2,8 miljarder extra till forskning

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

I budgetpropositionen för år 2017 föreslår regeringen att de årliga anslagen till forskning ska ökas successivt till drygt 2,8 miljarder kronor fram till år 2020.

För år 2017 kommer anslagsökningen ligga på 390 miljoner. Regeringens ambition är att värna om den fria forskningen samtidigt som specifika samhällsutmaningar prioriteras i forskningspolitiken

PENGARNA SKA bland annat användas för att öka svenska universitets och högskolors basanslag för forskning. Totalt ska basanslagen till forskning och utbildning på forskarnivå vid universitet och högskolor ökas med 1,3 miljarder kronor fram till år 2020.

Propositionen innehåller dessutom ett förslag om successivt ökade satsningar på forskning inom utvalda samhällsutmaningar som ska nå 710 miljoner kronor per år från och med år 2020. De utmaningar som valts ut är klimat och miljö, hälsa och livsvetenskap, inkluderande och hållbart samhälle samt ökad digitalisering.

Regeringen vill även avsätta pengar för att stärka den vetenskapliga grunden i lärar- och förskollärarutbildningarna. Det ska bland annat uppnås genom ökade resurser för forskarskolor för anställda vid universitet och högskolor. Dessa satsningar ska ha tilldelats en total anslagshöjning om 120 miljoner kronor år 2020.

40 MILJONER kronor ska Rymdstyrelsen få i anslagsökning under perioden 2018–2020.

Regeringens satsningar inom forskning, innovation och högre utbildning kommer att utvecklas ytterligare i mandatperiodens forskningspolitiska proposition, som ska presenteras senare i höst.

”Den svenska modellen bygger på omfattande gemensamma satsningar på utbildning och forskning. Regeringen fortsätter nu samhällsbygget och investerar i forskning, forskarutbildning och innovation. Den långsiktiga forskningspolitik som regeringen kommer att lägga fram i höstens forskningspolitiska proposition ska bevara och stärka Sveriges ställning som en av världens främsta forskningsnationer och som ledande kunskapsnation”, säger Helene Hellmark Knutson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Nyhetsbrev

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Arkiv

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.175