23948sdkhjf

Stora Fernströmpriset till cancerforskare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

De tjeckiska forskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas, som båda är verksamma i Danmark, tilldelas en miljon kronor för sin forskning om cellers skydd mot DNA-skador.

Eric K. Fernströms stiftelse delar ut årligen ut priser till forskare vid Sveriges sex medicinska fakulteter samt ett större, nordisk, forskningspris. Detta stora pris tillfaller i år cancerforskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas för sin forskning om hur celler försöker motverka DNA-skador.

Skador i cellens DNA kan dels uppstå vid celldelning och dels orsakas av rökning, ultraviolett ljus och farliga kemikalier, fria radikaler med mera. Om dessa skador inte åtgärdas kan de bland annat leda till cancer. Därför har kroppens celler inbyggda kontroll-och reparationssystem. Det är dem som forskarna har undersökt. Bland annat har de tittat på hur cellerna kan pausa sin livscykel om en skada upptäcks. De har även bidragit till kunskapen om ett antal olika proteiner som är avgörande för reparationen av DNA-molekylerna samt kunnat avbilda reparationen med hjälp av avancerad mikroskopi.

Forskarna har dessutom hittat biomarkörer för celler som har högre risk för felaktig celldelning.

DNA-skador är kopplade till cancer på flera olika sätt, menar forskarna.

”Vi vet ju att DNA-skador kan leda till cancer. Men DNA-skador kan också ingå i behandlingen av cancer, när man använder sig av läkemedel som ska påverka tumörcellernas arvsmassa. Slutligen kan DNA-skador också uppstå som en biverkning av en cancerbehandling, eftersom läkemedlen alltför ofta skadar även andra celler än tumörcellerna”, säger de i ett pressmeddelande.

”Men DNA-skador är inte bara kopplade till cancer, utan spelar också in vid bland annat olika neurologiska och immunologiska sjukdomar. De kunskaper vi får fram kan kanske därför även tillämpas på sådana sjukdomar.”

Både Jiri Lukas och Jiri Bartek kommer ursprungligen från Tjeckien och de har samarbetat inom sin forskning sedan slutet av 1980-talet.

”Vi började arbeta tillsammans i Brno och fortsatte sedan i Prag. Efter det var vi utomlands en period på olika håll, för att så småningom återförenas igen i Prag. Där bestämde vi oss för att flytta vår forskning till Danmark”, säger de.

I dagsläget arbetar Jiri Lukas på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research vid Köpenhamns universitet. Jiri Bartek jobbar dels på danska Cancerfonden (Kræftens Bekæmpelse) och vid KI i Stockholm. Han har en professur vid SciLifeLab.

Forskarnas fruar har också haft en viktig del i Jiri Lukas och Jiri Barteks forskning. Jirina Bartkova är cancerpatolog och Claudia Lukas studerar DNA-reparationer i cancerceller med hjälp av mikroskopi.

Genom Fernströmpriset tilldelas Jiri Lukas och Jiri Bartek en miljon kronor. Vad pengarna ska användas till är inte bestämt.

Läs även:

Fernströmpriset till stamcellsforskare

Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet, tilldelas årets Fernströmpris för sin forskning på stamceller och hur de kan användas för att reparera hjärnan vid till exempel Parkinsons sjukdom.

Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Nyhetsbrev

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

Arkiv

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny banbrytande vattenrening

Stor kompetensbrist inom life science

Årets globala kompetensindex från Hays visar på stor kompetensbrist och fortsatt pressad arbetsmarknad i Sverige.

They’re all doing it – buying drug research

It is not easy to navigate the complex infrastructure for drug development in Sweden, where various contract players exist alongside the pharmaceutical companies.

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.167