23948sdkhjf

Presenterar ny läkemedelsmekanism mot alzheimer

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

”Vi är nära ett genombrott i kampen mot Alzheimers sjukdom.” Det var budskapet från Pontus Forsell, forskningschef på AlzeCure, vid mötet 17th International Conference on Alzheimer’s Drug Discovery som just avslutats i Jersey City, New Jersey.

Under konferensen presenterade Pontus Forsell resultat från en preklinisk studie där bolaget visat hur olika substanser som påverkar hjärnans funktion på ett helt nytt sätt kan förbättra minnesfunktionen i olika djurmodeller. Förhoppningen är att dessa substanser ska sakta ner och motverka sjukdomsförloppet i Alzheimers sjukdom och i bästa fall även återställa en del av minnesfunktionen hos personer med redan långt gången sjukdom. Men resultaten är tidiga: i studien har forskarna testat substanserna i en djurmodell med inducerad minnesnedsättning.

– Resultaten är tidiga men de representerar ändå ett genombrott eftersom de indikerar att våra substanser motverkar och, åtminstone hos djur, kan reversera minnesförsämring, säger Jonas Ekstrand, VD på AlzeCure.

Substanserna verkar genom att påverka funktionen hos receptorerna TrkA och TrkB, som binder till tillväxtfaktorerna NGF och BDNF och därigenom stimulerar nervernas funktion och överlevnad.

– Våra substanser är inte kopior av BDNF eller NGF, men de förstärker dessa tillväxtfaktorers signalering via TrkA och TrkB. Det innebär att substanserna endast har en effekt i regioner där tillväxtfaktorerna finns, vilket ger en minskad risk för biverkningar, säger Jonas Ekstrand.

Man har länge misstänkt att NGF och BDNF spelar en viktig roll i hjärnans kamp mot Alzheimers sjukdom, men direkta bevis för hur viktiga dessa faktorer är har saknats. I juni publicerades en banbrytande artikel av andra forskare i tidskriften Brain , som visar att genetiskt nedsatt BDNF-signalering påskyndar sjukdomens utveckling.

– Resultaten från den studien är väldigt starka bevis för att BDNF-signalering motverkar och bromsar Alzheimers sjukdom. Det tyder på att vi jobbar med en högst relevant signalväg och att våra substanser har stor potential att påverka minnesfunktionen hos patienter med Alzheimer.

De substanser som AlzeCure har testat i den prekliniska studien baseras på ett läkemedel som redan är godkänt för andra indikationer. Vilket läkemedel det rör sig om kan bolaget i dagsläget inte berätta, men det faktum att det redan finns på marknaden förväntas underlätta utvecklingen av en eventuell ny behandling mot Alzheimers sjukdom.

Nu fortsätter det prekliniska arbetet med utvecklingen av substanserna, berättar Jonas Ekstrand.

– Målet är att ta substansen till människa så fort som möjligt. Eftersom det är ett registrerat läkemedel har vi data som kan ta oss framåt snabbare än vanligt.

AlzeCure är en forskningsstiftelse med två dotterbolag: norska AlzeCure Neuroscience Research Center och AlzeCure Discovery.

– Stiftelsen är som en inkubator och används för att finansiera tidiga projekt innan riskkapitalister vill gå in. När ett projekt har mognat så lägger vi det i ett bolag som driver projektet vidare.

Det är AlzeCure Discovery som driver utvecklingen av det projekt som presenterades vid den internationella konferensen i New Jersey.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

Nyhetsbrev

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

Arkiv

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Umeåbolag sluter globalt avtal

"Jag är väldigt glad att hon fick priset"

Lynn Kamerlin, beräkningskemist och professor i biokemi vid Uppsala universitet, som själv jobbar med proteinevolution, träffade en av Nobelpristagarna, Frances Arnold så sent som i maj.

30 miljoner till malariaforskning

Oliver Billker, ny föreståndare vid Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå universitet, får 30 miljoner kronor under sex år för att studera genfunktion hos parasiter.

Kemipris till bättre enzymer och fagdisplay

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i kemi 2018 till två amerikaner och en britt.

Forskningsinstitut delas

Mikroplast i Stockholms stad

Kvinna får dela fysikpriset!

Donna Strickland heter en av årets tre fysikpristagare och än en gång är det lasern som prisas, eller rättare sagt laseruppfinningar som bl a gör det möjligt att studera kemiska reaktioner i realtid.

Tävla i europeisk kemikaliesäkerhet

Europeiska Arbetsmiljöbyrån har startat en kampanj för att förbättra kemikaliehanteringen på arbetsplatser inom EU. Företag inbjuds att tävla.

Migränläkemedel godkänt

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt galcanezumab, ytterligare en s k CGRP-antikropp mot svår migrän.

Ny vd för Probi

4

Dubbdäck tar fler liv än de räddar

Dubbarna river upp asfalt, vilket skördar fler liv än dubbarna räddar, enligt en ny studie inom ramen för programmet Mistra Environmental Nanosafety.

Nobelpriset för banbrytande cancerupptäckt

James P Allison och Tasuku Honjo har utsetts till 2018 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154