"En värld drogad av olja"

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Onsdagen den 7 september var det boksläpp för Kjell Alekletts bok En värld drogad av olja.

Kjell Aleklett är professor emeritus i globala energisystem vid Uppsala universitet och fysiker.

År 2000 var Kjell Aleklett med och myntade uttrycket Peak Oil och tillsammans med andra intresserade bildades ASPO, The Association for the Study of Peak Oil&Gas. 2003 bildade han gruppen Globala energisystem som nu har sin verksamhet vid institutionen för geovetenskaper.

Boken som är rikt illustrerad av Olle Qvennerstedt är en omarbetning och svensk översättning av boken Peeking at Peak Oil som kom 2012.

På 422 tättskrivna sidor, avbrutna av många specialritade illustrationer och diagram, går han igenom vårt beroende av olja och hur världens produktion av olja har utvecklats och ser ut i dag och vad vi kan vänta oss framöver.

"Många är inte medvetna om att de är drogade av olja, men verkligheten är att allt från vårt dagliga bröd till skorna vi går i är beroende av olja", skriver Kjell Aleklett.

Hans arbetsmetod , med hjälp av doktorander och examensarbetare, samt kontakter världen runt, går ut på att gräva tills de, enligt honom, bästa tillgängliga faktauppgifterna finns på bordet.

Trots att han avfärdar IPCCs klimatscenarier som orimliga, eftersom så mycket fossila bränslen inte finns tillgängliga, är hans slutsats att vi måste ställa om till alternativa energikällor.

– Det är inte klimatet som gör att vi måste ställa om utan bristen på olja.

Med på boksläppet på onsdagen var också Mikael G:son Löw, f d vd för Preem och med sammanlagt 40 år i oljebranschen bakom sig, nu bl a styrelseordförande i RecondOil AB.

Numera räknar han sig till en utdöende sort, medelålders oljemän, och inledde sina kommentarer med att säga till Kjell Aleklett:

– Du har utmanat oss och fått oss att ändra oss. Jag är glad att du vågar bjuda in mig.

Han lyfte fram att av 20 fat olja som konsumeras idag hittas bara ett nytt fat.

– Det är ju ohållbart. Dessutom har 1 trillion dollar i investeringsmedel försvunnit sedan 2014 och nya pengar kommer inte in.

– Det krävs ett mycket högre oljepris för att få igång produktion och investeringar igen.

Samtidigt är bara 3 procent av världens energikonsumtion förnybart.

– Även om Sverige bara står för 0,2 procent av världens energikonsumtion är det otroligt viktigt att vi ligger i framkant, sa Mikael G:son Löw och berättade om Preems ansträngningar för att fasa in förnybart i sin bränsleproduktion och att talloljedieselanläggningen Sunpine är jättelönsam.

– Talloljan var första steget. Nu satsar vi på lignin och om 4-5 år hoppas vi kunna använda lignin för bränsleproduktion. Där finns en stor potential.

– Jag ser skogen som vår olja.

Per Holmberg, meteorolog och författare, som också deltog i boksläppet, sa att han läst kapitlet om IPCC mest noga:

– De flesta klimatforskare håller nog med Kjell Aleklett i sak. Men scenarierna tar inte med återkopplingseffekter som t ex smältande permafrost.

Han försvarade också det s k stabiliseringsscenariot och menade att det går att förverkliga med alternativa energikällor.

– Den olja som nu finns kvar ska vi se till att använda för att ställa om samhället.

– Vi går från en en-lösning-för-alla-värld, till en betydligt mer diversifierad energi- och drivmedelsmarknad.

Mikael G:son Löw påpekade att det finns nog ingen biltillverkare som vill göra bilmotorer bara för den svenska marknaden.

Bland de ämnen som tas upp i boken är: Vårt dagliga fat olja, Peak oil, Den global oljefabriken, Konsten att hitta ett oljefält - hur mycket olja har vi hittat?, Fracking, Saudiarabiens olja - en solnedgång i öknen, Kina och Peak Oil, Peak Oil och klimatförändringar och hur kan vi leva med Peak Oil?

– Vi står inför ett energiskifte i Sverige och omvärlden. Vi står där nu och om ni har barn och barnbarn och vill att de ska ha det ungefär lika bra som ni, då finns det ingen annan framtid än en förnybar framtid, avslutade Kjell Aleklett.

Av Boel JönssonHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Nyhetsbrev

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Arkiv

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

Plus

Inga miljörisker med nanopartiklar

Det finns ingen större orsak till oro när det gäller miljörisker med de vanligaste nanopartiklarna, visar en ny litteraturgenomgång.

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145