23948sdkhjf

Bayer köper Monsanto i storaffär

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Den tyska kemikoncernen Bayer, (läkemedel och jordbrukskemikalier) och det amerikanska utsädesföretaget Monsanto har nu undertecknat ett slutgiltigt avtal om samgående.

Om budet går igenom avslutar det månader av försök från Bayer som nu lagt sitt tredje bud på Monsanto, världens näst största företag inom genmodifierat utsäde, med 128 dollar per aktie.

Ett samgående kommer sannolikt att möta en intensiv och utdragen regulatorisk process i USA, Canada, Brasilien, EU och så vidare. Hugh Grant, Monsantos vd, sa på onsdagens presskonferens att företagen troligen kommer att behöva ansöka i ett 30-tal länder för att få samgåendet godkänt.

Konkurrensmyndigheter kommer sannolikt att granska affären noga och en del av Bayers aktieägare har varit mycket kritiska mot ett samgående som de menar riskerar att överbetala och därmed försumma bolagets läkemedelsdel.

"Bayers konkurrenter går samman så att inte genomföra affären skulle innebära konkurrensnackdelar," sa Markus Mann, Union Investment, en av Bayers 12 största investerare till Reuters.

Går affären igenom skapas ett bolag som styr mer än en fjärdedel av den globala marknaden för utsäde och bekämpningsmedel. Vad det nya företaget ska heta är oklart. Grant sa på onsdagens presskonferens att framtiden för varumärket Monsanto inte har diskuterats ännu.

Bayers bud för att slå ihop sin agrokemi, världens näst största efter Syngenta, med Monsantos ledande utsädesverksamhet, är den senaste i en rad affärer i agrokemisektorn. Dow Chemical och DuPont har skapat ett sådant bolag och Syngenta köptes nyligen av ChemChina.

I överenskommelsen finns också en så kallad “breakup fee” om 2 miljarder dollar som Bayer betalar Monsanto om man misslyckas med att få regulatoriskt godkännande.

Det nya jordbruksbolaget kommer att ha sitt globala huvudkontor i St. Louis, Missouri, Crop Protection och Crop Science i Monheim, Tyskland, och en viktig närvaro i Durham, North Carolina. bland andra. Verksamheten under namnet Digital Farming baseras i San Franciso.

Monsanto har tagit fram ett antal GMO-grödor, som modifierats för att ha en hög tålighet mot Roundup och andra glyfosat-baserade bekämpningsmedel. Dessa säljs under beteckningen "Roundup ready". Bolaget tillverkar fortfarande det glyfosat-baserade RoundUp, men efter att patentet gick ut har Kina tagit över som världens största producent av glyfosat-baserade bekämpningsmedel.

Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tunna filmer ger lägre avtryck

En livscykelanalys visar på betydligt lägre koldioxidavtryck från Midsummers tillverkningsprocess för tunnfilmssolceller än den för kiselceller.

Pallplats för Gedea

Gedea Biotech placerade sig på plats tre i gårdagens Europafinal av EIT European health catapult, i kategorin Biotech.

Ny glaskeram för tandlagning

Forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har tagit fram glaskeramer lämpliga som tandlagningsmaterial, som är tre gånger starkare än befintliga.

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Nyhetsbrev

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

Arkiv

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.184