Lennart Nilssonpriset till SciLifeLab-forskare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Alexey Amunts, forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik på Stockholms universitet samt chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab, tilldelas årets Lennart Nilsson-pris.Han får utmärkelsen för sitt arbete med att visualisera delar av proteiner på atomnivå med hjälp av cryoelektronmikroskopi (cryo-EM). Där beskjuts biologiska prover som förvaras i flytande kväve, i cirka – 200 grader, med en mycket fokuserad elektronstråle. Det ger upphov till tusentals bilder av samma molekyl, som sedan sätts ihop till en mycket detaljerad, tredimensionell modell med hjälp av dataanalys.

Alexey Amunts forskargrupp var bland annat först med att ta fram bilder på olika delar av mitoribosomerna, de proteinkomplex som bygger ihop proteiner inuti mitokondrierna, cellernas kraftverk.

Alexey Amunts doktorerade vid Tel Aviv University i Israel. Där använde han sig av röntgenkristallografi för att visualisera stora molekyler som är involverade i fotosyntesen hos växter. Detta följdes av en postdoktorstjänst vid brittiska MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge, där han blev bland de första att visa att cryo-EM kan användas för att ta fram detaljerade bilder av proteiner.

Ett särskilt fokus låg på mitoribosomen som han sedan har fortsatt att arbeta med. Bland annat har han tillsammans med sin forskargrupp tagit fram de första bilderna på hur den binder till olika läkemedelskandidater. Tanken är att mitoribosomen kan vara ett viktigt målprotein i framtidens cancerbehandlingar och sådana bilder kan vara av intresse för strukturbaserad läkemedelsdesign.

Tidigare i år blev Alexey Amunts chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab, där han bland annat kommer att arbeta med vidareutveckling av cryoelektronmikroskopi.

- Målet med cryo-EM-faciliteten är att förse svenska forskare med de mest avancerade metoderna för att visualisera makromolekyler på atomnivå. Dessa strukturer ger en direkt, mycket detaljerad inblick i de biologiska mekanismer som äger rum inne i cellen, säger Alexey Amunts.

- Cryo-EM-laboratoriets tjänster är tillgängliga för forskare från hela landet samtidigt som vi även genomför egen biologisk forskning och utvecklar nya metoder för att fortsätta vara ledande inom fältet och anpassa cryo-EM till specifika och alltmer komplexa frågeställningar, tillägger han.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Nyhetsbrev

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Arkiv

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.209