23948sdkhjf

Sockerbegär vapen mot malaria

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Ny forskning från bl a Sveriges Lantbruksuniversitet tyder på att myggors förmåga att sprida malaria påverkas av vilka växter den får sitt sockerberoende tillfredsställt från.

Stickmygghonornas aptit på blod är välkänd, men de är också beroende av sockerkällor, som nektar, frukt och sav. Nu kommer forskningsresultat som tyder på att myggornas förmåga att sprida malaria påverkas av vilka växtarter som ingått i dieten.

Forskarna, som kommer från universitet i Burkina Faso, Frankrike och England samt Sveriges lantbruksuniversitet, hoppas att plantering av växter som hämmar malariaparasiter kan bidra till att färre människor drabbas av den fruktade sjukdomen.

Resultaten är publicerade den 4 augusti i den vetenskapliga tidskriften PLoS Pathogens.

"Vi vet att sockret är viktigt för malariamyggornas flygförmåga och fortplantning. Nu visar vi att valet av sockerkälla påverkar samspelet mellan myggan och de malariaparasiter som myggan kan bära på", säger professor Rickard Ignell från SLU, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Vissa växter tycks gynna parasiterna, medan andra hämmar dem.

I försöken utfodrades myggor av arten Anopheles coluzzi , en viktig malariaspridare i Afrika, med blod som innehöll malariaparasiter och med socker från en av fem olika källor. Två av sockerkällorna var frukter, mango och sumak (Lannea microcarpa), två var nektar från blommande prydnadsväxter, en oleanderväxt ( Thevetia neriifolia ) och en akantusväxt ( Barleria lupilina ), och den femte var en sockerlösning.

Efter en tid undersöktes ett antal faktorer som kan tänkas påverka en myggas förmåga att överföra malaria till människor. De olika sockerkällorna visade sig då ha olika inverkan på både myggornas och parasiternas överlevnad, men också på andra faktorer.

För att uppskatta de olika sockerkällornas sammanlagda betydelse för malariaöverföring använde forskarna en epidemiologisk beräkningsmodell. Enligt den var myggor som fått någon av frukterna 30–40 procent mer effektiva smittspridare än de som fått sockerlösning, medan de som fått oleander ( Thevetia neriifolia ) var 30 procent mindre effektiva.

"Troligen handlar det både om växternas innehåll av giftiga ämnen och om deras näringsmässiga kvalitet", säger Rickard Ignell, Institutionen för växtskyddsbiologi, Enheten för kemisk ekologi, SLU Alnarp.

Vissa prydnadsväxter skulle alltså kunna få en ny roll i malariadrabbade områden – som antiparasitära sockerkällor för myggor.

För ett par veckor sedan kom mycket uppmärksammade resultat från en etiopisk studie som Rickard Ignell har medverkat i, och som också rörde alternativa sätt att motverka spridning av malaria. Där visade forskarna att doftämnen från höns avskräcker malariamyggor.

"Det är den första studien någonsin där man har hittat dofter från djur som inte malariamyggorna biter på och suger blod på. Detta är ett annat nytt spår som jag hoppas kunna fortsätta med i framtiden, säger Rickard Ignell.

Engelskt pressmeddelande från EurekAlert

Vetenskaplig artikel i PLOS Pathogens, Plant Mediated Effects on Mosquito Capacity to Transmit Human Malaria
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Nyhetsbrev

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

Arkiv

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny banbrytande vattenrening

Stor kompetensbrist inom life science

Årets globala kompetensindex från Hays visar på stor kompetensbrist och fortsatt pressad arbetsmarknad i Sverige.

They’re all doing it – buying drug research

It is not easy to navigate the complex infrastructure for drug development in Sweden, where various contract players exist alongside the pharmaceutical companies.

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155