23948sdkhjf

Visar nytt sätt att angripa magsårsbakterie

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Forskare hoppas på att upptäckten av en ny mekanism som Helicobacter pylori använder sig av för att fästa vid magsäckens slemhinna ska leda till nya sätt att behandla infektioner med bakterien.

Ungefär varannan person bär på bakterien Helicobacter pylori i magsäcken. Där kan den orsaka problem som exempelvis magkatarr, magsår, sår i tolvfingertarmen och i vissa fall även magcancer. Infektionen behandlas vanligtvis med antibiotika, vilket dels skadar kroppens normalflora samt dels ökar risken för utveckling av antibiotikaresistens.

Forskare vid Umeå universitet har tillsammans med kollegor i Belgien, Storbritannien, Tyskland och Ukraina hittat ett protein som H. pylori använder sig av för att fästa sig vid magsäckens slemhinna.

”För att kunna överleva i den sura magsäcksmiljön fäster sig H. pylori vid vävnadsceller i magsäcksväggens slemhinna. Vi har nu upptäckt hur ett protein på bakteriens yta låser sig fast i molekyler som är vanliga på inflammerade celler i magsäckens slemhinna, vilket är ett specifikt och exceptionellt stark exempel på hur denna vidhäftning fungerar”, säger Alexej Schmidt, forskare vid Institutionen för medicinsk biovetenskap på Umeå Universitet, i ett pressmeddelande.

Proteinet, HopQ, binder till molekyler kallade Carcinoembryonic Antigen-Related Cell Adhesion Molecules, CEACAM, som uttrycks av cellerna i magsäcken vid en pågående H. pylori -infektion. När bakterien har fäst vid CEACAM kan den överföra en virulensfaktor till magcellerna, vilket är en bakomliggande orsak till magsår och magcancer. Upptäckten av HopQ väcker hopp om nya behandlingar.

”Om bakteriens vidhäftningsförmåga skulle kunna förhindras genom en behandling där HopQ-protein ingår skulle vi kunna ersätta dagens antibiotikabehandlingar”, säger Alexej Schmidt.

En annan förhoppning är att kunna utveckla vaccin mot HopQ. Forskning kring detta kommer att få tre års finansiering från den tyska forskningsstiftelsen DFG.

Forskarna vill även ta fram antikroppar mot CEACAM för att se om dessa kan användas som behandling mot de tillstånd som H. pylori kan orsaka.

Forskningen leddes av professor Markus Gerhard vid Münchens tekniska universitet och dr Bernhard B. Singer vid Duisburg-Essen universitetet. Upptäckten har publicerats i tidskriften Nature Microbiology. Länk till artikeln.

Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tunna filmer ger lägre avtryck

En livscykelanalys visar på betydligt lägre koldioxidavtryck från Midsummers tillverkningsprocess för tunnfilmssolceller än den för kiselceller.

Pallplats för Gedea

Gedea Biotech placerade sig på plats tre i gårdagens Europafinal av EIT European health catapult, i kategorin Biotech.

Ny glaskeram för tandlagning

Forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har tagit fram glaskeramer lämpliga som tandlagningsmaterial, som är tre gånger starkare än befintliga.

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Nyhetsbrev

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

Arkiv

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15