De är årets nordiska stjärnor

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Eurocine Vaccines, norska Aura Biopharm och finska Ocuspecto tilldelas årets Nordic Stars Awards.

Idag torsdag avslutas det två dagar långa mötet Nordic Life Science Days. I slutet av dagen ägde den årliga prisutdelningen Nordic Stars Awards rum. Där tilldelas tre nordiska bolag ett pris för sin innovativa och entreprenöriella verksamhet.

Årets pristagare:

Eurocine Vaccines , ett bolag i Karolinska Institutet Science Park. Eurocine utvecklar en ny typ av vaccin mot influensa som snart ska gå in i kliniska studier. Vaccinet är nasalt och riktas främst till barn under två år.

- Vår strategi är att använda samma administreringsväg för vårt vaccin som sjukdomen tar, vilket vi tror kommer att ge bäst effekt. Vi riktar också in oss mot de mest känsliga barnen med störst behov, sade Hans Arwidsson, vd.

Aura Biopharm är baserat i Oslo och utvecklar en behandling mot den allvarliga autoimmuna sjukdomen antifosfolipidsyndrom. Bolaget är virtuellt och drivs av ett internationellt team av bland annat forskare och experter.

- Vår substans är en genombrottsbehandling. Det finns inget annat läkemedel på marknaden och inte heller något i pipeline, sade Olav Flaten, styrelseordförande för Aura Biopharm.

Finska Ocuspecto säljer ett egenutvecklat medicintekniskt instrument för att undersöka hur synintryck hanteras hela vägen från att det tas upp av ögat till att det tolkas i hjärnan. Instrumentet är kopplat till molnet och kan användas för att förutse och diagnosticera olika sjukdomar i ögat såsom grå starr, glaukom och makuladegeneration, samt för att följa upp behandlingen av dessa.

- Vårt system används redan på många sjukhus. Det kan bland annat användas för att screena patienter och följa upp utvecklingen av deras sjukdom, sade Tapio Mäntysalo, vd.

Nordic Life Science Days , som gick av stapeln för fjärde året i rad har pågått i två dagar på Stockholm Waterfront Congress Centre. Mässan har besökts av 1 070 delegater från drygt 680 företag från 36 länder.

Nästa år kommer NLS Days att hållas för första gången i Malmö.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155