Lennart Nilssonpriset till SciLifeLab-forskare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Alexey Amunts, forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik på Stockholms universitet samt chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab, tilldelas årets Lennart Nilsson-pris.Han får utmärkelsen för sitt arbete med att visualisera delar av proteiner på atomnivå med hjälp av cryoelektronmikroskopi (cryo-EM). Där beskjuts biologiska prover som förvaras i flytande kväve, i cirka – 200 grader, med en mycket fokuserad elektronstråle. Det ger upphov till tusentals bilder av samma molekyl, som sedan sätts ihop till en mycket detaljerad, tredimensionell modell med hjälp av dataanalys.

Alexey Amunts forskargrupp var bland annat först med att ta fram bilder på olika delar av mitoribosomerna, de proteinkomplex som bygger ihop proteiner inuti mitokondrierna, cellernas kraftverk.

Alexey Amunts doktorerade vid Tel Aviv University i Israel. Där använde han sig av röntgenkristallografi för att visualisera stora molekyler som är involverade i fotosyntesen hos växter. Detta följdes av en postdoktorstjänst vid brittiska MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge, där han blev bland de första att visa att cryo-EM kan användas för att ta fram detaljerade bilder av proteiner.

Ett särskilt fokus låg på mitoribosomen som han sedan har fortsatt att arbeta med. Bland annat har han tillsammans med sin forskargrupp tagit fram de första bilderna på hur den binder till olika läkemedelskandidater. Tanken är att mitoribosomen kan vara ett viktigt målprotein i framtidens cancerbehandlingar och sådana bilder kan vara av intresse för strukturbaserad läkemedelsdesign.

Tidigare i år blev Alexey Amunts chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab, där han bland annat kommer att arbeta med vidareutveckling av cryoelektronmikroskopi.

- Målet med cryo-EM-faciliteten är att förse svenska forskare med de mest avancerade metoderna för att visualisera makromolekyler på atomnivå. Dessa strukturer ger en direkt, mycket detaljerad inblick i de biologiska mekanismer som äger rum inne i cellen, säger Alexey Amunts.

- Cryo-EM-laboratoriets tjänster är tillgängliga för forskare från hela landet samtidigt som vi även genomför egen biologisk forskning och utvecklar nya metoder för att fortsätta vara ledande inom fältet och anpassa cryo-EM till specifika och alltmer komplexa frågeställningar, tillägger han.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.354