"En värld drogad av olja"

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Onsdagen den 7 september var det boksläpp för Kjell Alekletts bok En värld drogad av olja.

Kjell Aleklett är professor emeritus i globala energisystem vid Uppsala universitet och fysiker.

År 2000 var Kjell Aleklett med och myntade uttrycket Peak Oil och tillsammans med andra intresserade bildades ASPO, The Association for the Study of Peak Oil&Gas. 2003 bildade han gruppen Globala energisystem som nu har sin verksamhet vid institutionen för geovetenskaper.

Boken som är rikt illustrerad av Olle Qvennerstedt är en omarbetning och svensk översättning av boken Peeking at Peak Oil som kom 2012.

På 422 tättskrivna sidor, avbrutna av många specialritade illustrationer och diagram, går han igenom vårt beroende av olja och hur världens produktion av olja har utvecklats och ser ut i dag och vad vi kan vänta oss framöver.

"Många är inte medvetna om att de är drogade av olja, men verkligheten är att allt från vårt dagliga bröd till skorna vi går i är beroende av olja", skriver Kjell Aleklett.

Hans arbetsmetod , med hjälp av doktorander och examensarbetare, samt kontakter världen runt, går ut på att gräva tills de, enligt honom, bästa tillgängliga faktauppgifterna finns på bordet.

Trots att han avfärdar IPCCs klimatscenarier som orimliga, eftersom så mycket fossila bränslen inte finns tillgängliga, är hans slutsats att vi måste ställa om till alternativa energikällor.

– Det är inte klimatet som gör att vi måste ställa om utan bristen på olja.

Med på boksläppet på onsdagen var också Mikael G:son Löw, f d vd för Preem och med sammanlagt 40 år i oljebranschen bakom sig, nu bl a styrelseordförande i RecondOil AB.

Numera räknar han sig till en utdöende sort, medelålders oljemän, och inledde sina kommentarer med att säga till Kjell Aleklett:

– Du har utmanat oss och fått oss att ändra oss. Jag är glad att du vågar bjuda in mig.

Han lyfte fram att av 20 fat olja som konsumeras idag hittas bara ett nytt fat.

– Det är ju ohållbart. Dessutom har 1 trillion dollar i investeringsmedel försvunnit sedan 2014 och nya pengar kommer inte in.

– Det krävs ett mycket högre oljepris för att få igång produktion och investeringar igen.

Samtidigt är bara 3 procent av världens energikonsumtion förnybart.

– Även om Sverige bara står för 0,2 procent av världens energikonsumtion är det otroligt viktigt att vi ligger i framkant, sa Mikael G:son Löw och berättade om Preems ansträngningar för att fasa in förnybart i sin bränsleproduktion och att talloljedieselanläggningen Sunpine är jättelönsam.

– Talloljan var första steget. Nu satsar vi på lignin och om 4-5 år hoppas vi kunna använda lignin för bränsleproduktion. Där finns en stor potential.

– Jag ser skogen som vår olja.

Per Holmberg, meteorolog och författare, som också deltog i boksläppet, sa att han läst kapitlet om IPCC mest noga:

– De flesta klimatforskare håller nog med Kjell Aleklett i sak. Men scenarierna tar inte med återkopplingseffekter som t ex smältande permafrost.

Han försvarade också det s k stabiliseringsscenariot och menade att det går att förverkliga med alternativa energikällor.

– Den olja som nu finns kvar ska vi se till att använda för att ställa om samhället.

– Vi går från en en-lösning-för-alla-värld, till en betydligt mer diversifierad energi- och drivmedelsmarknad.

Mikael G:son Löw påpekade att det finns nog ingen biltillverkare som vill göra bilmotorer bara för den svenska marknaden.

Bland de ämnen som tas upp i boken är: Vårt dagliga fat olja, Peak oil, Den global oljefabriken, Konsten att hitta ett oljefält - hur mycket olja har vi hittat?, Fracking, Saudiarabiens olja - en solnedgång i öknen, Kina och Peak Oil, Peak Oil och klimatförändringar och hur kan vi leva med Peak Oil?

– Vi står inför ett energiskifte i Sverige och omvärlden. Vi står där nu och om ni har barn och barnbarn och vill att de ska ha det ungefär lika bra som ni, då finns det ingen annan framtid än en förnybar framtid, avslutade Kjell Aleklett.

Av Boel JönssonHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137