Lennart Nilssonpriset till SciLifeLab-forskare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Alexey Amunts, forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik på Stockholms universitet samt chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab, tilldelas årets Lennart Nilsson-pris.Han får utmärkelsen för sitt arbete med att visualisera delar av proteiner på atomnivå med hjälp av cryoelektronmikroskopi (cryo-EM). Där beskjuts biologiska prover som förvaras i flytande kväve, i cirka – 200 grader, med en mycket fokuserad elektronstråle. Det ger upphov till tusentals bilder av samma molekyl, som sedan sätts ihop till en mycket detaljerad, tredimensionell modell med hjälp av dataanalys.

Alexey Amunts forskargrupp var bland annat först med att ta fram bilder på olika delar av mitoribosomerna, de proteinkomplex som bygger ihop proteiner inuti mitokondrierna, cellernas kraftverk.

Alexey Amunts doktorerade vid Tel Aviv University i Israel. Där använde han sig av röntgenkristallografi för att visualisera stora molekyler som är involverade i fotosyntesen hos växter. Detta följdes av en postdoktorstjänst vid brittiska MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge, där han blev bland de första att visa att cryo-EM kan användas för att ta fram detaljerade bilder av proteiner.

Ett särskilt fokus låg på mitoribosomen som han sedan har fortsatt att arbeta med. Bland annat har han tillsammans med sin forskargrupp tagit fram de första bilderna på hur den binder till olika läkemedelskandidater. Tanken är att mitoribosomen kan vara ett viktigt målprotein i framtidens cancerbehandlingar och sådana bilder kan vara av intresse för strukturbaserad läkemedelsdesign.

Tidigare i år blev Alexey Amunts chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab, där han bland annat kommer att arbeta med vidareutveckling av cryoelektronmikroskopi.

- Målet med cryo-EM-faciliteten är att förse svenska forskare med de mest avancerade metoderna för att visualisera makromolekyler på atomnivå. Dessa strukturer ger en direkt, mycket detaljerad inblick i de biologiska mekanismer som äger rum inne i cellen, säger Alexey Amunts.

- Cryo-EM-laboratoriets tjänster är tillgängliga för forskare från hela landet samtidigt som vi även genomför egen biologisk forskning och utvecklar nya metoder för att fortsätta vara ledande inom fältet och anpassa cryo-EM till specifika och alltmer komplexa frågeställningar, tillägger han.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135