Rökelsemolekyler avslöjade

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Det är en av de äldsta dofterna i världen, drottningen av Sabas parfym. Ett forskarlag vid Institut de chimie de Nice har just avslöjat de komponenter som ger den dess doft.

Det är två molekyler som upptäckts för första gången. Resultaten har publicerats i Angewandte Chemie International Edition.

Parfymen nämns mer än tjugo gånger i bibeln där den är en av de gåvor som de tre vise männen har med sig.

Frankinsense (olibanum) är ett gummiharts som utsöndras från barken av trädet Boswellia carterii som växer i länderna runt Röda havet och Adenbukten. Det har använts i mer än 6 000 år av alla civilisationer från Mesopotamien till idag.

Hartset bränns som rökelse under religiösa ceremonier och bidrar till den mycket speciella doften i kyrkor. Trots dess långa historia och all forskning som gjorts har den exakta molekylära sammansättningen inte bestämts förrän nu.

Nicolas Baldovini och hans forskarlag vid Institut de chimie i Nice (CNRS/UNS), som är specialiserade på dofter har identifierat dem för första gången. Den största svårigheten har varit att hitta tillräckligt precisa analysmetoder; det handlar om mycket små mängder, några få hundra ppm, miljondelar.

Forskarna har använt tre kilo frankinsenceolja från Somalia för att isolera ca 1 milligram ren doft, genom en serie destillationer, extraktioner och kromatografiska analyser. En forskargrupp som tränats att känna igen doften har hjälpt till i arbetet. Endast den mänskliga näsan är känslig nog att detektera ämnena i små mängder i en blandning. Strukturen har sedan bestämts med NMR. De två molekyler som ger den speciella doften är (+)-trans- och (+)-cis-2- octylcyclopropyl-1-karboxylsyra.

För att bli helt säkra på strukturen har forskarna också syntetiserat komponenterna som de kallar olibansyra, från olibanum, som frankincense kallas på svenska.

Upptäckten innebär att parfymtillverkare kan framställa dem i önskade mängder och använda dem i olika parfymer.

(+)-cis- and (+)-trans-Olibanic Acids as Key Odorants of Frankincense Angewandte Chemie International Edition. Published online 4 oktober 2016Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15