Vita hästar gav forskningspris

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Vita hästar besväras minst av bromsar. Den upptäckten har lett till att Lundaprofessorn Susanne Åkesson tilldelas priset Ig Nobel Prize.

Ig Nobel Prize delas ut varje år av humortidskriften Annals of Improbable Research. Syftet är att uppmärksamma forskning som ”först får dig att skratta, sedan tänka efter”. Årets prisutdelning ägde rum i natt svensk tid under en ceremoni vid Harvard University i Boston, USA. Susanne Åkesson var på plats för att ta emot sin utmärkelse, som består av äran, ett diplom som är signerat av tio Nobelpristagare och en statyett.

Susanne Åkesson är professor i zooekologi vid Lunds universitet. Hon delar priset med sex forskare från Ungern och Spanien för sin upptäckt att vita hästar inte alls är lika populära hos blodsugande bromsar som mörkare hästar, och att anledningen är just färgen.

När solen lyser på en mörk, svart eller brun päls så reflekteras nämligen ett polariserat ljus som för bromsen påminner om när solljus studsar mot en vattenyta. Det drar till sig bromsarna, som lägger ägg på vattenväxter och i buskage nära vatten. Dessutom signalerar ljuset till honorna att här kan det finnas blod att suga.

Det ljus som vita hästar reflekterar är däremot opolariserat och är svårt för bromsarna att upptäcka.

Forskningen publicerades i tidskriften Proceedings of the Royal Society B för sex år sedan.

Ett djur som har det ännu bättre än vita hästar är zebror. I senare studier har forskarna nämligen upptäckt att randiga djur drar till sig ännu färre bromsbett än vita. Dessa resultat får forskarna att tro att zebrorna kan ha blivit randiga för att undvika just bromsbett och inte nödvändigtvis för att undvika rovdjursattacker, som man tidigare trott.

Denna upptäckt har lett till utvecklingen av zebrarandiga hästtäcken.

I år fick även Fredrik Sjöberg, som är hedersdoktor vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund, Ig Nobel-priset för sin självbiografi verk i tre volymer om nöjet att samla på döda och levande flugor.

Det här är inte första gången som priset har gått till Lundaforskare. År 2013 tilldelades biologerna Marie Dacke, Eric Warrant och Emily Baird utmärkelsen för upptäckten att dyngbaggar navigerar efter stjärnhimlen .

Susanne Åkesson kommer att presentera forskningen bakom sitt Ig Nobel-pris under ett föredrag den 20 oktober i Lundmarksalen, Astronomihuset på Sölvegatan 27. Både media och allmänhet är välkomna till presentationen.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.148