Sveriges största kemiexperiment

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

På Kemins Dag, den 21-22 oktober, kommer 110 000 barn och ungdomar från cirka 1 000 skolor att genomföra Sveriges största kemiexperiment. Årets tema är hälsa.

I experimentet kommer eleverna att få rena vatten och lära sig mer om tvål för att illustrera att de tillsammans utgör de mest effektiva sätten att förebygga sjukdomar.

Målgrupp för Kemins Dag är barn och ungdomar från grundskolan upp till gymnasiet. Det är bransch- och arbetsgivarorganisationen IKEM‒ Innovations- och kemiindustrierna, som för 15e året i rad förser Sveriges skolor med material för kemiexperiment.

"Med årets experiment vill vi belysa hur kemin kan bidra till ökad hälsa. Hygien och rent vatten är avgörande om vi ska kunna hålla oss friska och där har kemin en stor roll, vilken man sällan reflekterar över", säger Ulla Nyman, chef för opinionsbildning på IKEM.

Bakom Kemins Dag står förutom IKEM även Nationalkommittén för kemi, Kemilärarnas resurscentrum och Kemisamfundet.

"Vi vill väcka allmänhetens och framförallt ungdomars intresse för kemi genom spännande och roliga experiment. Samtidigt vill vi förmedla att kemi är ett framtidsområde", säger Peter Somfai, ordförande Nationalkommittén och professor i organisk kemi vid Lunds universitet.

I den första och andra delen av experimentet undersöker eleverna tensiders egenskaper och diskuterar vad det är för skillnad mellan diskmedel och tvål. I den tredje delen gör de en egen kemisk vattenrening.

Utöver skolorna har 13 science centers och ett museum valt att fokusera på kemi med anledning av Kemins Dag. De gör antingen speciella Kemins Dags-aktiviteter under helgen den 22-23 oktober eller satsar på kemi i sin ordinarie skolverksamhet.

Om Kemins dag

Varje år utvecklar IKEM ett nytt kemiexperiment tillsammans med Kemilärarnas Resurscentrum och några utvalda Science Centers. Allt material som behövs för att genomföra experimentet i en klass samlas i ett materialpaket som läraren och science centers får beställa utan kostnad.

Kemins Dag har arrangerats sedan mitten på 90-talet. När IKEM (dåvarande Kemikontoret) år 2002 tog fram materialpaket ökade antalet lärare som ville vara med och fira Kemins Dag från 100 till 300. Därefter har intresset för Kemins Dag ständigt ökat.

Exempel på tidigare teman och experiment:

2015 : Ljus, tillverka oljelampor och ett batteri som kan tända en lysdiod (LED).

2014 : Kristallografi, odla kristaller av alun och urea.

2013: Vatten, kemisk vattenrening och dialys.

2012 : Hållbarhet, biobaserade och bionedbrytbara plaster, engångstoaletten Peepoo.

2011 : Framtid, framställa färg och måla framtidens kemi.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137