Macchiarini: KIs hantering granskad

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

De externa granskarna presenterade på måndagen sin utredning om Karolinska Institutets (KI) hantering av gästprofessorn Paolo Macchiarini och kritiserar institutet på flera punkter.

Den externa granskningen har genomförts av Sten Heckscher, Ingrid Carlberg och Carl Gahmberg och omfattar tiden från den första kontakten mellan KI och Macchiarini hösten 2009 till den 4 februari 2016.

Utredarna har bl a granskat rekryteringen av Macchiarini 2010, förlängningarna av hans anställning 2013 och 2015, ansvarsfördelningen mellan KI och Karolinska universitetssjukhuset (KS) vad gäller de uppmärksammade transplantationerna samt KIs handläggning av de ärenden där Macchiarini anklagades för oredlighet i forskning.

Granskarna drar slutsatsen att KS bär ansvaret för de transplantationer med syntetiska luftstrupar som utfördes där. KI kan dock, enligt utredarna, inte helt frias från ansvar för dessa operationer.

Universitetet har bland annat åberopat transplantationerna som forskningsframgångar i utvärderingar av hur forskningsmedel använts, och företrädare för KI har deltagit i diskussioner inför och uppföljningar av transplantationer.

KI kritiseras vidare för nonchalans i tillämpningen av regler, däribland tryckfrihetsförordningen och förvaltningslagen.

(Axel Oxenstierna och J J Berzelius lär vända sig i sina gravar, reds anm.)

Attitydproblemen har lett till brister i handläggningen vid rekryteringen av Macchiarini och förlängningarna av hans anställning. Också handläggningen av de oredlighetsärenden som berört Macchiarini får kritik.

Utredningen är väldigt kritisk till att det inte sker någon utvärdering inför beslutet att förlänga hans anställning 2013.

– Hade man gjort en ordentlig utredning så hade han knappast fått en fortsatt anställning, sa Sten Heckscher vid presskonferensen där rapporten presenterades.

Hösten 2012 sitter Macchiarini i husarrest i Italien på oklara grunder. Dock står det klart att det har med hans sjukvårdsverksamhet att göra.

– Genomgående för hela processen och allt vi har hittat i ärendet visar på en rätt anmärkningsvärd nonchalans när det gäller att följa lagar och regler som gäller allmänna handlingar, ärendehantering, dokumentation, beslutsmotivering, arkivering av forskningsdata, etc.

– Attityden vi sett är att regler är ett illasinnat påfund från byråkrater istället för något som ska garantera att det tas kloka beslut, sa Sten Heckscher vidare när han presenterade utredningen.

Han beskrev ledningen som fartblind och benägen att kapa hörn i sin strävan att uppnå vissa politiska mål för forskningen.

– KI är ett enfakultetsuniversitet, vilket kan spela in. Det är tänkbart att det kan bidra till en perspektivlöshet. Detta är en ren spekulation från min sida, lade Sten Heckscher till.

Han sa vidare att han ser det som närmast oansvarigt av KIs styrelseordförande Lars Lejonborg att avgå nu, särskilt som han meddelat att det inte är innehållet i utredningen som föranleder hans avgång.

– Det är mycket olyckligt att KI nu står utan rektor och styrelseordförande. Det är inte bäst för organisationen. Lars Lejonborg skulle haft goda möjligheter att ge förbättringsarbetet på KI en flygande start.

– Detta är ett universitet med starka kollegiala traditioner. Vi uttalar en förhoppning att detta kollegium ska hjälpa till att förändra förvaltningskultur och attityd till regler.

Utredarna lämnar ett antal rekommendationer i slutet av utredningen.

Karolinska Institutet och Macchiarini-ärendet

En extern granskning

September 2016

Länk till utredningen

Läs också

Utredning kritiserar KS

Förra veckan presenterades den externa utredning som genomförts av Kjell Asplund om kirurgen och forskaren Paolo Macchiarinis verksamhet med skarp kritik mot både sjukhuset och Karolinska Institutet.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.182