Jordnötsintag under förskoletiden lindrade allergi

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

En ny studie utförd i USA visar att barn med jordnötsallergi fick lindrigare symptom om de dagligen fick äta kontrollerade doser av jordnötsprotein i drygt två år.

Jordnötsallergi är en av de vanligaste formerna av födoämnesallergi. Den bryter oftast ut tidigt under barndomen och håller sedan i sig resten av livet.

I en ny studie utförd av amerikanska forskare fick 40 barn i åldrarna 9-36 månader med nydiagnosticerad jordnötsallergi en behandling där de dagligen fick äta en successivt ökad mängd jordnötsprotein. Barnen delades upp i två grupper. Den ena hade en högre måldos (3000 milligram jordnötsprotein) och den andra en lägre (300 milligram). Som kontrollgrupp användes 154 barn med jordnötsallergi som fick standardbehandling samt undvek intag av jordnötter.

Behandlingen pågick i genomsnitt i 29 månader. Den följdes av fyra veckors helt jordnötsfri kost. Efter det utvärderades den allergiska reaktionen efter intag av fem gram jordnötsprotein.

ENLIGT STUDIEN visade drygt 80 procent av barnen inte upp någon allergisk respons alls. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var fyra procent. Det fanns ingen större skillnad mellan de två dosgrupperna, enligt studien.

Nästan samtliga barn upplevde bieffekter av behandlingen, bland annat magsmärtor, men de flesta krävde bara en mild behandling eller ingen alls. Tre barn lämnade dock studien på grund av bieffekter.

De barn som ingick i studien följs fortfarande upp för att se hur länge effekten av behandlingen håller i sig.

STUDIEN LEDDES av doktor Wesley Burks vid University of North Carolina at Chapel Hill i USA. Den finansierades delvis av National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) och National Center for Advancing Translational Sciences (NCATS) vid den amerikanska folkhälsomyndigheten, NIH.

Resultaten publicerades i tidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Läs även:
Mormor vet bäst hur man undviker allergi
”Om man vill veta hur man kan anpassa dieten hos sina spädbarn för att undvika uppkomsten av allergi är det bästa att fråga sin mormor eller farmor hur hon gjorde. Nästan inga barn till den generationen har fått allergi.”


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15