Lennart Nilssonpriset till SciLifeLab-forskare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Alexey Amunts, forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik på Stockholms universitet samt chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab, tilldelas årets Lennart Nilsson-pris.Han får utmärkelsen för sitt arbete med att visualisera delar av proteiner på atomnivå med hjälp av cryoelektronmikroskopi (cryo-EM). Där beskjuts biologiska prover som förvaras i flytande kväve, i cirka – 200 grader, med en mycket fokuserad elektronstråle. Det ger upphov till tusentals bilder av samma molekyl, som sedan sätts ihop till en mycket detaljerad, tredimensionell modell med hjälp av dataanalys.

Alexey Amunts forskargrupp var bland annat först med att ta fram bilder på olika delar av mitoribosomerna, de proteinkomplex som bygger ihop proteiner inuti mitokondrierna, cellernas kraftverk.

Alexey Amunts doktorerade vid Tel Aviv University i Israel. Där använde han sig av röntgenkristallografi för att visualisera stora molekyler som är involverade i fotosyntesen hos växter. Detta följdes av en postdoktorstjänst vid brittiska MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge, där han blev bland de första att visa att cryo-EM kan användas för att ta fram detaljerade bilder av proteiner.

Ett särskilt fokus låg på mitoribosomen som han sedan har fortsatt att arbeta med. Bland annat har han tillsammans med sin forskargrupp tagit fram de första bilderna på hur den binder till olika läkemedelskandidater. Tanken är att mitoribosomen kan vara ett viktigt målprotein i framtidens cancerbehandlingar och sådana bilder kan vara av intresse för strukturbaserad läkemedelsdesign.

Tidigare i år blev Alexey Amunts chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab, där han bland annat kommer att arbeta med vidareutveckling av cryoelektronmikroskopi.

- Målet med cryo-EM-faciliteten är att förse svenska forskare med de mest avancerade metoderna för att visualisera makromolekyler på atomnivå. Dessa strukturer ger en direkt, mycket detaljerad inblick i de biologiska mekanismer som äger rum inne i cellen, säger Alexey Amunts.

- Cryo-EM-laboratoriets tjänster är tillgängliga för forskare från hela landet samtidigt som vi även genomför egen biologisk forskning och utvecklar nya metoder för att fortsätta vara ledande inom fältet och anpassa cryo-EM till specifika och alltmer komplexa frågeställningar, tillägger han.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Nyhetsbrev

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

Arkiv

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.188