Rökelsemolekyler avslöjade

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Det är en av de äldsta dofterna i världen, drottningen av Sabas parfym. Ett forskarlag vid Institut de chimie de Nice har just avslöjat de komponenter som ger den dess doft.

Det är två molekyler som upptäckts för första gången. Resultaten har publicerats i Angewandte Chemie International Edition.

Parfymen nämns mer än tjugo gånger i bibeln där den är en av de gåvor som de tre vise männen har med sig.

Frankinsense (olibanum) är ett gummiharts som utsöndras från barken av trädet Boswellia carterii som växer i länderna runt Röda havet och Adenbukten. Det har använts i mer än 6 000 år av alla civilisationer från Mesopotamien till idag.

Hartset bränns som rökelse under religiösa ceremonier och bidrar till den mycket speciella doften i kyrkor. Trots dess långa historia och all forskning som gjorts har den exakta molekylära sammansättningen inte bestämts förrän nu.

Nicolas Baldovini och hans forskarlag vid Institut de chimie i Nice (CNRS/UNS), som är specialiserade på dofter har identifierat dem för första gången. Den största svårigheten har varit att hitta tillräckligt precisa analysmetoder; det handlar om mycket små mängder, några få hundra ppm, miljondelar.

Forskarna har använt tre kilo frankinsenceolja från Somalia för att isolera ca 1 milligram ren doft, genom en serie destillationer, extraktioner och kromatografiska analyser. En forskargrupp som tränats att känna igen doften har hjälpt till i arbetet. Endast den mänskliga näsan är känslig nog att detektera ämnena i små mängder i en blandning. Strukturen har sedan bestämts med NMR. De två molekyler som ger den speciella doften är (+)-trans- och (+)-cis-2- octylcyclopropyl-1-karboxylsyra.

För att bli helt säkra på strukturen har forskarna också syntetiserat komponenterna som de kallar olibansyra, från olibanum, som frankincense kallas på svenska.

Upptäckten innebär att parfymtillverkare kan framställa dem i önskade mängder och använda dem i olika parfymer.

(+)-cis- and (+)-trans-Olibanic Acids as Key Odorants of Frankincense Angewandte Chemie International Edition. Published online 4 oktober 2016Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.17