Biotage köper proteinrening

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Biotage AB investerar 15 miljoner danska kronor i utveckling av produkter för rening av biomolekyler genom att köpa en femtedel av det danska bolaget Chreto Aps.

Biomolekyler är idag ett av de snabbast växande områdena inom läkemedelsutveckling. Rening av biomolekyler är ofta komplicerat och dyrt.

"Denna investering är en spännande pusselbit i vårt långsiktiga strategiska arbete. Satsningen på biomolekyler är helt i linje med marknadstrenden med ett ökande antal läkemedel som är baserade på stora molekyler som exempelvis peptider och proteiner," säger Biotages vd Torben Jörgensen i ett pressmeddelande.

Biotage får tillgång till ny, patentskyddad teknologi i ett strategiskt område för framtida satsningar och möjlighet att lansera produkter för rening av biomolekyler på kortare tid och till en lägre kostnad än vad ett internt utvecklingsprogram skulle innebära.

Chreto Aps grundades 2010 och är baserat i Danmark. Bolaget ska utveckla och kommersialisera en ny så kallad single-use (engångs-) reningsteknologi för biomolekyler. De ursprungliga patenten kommer från Novozymes A/S och en prototyp har testats under 2014 och 2015.

Teknologin bygger på en rekombinant DAP ("Dual Affinity Protein")-molekyl som binder till målproteinet i lösningen, en generisk membrananordning, buffertar, analysvätskor och hjälputrustning.

Teknologin ska eliminera det underhålls- och valideringsarbete som krävs med nuvarande affinitetskolonner och eliminera risken för korskontaminering mellan batcher.

Enligt avtalet har Biotage rätt att köpa alla utestående aktier i Chreto fram till och med den 31 december 2018 till det förutbestämda priset av 600 danska kronor per aktie.

Biotage kommer att äga cirka 22 procent av Chreto efter den pågående nyemissionen.

Biotages vd Torben Jörgensen har tidigare varit styrelseledamot och aktieägare i Chreto Aps.

Uppsalabaserade Biotage har cirka 300 anställda och omsatte 611 miljoner kronor under 2015.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kemiingenjörer jobbar mest

Det är högst arbetsbelastning och mest FoU på innovations- och kemiföretagen, enligt en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Bakterier gör bättre cellulosa

Umeå universitet och Processum ska utveckla produktionsmetoder för bakteriell nanocellulosa från lågvärdiga sidoströmmar från massabruk.

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Nyhetsbrev

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Arkiv

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129