Förbjudna ämnen hittade i mjuk plast

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

I hälften av undersökta plastprodukter hittades förbjudna ämnen. I några fall i halter över gränsvärdet. Det visar en undersökning som gjorts av Kemikalieinspektionen.

Under 2015 har Enheten för tillsyn av bekämpningsmedel och varor på Kemikalieinspektionen bedrivit ett tillsynsprojekt för att kontrollera förekomst av förbjudna ämnen i plastvaror. Totalt har 52 företag inspekterats och 160 varuprover från dem analyserats.

Varuproverna var av typen som kan finnas i hemmiljö, till exempel varor för badrum, trädgårdsvaror, arbetshandskar, väskor och träningsredskap. De flesta var gjorda av mjuk plast.

De ämnen analyserats är vissa ftalater (mjukgörare), kortkedjiga klorparaffiner (mjukgörare och flamskyddsmedel), bly, kadmium och dimetylformamid och dimetylacetamid.

Av de 160 analyserade varorna var det 14 stycken som innehöll begränsade ämnen i halter som översteg gränsvärdena. Det vanligaste ämnet var kortkedjiga klorparaffiner.

Förutom dessa varor innehöll 24 varor ämnen upptagna på kandidatförteckningen i Reach-förordningen i halter över 0,1 viktprocent. Ytterligare 44 varor innehöll låga halter av begränsade ämnen (under gränsvärdet) eller farliga ämnen som inte var begränsade för den typen av vara.

I 78 varor påträffades inga av de eftersökta ämnena.

Efter information från Kemikalieinspektionen slutade företagen sälja de varor som innehöll otillåtna ämnen i halter över gränsvärden och drog tillbaka varorna från sina kunder. I två fall utfärdades försäljningsförbud.

20 företag har anmälts till miljöåklagare för att ha släppt ut varor med otillåtna ämnen på marknaden eller för att inte ha informerat mottagare av varorna om innehåll av särskilt farliga ämnen.

Resultaten i projektet visar att många varor, främst de som är gjorda av PVC-plast, på den svenska marknaden innehåller ämnen med farliga egenskaper. Även om halterna i enskilda varor kan vara låga blir det sammantaget stora mängder som kommer ut i användning och så småningom blir avfall, konstaterar Kemikalieinspektionen.

Exempel från projektet på hur mycket av olika ämnen som släpps ut på marknaden från ett företag:

Badrumsmatta: vikt ca 700 g, 0,5 vikt% SCCP, 41197 st => 14,4 kg

SCCP Duschslang: vikt ca 150 g, 4,6 vikt% SCCP, 7575 st => 52,2 kg SCCP

Duschdraperi: vikt ca 800 g, 35 vikt% DEHP, 2136 st => 598 kg DEHP

Förpackning duschdraperi: vikt ca 20 g, 400 mg/kg Cd, 2136 st = 0, 017 kg kadmium

( SCCP = kortkedjiga klorparaffiner)

Länk till rapporten: Tillsyn av plastvaror 2015Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129