23948sdkhjf

Global hållbarhet kräver kemikaliekontroll

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Förebyggande kemikaliekontroll är en förutsättning för att FNs hållbarhetsmål i Agenda 2030 ska nås, enligt en ny rapport från Kemikalieinspektionen.

Myndigheten konstaterar också att arbetet med de svenska miljömålen behöver fortsätta för att uppfylla de globala målen. Det svenska miljökvalitetsmålet Giftfri miljö bidrar direkt till åtta av FNs 17 hållbarhetsmål, bland annat hållbara produktions- och konsumtionsmönster, hälsosamma liv och rent vatten.

"Det svenska miljömålssystemet behövs för att uppfylla de globala hållbarhetsmålen i Sverige och bidra till att de nås globalt. Arbetet för att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö behöver fortsätta även efter 2020", säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Nina Cromnier i ett pressmeddelande.

FNs Agenda 2030 kom i september 2015 och innehåller 17 globala hållbarhetsmål som ska ge en långsiktigt hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling.

80 svenska myndigheter har fått i uppdrag att bidra med underlag till Sveriges genomförande av Agenda 2030. ”Underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030” är Kemikalieinspektionens svar på regeringsuppdraget.

Bland Kemikalieinspektionens åtgärdsförslag ingår bland annat fortsatt arbete för en ambitiös EU-strategi för en giftfri miljö till 2018, och att verka för en internationell ramkonvention för att hantera farliga, kemiska ämnen som är globala problem.

"De farligaste kemikalierna som sprids över världen behöver kunna begränsas på global nivå. Det behövs ett globalt instrument om kemikaliesäkerhet för att vi ska kunna hantera världsomspännande hälso- och miljöproblem på ett effektivt sätt, säger Nina Cromnier.

Några av rapportens förslag:

Sverige bör verka aktivt för att ett förnyat globalt kemikaliemål med tidsatta delmål om säker kemikaliehantering antas.
Regeringen bör överväga att stärka kunskapen inom högre utbildning i Sverige om hälso- och miljöaspekter av samhällets kemikalieanvändning.
Sverige bör fortsatt verka på politisk och teknisk nivå för att en ambitiös EU-strategi för giftfri miljö tas fram till år 2018 och genomförs i linje med EU:s sjunde miljöhandlingsprogram.
Sverige bör verka för att få till stånd förhandlingar om en ramkonvention eller internationella regler för att hantera kemiska ämnen med global angelägenhet, utöver långlivade organiska föreningar (POPs-ämnen) och kvicksilver.

Länk till rapporten: Underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Nyhetsbrev

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

Arkiv

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny banbrytande vattenrening

Stor kompetensbrist inom life science

Årets globala kompetensindex från Hays visar på stor kompetensbrist och fortsatt pressad arbetsmarknad i Sverige.

They’re all doing it – buying drug research

It is not easy to navigate the complex infrastructure for drug development in Sweden, where various contract players exist alongside the pharmaceutical companies.

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154