Stora Fernströmpriset till cancerforskare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

De tjeckiska forskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas, som båda är verksamma i Danmark, tilldelas en miljon kronor för sin forskning om cellers skydd mot DNA-skador.

Eric K. Fernströms stiftelse delar ut årligen ut priser till forskare vid Sveriges sex medicinska fakulteter samt ett större, nordisk, forskningspris. Detta stora pris tillfaller i år cancerforskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas för sin forskning om hur celler försöker motverka DNA-skador.

Skador i cellens DNA kan dels uppstå vid celldelning och dels orsakas av rökning, ultraviolett ljus och farliga kemikalier, fria radikaler med mera. Om dessa skador inte åtgärdas kan de bland annat leda till cancer. Därför har kroppens celler inbyggda kontroll-och reparationssystem. Det är dem som forskarna har undersökt. Bland annat har de tittat på hur cellerna kan pausa sin livscykel om en skada upptäcks. De har även bidragit till kunskapen om ett antal olika proteiner som är avgörande för reparationen av DNA-molekylerna samt kunnat avbilda reparationen med hjälp av avancerad mikroskopi.

Forskarna har dessutom hittat biomarkörer för celler som har högre risk för felaktig celldelning.

DNA-skador är kopplade till cancer på flera olika sätt, menar forskarna.

”Vi vet ju att DNA-skador kan leda till cancer. Men DNA-skador kan också ingå i behandlingen av cancer, när man använder sig av läkemedel som ska påverka tumörcellernas arvsmassa. Slutligen kan DNA-skador också uppstå som en biverkning av en cancerbehandling, eftersom läkemedlen alltför ofta skadar även andra celler än tumörcellerna”, säger de i ett pressmeddelande.

”Men DNA-skador är inte bara kopplade till cancer, utan spelar också in vid bland annat olika neurologiska och immunologiska sjukdomar. De kunskaper vi får fram kan kanske därför även tillämpas på sådana sjukdomar.”

Både Jiri Lukas och Jiri Bartek kommer ursprungligen från Tjeckien och de har samarbetat inom sin forskning sedan slutet av 1980-talet.

”Vi började arbeta tillsammans i Brno och fortsatte sedan i Prag. Efter det var vi utomlands en period på olika håll, för att så småningom återförenas igen i Prag. Där bestämde vi oss för att flytta vår forskning till Danmark”, säger de.

I dagsläget arbetar Jiri Lukas på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research vid Köpenhamns universitet. Jiri Bartek jobbar dels på danska Cancerfonden (Kræftens Bekæmpelse) och vid KI i Stockholm. Han har en professur vid SciLifeLab.

Forskarnas fruar har också haft en viktig del i Jiri Lukas och Jiri Barteks forskning. Jirina Bartkova är cancerpatolog och Claudia Lukas studerar DNA-reparationer i cancerceller med hjälp av mikroskopi.

Genom Fernströmpriset tilldelas Jiri Lukas och Jiri Bartek en miljon kronor. Vad pengarna ska användas till är inte bestämt.

Läs även:

Fernströmpriset till stamcellsforskare

Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet, tilldelas årets Fernströmpris för sin forskning på stamceller och hur de kan användas för att reparera hjärnan vid till exempel Parkinsons sjukdom.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.18