Varumärke en het fråga för läkemedelsbolagen

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

- Det får exempelvis inte vara förväxlingsbart med tidigare varumärken och heller inte väcka anstöt eller bryta mot lagen, säger Magnus Ahlgren, juristchef på PRV:s design- och varumärkesavdelning, om vad man bör tänka på när man väljer varumärke för sitt läkemedel.

När en läkemedelskandidat tagit sig genom prekliniska och kliniska studier och har fått godkänt av de regulatoriska myndigheterna återstår det en fråga att ta hänsyn till innan försäljningen kan inledas: varumärket. Vad kan man egentligen döpa sitt läkemedel till? Det var en fråga som återkom flertalet gånger under förra årets Nordic Life Science Days, berättar Patent- och registreringsverket, PRV.

DET GRUNDLÄGGANDE KRAVET för registrering av alla typer av varumärken är att de har särskiljningsförmåga. Märket måste kunna fungera som kännetecken för en näringsidkares produkter. Det innebär att beskrivande eller rent generiska ord som regel inte kan registreras.

En vanlig ”fälla” som är lätt att gå i för företag som sysslar med produktutveckling är att de hittar på ett ord för att beskriva produkten och sedan använder samma ord som varumärke. Risken är att ett sådant namn blir så allmänt använt att det inte längre kan varumärkesskyddas – det degenererar – så snart produkterna sätts på marknaden. När varumärket degenererat har innehavaren ingen möjlighet att hindra andra från att använda märket som generisk benämning för sina egna produkter.

MAGNUS AHLGREN är juristchef på myndighetens design- och varumärkesavdelning. Han känner väl till de aspekter som man måste ta hänsyn till när ett läkemedel ska få sitt varumärke.

- Kännetecknet kan vara ett ord, en figur (en logotyp) eller ibland även ett ljud. Det måste vara unikt och nytt på marknaden. Det får exempelvis inte vara förväxlingsbart med tidigare varumärken och heller inte väcka anstöt eller bryta mot lagen. På PRV:s hemsida finns ett varumärkesregister där man kan göra egna sökningar på det namn som man funderar på, berättar han.

Ett exempel på när ett varumärke bryter mot lagen är när det används symboler som är skyddade. Exempelvis får man inte använda symbolen röda korset på sjukvårdsprodukter.

- Inom främst medicinteknik händer det ibland att det slinker med ett rött eller rosa kors på förpackningen. Det är inte tillåtet, säger Magnus Ahlgren.

När det gäller varumärken så kan PRV ge råd om lagstiftningen men får som myndighet inte komma med förslag på tänkbara namn eller logotyper. Många bolag anlitar istället en varumärkeskonsult för att komma med idéer men större läkemedelsföretag har ofta sin immaterialrättsliga kompetens in-house.

ETT VANLIGT ÖNSKEMÅL från bolagen är att ge sina läkemedel ett varumärke som baseras på deras respektive aktiva substanser. Enligt lag måste dock stammen i det generiska namnet hållas fri och får inte varumärkesskyddas. Däremot får man använda stammen tillsammans med en unik ändelse. Det finns både för- och nackdelar med det, menar Magnus Ahlgren.

- Fördelen är att det framgår tydligt vilken typ av medicin det rör sig om. Nackdelen är att produkten kan bli lätt att förväxla med andra läkemedel med samma aktiva substans. Fantasiord eller figurer som syftar till användningen är ofta mycket starkare som varumärken.

Det allra bästa, tillägger han, är om samma varumärke kan användas i hela världen, det kräver mycket förarbete - som ofta betalar sig.

- Dels kan det redan finnas en produkt på marknaden med samma namn och bolag som ska in på en internationell marknad bör först säkerställa att varumärket inte finns på utvalda marknader innan man väljer namn.

- Ett varumärke kan också bli fel på vissa språk. Ett exempel – som visserligen inte rör sig om läkemedel – är klädkedjan Ellos. De ville ha samma varumärke i hela Europa men det visade sig att på spanska får namnet det att låta som att kläderna bara är till för män. Därför fick man registrera olika varumärken i olika länder istället för en gemensam EU-registrering.

HUR TIDIGT i utvecklingen ska man då börja fundera på varumärket? Inte alltför tidigt menar Magnus Ahlgren.

- Företag som utvecklar läkemedel är speciella eftersom utvecklingen kan ta väldigt lång tid, säger han. När ett varumärke har varit skyddat i fem år utan att användas träder den så kallade bruksplikten i kraft och man kan förlora sitt skydd. En pågående myndighetsprövning av substansen är dock ett godtagbart skäl som man kan lyfta fram till att man inte använt varumärket.

- Det är vanligt att man har ett antal varumärken på lager inför ett godkännande.

Att tänka på vid val av varumärke:

Gör ett ordentligt förarbete – du vill inte göra intrång i andras immateriella rättigheter. Välj ett varumärke som inte ligger för nära dina konkurrenter.
Kolla upp vad varumärket (ordet, figuren, färgen) har för betydelse och hur det kan tolkas i andra länder, så att du undviker att väcka anstöt.
Ansök om varumärkesskydd innan lanseringen så att du verkligen vet att du äger rätten till det. Det kan bli väldigt kostsamt att byta varumärke i ett senare skede.
Undersök sociala medier! Registrera domännamn, Twitter- och Instagramkonton och liknande sociala medier för att säkra upp ditt kännetecken.
Använd ditt varumärke. Bygg upp det och öka dess kännedom. Då har du lättare att locka investerare, sälja licenser och expandera verksamheten.
Bevaka din rättighet. Du vill inte att dina konkurrenter ska dra nytta av de investeringar du gjort i ditt varumärke.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Nyhetsbrev

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Arkiv

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Södertälje storsatsar

Södertälje Science Park och nya KTH invigdes på tisdagen. Ambitionen är att stärka Sveriges roll på världsmarknaden inom hållbara produktionsflöden.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.174