Jordnötsintag under förskoletiden lindrade allergi

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

En ny studie utförd i USA visar att barn med jordnötsallergi fick lindrigare symptom om de dagligen fick äta kontrollerade doser av jordnötsprotein i drygt två år.

Jordnötsallergi är en av de vanligaste formerna av födoämnesallergi. Den bryter oftast ut tidigt under barndomen och håller sedan i sig resten av livet.

I en ny studie utförd av amerikanska forskare fick 40 barn i åldrarna 9-36 månader med nydiagnosticerad jordnötsallergi en behandling där de dagligen fick äta en successivt ökad mängd jordnötsprotein. Barnen delades upp i två grupper. Den ena hade en högre måldos (3000 milligram jordnötsprotein) och den andra en lägre (300 milligram). Som kontrollgrupp användes 154 barn med jordnötsallergi som fick standardbehandling samt undvek intag av jordnötter.

Behandlingen pågick i genomsnitt i 29 månader. Den följdes av fyra veckors helt jordnötsfri kost. Efter det utvärderades den allergiska reaktionen efter intag av fem gram jordnötsprotein.

ENLIGT STUDIEN visade drygt 80 procent av barnen inte upp någon allergisk respons alls. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var fyra procent. Det fanns ingen större skillnad mellan de två dosgrupperna, enligt studien.

Nästan samtliga barn upplevde bieffekter av behandlingen, bland annat magsmärtor, men de flesta krävde bara en mild behandling eller ingen alls. Tre barn lämnade dock studien på grund av bieffekter.

De barn som ingick i studien följs fortfarande upp för att se hur länge effekten av behandlingen håller i sig.

STUDIEN LEDDES av doktor Wesley Burks vid University of North Carolina at Chapel Hill i USA. Den finansierades delvis av National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) och National Center for Advancing Translational Sciences (NCATS) vid den amerikanska folkhälsomyndigheten, NIH.

Resultaten publicerades i tidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Läs även:
Mormor vet bäst hur man undviker allergi
”Om man vill veta hur man kan anpassa dieten hos sina spädbarn för att undvika uppkomsten av allergi är det bästa att fråga sin mormor eller farmor hur hon gjorde. Nästan inga barn till den generationen har fått allergi.”


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Nyhetsbrev

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Arkiv

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

Plus

Inga miljörisker med nanopartiklar

Det finns ingen större orsak till oro när det gäller miljörisker med de vanligaste nanopartiklarna, visar en ny litteraturgenomgång.

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.122