Stora Fernströmpriset till cancerforskare

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

De tjeckiska forskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas, som båda är verksamma i Danmark, tilldelas en miljon kronor för sin forskning om cellers skydd mot DNA-skador.

Eric K. Fernströms stiftelse delar ut årligen ut priser till forskare vid Sveriges sex medicinska fakulteter samt ett större, nordisk, forskningspris. Detta stora pris tillfaller i år cancerforskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas för sin forskning om hur celler försöker motverka DNA-skador.

Skador i cellens DNA kan dels uppstå vid celldelning och dels orsakas av rökning, ultraviolett ljus och farliga kemikalier, fria radikaler med mera. Om dessa skador inte åtgärdas kan de bland annat leda till cancer. Därför har kroppens celler inbyggda kontroll-och reparationssystem. Det är dem som forskarna har undersökt. Bland annat har de tittat på hur cellerna kan pausa sin livscykel om en skada upptäcks. De har även bidragit till kunskapen om ett antal olika proteiner som är avgörande för reparationen av DNA-molekylerna samt kunnat avbilda reparationen med hjälp av avancerad mikroskopi.

Forskarna har dessutom hittat biomarkörer för celler som har högre risk för felaktig celldelning.

DNA-skador är kopplade till cancer på flera olika sätt, menar forskarna.

”Vi vet ju att DNA-skador kan leda till cancer. Men DNA-skador kan också ingå i behandlingen av cancer, när man använder sig av läkemedel som ska påverka tumörcellernas arvsmassa. Slutligen kan DNA-skador också uppstå som en biverkning av en cancerbehandling, eftersom läkemedlen alltför ofta skadar även andra celler än tumörcellerna”, säger de i ett pressmeddelande.

”Men DNA-skador är inte bara kopplade till cancer, utan spelar också in vid bland annat olika neurologiska och immunologiska sjukdomar. De kunskaper vi får fram kan kanske därför även tillämpas på sådana sjukdomar.”

Både Jiri Lukas och Jiri Bartek kommer ursprungligen från Tjeckien och de har samarbetat inom sin forskning sedan slutet av 1980-talet.

”Vi började arbeta tillsammans i Brno och fortsatte sedan i Prag. Efter det var vi utomlands en period på olika håll, för att så småningom återförenas igen i Prag. Där bestämde vi oss för att flytta vår forskning till Danmark”, säger de.

I dagsläget arbetar Jiri Lukas på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research vid Köpenhamns universitet. Jiri Bartek jobbar dels på danska Cancerfonden (Kræftens Bekæmpelse) och vid KI i Stockholm. Han har en professur vid SciLifeLab.

Forskarnas fruar har också haft en viktig del i Jiri Lukas och Jiri Barteks forskning. Jirina Bartkova är cancerpatolog och Claudia Lukas studerar DNA-reparationer i cancerceller med hjälp av mikroskopi.

Genom Fernströmpriset tilldelas Jiri Lukas och Jiri Bartek en miljon kronor. Vad pengarna ska användas till är inte bestämt.

Läs även:

Fernströmpriset till stamcellsforskare

Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet, tilldelas årets Fernströmpris för sin forskning på stamceller och hur de kan användas för att reparera hjärnan vid till exempel Parkinsons sjukdom.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Glyfosat skadar bin

En ny studie visar att ogräsmedlet glyfosat, världens mest använda bekämpningsmedel, skadar bins tarmbakterier och gör dem mer mottagliga för infektioner.

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Nyhetsbrev

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Arkiv

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.392