Avloppsslam bättre än avloppsvatten

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Avloppsslam sprider mindre läkemedel till naturen än avloppsvatten och basiska eller neutrala läkemedel stannar lättare kvar i jorden än sura. Det visar en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Många läkemedel renas inte bort i reningsverk. Avloppsslam används ofta som gödsel på åkermark och för att se hur detta kan påverka miljön har IVL Svenska Miljöinstitutet genomfört ett tvåårigt forskningsprojekt för att utröna hur eventuella läkemedelsrester i avloppsslam sprids i naturen.

STUDIEN FOKUSERADE på en jordbruksmark Petersborg i Skåne som gödslades med avloppsslam. Prover togs även från reningsverken Sjölunda i Malmö och Henriksdal i Stockholm. Förekomsten av 24 av våra vanligaste läkemedel undersöktes sedan i slamprover, jorden samt i markvattnet.

Resultaten har publicerats i rapporten Fate of pharmaceutical residues - in sewage treatment and on farmland fertilized with sludge . Där framgår det att slammet innehåller 15 av 24 undersökta läkemedel. Markvattenprover från den gödslade jordbruksmarken innehöll dock inga påvisbara halter och i jorden fanns fyra av 24 substanser kvar, i låga halter (0,4 – 4,9 nanogram/gram torrvikt).

”De läkemedel som vi har tittat på ser ut att binda till jorden för att med tiden brytas ned på plats då vi endast hittade spår av ett fåtal läkemedel i den jord som hade behandlats med slam”, säger Jörgen Magnér, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

DET UTFÖRDES även labbtester för att se i vilken utsträckning olika läkemedel binds till jorden. De visade att läkemedel med basiska eller neutrala egenskaper i större utsträckning binder till jorden än substanser med ett surt pH.

”Enligt de här resultaten skulle användningen av slam på jordbruksmark endast utgöra en mindre del av den totala spridningen av läkemedel till vatten och grundvatten i förhållande till den mängd läkemedel som passerar reningsverket via avloppsvattnet”, säger Jörgen Magnér.

Han betonar även att det behövs mer forskning om hur läkemedel bryts ner på reningsverk och i naturen, samt om hur reningsverken kan bli mer effektiva när det gäller att rena bort läkemedel.

Länk till rapporten: Fate of pharmaceutical residues - in sewage treatment and on farmland fertilized with sludge.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127