Utredning kritiserar KS

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

I den externa utredning som genomförts av Kjell Asplund om kirurgen och forskaren Paolo Macchiarinis verksamhet riktas skarp kritik mot både sjukhuset och Karolinska Institutet.

Utredningen sträcker sig över 145 sidor. Där framgår bland annat att Paolo Macchiarini aldrig överhuvudtaget borde ha blivit anställd som överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, KS.

SKARP KRITIK riktas även mot kirurgens operationer med syntetiska luftstrupar. Bland annat understryker man att det saknades belägg från djurstudier för att genomföra operationerna. Sjukhuset har tidigare hävdat att patienterna var dödligt sjuka och att operationerna därför kunde räknas som kirurgiska ingrepp. I utredningen framgår dock att patienterna inte alls var så sjuka som man tidigare sagt och att operationerna därför borde behandlas som klinisk forskning.

Karolinska Institutet kritiseras för att ha haft ett alltför stort inflytande på verksamheten vid KS, bland annat runt rekryteringen av Paolo Macchiarini:

”MEDAN KI velat satsa på excellenta forskare och topprekryteringar av medarbetare med delade tjänster, har sjukhusledningen eftersträvat ett system för kontinuerlig förbättring med syftet att skapa en trovärdig och patientsäker organisation. På hög ledningsnivå var följaktligen KI:s uppbackning av Macchiarini mer helhjärtad än sjukhusets. KI har, på gott och ont, haft stort inflytande på beslut som tagits inom sjukhusets organisation, ett inflytande som förmodligen är större än vid andra svenska universitetssjukhus”, står det i utredningen.

Dessutom påtalar utredningen den tystnadskultur som finns på sjukhuset: ”man är försiktig med öppen kritik uppåt för att inte äventyra sin position”. Det har lett till att oro kring Paolo Macchiarinis verksamhet inte har kommit fram på det sätt som den borde.

Kjell Asplund underströk även vem som bär det yttersta ansvaret för patientsäkerheten vid Paolo Macchiarinis operationer. Dels är det kirurgen själv men under en presskonferens som hölls igår onsdag med anledning av utredningen meddelade sjukhusdirektör Melvin Samson att två chefer vid sjukhuset får time out på grund av sin inblandning: Ulf Lockowandt, före detta verksamhetschef för thoraxkirurgiska kliniken, samt Bo Tideholm, verksamhetschef för Öron-Näsa-Hals, där den första operationen ägde rum.

UTREDNINGEN lyfter fram tio rekommendationer för hur sjukhuset bör arbeta med bland annat rekryteringar, etik, patientsäkerhet, klinisk forskning, obeprövade metoder samt i samarbetet med Karolinska Institutet.

Länk till utredningen:

Fallet Macchiarini – Utredning av verksamheten med transplantationer av syntetiska luftstrupar vid Karolinska UniversitetssjukhusetHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Nyhetsbrev

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Arkiv

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Södertälje storsatsar

Södertälje Science Park och nya KTH invigdes på tisdagen. Ambitionen är att stärka Sveriges roll på världsmarknaden inom hållbara produktionsflöden.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.222