KK-stiftelsen utlyser 500 miljoner

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

KK-stiftelsen gör idag sin andra lansering för året. Sex program utlyses inom forskning och kompetensutveckling för Sveriges nya universitet och högskolor, med krav på näringslivets medverkan.

"Våra krav på hög kvalitet i projekten och samverkan med näringslivet skapar både akademiskt lyft och stärkt konkurrenskraft, säger KK-stiftelsens vd Madelene Sandström i ett pressmeddelande.

Följande sex utlysningar finns tillgängliga att söka:

Forskningsprofiler
Ger lärosätena möjlighet att tillsammans med näringslivspartners under upp till åtta år utveckla ett strategiskt viktigt forskningsområde. KK-stiftelsen investerar upp till 48 miljoner kronor per profil, näringslivet minst lika mycket i form av eget deltagande i profilen.

14 forskningsprofiler pågår inom områden som framtidens energi, semantiska robotar, tillämpade intelligenta system, verkstadsindustriprocesser, samspelet mellan kost, tarm och hjärna, tjänsteinnovationer, samt energieffektiv tillverkning av mekanisk massa.

ProSpekt
Forskningsprojekt, och samtidigt karriärutveckling, för nydisputerade. Stiftelsen delar ut upp till 2 miljoner kronor per projekt (exklusive over head), och näringslivet bidrar med minst lika mycket.

Synergi
Stöd för flera forskningsprojekt som tillsammans adresserar en gemensam kärnfråga, relevant för näringslivet. Stödet från KK-stiftelsen omfattar 6 – 12 miljoner kronor under 3 – 4 år.

KK-stiftelsen har hittills beviljat medel till 16 synergiprojekt, som inklusive näringslivets medverkan uppgår till drygt 400 miljoner kronor.

Expertkompetens
Lärosätena får tillsammans med näringslivet möjlighet att utveckla utbildningar på avancerad nivå som ska matcha näringslivets kompetens- och utvecklingsbehov. Stiftelsens stöd omfattar upp till 4 miljoner kronor för steg 1.

Rekryteringar
Ger lärosätena möjlighet att knyta till sig strategiskt viktig kompetens och stärka befintliga forskningsgrupperingar. Programmet finansierar professorer, internationell gästprofessor samt biträdande lektor och lektor.

NU – Nätbaserad utbildning för internationell positionering
Programmet ger stöd till utveckling av en lärosätesgemensam e-strategi. Verksamheten ska bestå av nätbaserade spetsutbildningar på avancerad nivå och forskarnivå, med inriktning som svarar mot behov i näringslivet. Det möjliggör för svenska lärosäten att konkurrera och positionera sin forskningsinriktning på den nationella och internationella arenan.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.151