Visar nytt sätt att angripa magsårsbakterie

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Forskare hoppas på att upptäckten av en ny mekanism som Helicobacter pylori använder sig av för att fästa vid magsäckens slemhinna ska leda till nya sätt att behandla infektioner med bakterien.

Ungefär varannan person bär på bakterien Helicobacter pylori i magsäcken. Där kan den orsaka problem som exempelvis magkatarr, magsår, sår i tolvfingertarmen och i vissa fall även magcancer. Infektionen behandlas vanligtvis med antibiotika, vilket dels skadar kroppens normalflora samt dels ökar risken för utveckling av antibiotikaresistens.

Forskare vid Umeå universitet har tillsammans med kollegor i Belgien, Storbritannien, Tyskland och Ukraina hittat ett protein som H. pylori använder sig av för att fästa sig vid magsäckens slemhinna.

”För att kunna överleva i den sura magsäcksmiljön fäster sig H. pylori vid vävnadsceller i magsäcksväggens slemhinna. Vi har nu upptäckt hur ett protein på bakteriens yta låser sig fast i molekyler som är vanliga på inflammerade celler i magsäckens slemhinna, vilket är ett specifikt och exceptionellt stark exempel på hur denna vidhäftning fungerar”, säger Alexej Schmidt, forskare vid Institutionen för medicinsk biovetenskap på Umeå Universitet, i ett pressmeddelande.

Proteinet, HopQ, binder till molekyler kallade Carcinoembryonic Antigen-Related Cell Adhesion Molecules, CEACAM, som uttrycks av cellerna i magsäcken vid en pågående H. pylori-infektion. När bakterien har fäst vid CEACAM kan den överföra en virulensfaktor till magcellerna, vilket är en bakomliggande orsak till magsår och magcancer. Upptäckten av HopQ väcker hopp om nya behandlingar.

”Om bakteriens vidhäftningsförmåga skulle kunna förhindras genom en behandling där HopQ-protein ingår skulle vi kunna ersätta dagens antibiotikabehandlingar”, säger Alexej Schmidt.

En annan förhoppning är att kunna utveckla vaccin mot HopQ. Forskning kring detta kommer att få tre års finansiering från den tyska forskningsstiftelsen DFG.

Forskarna vill även ta fram antikroppar mot CEACAM för att se om dessa kan användas som behandling mot de tillstånd som H. pylori kan orsaka.

Forskningen leddes av professor Markus Gerhard vid Münchens tekniska universitet och dr Bernhard B. Singer vid Duisburg-Essen universitetet. Upptäckten har publicerats i tidskriften Nature Microbiology. Länk till artikeln.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Nyhetsbrev

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Arkiv

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.16