Presenterar ny läkemedelsmekanism mot alzheimer

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

”Vi är nära ett genombrott i kampen mot Alzheimers sjukdom.” Det var budskapet från Pontus Forsell, forskningschef på AlzeCure, vid mötet 17th International Conference on Alzheimer’s Drug Discovery som just avslutats i Jersey City, New Jersey.

Under konferensen presenterade Pontus Forsell resultat från en preklinisk studie där bolaget visat hur olika substanser som påverkar hjärnans funktion på ett helt nytt sätt kan förbättra minnesfunktionen i olika djurmodeller. Förhoppningen är att dessa substanser ska sakta ner och motverka sjukdomsförloppet i Alzheimers sjukdom och i bästa fall även återställa en del av minnesfunktionen hos personer med redan långt gången sjukdom. Men resultaten är tidiga: i studien har forskarna testat substanserna i en djurmodell med inducerad minnesnedsättning.

– Resultaten är tidiga men de representerar ändå ett genombrott eftersom de indikerar att våra substanser motverkar och, åtminstone hos djur, kan reversera minnesförsämring, säger Jonas Ekstrand, VD på AlzeCure.

Substanserna verkar genom att påverka funktionen hos receptorerna TrkA och TrkB, som binder till tillväxtfaktorerna NGF och BDNF och därigenom stimulerar nervernas funktion och överlevnad.

– Våra substanser är inte kopior av BDNF eller NGF, men de förstärker dessa tillväxtfaktorers signalering via TrkA och TrkB. Det innebär att substanserna endast har en effekt i regioner där tillväxtfaktorerna finns, vilket ger en minskad risk för biverkningar, säger Jonas Ekstrand.

Man har länge misstänkt att NGF och BDNF spelar en viktig roll i hjärnans kamp mot Alzheimers sjukdom, men direkta bevis för hur viktiga dessa faktorer är har saknats. I juni publicerades en banbrytande artikel av andra forskare i tidskriften Brain , som visar att genetiskt nedsatt BDNF-signalering påskyndar sjukdomens utveckling.

– Resultaten från den studien är väldigt starka bevis för att BDNF-signalering motverkar och bromsar Alzheimers sjukdom. Det tyder på att vi jobbar med en högst relevant signalväg och att våra substanser har stor potential att påverka minnesfunktionen hos patienter med Alzheimer.

De substanser som AlzeCure har testat i den prekliniska studien baseras på ett läkemedel som redan är godkänt för andra indikationer. Vilket läkemedel det rör sig om kan bolaget i dagsläget inte berätta, men det faktum att det redan finns på marknaden förväntas underlätta utvecklingen av en eventuell ny behandling mot Alzheimers sjukdom.

Nu fortsätter det prekliniska arbetet med utvecklingen av substanserna, berättar Jonas Ekstrand.

– Målet är att ta substansen till människa så fort som möjligt. Eftersom det är ett registrerat läkemedel har vi data som kan ta oss framåt snabbare än vanligt.

AlzeCure är en forskningsstiftelse med två dotterbolag: norska AlzeCure Neuroscience Research Center och AlzeCure Discovery.

– Stiftelsen är som en inkubator och används för att finansiera tidiga projekt innan riskkapitalister vill gå in. När ett projekt har mognat så lägger vi det i ett bolag som driver projektet vidare.

Det är AlzeCure Discovery som driver utvecklingen av det projekt som presenterades vid den internationella konferensen i New Jersey.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125