Biotage köper proteinrening

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Biotage AB investerar 15 miljoner danska kronor i utveckling av produkter för rening av biomolekyler genom att köpa en femtedel av det danska bolaget Chreto Aps.

Biomolekyler är idag ett av de snabbast växande områdena inom läkemedelsutveckling. Rening av biomolekyler är ofta komplicerat och dyrt.

"Denna investering är en spännande pusselbit i vårt långsiktiga strategiska arbete. Satsningen på biomolekyler är helt i linje med marknadstrenden med ett ökande antal läkemedel som är baserade på stora molekyler som exempelvis peptider och proteiner," säger Biotages vd Torben Jörgensen i ett pressmeddelande.

Biotage får tillgång till ny, patentskyddad teknologi i ett strategiskt område för framtida satsningar och möjlighet att lansera produkter för rening av biomolekyler på kortare tid och till en lägre kostnad än vad ett internt utvecklingsprogram skulle innebära.

Chreto Aps grundades 2010 och är baserat i Danmark. Bolaget ska utveckla och kommersialisera en ny så kallad single-use (engångs-) reningsteknologi för biomolekyler. De ursprungliga patenten kommer från Novozymes A/S och en prototyp har testats under 2014 och 2015.

Teknologin bygger på en rekombinant DAP ("Dual Affinity Protein")-molekyl som binder till målproteinet i lösningen, en generisk membrananordning, buffertar, analysvätskor och hjälputrustning.

Teknologin ska eliminera det underhålls- och valideringsarbete som krävs med nuvarande affinitetskolonner och eliminera risken för korskontaminering mellan batcher.

Enligt avtalet har Biotage rätt att köpa alla utestående aktier i Chreto fram till och med den 31 december 2018 till det förutbestämda priset av 600 danska kronor per aktie.

Biotage kommer att äga cirka 22 procent av Chreto efter den pågående nyemissionen.

Biotages vd Torben Jörgensen har tidigare varit styrelseledamot och aktieägare i Chreto Aps.

Uppsalabaserade Biotage har cirka 300 anställda och omsatte 611 miljoner kronor under 2015.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.213