Stora Fernströmpriset till cancerforskare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

De tjeckiska forskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas, som båda är verksamma i Danmark, tilldelas en miljon kronor för sin forskning om cellers skydd mot DNA-skador.

Eric K. Fernströms stiftelse delar ut årligen ut priser till forskare vid Sveriges sex medicinska fakulteter samt ett större, nordisk, forskningspris. Detta stora pris tillfaller i år cancerforskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas för sin forskning om hur celler försöker motverka DNA-skador.

Skador i cellens DNA kan dels uppstå vid celldelning och dels orsakas av rökning, ultraviolett ljus och farliga kemikalier, fria radikaler med mera. Om dessa skador inte åtgärdas kan de bland annat leda till cancer. Därför har kroppens celler inbyggda kontroll-och reparationssystem. Det är dem som forskarna har undersökt. Bland annat har de tittat på hur cellerna kan pausa sin livscykel om en skada upptäcks. De har även bidragit till kunskapen om ett antal olika proteiner som är avgörande för reparationen av DNA-molekylerna samt kunnat avbilda reparationen med hjälp av avancerad mikroskopi.

Forskarna har dessutom hittat biomarkörer för celler som har högre risk för felaktig celldelning.

DNA-skador är kopplade till cancer på flera olika sätt, menar forskarna.

”Vi vet ju att DNA-skador kan leda till cancer. Men DNA-skador kan också ingå i behandlingen av cancer, när man använder sig av läkemedel som ska påverka tumörcellernas arvsmassa. Slutligen kan DNA-skador också uppstå som en biverkning av en cancerbehandling, eftersom läkemedlen alltför ofta skadar även andra celler än tumörcellerna”, säger de i ett pressmeddelande.

”Men DNA-skador är inte bara kopplade till cancer, utan spelar också in vid bland annat olika neurologiska och immunologiska sjukdomar. De kunskaper vi får fram kan kanske därför även tillämpas på sådana sjukdomar.”

Både Jiri Lukas och Jiri Bartek kommer ursprungligen från Tjeckien och de har samarbetat inom sin forskning sedan slutet av 1980-talet.

”Vi började arbeta tillsammans i Brno och fortsatte sedan i Prag. Efter det var vi utomlands en period på olika håll, för att så småningom återförenas igen i Prag. Där bestämde vi oss för att flytta vår forskning till Danmark”, säger de.

I dagsläget arbetar Jiri Lukas på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research vid Köpenhamns universitet. Jiri Bartek jobbar dels på danska Cancerfonden (Kræftens Bekæmpelse) och vid KI i Stockholm. Han har en professur vid SciLifeLab.

Forskarnas fruar har också haft en viktig del i Jiri Lukas och Jiri Barteks forskning. Jirina Bartkova är cancerpatolog och Claudia Lukas studerar DNA-reparationer i cancerceller med hjälp av mikroskopi.

Genom Fernströmpriset tilldelas Jiri Lukas och Jiri Bartek en miljon kronor. Vad pengarna ska användas till är inte bestämt.

Läs även:

Fernströmpriset till stamcellsforskare

Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet, tilldelas årets Fernströmpris för sin forskning på stamceller och hur de kan användas för att reparera hjärnan vid till exempel Parkinsons sjukdom.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Nyhetsbrev

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Arkiv

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.259