Presenterar ny läkemedelsmekanism mot alzheimer

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

”Vi är nära ett genombrott i kampen mot Alzheimers sjukdom.” Det var budskapet från Pontus Forsell, forskningschef på AlzeCure, vid mötet 17th International Conference on Alzheimer’s Drug Discovery som just avslutats i Jersey City, New Jersey.

Under konferensen presenterade Pontus Forsell resultat från en preklinisk studie där bolaget visat hur olika substanser som påverkar hjärnans funktion på ett helt nytt sätt kan förbättra minnesfunktionen i olika djurmodeller. Förhoppningen är att dessa substanser ska sakta ner och motverka sjukdomsförloppet i Alzheimers sjukdom och i bästa fall även återställa en del av minnesfunktionen hos personer med redan långt gången sjukdom. Men resultaten är tidiga: i studien har forskarna testat substanserna i en djurmodell med inducerad minnesnedsättning.

– Resultaten är tidiga men de representerar ändå ett genombrott eftersom de indikerar att våra substanser motverkar och, åtminstone hos djur, kan reversera minnesförsämring, säger Jonas Ekstrand, VD på AlzeCure.

Substanserna verkar genom att påverka funktionen hos receptorerna TrkA och TrkB, som binder till tillväxtfaktorerna NGF och BDNF och därigenom stimulerar nervernas funktion och överlevnad.

– Våra substanser är inte kopior av BDNF eller NGF, men de förstärker dessa tillväxtfaktorers signalering via TrkA och TrkB. Det innebär att substanserna endast har en effekt i regioner där tillväxtfaktorerna finns, vilket ger en minskad risk för biverkningar, säger Jonas Ekstrand.

Man har länge misstänkt att NGF och BDNF spelar en viktig roll i hjärnans kamp mot Alzheimers sjukdom, men direkta bevis för hur viktiga dessa faktorer är har saknats. I juni publicerades en banbrytande artikel av andra forskare i tidskriften Brain , som visar att genetiskt nedsatt BDNF-signalering påskyndar sjukdomens utveckling.

– Resultaten från den studien är väldigt starka bevis för att BDNF-signalering motverkar och bromsar Alzheimers sjukdom. Det tyder på att vi jobbar med en högst relevant signalväg och att våra substanser har stor potential att påverka minnesfunktionen hos patienter med Alzheimer.

De substanser som AlzeCure har testat i den prekliniska studien baseras på ett läkemedel som redan är godkänt för andra indikationer. Vilket läkemedel det rör sig om kan bolaget i dagsläget inte berätta, men det faktum att det redan finns på marknaden förväntas underlätta utvecklingen av en eventuell ny behandling mot Alzheimers sjukdom.

Nu fortsätter det prekliniska arbetet med utvecklingen av substanserna, berättar Jonas Ekstrand.

– Målet är att ta substansen till människa så fort som möjligt. Eftersom det är ett registrerat läkemedel har vi data som kan ta oss framåt snabbare än vanligt.

AlzeCure är en forskningsstiftelse med två dotterbolag: norska AlzeCure Neuroscience Research Center och AlzeCure Discovery.

– Stiftelsen är som en inkubator och används för att finansiera tidiga projekt innan riskkapitalister vill gå in. När ett projekt har mognat så lägger vi det i ett bolag som driver projektet vidare.

Det är AlzeCure Discovery som driver utvecklingen av det projekt som presenterades vid den internationella konferensen i New Jersey.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144