23948sdkhjf

Läkemedel testas mot alkoholism

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Två läkemedel, som idag finns som behandling för depression och rökavvänjning, har goda möjligheter att också kunna användas mot sjukdomen alkoholberoende.

Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin, som även visar att ett nyutvecklat test för att mäta alkoholkonsumtion i blod är betydligt bättre än de tester som nu används.

Det finns idag fyra läkemedel godkända för alkoholberoende. Ett av dem, Antabus, orsakar illamående om man samtidigt dricker alkohol, men påverkar inte suget efter alkohol. De övriga tre läkemedlen minskar suget, men de fungerar inte lika bra för alla. För vissa fungerar läkemedlen inte alls.

"Det behövs fler alternativ, så att läkaren kan pröva sig fram med de olika läkemedlen mot alkoholberoende, ungefär som man gör vid högt blodtryck. Även att kombinera olika läkemedel är en intressant möjlighet, eftersom man då kan påverka flera av hjärnans system", säger Andrea de Bejczy i ett pressmeddelande.

I sin avhandling , som omfattar studier med patienter, har Andrea de Bejczy undersökt effekten av tre läkemedelskandidater jämfört med placebo, och två visade sig kunna sänka alkoholintaget hos beroende, mirtazapin (ingår i ett läkemedel mot depression) och vareniklin (läkemedel för rökavvänjning).

Det tredje läkemedlet, som påverkar glycinnivåerna i hjärnan, var i denna studie inte bättre på att dämpa alkoholkonsumtionen än placebo.
"Men alla i studien avhöll sig från alkohol längre än väntat, och djurstudierna är så lovande att vi gärna vill fortsätta forska om substanser som påverkar samma system i hjärnan. Vi tror också att vi måste förbättra metoden för hur vi mäter alkoholkonsumtion i forskningsstudier", kommenterar Andrea de Bejczy.

I en av studierna används en ny alkoholmarkör (mäts i blod) – phosphatidyletanol, PEth – utvecklad av forskare vid Lunds universitet. I avhandlingen konstateras att markören ger bättre resultat än dagens mätmetoder.

"Den har högre träffsäkerhet, eftersom markören bara kan bildas i närvaro av alkohol. Det betyder inga falska positiva svar och att det är möjligt att mäta alkoholkonsumtion som skett mer nyligen. PEth skulle också med fördel kunna användas inom både inom sjukvård och rättsväsende, säger Andrea de Bejczy.

I alkoholstudier används oftast självskattning, vilket har visat sig vara problematiskt.

För att läkemedlen som prövats i studierna ska bli tillgängliga för alkoholberoende krävs flera studier som visar effekt.

"Läkemedelsprövningar är kostsamma och det är svårt för akademiska forskningsgrupper att få anslag till sådana. När patenten har gått ut är det ovanligt att läkemedelsindustrin finansierar studier", säger Andrea de Bejczy.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

Nyhetsbrev

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

Arkiv

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Umeåbolag sluter globalt avtal

"Jag är väldigt glad att hon fick priset"

Lynn Kamerlin, beräkningskemist och professor i biokemi vid Uppsala universitet, som själv jobbar med proteinevolution, träffade en av Nobelpristagarna, Frances Arnold så sent som i maj.

30 miljoner till malariaforskning

Oliver Billker, ny föreståndare vid Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå universitet, får 30 miljoner kronor under sex år för att studera genfunktion hos parasiter.

Kemipris till bättre enzymer och fagdisplay

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i kemi 2018 till två amerikaner och en britt.

Forskningsinstitut delas

Mikroplast i Stockholms stad

Kvinna får dela fysikpriset!

Donna Strickland heter en av årets tre fysikpristagare och än en gång är det lasern som prisas, eller rättare sagt laseruppfinningar som bl a gör det möjligt att studera kemiska reaktioner i realtid.

Tävla i europeisk kemikaliesäkerhet

Europeiska Arbetsmiljöbyrån har startat en kampanj för att förbättra kemikaliehanteringen på arbetsplatser inom EU. Företag inbjuds att tävla.

Migränläkemedel godkänt

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt galcanezumab, ytterligare en s k CGRP-antikropp mot svår migrän.

Ny vd för Probi

4

Dubbdäck tar fler liv än de räddar

Dubbarna river upp asfalt, vilket skördar fler liv än dubbarna räddar, enligt en ny studie inom ramen för programmet Mistra Environmental Nanosafety.

Nobelpriset för banbrytande cancerupptäckt

James P Allison och Tasuku Honjo har utsetts till 2018 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.224