Presenterar ny läkemedelsmekanism mot alzheimer

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

”Vi är nära ett genombrott i kampen mot Alzheimers sjukdom.” Det var budskapet från Pontus Forsell, forskningschef på AlzeCure, vid mötet 17th International Conference on Alzheimer’s Drug Discovery som just avslutats i Jersey City, New Jersey.

Under konferensen presenterade Pontus Forsell resultat från en preklinisk studie där bolaget visat hur olika substanser som påverkar hjärnans funktion på ett helt nytt sätt kan förbättra minnesfunktionen i olika djurmodeller. Förhoppningen är att dessa substanser ska sakta ner och motverka sjukdomsförloppet i Alzheimers sjukdom och i bästa fall även återställa en del av minnesfunktionen hos personer med redan långt gången sjukdom. Men resultaten är tidiga: i studien har forskarna testat substanserna i en djurmodell med inducerad minnesnedsättning.

– Resultaten är tidiga men de representerar ändå ett genombrott eftersom de indikerar att våra substanser motverkar och, åtminstone hos djur, kan reversera minnesförsämring, säger Jonas Ekstrand, VD på AlzeCure.

Substanserna verkar genom att påverka funktionen hos receptorerna TrkA och TrkB, som binder till tillväxtfaktorerna NGF och BDNF och därigenom stimulerar nervernas funktion och överlevnad.

– Våra substanser är inte kopior av BDNF eller NGF, men de förstärker dessa tillväxtfaktorers signalering via TrkA och TrkB. Det innebär att substanserna endast har en effekt i regioner där tillväxtfaktorerna finns, vilket ger en minskad risk för biverkningar, säger Jonas Ekstrand.

Man har länge misstänkt att NGF och BDNF spelar en viktig roll i hjärnans kamp mot Alzheimers sjukdom, men direkta bevis för hur viktiga dessa faktorer är har saknats. I juni publicerades en banbrytande artikel av andra forskare i tidskriften Brain, som visar att genetiskt nedsatt BDNF-signalering påskyndar sjukdomens utveckling.

– Resultaten från den studien är väldigt starka bevis för att BDNF-signalering motverkar och bromsar Alzheimers sjukdom. Det tyder på att vi jobbar med en högst relevant signalväg och att våra substanser har stor potential att påverka minnesfunktionen hos patienter med Alzheimer.

De substanser som AlzeCure har testat i den prekliniska studien baseras på ett läkemedel som redan är godkänt för andra indikationer. Vilket läkemedel det rör sig om kan bolaget i dagsläget inte berätta, men det faktum att det redan finns på marknaden förväntas underlätta utvecklingen av en eventuell ny behandling mot Alzheimers sjukdom.

Nu fortsätter det prekliniska arbetet med utvecklingen av substanserna, berättar Jonas Ekstrand.

– Målet är att ta substansen till människa så fort som möjligt. Eftersom det är ett registrerat läkemedel har vi data som kan ta oss framåt snabbare än vanligt.

AlzeCure är en forskningsstiftelse med två dotterbolag: norska AlzeCure Neuroscience Research Center och AlzeCure Discovery.

– Stiftelsen är som en inkubator och används för att finansiera tidiga projekt innan riskkapitalister vill gå in. När ett projekt har mognat så lägger vi det i ett bolag som driver projektet vidare.

Det är AlzeCure Discovery som driver utvecklingen av det projekt som presenterades vid den internationella konferensen i New Jersey.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inkubatorer rankade globalt

Gentekniknämndens rapport klar

Nu har Gentekniknämnden publicerat sin årliga rapport Genteknikens utveckling.

Peptider kan bli framtidens läkemedel

Tyska forskare rapporterar ett genombrott i arbetet med att göra små proteiner tillgängliga som läkemedel i pillerform.

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nyhetsbrev

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Arkiv

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.199