23948sdkhjf

DNA visar hur Stilla havets övärld befolkades

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

DNA-analys avslöjar ursprunget bakom befolkningen på Stilla havets öar, och väcker nya frågor.

För drygt 3 000 år sedan befolkades öarna i östra Oceanien, öster om Salomonöarna och Papua Nya Guinea, mitt i södra Stilla havet. Människorna som kom dit färdades i kanoter över upp till 350 kilometer öppet hav. Med sig hade de bland annat vatten, mat och griskultingar.

Dessa människor tillhörde Lapitakulturen som kännetecknas av sin keramik och som byggde de första båtarna som klarade resor över öppet hav. De rörde sig förmodligen österut över flera generationer – från Taiwan, via Filippinerna, förbi skärgården utanför Papua Nya Guinea och sedan till öarna i öster – på mindre än 1 500 år.

Med hjälp av DNA-analys har forskare nu kunnat få fram mer information om var dessa människor kom ifrån.

”Det har levt människor i övärlden utanför Papua Nya Guinea i 40 000 år. Alla har de behövt ta sig fram på havet vid vissa tillfällen. Men det är extra svårt att korsa vatten där man inte ser land. Förmodligen var det här en grupp människor med en tradition av att färdas över vatten, som var extremt anpassade till en sådan livsstil”, säger Pontus Skoglund, forskare i evolutionär genetik vid Harvard Medical School och Stockholms universitet samt medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

I studien analyserades DNA från fyra individer som levde på öarna Tonga och Vanuatu för mellan 2500 och 3100 år sedan. Resultaten var överraskande då det visade sig att de inte bar på anlag från befolkningen på Papua Nya Guinea. Eftersom denna ö måste ha passerats på vägen österut har tidigare teorier sagt att sjöfararna förmodligen skaffade barn med lokalbefolkningen på vägen. De nya resultaten visar alltså att så inte är fallet.

Nästan alla som bor i östra Oceanien idag har en del genetiska anlag gemensamt med befolkningen på Papua Nya Guinea. De nya rönen indikerar att det måste ha skett ännu en folkvandring via havet i ett senare skede, där människor från Papua Nya Guinea spridit sig och sina gener över Stilla havets övärld.

Den befolkning som finns på öarna idag har främst ärvt sina gener från de östasiatiska sjöfararna via mödernet. En möjlig förklaring är att Lapitakulturen var matrilokal, vilket innebär att de levde i små grupper där kvinnorna bodde kvar men männen flyttade. En annan anledning kan vara att den senare migrationen, som kom från Papua Nya Guinea, mestadels utgjordes av män.

Läs artikeln här:

Genomic insights into the peopling of the Southwest Pacific


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

Nyhetsbrev

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

Arkiv

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Umeåbolag sluter globalt avtal

"Jag är väldigt glad att hon fick priset"

Lynn Kamerlin, beräkningskemist och professor i biokemi vid Uppsala universitet, som själv jobbar med proteinevolution, träffade en av Nobelpristagarna, Frances Arnold så sent som i maj.

30 miljoner till malariaforskning

Oliver Billker, ny föreståndare vid Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå universitet, får 30 miljoner kronor under sex år för att studera genfunktion hos parasiter.

Kemipris till bättre enzymer och fagdisplay

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i kemi 2018 till två amerikaner och en britt.

Forskningsinstitut delas

Mikroplast i Stockholms stad

Kvinna får dela fysikpriset!

Donna Strickland heter en av årets tre fysikpristagare och än en gång är det lasern som prisas, eller rättare sagt laseruppfinningar som bl a gör det möjligt att studera kemiska reaktioner i realtid.

Tävla i europeisk kemikaliesäkerhet

Europeiska Arbetsmiljöbyrån har startat en kampanj för att förbättra kemikaliehanteringen på arbetsplatser inom EU. Företag inbjuds att tävla.

Migränläkemedel godkänt

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt galcanezumab, ytterligare en s k CGRP-antikropp mot svår migrän.

Ny vd för Probi

4

Dubbdäck tar fler liv än de räddar

Dubbarna river upp asfalt, vilket skördar fler liv än dubbarna räddar, enligt en ny studie inom ramen för programmet Mistra Environmental Nanosafety.

Nobelpriset för banbrytande cancerupptäckt

James P Allison och Tasuku Honjo har utsetts till 2018 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165