DNA visar hur Stilla havets övärld befolkades

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

DNA-analys avslöjar ursprunget bakom befolkningen på Stilla havets öar, och väcker nya frågor.

För drygt 3 000 år sedan befolkades öarna i östra Oceanien, öster om Salomonöarna och Papua Nya Guinea, mitt i södra Stilla havet. Människorna som kom dit färdades i kanoter över upp till 350 kilometer öppet hav. Med sig hade de bland annat vatten, mat och griskultingar.

Dessa människor tillhörde Lapitakulturen som kännetecknas av sin keramik och som byggde de första båtarna som klarade resor över öppet hav. De rörde sig förmodligen österut över flera generationer – från Taiwan, via Filippinerna, förbi skärgården utanför Papua Nya Guinea och sedan till öarna i öster – på mindre än 1 500 år.

Med hjälp av DNA-analys har forskare nu kunnat få fram mer information om var dessa människor kom ifrån.

”Det har levt människor i övärlden utanför Papua Nya Guinea i 40 000 år. Alla har de behövt ta sig fram på havet vid vissa tillfällen. Men det är extra svårt att korsa vatten där man inte ser land. Förmodligen var det här en grupp människor med en tradition av att färdas över vatten, som var extremt anpassade till en sådan livsstil”, säger Pontus Skoglund, forskare i evolutionär genetik vid Harvard Medical School och Stockholms universitet samt medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

I studien analyserades DNA från fyra individer som levde på öarna Tonga och Vanuatu för mellan 2500 och 3100 år sedan. Resultaten var överraskande då det visade sig att de inte bar på anlag från befolkningen på Papua Nya Guinea. Eftersom denna ö måste ha passerats på vägen österut har tidigare teorier sagt att sjöfararna förmodligen skaffade barn med lokalbefolkningen på vägen. De nya resultaten visar alltså att så inte är fallet.

Nästan alla som bor i östra Oceanien idag har en del genetiska anlag gemensamt med befolkningen på Papua Nya Guinea. De nya rönen indikerar att det måste ha skett ännu en folkvandring via havet i ett senare skede, där människor från Papua Nya Guinea spridit sig och sina gener över Stilla havets övärld.

Den befolkning som finns på öarna idag har främst ärvt sina gener från de östasiatiska sjöfararna via mödernet. En möjlig förklaring är att Lapitakulturen var matrilokal, vilket innebär att de levde i små grupper där kvinnorna bodde kvar men männen flyttade. En annan anledning kan vara att den senare migrationen, som kom från Papua Nya Guinea, mestadels utgjordes av män.

Läs artikeln här:

Genomic insights into the peopling of the Southwest Pacific


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.122