Bayer köper Monsanto i storaffär

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Den tyska kemikoncernen Bayer, (läkemedel och jordbrukskemikalier) och det amerikanska utsädesföretaget Monsanto har nu undertecknat ett slutgiltigt avtal om samgående.

Om budet går igenom avslutar det månader av försök från Bayer som nu lagt sitt tredje bud på Monsanto, världens näst största företag inom genmodifierat utsäde, med 128 dollar per aktie.

Ett samgående kommer sannolikt att möta en intensiv och utdragen regulatorisk process i USA, Canada, Brasilien, EU och så vidare. Hugh Grant, Monsantos vd, sa på onsdagens presskonferens att företagen troligen kommer att behöva ansöka i ett 30-tal länder för att få samgåendet godkänt.

Konkurrensmyndigheter kommer sannolikt att granska affären noga och en del av Bayers aktieägare har varit mycket kritiska mot ett samgående som de menar riskerar att överbetala och därmed försumma bolagets läkemedelsdel.

"Bayers konkurrenter går samman så att inte genomföra affären skulle innebära konkurrensnackdelar," sa Markus Mann, Union Investment, en av Bayers 12 största investerare till Reuters.

Går affären igenom skapas ett bolag som styr mer än en fjärdedel av den globala marknaden för utsäde och bekämpningsmedel. Vad det nya företaget ska heta är oklart. Grant sa på onsdagens presskonferens att framtiden för varumärket Monsanto inte har diskuterats ännu.

Bayers bud för att slå ihop sin agrokemi, världens näst största efter Syngenta, med Monsantos ledande utsädesverksamhet, är den senaste i en rad affärer i agrokemisektorn. Dow Chemical och DuPont har skapat ett sådant bolag och Syngenta köptes nyligen av ChemChina.

I överenskommelsen finns också en så kallad “breakup fee” om 2 miljarder dollar som Bayer betalar Monsanto om man misslyckas med att få regulatoriskt godkännande.

Det nya jordbruksbolaget kommer att ha sitt globala huvudkontor i St. Louis, Missouri, Crop Protection och Crop Science i Monheim, Tyskland, och en viktig närvaro i Durham, North Carolina. bland andra. Verksamheten under namnet Digital Farming baseras i San Franciso.

Monsanto har tagit fram ett antal GMO-grödor, som modifierats för att ha en hög tålighet mot Roundup och andra glyfosat-baserade bekämpningsmedel. Dessa säljs under beteckningen "Roundup ready". Bolaget tillverkar fortfarande det glyfosat-baserade RoundUp, men efter att patentet gick ut har Kina tagit över som världens största producent av glyfosat-baserade bekämpningsmedel.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Nyhetsbrev

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Arkiv

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.195