Läkemedel testas mot alkoholism

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Två läkemedel, som idag finns som behandling för depression och rökavvänjning, har goda möjligheter att också kunna användas mot sjukdomen alkoholberoende.

Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin, som även visar att ett nyutvecklat test för att mäta alkoholkonsumtion i blod är betydligt bättre än de tester som nu används.

Det finns idag fyra läkemedel godkända för alkoholberoende. Ett av dem, Antabus, orsakar illamående om man samtidigt dricker alkohol, men påverkar inte suget efter alkohol. De övriga tre läkemedlen minskar suget, men de fungerar inte lika bra för alla. För vissa fungerar läkemedlen inte alls.

"Det behövs fler alternativ, så att läkaren kan pröva sig fram med de olika läkemedlen mot alkoholberoende, ungefär som man gör vid högt blodtryck. Även att kombinera olika läkemedel är en intressant möjlighet, eftersom man då kan påverka flera av hjärnans system", säger Andrea de Bejczy i ett pressmeddelande.

I sin avhandling , som omfattar studier med patienter, har Andrea de Bejczy undersökt effekten av tre läkemedelskandidater jämfört med placebo, och två visade sig kunna sänka alkoholintaget hos beroende, mirtazapin (ingår i ett läkemedel mot depression) och vareniklin (läkemedel för rökavvänjning).

Det tredje läkemedlet, som påverkar glycinnivåerna i hjärnan, var i denna studie inte bättre på att dämpa alkoholkonsumtionen än placebo.
"Men alla i studien avhöll sig från alkohol längre än väntat, och djurstudierna är så lovande att vi gärna vill fortsätta forska om substanser som påverkar samma system i hjärnan. Vi tror också att vi måste förbättra metoden för hur vi mäter alkoholkonsumtion i forskningsstudier", kommenterar Andrea de Bejczy.

I en av studierna används en ny alkoholmarkör (mäts i blod) – phosphatidyletanol, PEth – utvecklad av forskare vid Lunds universitet. I avhandlingen konstateras att markören ger bättre resultat än dagens mätmetoder.

"Den har högre träffsäkerhet, eftersom markören bara kan bildas i närvaro av alkohol. Det betyder inga falska positiva svar och att det är möjligt att mäta alkoholkonsumtion som skett mer nyligen. PEth skulle också med fördel kunna användas inom både inom sjukvård och rättsväsende, säger Andrea de Bejczy.

I alkoholstudier används oftast självskattning, vilket har visat sig vara problematiskt.

För att läkemedlen som prövats i studierna ska bli tillgängliga för alkoholberoende krävs flera studier som visar effekt.

"Läkemedelsprövningar är kostsamma och det är svårt för akademiska forskningsgrupper att få anslag till sådana. När patenten har gått ut är det ovanligt att läkemedelsindustrin finansierar studier", säger Andrea de Bejczy.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.106