Bayer köper Monsanto i storaffär

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Den tyska kemikoncernen Bayer, (läkemedel och jordbrukskemikalier) och det amerikanska utsädesföretaget Monsanto har nu undertecknat ett slutgiltigt avtal om samgående.

Om budet går igenom avslutar det månader av försök från Bayer som nu lagt sitt tredje bud på Monsanto, världens näst största företag inom genmodifierat utsäde, med 128 dollar per aktie.

Ett samgående kommer sannolikt att möta en intensiv och utdragen regulatorisk process i USA, Canada, Brasilien, EU och så vidare. Hugh Grant, Monsantos vd, sa på onsdagens presskonferens att företagen troligen kommer att behöva ansöka i ett 30-tal länder för att få samgåendet godkänt.

Konkurrensmyndigheter kommer sannolikt att granska affären noga och en del av Bayers aktieägare har varit mycket kritiska mot ett samgående som de menar riskerar att överbetala och därmed försumma bolagets läkemedelsdel.

"Bayers konkurrenter går samman så att inte genomföra affären skulle innebära konkurrensnackdelar," sa Markus Mann, Union Investment, en av Bayers 12 största investerare till Reuters.

Går affären igenom skapas ett bolag som styr mer än en fjärdedel av den globala marknaden för utsäde och bekämpningsmedel. Vad det nya företaget ska heta är oklart. Grant sa på onsdagens presskonferens att framtiden för varumärket Monsanto inte har diskuterats ännu.

Bayers bud för att slå ihop sin agrokemi, världens näst största efter Syngenta, med Monsantos ledande utsädesverksamhet, är den senaste i en rad affärer i agrokemisektorn. Dow Chemical och DuPont har skapat ett sådant bolag och Syngenta köptes nyligen av ChemChina.

I överenskommelsen finns också en så kallad “breakup fee” om 2 miljarder dollar som Bayer betalar Monsanto om man misslyckas med att få regulatoriskt godkännande.

Det nya jordbruksbolaget kommer att ha sitt globala huvudkontor i St. Louis, Missouri, Crop Protection och Crop Science i Monheim, Tyskland, och en viktig närvaro i Durham, North Carolina. bland andra. Verksamheten under namnet Digital Farming baseras i San Franciso.

Monsanto har tagit fram ett antal GMO-grödor, som modifierats för att ha en hög tålighet mot Roundup och andra glyfosat-baserade bekämpningsmedel. Dessa säljs under beteckningen "Roundup ready". Bolaget tillverkar fortfarande det glyfosat-baserade RoundUp, men efter att patentet gick ut har Kina tagit över som världens största producent av glyfosat-baserade bekämpningsmedel.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156