Bayer köper Monsanto i storaffär

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Den tyska kemikoncernen Bayer, (läkemedel och jordbrukskemikalier) och det amerikanska utsädesföretaget Monsanto har nu undertecknat ett slutgiltigt avtal om samgående.

Om budet går igenom avslutar det månader av försök från Bayer som nu lagt sitt tredje bud på Monsanto, världens näst största företag inom genmodifierat utsäde, med 128 dollar per aktie.

Ett samgående kommer sannolikt att möta en intensiv och utdragen regulatorisk process i USA, Canada, Brasilien, EU och så vidare. Hugh Grant, Monsantos vd, sa på onsdagens presskonferens att företagen troligen kommer att behöva ansöka i ett 30-tal länder för att få samgåendet godkänt.

Konkurrensmyndigheter kommer sannolikt att granska affären noga och en del av Bayers aktieägare har varit mycket kritiska mot ett samgående som de menar riskerar att överbetala och därmed försumma bolagets läkemedelsdel.

"Bayers konkurrenter går samman så att inte genomföra affären skulle innebära konkurrensnackdelar," sa Markus Mann, Union Investment, en av Bayers 12 största investerare till Reuters.

Går affären igenom skapas ett bolag som styr mer än en fjärdedel av den globala marknaden för utsäde och bekämpningsmedel. Vad det nya företaget ska heta är oklart. Grant sa på onsdagens presskonferens att framtiden för varumärket Monsanto inte har diskuterats ännu.

Bayers bud för att slå ihop sin agrokemi, världens näst största efter Syngenta, med Monsantos ledande utsädesverksamhet, är den senaste i en rad affärer i agrokemisektorn. Dow Chemical och DuPont har skapat ett sådant bolag och Syngenta köptes nyligen av ChemChina.

I överenskommelsen finns också en så kallad “breakup fee” om 2 miljarder dollar som Bayer betalar Monsanto om man misslyckas med att få regulatoriskt godkännande.

Det nya jordbruksbolaget kommer att ha sitt globala huvudkontor i St. Louis, Missouri, Crop Protection och Crop Science i Monheim, Tyskland, och en viktig närvaro i Durham, North Carolina. bland andra. Verksamheten under namnet Digital Farming baseras i San Franciso.

Monsanto har tagit fram ett antal GMO-grödor, som modifierats för att ha en hög tålighet mot Roundup och andra glyfosat-baserade bekämpningsmedel. Dessa säljs under beteckningen "Roundup ready". Bolaget tillverkar fortfarande det glyfosat-baserade RoundUp, men efter att patentet gick ut har Kina tagit över som världens största producent av glyfosat-baserade bekämpningsmedel.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Nyhetsbrev

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

Arkiv

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.181