De är årets nordiska stjärnor

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Eurocine Vaccines, norska Aura Biopharm och finska Ocuspecto tilldelas årets Nordic Stars Awards.

Idag torsdag avslutas det två dagar långa mötet Nordic Life Science Days. I slutet av dagen ägde den årliga prisutdelningen Nordic Stars Awards rum. Där tilldelas tre nordiska bolag ett pris för sin innovativa och entreprenöriella verksamhet.

Årets pristagare:

Eurocine Vaccines , ett bolag i Karolinska Institutet Science Park. Eurocine utvecklar en ny typ av vaccin mot influensa som snart ska gå in i kliniska studier. Vaccinet är nasalt och riktas främst till barn under två år.

- Vår strategi är att använda samma administreringsväg för vårt vaccin som sjukdomen tar, vilket vi tror kommer att ge bäst effekt. Vi riktar också in oss mot de mest känsliga barnen med störst behov, sade Hans Arwidsson, vd.

Aura Biopharm är baserat i Oslo och utvecklar en behandling mot den allvarliga autoimmuna sjukdomen antifosfolipidsyndrom. Bolaget är virtuellt och drivs av ett internationellt team av bland annat forskare och experter.

- Vår substans är en genombrottsbehandling. Det finns inget annat läkemedel på marknaden och inte heller något i pipeline, sade Olav Flaten, styrelseordförande för Aura Biopharm.

Finska Ocuspecto säljer ett egenutvecklat medicintekniskt instrument för att undersöka hur synintryck hanteras hela vägen från att det tas upp av ögat till att det tolkas i hjärnan. Instrumentet är kopplat till molnet och kan användas för att förutse och diagnosticera olika sjukdomar i ögat såsom grå starr, glaukom och makuladegeneration, samt för att följa upp behandlingen av dessa.

- Vårt system används redan på många sjukhus. Det kan bland annat användas för att screena patienter och följa upp utvecklingen av deras sjukdom, sade Tapio Mäntysalo, vd.

Nordic Life Science Days , som gick av stapeln för fjärde året i rad har pågått i två dagar på Stockholm Waterfront Congress Centre. Mässan har besökts av 1 070 delegater från drygt 680 företag från 36 länder.

Nästa år kommer NLS Days att hållas för första gången i Malmö.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116