23948sdkhjf

Lennart Nilssonpriset till SciLifeLab-forskare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Alexey Amunts, forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik på Stockholms universitet samt chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab, tilldelas årets Lennart Nilsson-pris.Han får utmärkelsen för sitt arbete med att visualisera delar av proteiner på atomnivå med hjälp av cryoelektronmikroskopi (cryo-EM). Där beskjuts biologiska prover som förvaras i flytande kväve, i cirka – 200 grader, med en mycket fokuserad elektronstråle. Det ger upphov till tusentals bilder av samma molekyl, som sedan sätts ihop till en mycket detaljerad, tredimensionell modell med hjälp av dataanalys.

Alexey Amunts forskargrupp var bland annat först med att ta fram bilder på olika delar av mitoribosomerna, de proteinkomplex som bygger ihop proteiner inuti mitokondrierna, cellernas kraftverk.

Alexey Amunts doktorerade vid Tel Aviv University i Israel. Där använde han sig av röntgenkristallografi för att visualisera stora molekyler som är involverade i fotosyntesen hos växter. Detta följdes av en postdoktorstjänst vid brittiska MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge, där han blev bland de första att visa att cryo-EM kan användas för att ta fram detaljerade bilder av proteiner.

Ett särskilt fokus låg på mitoribosomen som han sedan har fortsatt att arbeta med. Bland annat har han tillsammans med sin forskargrupp tagit fram de första bilderna på hur den binder till olika läkemedelskandidater. Tanken är att mitoribosomen kan vara ett viktigt målprotein i framtidens cancerbehandlingar och sådana bilder kan vara av intresse för strukturbaserad läkemedelsdesign.

Tidigare i år blev Alexey Amunts chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab, där han bland annat kommer att arbeta med vidareutveckling av cryoelektronmikroskopi.

- Målet med cryo-EM-faciliteten är att förse svenska forskare med de mest avancerade metoderna för att visualisera makromolekyler på atomnivå. Dessa strukturer ger en direkt, mycket detaljerad inblick i de biologiska mekanismer som äger rum inne i cellen, säger Alexey Amunts.

- Cryo-EM-laboratoriets tjänster är tillgängliga för forskare från hela landet samtidigt som vi även genomför egen biologisk forskning och utvecklar nya metoder för att fortsätta vara ledande inom fältet och anpassa cryo-EM till specifika och alltmer komplexa frågeställningar, tillägger han.
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Nyhetsbrev

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

Arkiv

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny banbrytande vattenrening

Stor kompetensbrist inom life science

Årets globala kompetensindex från Hays visar på stor kompetensbrist och fortsatt pressad arbetsmarknad i Sverige.

They’re all doing it – buying drug research

It is not easy to navigate the complex infrastructure for drug development in Sweden, where various contract players exist alongside the pharmaceutical companies.

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.19