Vita hästar gav forskningspris

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Vita hästar besväras minst av bromsar. Den upptäckten har lett till att Lundaprofessorn Susanne Åkesson tilldelas priset Ig Nobel Prize.

Ig Nobel Prize delas ut varje år av humortidskriften Annals of Improbable Research. Syftet är att uppmärksamma forskning som ”först får dig att skratta, sedan tänka efter”. Årets prisutdelning ägde rum i natt svensk tid under en ceremoni vid Harvard University i Boston, USA. Susanne Åkesson var på plats för att ta emot sin utmärkelse, som består av äran, ett diplom som är signerat av tio Nobelpristagare och en statyett.

Susanne Åkesson är professor i zooekologi vid Lunds universitet. Hon delar priset med sex forskare från Ungern och Spanien för sin upptäckt att vita hästar inte alls är lika populära hos blodsugande bromsar som mörkare hästar, och att anledningen är just färgen.

När solen lyser på en mörk, svart eller brun päls så reflekteras nämligen ett polariserat ljus som för bromsen påminner om när solljus studsar mot en vattenyta. Det drar till sig bromsarna, som lägger ägg på vattenväxter och i buskage nära vatten. Dessutom signalerar ljuset till honorna att här kan det finnas blod att suga.

Det ljus som vita hästar reflekterar är däremot opolariserat och är svårt för bromsarna att upptäcka.

Forskningen publicerades i tidskriften Proceedings of the Royal Society B för sex år sedan.

Ett djur som har det ännu bättre än vita hästar är zebror. I senare studier har forskarna nämligen upptäckt att randiga djur drar till sig ännu färre bromsbett än vita. Dessa resultat får forskarna att tro att zebrorna kan ha blivit randiga för att undvika just bromsbett och inte nödvändigtvis för att undvika rovdjursattacker, som man tidigare trott.

Denna upptäckt har lett till utvecklingen av zebrarandiga hästtäcken.

I år fick även Fredrik Sjöberg, som är hedersdoktor vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund, Ig Nobel-priset för sin självbiografi verk i tre volymer om nöjet att samla på döda och levande flugor.

Det här är inte första gången som priset har gått till Lundaforskare. År 2013 tilldelades biologerna Marie Dacke, Eric Warrant och Emily Baird utmärkelsen för upptäckten att dyngbaggar navigerar efter stjärnhimlen .

Susanne Åkesson kommer att presentera forskningen bakom sitt Ig Nobel-pris under ett föredrag den 20 oktober i Lundmarksalen, Astronomihuset på Sölvegatan 27. Både media och allmänhet är välkomna till presentationen.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.17