Bayer köper Monsanto i storaffär

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Den tyska kemikoncernen Bayer, (läkemedel och jordbrukskemikalier) och det amerikanska utsädesföretaget Monsanto har nu undertecknat ett slutgiltigt avtal om samgående.

Om budet går igenom avslutar det månader av försök från Bayer som nu lagt sitt tredje bud på Monsanto, världens näst största företag inom genmodifierat utsäde, med 128 dollar per aktie.

Ett samgående kommer sannolikt att möta en intensiv och utdragen regulatorisk process i USA, Canada, Brasilien, EU och så vidare. Hugh Grant, Monsantos vd, sa på onsdagens presskonferens att företagen troligen kommer att behöva ansöka i ett 30-tal länder för att få samgåendet godkänt.

Konkurrensmyndigheter kommer sannolikt att granska affären noga och en del av Bayers aktieägare har varit mycket kritiska mot ett samgående som de menar riskerar att överbetala och därmed försumma bolagets läkemedelsdel.

"Bayers konkurrenter går samman så att inte genomföra affären skulle innebära konkurrensnackdelar," sa Markus Mann, Union Investment, en av Bayers 12 största investerare till Reuters.

Går affären igenom skapas ett bolag som styr mer än en fjärdedel av den globala marknaden för utsäde och bekämpningsmedel. Vad det nya företaget ska heta är oklart. Grant sa på onsdagens presskonferens att framtiden för varumärket Monsanto inte har diskuterats ännu.

Bayers bud för att slå ihop sin agrokemi, världens näst största efter Syngenta, med Monsantos ledande utsädesverksamhet, är den senaste i en rad affärer i agrokemisektorn. Dow Chemical och DuPont har skapat ett sådant bolag och Syngenta köptes nyligen av ChemChina.

I överenskommelsen finns också en så kallad “breakup fee” om 2 miljarder dollar som Bayer betalar Monsanto om man misslyckas med att få regulatoriskt godkännande.

Det nya jordbruksbolaget kommer att ha sitt globala huvudkontor i St. Louis, Missouri, Crop Protection och Crop Science i Monheim, Tyskland, och en viktig närvaro i Durham, North Carolina. bland andra. Verksamheten under namnet Digital Farming baseras i San Franciso.

Monsanto har tagit fram ett antal GMO-grödor, som modifierats för att ha en hög tålighet mot Roundup och andra glyfosat-baserade bekämpningsmedel. Dessa säljs under beteckningen "Roundup ready". Bolaget tillverkar fortfarande det glyfosat-baserade RoundUp, men efter att patentet gick ut har Kina tagit över som världens största producent av glyfosat-baserade bekämpningsmedel.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Nyhetsbrev

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Arkiv

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

Plus

Inga miljörisker med nanopartiklar

Det finns ingen större orsak till oro när det gäller miljörisker med de vanligaste nanopartiklarna, visar en ny litteraturgenomgång.

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138