Drömuppdrag för driven naturvetare

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Anna Sjöström Douagi har fått ett drömuppdrag. Från och med i höst ska hon dra igång och utveckla den publika programverksamheten i Nobelcenter.

Nobelcenter är en planerad, privatfinansierad byggnad för den publika verksamheten kring Nobelpriset på Blasieholmen i Stockholms innerstad.

Anna Sjöström Douagi är naturvetare. Hon har studerat biokemi och molekylärbiologi och disputerat i immunologi.

– Sedan ville jag prova på en kort anställning inom internationella frågor på Vetenskapsrådet innan min postdok. Men jag blev kvar där. Det var den sortens arbete jag skulle hålla på med.

De senaste fem åren har hon jobbat med att som vd dra igång och driva Sveriges unga akademi, ett uppdrag hon fick av Kungl. Vetenskapsakademien. Nu laddar hon för uppdraget från Nobelcenter, en satsning hon menar att vi helt enkelt måste göra, av flera olika skäl.

– Det behövs mer än någonsin en oberoende plattform där man samlar alla stora frågor och får dit de allra bästa med ett enda syfte, att göra nytta för mänskligheten.

Hon poängterar att det inte finns någon bakomliggande agenda, öppen eller dold, vilket är unikt. En internationell varumärkesundersökning har visat att Nobelpriset har ett högt anseende i världen, men att bilden av det är en annan utomlands – mer associerat med värden som visionärt, intelligent och socialt ansvarstagande. I Sverige är det fler som associerar till glamour och fest.

– Det är synd, särskilt när man ser på situationen i skolan och att allmänheten ändå anser att forskning är centralt för vår framtida överlevnad. Forskning och vetenskap angår oss alla och Nobelcenter placeras mitt i stan för att visa det.

– Dessutom kan det bli en global arena som kan smitta av sig på Sverige. Nobel är ett så fruktansvärt starkt varumärke att man faktiskt får de bästa att komma.

– Om vi inte gör detta – det finns inget alternativ. Kunskap och vetenskap måste få den plats de behöver för att ta oss in i framtiden, säger Anna Sjöström Douagi, som har bestämt sig för att inte gå in i debatten om själva bygget.

Av Boel Jönsson

Ur Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift Nr 6 2016

Anna Sjöström Douagi.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kemiingenjörer jobbar mest

Det är högst arbetsbelastning och mest FoU på innovations- och kemiföretagen, enligt en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Bakterier gör bättre cellulosa

Umeå universitet och Processum ska utveckla produktionsmetoder för bakteriell nanocellulosa från lågvärdiga sidoströmmar från massabruk.

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Nyhetsbrev

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Arkiv

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143