F d KI-rektor kritiserar utredaren Heckscher

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

På DN Debatt den 8 september underkänner tidigare rektorn för KI, Harriet Wallberg stora delar av Sten Heckschers utredning av institutets agerande i Macchiarini-affären.

Hon inleder med att beklaga det som hänt sedan Paolo Macchiarini anställdes på KI. Att patienter avlidit och anhöriga farit illa som en följd av Macchiarinis operationer är förfärligt och helt oacceptabelt. Hon håller med ministern Helen Hellmark Knutsson när hon kallar det inträffade för en skandal och framhåller att hon är beredd att ta ansvar för sin del i händelsekedjan.

Men hon pekar i debattartikeln på att under i stort sett samma tidsperiod som hon var rektor för KI, 2004 till 2013, var Sten Heckscher ordförande i styrelsen för Stockholms universitet med samma övergripande ansvar för Stockholms universitet som Lars Leijonborg haft för KI. (Lars Lejonborg avgick förra veckan från posten)

"Jag konstaterar att under Heckschers tid som ordförande gick tillsättningarna av gästprofessorer vid Stockholms universitet till på exakt samma sätt som vid KI. I fyra av fyra granskade fall vid Stockholms universitet finns inte något mer i diariet än det som fanns på KI när det gäller Macchiarinis anställning."

Harriet Wallberg lyfter också fram sex andra gästprofessorstillsättningar på Lunds, Uppsala och Göteborgs universitet med samma resultat när det gäller tillsättningen.

"Det ligger nära till hands att underkänna Sten Heckschers utredning mot bakgrund av att gästprofessorstillsättningar på Stockholms universitet har skett på ett så ”slarvigt, nonchalant och omdömeslöst sätt” under hans tid som ordförande i universitetsstyrelsen, skriver Harriet Wallberg i debattartikeln.

Länk till debattartikeln

DN Debatt. ”Heckschers rapport är missvisande och undermålig”Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.136