DNA visar hur Stilla havets övärld befolkades

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

DNA-analys avslöjar ursprunget bakom befolkningen på Stilla havets öar, och väcker nya frågor.

För drygt 3 000 år sedan befolkades öarna i östra Oceanien, öster om Salomonöarna och Papua Nya Guinea, mitt i södra Stilla havet. Människorna som kom dit färdades i kanoter över upp till 350 kilometer öppet hav. Med sig hade de bland annat vatten, mat och griskultingar.

Dessa människor tillhörde Lapitakulturen som kännetecknas av sin keramik och som byggde de första båtarna som klarade resor över öppet hav. De rörde sig förmodligen österut över flera generationer – från Taiwan, via Filippinerna, förbi skärgården utanför Papua Nya Guinea och sedan till öarna i öster – på mindre än 1 500 år.

Med hjälp av DNA-analys har forskare nu kunnat få fram mer information om var dessa människor kom ifrån.

”Det har levt människor i övärlden utanför Papua Nya Guinea i 40 000 år. Alla har de behövt ta sig fram på havet vid vissa tillfällen. Men det är extra svårt att korsa vatten där man inte ser land. Förmodligen var det här en grupp människor med en tradition av att färdas över vatten, som var extremt anpassade till en sådan livsstil”, säger Pontus Skoglund, forskare i evolutionär genetik vid Harvard Medical School och Stockholms universitet samt medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

I studien analyserades DNA från fyra individer som levde på öarna Tonga och Vanuatu för mellan 2500 och 3100 år sedan. Resultaten var överraskande då det visade sig att de inte bar på anlag från befolkningen på Papua Nya Guinea. Eftersom denna ö måste ha passerats på vägen österut har tidigare teorier sagt att sjöfararna förmodligen skaffade barn med lokalbefolkningen på vägen. De nya resultaten visar alltså att så inte är fallet.

Nästan alla som bor i östra Oceanien idag har en del genetiska anlag gemensamt med befolkningen på Papua Nya Guinea. De nya rönen indikerar att det måste ha skett ännu en folkvandring via havet i ett senare skede, där människor från Papua Nya Guinea spridit sig och sina gener över Stilla havets övärld.

Den befolkning som finns på öarna idag har främst ärvt sina gener från de östasiatiska sjöfararna via mödernet. En möjlig förklaring är att Lapitakulturen var matrilokal, vilket innebär att de levde i små grupper där kvinnorna bodde kvar men männen flyttade. En annan anledning kan vara att den senare migrationen, som kom från Papua Nya Guinea, mestadels utgjordes av män.

Läs artikeln här:

Genomic insights into the peopling of the Southwest Pacific


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138