Macchiarini: KIs hantering granskad

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

De externa granskarna presenterade på måndagen sin utredning om Karolinska Institutets (KI) hantering av gästprofessorn Paolo Macchiarini och kritiserar institutet på flera punkter.

Den externa granskningen har genomförts av Sten Heckscher, Ingrid Carlberg och Carl Gahmberg och omfattar tiden från den första kontakten mellan KI och Macchiarini hösten 2009 till den 4 februari 2016.

Utredarna har bl a granskat rekryteringen av Macchiarini 2010, förlängningarna av hans anställning 2013 och 2015, ansvarsfördelningen mellan KI och Karolinska universitetssjukhuset (KS) vad gäller de uppmärksammade transplantationerna samt KIs handläggning av de ärenden där Macchiarini anklagades för oredlighet i forskning.

Granskarna drar slutsatsen att KS bär ansvaret för de transplantationer med syntetiska luftstrupar som utfördes där. KI kan dock, enligt utredarna, inte helt frias från ansvar för dessa operationer.

Universitetet har bland annat åberopat transplantationerna som forskningsframgångar i utvärderingar av hur forskningsmedel använts, och företrädare för KI har deltagit i diskussioner inför och uppföljningar av transplantationer.

KI kritiseras vidare för nonchalans i tillämpningen av regler, däribland tryckfrihetsförordningen och förvaltningslagen.

(Axel Oxenstierna och J J Berzelius lär vända sig i sina gravar, reds anm.)

Attitydproblemen har lett till brister i handläggningen vid rekryteringen av Macchiarini och förlängningarna av hans anställning. Också handläggningen av de oredlighetsärenden som berört Macchiarini får kritik.

Utredningen är väldigt kritisk till att det inte sker någon utvärdering inför beslutet att förlänga hans anställning 2013.

– Hade man gjort en ordentlig utredning så hade han knappast fått en fortsatt anställning, sa Sten Heckscher vid presskonferensen där rapporten presenterades.

Hösten 2012 sitter Macchiarini i husarrest i Italien på oklara grunder. Dock står det klart att det har med hans sjukvårdsverksamhet att göra.

– Genomgående för hela processen och allt vi har hittat i ärendet visar på en rätt anmärkningsvärd nonchalans när det gäller att följa lagar och regler som gäller allmänna handlingar, ärendehantering, dokumentation, beslutsmotivering, arkivering av forskningsdata, etc.

– Attityden vi sett är att regler är ett illasinnat påfund från byråkrater istället för något som ska garantera att det tas kloka beslut, sa Sten Heckscher vidare när han presenterade utredningen.

Han beskrev ledningen som fartblind och benägen att kapa hörn i sin strävan att uppnå vissa politiska mål för forskningen.

– KI är ett enfakultetsuniversitet, vilket kan spela in. Det är tänkbart att det kan bidra till en perspektivlöshet. Detta är en ren spekulation från min sida, lade Sten Heckscher till.

Han sa vidare att han ser det som närmast oansvarigt av KIs styrelseordförande Lars Lejonborg att avgå nu, särskilt som han meddelat att det inte är innehållet i utredningen som föranleder hans avgång.

– Det är mycket olyckligt att KI nu står utan rektor och styrelseordförande. Det är inte bäst för organisationen. Lars Lejonborg skulle haft goda möjligheter att ge förbättringsarbetet på KI en flygande start.

– Detta är ett universitet med starka kollegiala traditioner. Vi uttalar en förhoppning att detta kollegium ska hjälpa till att förändra förvaltningskultur och attityd till regler.

Utredarna lämnar ett antal rekommendationer i slutet av utredningen.

Karolinska Institutet och Macchiarini-ärendet

En extern granskning

September 2016

Länk till utredningen

Läs också

Utredning kritiserar KS

Förra veckan presenterades den externa utredning som genomförts av Kjell Asplund om kirurgen och forskaren Paolo Macchiarinis verksamhet med skarp kritik mot både sjukhuset och Karolinska Institutet.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144