23948sdkhjf

Avloppsslam bättre än avloppsvatten

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Avloppsslam sprider mindre läkemedel till naturen än avloppsvatten och basiska eller neutrala läkemedel stannar lättare kvar i jorden än sura. Det visar en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Många läkemedel renas inte bort i reningsverk. Avloppsslam används ofta som gödsel på åkermark och för att se hur detta kan påverka miljön har IVL Svenska Miljöinstitutet genomfört ett tvåårigt forskningsprojekt för att utröna hur eventuella läkemedelsrester i avloppsslam sprids i naturen.

STUDIEN FOKUSERADE på en jordbruksmark Petersborg i Skåne som gödslades med avloppsslam. Prover togs även från reningsverken Sjölunda i Malmö och Henriksdal i Stockholm. Förekomsten av 24 av våra vanligaste läkemedel undersöktes sedan i slamprover, jorden samt i markvattnet.

Resultaten har publicerats i rapporten Fate of pharmaceutical residues - in sewage treatment and on farmland fertilized with sludge . Där framgår det att slammet innehåller 15 av 24 undersökta läkemedel. Markvattenprover från den gödslade jordbruksmarken innehöll dock inga påvisbara halter och i jorden fanns fyra av 24 substanser kvar, i låga halter (0,4 – 4,9 nanogram/gram torrvikt).

”De läkemedel som vi har tittat på ser ut att binda till jorden för att med tiden brytas ned på plats då vi endast hittade spår av ett fåtal läkemedel i den jord som hade behandlats med slam”, säger Jörgen Magnér, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

DET UTFÖRDES även labbtester för att se i vilken utsträckning olika läkemedel binds till jorden. De visade att läkemedel med basiska eller neutrala egenskaper i större utsträckning binder till jorden än substanser med ett surt pH.

”Enligt de här resultaten skulle användningen av slam på jordbruksmark endast utgöra en mindre del av den totala spridningen av läkemedel till vatten och grundvatten i förhållande till den mängd läkemedel som passerar reningsverket via avloppsvattnet”, säger Jörgen Magnér.

Han betonar även att det behövs mer forskning om hur läkemedel bryts ner på reningsverk och i naturen, samt om hur reningsverken kan bli mer effektiva när det gäller att rena bort läkemedel.

Länk till rapporten: Fate of pharmaceutical residues - in sewage treatment and on farmland fertilized with sludge.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

Nyhetsbrev

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

Arkiv

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Umeåbolag sluter globalt avtal

"Jag är väldigt glad att hon fick priset"

Lynn Kamerlin, beräkningskemist och professor i biokemi vid Uppsala universitet, som själv jobbar med proteinevolution, träffade en av Nobelpristagarna, Frances Arnold så sent som i maj.

30 miljoner till malariaforskning

Oliver Billker, ny föreståndare vid Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå universitet, får 30 miljoner kronor under sex år för att studera genfunktion hos parasiter.

Kemipris till bättre enzymer och fagdisplay

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i kemi 2018 till två amerikaner och en britt.

Forskningsinstitut delas

Mikroplast i Stockholms stad

Kvinna får dela fysikpriset!

Donna Strickland heter en av årets tre fysikpristagare och än en gång är det lasern som prisas, eller rättare sagt laseruppfinningar som bl a gör det möjligt att studera kemiska reaktioner i realtid.

Tävla i europeisk kemikaliesäkerhet

Europeiska Arbetsmiljöbyrån har startat en kampanj för att förbättra kemikaliehanteringen på arbetsplatser inom EU. Företag inbjuds att tävla.

Migränläkemedel godkänt

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt galcanezumab, ytterligare en s k CGRP-antikropp mot svår migrän.

Ny vd för Probi

4

Dubbdäck tar fler liv än de räddar

Dubbarna river upp asfalt, vilket skördar fler liv än dubbarna räddar, enligt en ny studie inom ramen för programmet Mistra Environmental Nanosafety.

Nobelpriset för banbrytande cancerupptäckt

James P Allison och Tasuku Honjo har utsetts till 2018 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135