Utredning kritiserar KS

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

I den externa utredning som genomförts av Kjell Asplund om kirurgen och forskaren Paolo Macchiarinis verksamhet riktas skarp kritik mot både sjukhuset och Karolinska Institutet.

Utredningen sträcker sig över 145 sidor. Där framgår bland annat att Paolo Macchiarini aldrig överhuvudtaget borde ha blivit anställd som överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, KS.

SKARP KRITIK riktas även mot kirurgens operationer med syntetiska luftstrupar. Bland annat understryker man att det saknades belägg från djurstudier för att genomföra operationerna. Sjukhuset har tidigare hävdat att patienterna var dödligt sjuka och att operationerna därför kunde räknas som kirurgiska ingrepp. I utredningen framgår dock att patienterna inte alls var så sjuka som man tidigare sagt och att operationerna därför borde behandlas som klinisk forskning.

Karolinska Institutet kritiseras för att ha haft ett alltför stort inflytande på verksamheten vid KS, bland annat runt rekryteringen av Paolo Macchiarini:

”MEDAN KI velat satsa på excellenta forskare och topprekryteringar av medarbetare med delade tjänster, har sjukhusledningen eftersträvat ett system för kontinuerlig förbättring med syftet att skapa en trovärdig och patientsäker organisation. På hög ledningsnivå var följaktligen KI:s uppbackning av Macchiarini mer helhjärtad än sjukhusets. KI har, på gott och ont, haft stort inflytande på beslut som tagits inom sjukhusets organisation, ett inflytande som förmodligen är större än vid andra svenska universitetssjukhus”, står det i utredningen.

Dessutom påtalar utredningen den tystnadskultur som finns på sjukhuset: ”man är försiktig med öppen kritik uppåt för att inte äventyra sin position”. Det har lett till att oro kring Paolo Macchiarinis verksamhet inte har kommit fram på det sätt som den borde.

Kjell Asplund underströk även vem som bär det yttersta ansvaret för patientsäkerheten vid Paolo Macchiarinis operationer. Dels är det kirurgen själv men under en presskonferens som hölls igår onsdag med anledning av utredningen meddelade sjukhusdirektör Melvin Samson att två chefer vid sjukhuset får time out på grund av sin inblandning: Ulf Lockowandt, före detta verksamhetschef för thoraxkirurgiska kliniken, samt Bo Tideholm, verksamhetschef för Öron-Näsa-Hals, där den första operationen ägde rum.

UTREDNINGEN lyfter fram tio rekommendationer för hur sjukhuset bör arbeta med bland annat rekryteringar, etik, patientsäkerhet, klinisk forskning, obeprövade metoder samt i samarbetet med Karolinska Institutet.

Länk till utredningen:

Fallet Macchiarini – Utredning av verksamheten med transplantationer av syntetiska luftstrupar vid Karolinska UniversitetssjukhusetHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.229