Enklare styra porstorlek hos nanomaterial
| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionenForskare har för första gången avslöjat nanostrukturen hos mesoporös magnesiumkarbonat och kontrollerat porstorleken enbart genom att styra energiinsatsen.
En viktig grupp nanomaterial är mesoporösa material med porer eller hålrum, mellan 2 och 50 nanometer i diameter. Sådana material utvecklas nu för flera tillämpningar – leverans av läkemedel och vacciner, regenerering av benvävnad, kromatografi, katalys samt för fuktadsorption och gasseparation.
Genom att styra porstrukturen hos materialet kan t ex svårlösliga läkemedelssubstanser stabiliseras och läkemedelstillförseln skräddarsys.
I sådana tillämpningar är det viktigt att kunna skräddarsy porstrukturen i materialet. Hittills har man använt organiska mallmolekyler eller svällningsmedel som sedan måste avlägsnas med hjälp av höga temperaturer innan materialet kan användas.
Forskare från avdelningen för nanoteknologi och funktionella material vid Uppsala universitet, i samarbete med forskare från Stockholms universitet, har visar nu att det är möjligt att skräddarsy porstrukturen hos ett mesoporöst material, Upsalite, utan mallar eller svällningsmedel, enbart genom att styra energiinsatsen under produktionsprocessen.
Detta förenklar syntesen av mesoporösa material och är viktigt vid industriell uppskalning.
Forskarna visar också att den amorfa strukturen av den svårlösliga antifungala läkemedelssubstansen itrakonazol kan stabiliseras i Upsalites porer, och frisättningshastigheten för läkemedlet styras genom justering av porstorleken.
"Upptäckten öppnar nya möjligheter att stabilisera det stora antalet svårlösliga substanser som finns i pipeline på forsknings- och utvecklingsavdelningarna vid de stora läkemedelsföretagen", säger Maria Strömme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
Länk till artikeln
Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.