Stora Fernströmpriset till cancerforskare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

De tjeckiska forskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas, som båda är verksamma i Danmark, tilldelas en miljon kronor för sin forskning om cellers skydd mot DNA-skador.

Eric K. Fernströms stiftelse delar ut årligen ut priser till forskare vid Sveriges sex medicinska fakulteter samt ett större, nordisk, forskningspris. Detta stora pris tillfaller i år cancerforskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas för sin forskning om hur celler försöker motverka DNA-skador.

Skador i cellens DNA kan dels uppstå vid celldelning och dels orsakas av rökning, ultraviolett ljus och farliga kemikalier, fria radikaler med mera. Om dessa skador inte åtgärdas kan de bland annat leda till cancer. Därför har kroppens celler inbyggda kontroll-och reparationssystem. Det är dem som forskarna har undersökt. Bland annat har de tittat på hur cellerna kan pausa sin livscykel om en skada upptäcks. De har även bidragit till kunskapen om ett antal olika proteiner som är avgörande för reparationen av DNA-molekylerna samt kunnat avbilda reparationen med hjälp av avancerad mikroskopi.

Forskarna har dessutom hittat biomarkörer för celler som har högre risk för felaktig celldelning.

DNA-skador är kopplade till cancer på flera olika sätt, menar forskarna.

”Vi vet ju att DNA-skador kan leda till cancer. Men DNA-skador kan också ingå i behandlingen av cancer, när man använder sig av läkemedel som ska påverka tumörcellernas arvsmassa. Slutligen kan DNA-skador också uppstå som en biverkning av en cancerbehandling, eftersom läkemedlen alltför ofta skadar även andra celler än tumörcellerna”, säger de i ett pressmeddelande.

”Men DNA-skador är inte bara kopplade till cancer, utan spelar också in vid bland annat olika neurologiska och immunologiska sjukdomar. De kunskaper vi får fram kan kanske därför även tillämpas på sådana sjukdomar.”

Både Jiri Lukas och Jiri Bartek kommer ursprungligen från Tjeckien och de har samarbetat inom sin forskning sedan slutet av 1980-talet.

”Vi började arbeta tillsammans i Brno och fortsatte sedan i Prag. Efter det var vi utomlands en period på olika håll, för att så småningom återförenas igen i Prag. Där bestämde vi oss för att flytta vår forskning till Danmark”, säger de.

I dagsläget arbetar Jiri Lukas på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research vid Köpenhamns universitet. Jiri Bartek jobbar dels på danska Cancerfonden (Kræftens Bekæmpelse) och vid KI i Stockholm. Han har en professur vid SciLifeLab.

Forskarnas fruar har också haft en viktig del i Jiri Lukas och Jiri Barteks forskning. Jirina Bartkova är cancerpatolog och Claudia Lukas studerar DNA-reparationer i cancerceller med hjälp av mikroskopi.

Genom Fernströmpriset tilldelas Jiri Lukas och Jiri Bartek en miljon kronor. Vad pengarna ska användas till är inte bestämt.

Läs även:

Fernströmpriset till stamcellsforskare

Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet, tilldelas årets Fernströmpris för sin forskning på stamceller och hur de kan användas för att reparera hjärnan vid till exempel Parkinsons sjukdom.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.2