23948sdkhjf

Macchiarini: KIs hantering granskad

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

De externa granskarna presenterade på måndagen sin utredning om Karolinska Institutets (KI) hantering av gästprofessorn Paolo Macchiarini och kritiserar institutet på flera punkter.

Den externa granskningen har genomförts av Sten Heckscher, Ingrid Carlberg och Carl Gahmberg och omfattar tiden från den första kontakten mellan KI och Macchiarini hösten 2009 till den 4 februari 2016.

Utredarna har bl a granskat rekryteringen av Macchiarini 2010, förlängningarna av hans anställning 2013 och 2015, ansvarsfördelningen mellan KI och Karolinska universitetssjukhuset (KS) vad gäller de uppmärksammade transplantationerna samt KIs handläggning av de ärenden där Macchiarini anklagades för oredlighet i forskning.

Granskarna drar slutsatsen att KS bär ansvaret för de transplantationer med syntetiska luftstrupar som utfördes där. KI kan dock, enligt utredarna, inte helt frias från ansvar för dessa operationer.

Universitetet har bland annat åberopat transplantationerna som forskningsframgångar i utvärderingar av hur forskningsmedel använts, och företrädare för KI har deltagit i diskussioner inför och uppföljningar av transplantationer.

KI kritiseras vidare för nonchalans i tillämpningen av regler, däribland tryckfrihetsförordningen och förvaltningslagen.

(Axel Oxenstierna och J J Berzelius lär vända sig i sina gravar, reds anm.)

Attitydproblemen har lett till brister i handläggningen vid rekryteringen av Macchiarini och förlängningarna av hans anställning. Också handläggningen av de oredlighetsärenden som berört Macchiarini får kritik.

Utredningen är väldigt kritisk till att det inte sker någon utvärdering inför beslutet att förlänga hans anställning 2013.

– Hade man gjort en ordentlig utredning så hade han knappast fått en fortsatt anställning, sa Sten Heckscher vid presskonferensen där rapporten presenterades.

Hösten 2012 sitter Macchiarini i husarrest i Italien på oklara grunder. Dock står det klart att det har med hans sjukvårdsverksamhet att göra.

– Genomgående för hela processen och allt vi har hittat i ärendet visar på en rätt anmärkningsvärd nonchalans när det gäller att följa lagar och regler som gäller allmänna handlingar, ärendehantering, dokumentation, beslutsmotivering, arkivering av forskningsdata, etc.

– Attityden vi sett är att regler är ett illasinnat påfund från byråkrater istället för något som ska garantera att det tas kloka beslut, sa Sten Heckscher vidare när han presenterade utredningen.

Han beskrev ledningen som fartblind och benägen att kapa hörn i sin strävan att uppnå vissa politiska mål för forskningen.

– KI är ett enfakultetsuniversitet, vilket kan spela in. Det är tänkbart att det kan bidra till en perspektivlöshet. Detta är en ren spekulation från min sida, lade Sten Heckscher till.

Han sa vidare att han ser det som närmast oansvarigt av KIs styrelseordförande Lars Lejonborg att avgå nu, särskilt som han meddelat att det inte är innehållet i utredningen som föranleder hans avgång.

– Det är mycket olyckligt att KI nu står utan rektor och styrelseordförande. Det är inte bäst för organisationen. Lars Lejonborg skulle haft goda möjligheter att ge förbättringsarbetet på KI en flygande start.

– Detta är ett universitet med starka kollegiala traditioner. Vi uttalar en förhoppning att detta kollegium ska hjälpa till att förändra förvaltningskultur och attityd till regler.

Utredarna lämnar ett antal rekommendationer i slutet av utredningen.

Karolinska Institutet och Macchiarini-ärendet

En extern granskning

September 2016

Länk till utredningen

Läs också

Utredning kritiserar KS

Förra veckan presenterades den externa utredning som genomförts av Kjell Asplund om kirurgen och forskaren Paolo Macchiarinis verksamhet med skarp kritik mot både sjukhuset och Karolinska Institutet.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

Nyhetsbrev

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

Arkiv

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Umeåbolag sluter globalt avtal

"Jag är väldigt glad att hon fick priset"

Lynn Kamerlin, beräkningskemist och professor i biokemi vid Uppsala universitet, som själv jobbar med proteinevolution, träffade en av Nobelpristagarna, Frances Arnold så sent som i maj.

30 miljoner till malariaforskning

Oliver Billker, ny föreståndare vid Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå universitet, får 30 miljoner kronor under sex år för att studera genfunktion hos parasiter.

Kemipris till bättre enzymer och fagdisplay

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i kemi 2018 till två amerikaner och en britt.

Forskningsinstitut delas

Mikroplast i Stockholms stad

Kvinna får dela fysikpriset!

Donna Strickland heter en av årets tre fysikpristagare och än en gång är det lasern som prisas, eller rättare sagt laseruppfinningar som bl a gör det möjligt att studera kemiska reaktioner i realtid.

Tävla i europeisk kemikaliesäkerhet

Europeiska Arbetsmiljöbyrån har startat en kampanj för att förbättra kemikaliehanteringen på arbetsplatser inom EU. Företag inbjuds att tävla.

Migränläkemedel godkänt

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt galcanezumab, ytterligare en s k CGRP-antikropp mot svår migrän.

Ny vd för Probi

4

Dubbdäck tar fler liv än de räddar

Dubbarna river upp asfalt, vilket skördar fler liv än dubbarna räddar, enligt en ny studie inom ramen för programmet Mistra Environmental Nanosafety.

Nobelpriset för banbrytande cancerupptäckt

James P Allison och Tasuku Honjo har utsetts till 2018 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135