Sveriges största kemiexperiment

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

På Kemins Dag, den 21-22 oktober, kommer 110 000 barn och ungdomar från cirka 1 000 skolor att genomföra Sveriges största kemiexperiment. Årets tema är hälsa.

I experimentet kommer eleverna att få rena vatten och lära sig mer om tvål för att illustrera att de tillsammans utgör de mest effektiva sätten att förebygga sjukdomar.

Målgrupp för Kemins Dag är barn och ungdomar från grundskolan upp till gymnasiet. Det är bransch- och arbetsgivarorganisationen IKEM‒ Innovations- och kemiindustrierna, som för 15e året i rad förser Sveriges skolor med material för kemiexperiment.

"Med årets experiment vill vi belysa hur kemin kan bidra till ökad hälsa. Hygien och rent vatten är avgörande om vi ska kunna hålla oss friska och där har kemin en stor roll, vilken man sällan reflekterar över", säger Ulla Nyman, chef för opinionsbildning på IKEM.

Bakom Kemins Dag står förutom IKEM även Nationalkommittén för kemi, Kemilärarnas resurscentrum och Kemisamfundet.

"Vi vill väcka allmänhetens och framförallt ungdomars intresse för kemi genom spännande och roliga experiment. Samtidigt vill vi förmedla att kemi är ett framtidsområde", säger Peter Somfai, ordförande Nationalkommittén och professor i organisk kemi vid Lunds universitet.

I den första och andra delen av experimentet undersöker eleverna tensiders egenskaper och diskuterar vad det är för skillnad mellan diskmedel och tvål. I den tredje delen gör de en egen kemisk vattenrening.

Utöver skolorna har 13 science centers och ett museum valt att fokusera på kemi med anledning av Kemins Dag. De gör antingen speciella Kemins Dags-aktiviteter under helgen den 22-23 oktober eller satsar på kemi i sin ordinarie skolverksamhet.

Om Kemins dag

Varje år utvecklar IKEM ett nytt kemiexperiment tillsammans med Kemilärarnas Resurscentrum och några utvalda Science Centers. Allt material som behövs för att genomföra experimentet i en klass samlas i ett materialpaket som läraren och science centers får beställa utan kostnad.

Kemins Dag har arrangerats sedan mitten på 90-talet. När IKEM (dåvarande Kemikontoret) år 2002 tog fram materialpaket ökade antalet lärare som ville vara med och fira Kemins Dag från 100 till 300. Därefter har intresset för Kemins Dag ständigt ökat.

Exempel på tidigare teman och experiment:

2015 : Ljus, tillverka oljelampor och ett batteri som kan tända en lysdiod (LED).

2014 : Kristallografi, odla kristaller av alun och urea.

2013: Vatten, kemisk vattenrening och dialys.

2012 : Hållbarhet, biobaserade och bionedbrytbara plaster, engångstoaletten Peepoo.

2011 : Framtid, framställa färg och måla framtidens kemi.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163