Utredning kritiserar KS

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

I den externa utredning som genomförts av Kjell Asplund om kirurgen och forskaren Paolo Macchiarinis verksamhet riktas skarp kritik mot både sjukhuset och Karolinska Institutet.

Utredningen sträcker sig över 145 sidor. Där framgår bland annat att Paolo Macchiarini aldrig överhuvudtaget borde ha blivit anställd som överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, KS.

SKARP KRITIK riktas även mot kirurgens operationer med syntetiska luftstrupar. Bland annat understryker man att det saknades belägg från djurstudier för att genomföra operationerna. Sjukhuset har tidigare hävdat att patienterna var dödligt sjuka och att operationerna därför kunde räknas som kirurgiska ingrepp. I utredningen framgår dock att patienterna inte alls var så sjuka som man tidigare sagt och att operationerna därför borde behandlas som klinisk forskning.

Karolinska Institutet kritiseras för att ha haft ett alltför stort inflytande på verksamheten vid KS, bland annat runt rekryteringen av Paolo Macchiarini:

”MEDAN KI velat satsa på excellenta forskare och topprekryteringar av medarbetare med delade tjänster, har sjukhusledningen eftersträvat ett system för kontinuerlig förbättring med syftet att skapa en trovärdig och patientsäker organisation. På hög ledningsnivå var följaktligen KI:s uppbackning av Macchiarini mer helhjärtad än sjukhusets. KI har, på gott och ont, haft stort inflytande på beslut som tagits inom sjukhusets organisation, ett inflytande som förmodligen är större än vid andra svenska universitetssjukhus”, står det i utredningen.

Dessutom påtalar utredningen den tystnadskultur som finns på sjukhuset: ”man är försiktig med öppen kritik uppåt för att inte äventyra sin position”. Det har lett till att oro kring Paolo Macchiarinis verksamhet inte har kommit fram på det sätt som den borde.

Kjell Asplund underströk även vem som bär det yttersta ansvaret för patientsäkerheten vid Paolo Macchiarinis operationer. Dels är det kirurgen själv men under en presskonferens som hölls igår onsdag med anledning av utredningen meddelade sjukhusdirektör Melvin Samson att två chefer vid sjukhuset får time out på grund av sin inblandning: Ulf Lockowandt, före detta verksamhetschef för thoraxkirurgiska kliniken, samt Bo Tideholm, verksamhetschef för Öron-Näsa-Hals, där den första operationen ägde rum.

UTREDNINGEN lyfter fram tio rekommendationer för hur sjukhuset bör arbeta med bland annat rekryteringar, etik, patientsäkerhet, klinisk forskning, obeprövade metoder samt i samarbetet med Karolinska Institutet.

Länk till utredningen:

Fallet Macchiarini – Utredning av verksamheten med transplantationer av syntetiska luftstrupar vid Karolinska UniversitetssjukhusetHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116