Macchiarini: KIs hantering granskad

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

De externa granskarna presenterade på måndagen sin utredning om Karolinska Institutets (KI) hantering av gästprofessorn Paolo Macchiarini och kritiserar institutet på flera punkter.

Den externa granskningen har genomförts av Sten Heckscher, Ingrid Carlberg och Carl Gahmberg och omfattar tiden från den första kontakten mellan KI och Macchiarini hösten 2009 till den 4 februari 2016.

Utredarna har bl a granskat rekryteringen av Macchiarini 2010, förlängningarna av hans anställning 2013 och 2015, ansvarsfördelningen mellan KI och Karolinska universitetssjukhuset (KS) vad gäller de uppmärksammade transplantationerna samt KIs handläggning av de ärenden där Macchiarini anklagades för oredlighet i forskning.

Granskarna drar slutsatsen att KS bär ansvaret för de transplantationer med syntetiska luftstrupar som utfördes där. KI kan dock, enligt utredarna, inte helt frias från ansvar för dessa operationer.

Universitetet har bland annat åberopat transplantationerna som forskningsframgångar i utvärderingar av hur forskningsmedel använts, och företrädare för KI har deltagit i diskussioner inför och uppföljningar av transplantationer.

KI kritiseras vidare för nonchalans i tillämpningen av regler, däribland tryckfrihetsförordningen och förvaltningslagen.

(Axel Oxenstierna och J J Berzelius lär vända sig i sina gravar, reds anm.)

Attitydproblemen har lett till brister i handläggningen vid rekryteringen av Macchiarini och förlängningarna av hans anställning. Också handläggningen av de oredlighetsärenden som berört Macchiarini får kritik.

Utredningen är väldigt kritisk till att det inte sker någon utvärdering inför beslutet att förlänga hans anställning 2013.

– Hade man gjort en ordentlig utredning så hade han knappast fått en fortsatt anställning, sa Sten Heckscher vid presskonferensen där rapporten presenterades.

Hösten 2012 sitter Macchiarini i husarrest i Italien på oklara grunder. Dock står det klart att det har med hans sjukvårdsverksamhet att göra.

– Genomgående för hela processen och allt vi har hittat i ärendet visar på en rätt anmärkningsvärd nonchalans när det gäller att följa lagar och regler som gäller allmänna handlingar, ärendehantering, dokumentation, beslutsmotivering, arkivering av forskningsdata, etc.

– Attityden vi sett är att regler är ett illasinnat påfund från byråkrater istället för något som ska garantera att det tas kloka beslut, sa Sten Heckscher vidare när han presenterade utredningen.

Han beskrev ledningen som fartblind och benägen att kapa hörn i sin strävan att uppnå vissa politiska mål för forskningen.

– KI är ett enfakultetsuniversitet, vilket kan spela in. Det är tänkbart att det kan bidra till en perspektivlöshet. Detta är en ren spekulation från min sida, lade Sten Heckscher till.

Han sa vidare att han ser det som närmast oansvarigt av KIs styrelseordförande Lars Lejonborg att avgå nu, särskilt som han meddelat att det inte är innehållet i utredningen som föranleder hans avgång.

– Det är mycket olyckligt att KI nu står utan rektor och styrelseordförande. Det är inte bäst för organisationen. Lars Lejonborg skulle haft goda möjligheter att ge förbättringsarbetet på KI en flygande start.

– Detta är ett universitet med starka kollegiala traditioner. Vi uttalar en förhoppning att detta kollegium ska hjälpa till att förändra förvaltningskultur och attityd till regler.

Utredarna lämnar ett antal rekommendationer i slutet av utredningen.

Karolinska Institutet och Macchiarini-ärendet

En extern granskning

September 2016

Länk till utredningen

Läs också

Utredning kritiserar KS

Förra veckan presenterades den externa utredning som genomförts av Kjell Asplund om kirurgen och forskaren Paolo Macchiarinis verksamhet med skarp kritik mot både sjukhuset och Karolinska Institutet.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inkubatorer rankade globalt

Gentekniknämndens rapport klar

Nu har Gentekniknämnden publicerat sin årliga rapport Genteknikens utveckling.

Peptider kan bli framtidens läkemedel

Tyska forskare rapporterar ett genombrott i arbetet med att göra små proteiner tillgängliga som läkemedel i pillerform.

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nyhetsbrev

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Arkiv

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157