Fullspäckad dag om viktiga tekniker

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Den 10 november går mötet Bioscience av stapeln på Aula Medica, Karolinska Institutet. Där ligger fokus på innovativa tekniker som kan användas inom medicinsk forskning.

Dagen kommer att bjuda på elva presentationer om olika forskningsmetoder inom cancer, CRISPR/Cas9 samt imaging.

EN AV TALARNA inom cancer är strukturbiologen Pär Nordlund som bland annat är medlem i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet samt medgrundare till biotechbolagen Sprint Bioscience, Pelago Bioscience och Evitra Proteoma. Han ska tala om tekniken cellular thermal shift assay, CETSA, som används för att mäta hur starkt en substans binder till sitt målprotein i celler och vävnader. Metoden används idag inom läkemedelsbranschen under utvecklingen av nya läkemedel.

Dirk Heckl, junior forskargruppledare vid Institutionen för pediatrisk hematologi och onkologi vid Hannover Medical School, kommer att vara på plats för att tala om den omtalade genmodifieringsmetoden CRISPR-Cas9 och hur han använder sig av den för att studera cancersjukdomen akut myeloisk leukemi, AML.

DET SISTA blocket är imaging, där en av talarna är Mohamed Altai, postdok vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet. Han ska tala om hur hans forskargrupp arbetar med att optimera affibody-molekyler för medicinsk bildtagning av cancer.

Affibody-molekyler är en typ av små proteiner som kan designas för att binda till ett specifikt målprotein och märkas in för till exempel PET-imaging. I studier har de bland annat visat sig vara mer specifika än antikroppar och antikroppsfragment.

DAGENS MODERATOR är Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för organisationen Forska Sverige.

Deltagande är kostnadsfritt och lunch ingår.

Länk till hemsidan för mer information och anmälan: bioscience2016.com


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kemiingenjörer jobbar mest

Det är högst arbetsbelastning och mest FoU på innovations- och kemiföretagen, enligt en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Bakterier gör bättre cellulosa

Umeå universitet och Processum ska utveckla produktionsmetoder för bakteriell nanocellulosa från lågvärdiga sidoströmmar från massabruk.

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Nyhetsbrev

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Arkiv

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172