De är årets nordiska stjärnor

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Eurocine Vaccines, norska Aura Biopharm och finska Ocuspecto tilldelas årets Nordic Stars Awards.

Idag torsdag avslutas det två dagar långa mötet Nordic Life Science Days. I slutet av dagen ägde den årliga prisutdelningen Nordic Stars Awards rum. Där tilldelas tre nordiska bolag ett pris för sin innovativa och entreprenöriella verksamhet.

Årets pristagare:

Eurocine Vaccines, ett bolag i Karolinska Institutet Science Park. Eurocine utvecklar en ny typ av vaccin mot influensa som snart ska gå in i kliniska studier. Vaccinet är nasalt och riktas främst till barn under två år.

- Vår strategi är att använda samma administreringsväg för vårt vaccin som sjukdomen tar, vilket vi tror kommer att ge bäst effekt. Vi riktar också in oss mot de mest känsliga barnen med störst behov, sade Hans Arwidsson, vd.

Aura Biopharm är baserat i Oslo och utvecklar en behandling mot den allvarliga autoimmuna sjukdomen antifosfolipidsyndrom. Bolaget är virtuellt och drivs av ett internationellt team av bland annat forskare och experter.

- Vår substans är en genombrottsbehandling. Det finns inget annat läkemedel på marknaden och inte heller något i pipeline, sade Olav Flaten, styrelseordförande för Aura Biopharm.

Finska Ocuspecto säljer ett egenutvecklat medicintekniskt instrument för att undersöka hur synintryck hanteras hela vägen från att det tas upp av ögat till att det tolkas i hjärnan. Instrumentet är kopplat till molnet och kan användas för att förutse och diagnosticera olika sjukdomar i ögat såsom grå starr, glaukom och makuladegeneration, samt för att följa upp behandlingen av dessa.

- Vårt system används redan på många sjukhus. Det kan bland annat användas för att screena patienter och följa upp utvecklingen av deras sjukdom, sade Tapio Mäntysalo, vd.

Nordic Life Science Days, som gick av stapeln för fjärde året i rad har pågått i två dagar på Stockholm Waterfront Congress Centre. Mässan har besökts av 1 070 delegater från drygt 680 företag från 36 länder.

Nästa år kommer NLS Days att hållas för första gången i Malmö.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Nyhetsbrev

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Arkiv

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.251