ett enda syfte, att göra nytta för mänskligheten.

Hon poängterar att det inte finns någon bakomliggande agenda, öppen eller dold, vilket är unikt. En internationell varumärkesundersökning har visat att Nobelpriset har ett högt anseende i världen, men att bilden av det är en annan utomlands – mer associerat med värden som visionärt, intelligent och socialt ansvarstagande. I Sverige är det fler som associerar till glamour och fest.

– Det är synd, särskilt när man ser på situationen i skolan och att allmänheten ändå anser att forskning är centralt för vår framtida överlevnad. Forskning och vetenskap angår oss alla och Nobelcenter placeras mitt i stan för att visa det.

– Dessutom kan det bli en global arena som kan smitta av sig på Sverige. Nobel är ett så fruktansvärt starkt varumärke att man faktiskt får de bästa att komma.

– Om vi inte gör detta – det finns inget alternativ. Kunskap och vetenskap måste få den plats de behöver för att ta oss in i framtiden, säger Anna Sjöström Douagi, som har bestämt sig för att inte gå in i debatten om själva bygget.

Av Boel Jönsson

Ur Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift Nr 6 2016

Anna Sjöström Douagi.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131