23948sdkhjf

De är årets nordiska stjärnor

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Eurocine Vaccines, norska Aura Biopharm och finska Ocuspecto tilldelas årets Nordic Stars Awards.

Idag torsdag avslutas det två dagar långa mötet Nordic Life Science Days. I slutet av dagen ägde den årliga prisutdelningen Nordic Stars Awards rum. Där tilldelas tre nordiska bolag ett pris för sin innovativa och entreprenöriella verksamhet.

Årets pristagare:

Eurocine Vaccines , ett bolag i Karolinska Institutet Science Park. Eurocine utvecklar en ny typ av vaccin mot influensa som snart ska gå in i kliniska studier. Vaccinet är nasalt och riktas främst till barn under två år.

- Vår strategi är att använda samma administreringsväg för vårt vaccin som sjukdomen tar, vilket vi tror kommer att ge bäst effekt. Vi riktar också in oss mot de mest känsliga barnen med störst behov, sade Hans Arwidsson, vd.

Aura Biopharm är baserat i Oslo och utvecklar en behandling mot den allvarliga autoimmuna sjukdomen antifosfolipidsyndrom. Bolaget är virtuellt och drivs av ett internationellt team av bland annat forskare och experter.

- Vår substans är en genombrottsbehandling. Det finns inget annat läkemedel på marknaden och inte heller något i pipeline, sade Olav Flaten, styrelseordförande för Aura Biopharm.

Finska Ocuspecto säljer ett egenutvecklat medicintekniskt instrument för att undersöka hur synintryck hanteras hela vägen från att det tas upp av ögat till att det tolkas i hjärnan. Instrumentet är kopplat till molnet och kan användas för att förutse och diagnosticera olika sjukdomar i ögat såsom grå starr, glaukom och makuladegeneration, samt för att följa upp behandlingen av dessa.

- Vårt system används redan på många sjukhus. Det kan bland annat användas för att screena patienter och följa upp utvecklingen av deras sjukdom, sade Tapio Mäntysalo, vd.

Nordic Life Science Days , som gick av stapeln för fjärde året i rad har pågått i två dagar på Stockholm Waterfront Congress Centre. Mässan har besökts av 1 070 delegater från drygt 680 företag från 36 länder.

Nästa år kommer NLS Days att hållas för första gången i Malmö.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

Nyhetsbrev

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

Arkiv

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Umeåbolag sluter globalt avtal

"Jag är väldigt glad att hon fick priset"

Lynn Kamerlin, beräkningskemist och professor i biokemi vid Uppsala universitet, som själv jobbar med proteinevolution, träffade en av Nobelpristagarna, Frances Arnold så sent som i maj.

30 miljoner till malariaforskning

Oliver Billker, ny föreståndare vid Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå universitet, får 30 miljoner kronor under sex år för att studera genfunktion hos parasiter.

Kemipris till bättre enzymer och fagdisplay

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i kemi 2018 till två amerikaner och en britt.

Forskningsinstitut delas

Mikroplast i Stockholms stad

Kvinna får dela fysikpriset!

Donna Strickland heter en av årets tre fysikpristagare och än en gång är det lasern som prisas, eller rättare sagt laseruppfinningar som bl a gör det möjligt att studera kemiska reaktioner i realtid.

Tävla i europeisk kemikaliesäkerhet

Europeiska Arbetsmiljöbyrån har startat en kampanj för att förbättra kemikaliehanteringen på arbetsplatser inom EU. Företag inbjuds att tävla.

Migränläkemedel godkänt

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt galcanezumab, ytterligare en s k CGRP-antikropp mot svår migrän.

Ny vd för Probi

4

Dubbdäck tar fler liv än de räddar

Dubbarna river upp asfalt, vilket skördar fler liv än dubbarna räddar, enligt en ny studie inom ramen för programmet Mistra Environmental Nanosafety.

Nobelpriset för banbrytande cancerupptäckt

James P Allison och Tasuku Honjo har utsetts till 2018 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.177